Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αυτοκτονία Σφηνιά
  • [03] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [04] "Τρελές αγελάδες"
  • [05] Οικονομία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Οικονομία-Τράπεζα της Ελλάδος

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά, η ελληνική οικονομία, οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ΟΑ και η νόσος των "τρελών αγελάδων" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κενή διαθήκη. Σε νέα φάση η διερεύνηση της τραγωδίας του "Σάμινα".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το μυστικό του Σφηνιά. Κασέτα-βόμβα του αυτόχειρα στα χέρια δικηγόρου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 61 βουλευτές λένε "όχι" για την Ολυμπιακή. Δύσκολες ώρες για Σημίτη-Βερελή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαρτυρίες - σόκ για τον Σφηνιά. Οι 3 λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

    Η ΑΥΓΗ: Να μην πάρει μαζί του και τις ευθύνες. Σε τραγικό τέλος οδηγήθηκε ο Π. Σφηνιάς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 20 δις αυτοκτόνησαν τον Σφηνιά. Τα απαίτησαν οι συνέταιροί του γιατί τα έκλεψε από την εταιρία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Συνταγή Παπαδήμου με επτά μέτρα για την Οικονομία. Τι προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η εξομολόγηση του Π. Σφηνιά. "Με ξέχασαν όλοι". Μια αποκάλυψη - σόκ από στενούς συνεργάτες του.

    ΕΘΝΟΣ: Απόδραση στο κενό που άφησε ερωτηματικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ποιός "έσπρωξε" τον Σφηνιά να σφηνωθεί στον θάνατο;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τον έφαγε η φαυλότητα των κυβερνώντων. Αμείλικτα ερωτήματα γεννά η αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδανικός αυτόχειρας για την κυβέρνηση. Σφηνιάς: οι πιέσεις από τους μετόχους και το πολιτικό άδειασμα τον οδήγησαν στο κενό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η πτώση. Εφυγε μόνος πιεσμένος απελπισμένος. Ναυάγιο ζωής του Παντελή Σφηνιά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τραγικό μήνυμα προς όλους. Η αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί αυτοκτόνησε. Τον εγκατέλειψε το συνένοχο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με πολλούς στην κορυφή μόνος στο μοιραίο τέλος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ...Τον έσπρωξε η ευθιξία του. Σημαντικά ερωτήματα για τη συγκυρία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τηλεφώνημα μυστήριο πριν από την αυτοκτονία. Δεν άντεξε τις πιέσεις.

    ΝΙΚΗ: Το τελευταίο ραντεβού με μεγαλο-επιχειρηματίες. Τι κρύβεται πίσω από την αυτοκτονία του Π. Σφηνιά.

    Νέα Ελλάδα: 80+1 νεκροί στο "Σάμινα". Θύμα της διαπλοκής του ο Π. Σφηνιάς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί σάλταρε; Τι κατέθεσαν και τι λένε στο ΚΑΡΦΙ ο Γιάννης Λεφάκης, δεξί χέρι του Σφηνιά, και ο δικηγόρος του.

    Η ΧΩΡΑ: "Φέρε πίσω τα λεφτά μας". Κρίσιμο ραντεβού με τον Κόκκαλη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σαρωτικός "Καποδίστριας". Εκατοντάδες Δήμοι και κοινότητες συγχωνεύονται. Οι 45 δήμοι στο Ν. Θεσσαλονίκης γίνονται 17!

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παιχνίδια με τρόφιμα, υγεία. Καταγγελίες κρεοπωλών για μεγάλα συμφέροντα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποδέσμευσαν 300 τόνους κρεατάλευρα. Η Ελλάδα τώρα και εξαγωγέας επικίνδυνων ζωοτροφών!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η αυτοκτονία Σφηνιά κορύφωση του δράματος της διαπλοκής και της υπερεκμετάλλευσης του λαού.

