Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αβραμόπουλος
  • [03] ΗΠΑ-Αμερικανικές εκλογές
  • [04] Συνέντευξη Σταθόπουλου
  • [05] "Βασιλική περιουσία"
  • [06] Συνέντευξη Ανωμερίτη
  • [07] Συνέντευξη Τσοβόλα
  • [08] Συνέντευξη Βενιζέλου

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος της απόφασης για τη λεγόμενη "βασιλική περιουσία", οι δηλώσεις Αβραμόπουλου και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ε...Ε...Ερχομαι. Αποκαλυπτικός στην Πάτρα ο Αβραμόπουλος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μυστική συμφωνία Σημίτη Κωνσταντίνου. Πάνε για συμβιβασμό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκβιασμοί λόγω συνεδρίου. Νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα - ευκαιρίες. Ομαδικές εκποιήσεις διαμερισμάτων - οικοπέδων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί κινείται ο Δήμαρχος. Καθοριστικές αποφάσεις από Αβραμόπουλο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 17 ερωτήσεις - απαντήσεις για το Ασφαλιστικό. Ολα όσα θα ήθελε να γνωρίζει για το μέλλον του κάθε ασφαλισμένος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αβραμόπουλος ante portas. "Η παρουσία μου συνιστά και πολιτική πρόταση" δηλώνει ο δήμαρχος.

    ΕΘΝΟΣ: Απάτη με κάρτες. Η Ενωση Τραπεζών αποκαλύπτει και προειδοποιεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στις 2.800 μονάδες, θα "κάτσει" η Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τσάκισε το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση -γίγας. Οι "βολεμένοι" δεν νοιάζονται πλέον για το κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πιο κοντά στο κόμμα Αβραμόπουλου. Πάτρα: ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τη δική του πολιτική πλατφόρμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενός "ανφέρ" δις έπονται. Συνέντευξη: Ο Υπ. Δικαιοσύνης για λάθη που ευνόησαν τον Τέως.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο ΙΚΑ όλοι οι δημ. υπάλληλοι. Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

    ΕΣΤΙΑ: Αλλοιώνουν το Πολίτευμα. Ατελείωτος κατάλογος αυθαιρεσιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευχέλαιο χρειαζόμαστε τώρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα ΝΕΑ.

    Νέα Ελλάδα: Πόθεν έσχες θα ζητήσει η ΝΔ για τον υπό ίδρυση πολιτικό του φορέα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αβραμόπουλος: Αρχηγός και δήμαρχος αλά-γαλλικά. Μετά το συνέδριο η ίδρυση του κόμματος.

    Η ΧΩΡΑ: Σκάει κόμμα Αβραμόπουλου. Ανοιξε το πρώτο χαρτί στην Πάτρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ψάχνει δανεικά το ΙΚΑ για να πληρώσει το Δώρο. Οι συνταξιούχοι "πληρώνουν" την αδυναμία του ιδρύματος να εισπράξει τα οφειλόμενα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλαγές στις συντάξεις. Τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.  

    [02] Αβραμόπουλος

    Η Νέα Ελλάδα υποστηρίζει ότι "με σύνθημα "περισσότερο φως" ο Δ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως η ΝΔ έχει άλλη άποψη και θα ζητήσει άπλετο φως για τα οικονομικά του δημάρχου και για το ποιοί είναι αυτοί που θα τον στηρίξουν στο υπό ίδρυση πολιτικό του σχήμα".  Το ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "επιταχύνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την εφαρμογή των πολιτικών του σχεδίων ο δήμαρχος Αθηναίων και σκέπτεται σοβαρά τώρα να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τα νέα προέκυψαν από την παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Πάτρα, όπου είχε προσκληθεί από τοπικούς επιχειρηματίες σε οικονομικής φύσεως πολυσυνέδριο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "την τακτική "βήμα προς βήμα" έχει επιλέξει ο Δ. Αβραμόπουλος με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, που θα φέρουν την προσωπικού του σφραγίδα, για τη δημιουργία νέου κόμματος. το προηγούμενο Σάββατο, ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, προκαλώντας αναστάτωση στη Ρηγίλλης και στον κ. Καραμανλή που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει το ...μοιραίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "περισσότερο αποκαλυπτικός από κάθε άλλη φορά σε ό,τι αφορά τα πολιτικά του σχέδια εμφανίστηκε από την Πάτρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αφήνει, τώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρώσει τη θητεία στο δήμο".

    [03] ΗΠΑ-Αμερικανικές εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με 537 ψήφους ανεκηρύχθη τυπικώς νικητής στην Πολιτεία της Φλόριντα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κ. Τζόρτζ Μπούς έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκόρ. Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι ο κυβερνήτης του Τέξας χρίεται αυτομάτως πλανητάρχης, εφόσον εκκρεμεί τουλάχιστον μια εβδομάδα δικαστικών προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "δεκαεννέα ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου η υπουργός Εσωτερικών της Φλόριντα Κάθριν Χάρις, επικύρωσε τη νίκη του Τζόρτζ Μπούς στην Πολιτεία και τη συγκέντρωση των 25 κρίσιμων εκλεκτόρων. Ωστόσο, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων δεν είναι βέβαιο ακόμα ότι θα ανέβει τα σκαλιά του Λευκού Οίκου αφού ο αντίπαλός του Αλ Γκόρ κατέθεσε έξι αγωγές με τις οποίες αμφισβητεί το αποτέλεσμα της 4ης καταμέτρησης".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "βροχή" εφέσεων και νομικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ, αφού είκοσι ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου η χώρα εξακολουθεί να μη γνωρίζει το νέο "ένοικο