    [02] Αυτοκτονία Σφηνιά

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αν και οι λόγοι παραμένουν ακόμη ανεξακρίβωτοι...Βεβαίως δεν είναι αυθαίρετη η διάχυτη πεποίθηση πως η χθεσινή αυτοκτονία του αντιπροέδρου της Μινόαν Φλάιν Ντόλφινς σχετίζεται...Με το πολύνεκρο ναυάγιο του "Σάμινα" και όσα επακολούθησαν. Πρόκειται, δηλαδή για ένα γεγονός δραματικό που έπεται μιας τραγωδίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "εμβρόντητοι έμειναν οι στενοί συνεργάτες του, ο κόσμος της ακτοπλοίας και η κοινή γνώμη από το τραγικό τέλος που επέλεξε για τη ζωή του ο Παντελής Σφηνιάς. Η αυτοκτονία του δημιουργού της "Μίνοαν Φλάιν Ντόλφιν" αφήνει πολλά ερωτηματικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "θα έλεγε κανείς ότι ήταν το χρονικός ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Φίλοι και γνωστοί του Παντελή Σφηνιά συμφωνούν ότι ο 56χρονος διευθύνων σύμβουλος της MFD (Μίνοαν Φλάιν Ντόλφινς) ήταν μοιραίο να οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Μετά το ναυάγιο του "Σάμινα", που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους, όλες οι ευθύνες έπεσαν επάνω του. Η Δικαιοσύνης τον πολιορκούσε, κάποια ΜΜΕ τον είχαν ήδη καταδικάσει, μέτοχοι της εταιρίας τον κατηγορούσαν για τον κατήγορό της, μερικοί τον θεωρούσαν "καμένο χαρτί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "την αυτοκτονία αντί της διαπόμπευσης προτίμησε ο Παντελής Σφηνιάς, όταν διαπίστωσε ότι οι "φίλοι" στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και οι μεγαλομέτοχοι της Minoan Flying Dolphins τον εγκατέλειψαν οριστικά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "έκδηλη αμηχανία προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο ο τραγικός θάνατος του αντιπροέδρου και διευθύνονται συμβούλου της Minoan Flying Dolfins Παντελή Σφηνιά, δεδομένης της εμπλοκής του ονόματος του εκλιπόντος τόσο στην υπόθεση του ναυαγίου του επιβατικού "Εξπρές Σάμινα" κι ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών - όσο και στη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοίας".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "η χθεσινή αυτοκτονία του Διευθύνοντος Συμβούλου της "Μινόαν Φλάινγκ Ντολφινς" δεν επιτρέπεται να αποδοθή μόνο στις ανθρώπινες ενοχές και στο οικονομικό αδιέξοδο που εδημιούργησε το πολύνεκρο ναυάγιο στην εταιρία του. Ο τραγικός αυτόχειρ είχε προφανώς διαπιστώσει ότι οι συνυπεύθυνοι για όσα κατηγορείτο τον εγκατέλειψαν πλήρως".

    [03] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σοβαρά προβλήματα συναντά το "δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού" που κυρίως συνίσταται στην εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών. Μετά την παρατεταμένη αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή νέα κίνηση, αυτή τη φορά από 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" που μόλις προχθές ανήγγειλε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "μείζον θέμα ανακύπτει για την κυβέρνηση αλλά και για την τύχη της Ολυμπιακής, από την παρέμβαση πλέον των 60 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που με ερώτησή τους καλούν τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τη λύση που προτείνεται για την επιβίωση της εταιρίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "απάντηση του Θ. Πάγκαλου στον Κ. Σημίτη συνιστά η ανταρσία 61 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών για την τύχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας . Το κείμενο προωθήθηκε από την ΠΑΣΚΕ υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, επικεφαλής της οποίας είναι στενός συνεργάτης του Θόδωρου Πάγκαλου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "δημιουργία εντυπώσεων ως προς το ίδιο το πρόβλημα και την εικόνα μιας δυναμικής παρουσίας ως προς την ίδια, επιδίωξε η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ με την ερώτηση που κατέθεσαν 61 βουλευτές "αγωνιούντες" για την τύχη των εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα της ΟΑ μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ η σύγκρουση για τις εξελίξεις στην ΟΑ η οποία λόγω των αποτυχημένων επιλογών της κυβέρνησης κινδυνεύει με "λουκέτο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σε ανταρσία άνευ προηγουμένου εξελίχθηκε τελικά η απόφαση 61 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απ όλες τις "πτέρυγες" του κόμματος να συνυπογράψουν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών κ. Βερελή σχετικά με το μέλλον της ΟΑ και των εργαζομένων σε αυτή, την οποία είχαν συντάξει οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στην ΟΑ".

    [04] "Τρελές αγελάδες"

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "εξοργιστική εμμονή στη συνέχιση, με κάθε μέσο, της κυβερνητικής πρακτικής κοροϊδίας των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με το θέμα των "τρελών αγελάδων" δείχνει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως...η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες".

    Η Νέα Ελλάδα σημειώνει ότι "την οριστική κατάργηση της χρησιμοποίησης των κρεαταλεύρων και των οστεαλεύρων και την επέκταση των τεστ σε όλα τα ζώα θα υποστηρίξει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας στις 4 Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστεί η εξέλιξη της νόσου των "τρελών αγελάδων". Ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι στην χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για την αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "οι διαστάσεις που έχει λάβει η νόσος των 'τρελών" αγελάδων προκαλούν έντονη ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ και η λήψη αυστηρών μέτρων κρίνεται, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Η κομισιόν προτείνει την άμεση απαγόρευση των ζωικών αλεύρων σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "οι "τρελές αγελάδες" συνεχίζουν να κάνουν άνω κάτω την Ευρώπη. Πέντε νέα κρούσματα της ασθένειας των "τρελών αγελάδων" εντοπίστηκαν στη Γαλλία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας και τα οποία αφορούν ζώα που εκτρέφονταν αποκλειστικά για την παραγωγή γάλακτος".

    [05] Οικονομία

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "έμμεση κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε με "τάκτ" χθες με την εξαμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος. Επεσήμανε του κινδύνους για την πραγματική σύγκλιση από τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "συγκρατημένη αύξηση του κόστους εργασίας, που ερμηνεύεται με μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς, πιστή εφαρμογή της αντιπληθωριστικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν μεταξύ άλλων, οι συστάσεις του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου προς την κυβέρνηση, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση που κατέθεσε χθες στην Βουλή για τις οικονομικές εξελίξεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης του 5% για το 2001 είναι εφικτός, υπό τον όρο όμως ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας όσον αφορά την ισοτιμία του δολαρίου και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αυτό τόνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για την οικονομική συγκυρία και τις προβλέψεις για το 2001".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "πάγωμα των εισοδημάτων παύση μισθολογικών διεκδικήσεων, πρόσθετες περικοπές δαπανών και άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων συστήνει ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Λ. ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος δεν άφησε χθες κανένα περιθώριο και υπέδειξε με σαφήνεια το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει από το νέο έτος η οικονομική πολιτική. Με την έκθεσή του προς το Κοινοβούλιο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001 η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνουν τη διαφύλαξη, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική πολιτική κατέθεσε χθες στο Κοινοβούλιο ο διοικητής της κ. Λ. Παπαδήμος δια της οποίας συστήνεται στην κυβέρνηση η άσκηση εθνικής οικονομικής πολιτικής μετά την ένταξη στην ΟΝΕ και την απώλεια αυτοτελούς νομισματικής συναλλαγματικής πολιτικής. Η έκθεση επικεντρώνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "δύο βασικά προβλήματα αλλά και σημαντικά στοιχεία ευελιξίας της αγοράς εργασίας, διαπιστώνει η έκθεση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης και ανεργίας στη χώρα μας. Το πρώτο αφορά το ποσοστό απασχόλησης που ανέρχεται στο 56,9% και παραμένει κατα?6% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο ποσοστό 62,9%"

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μην ξοδεύετε στις ΔΕΚΟ. Περιορισμό στις επιχορηγήσεις των δημοσίων οργανισμών συνιστά ο Λ. Παπαδήμος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δηλώσεις Λ. Παπαδήμου. Οι 4 πηγές αισιοδοξίας για τη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δραματικός επίλογος για Π. Σφηνιά. Ερωτηματικά για τις πιέσεις που δεχόταν μετά το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παπαδήμος: Να γίνουν τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανάκαμψη στη Σοφοκλέους "βλέπει" τώρα και ο Λ. Παπαδήμος".

    [07] Οικονομία-Τράπεζα της Ελλάδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος "δεν αποκλείεται οι θετικές επιδράσεις να εμφανιστούν και βραχυπρόθεσμα. Απαιτείται η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αμεση περικοπή των δαπανών του Δημοσίου. Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 30 November 2000 - 16:40:08 UTC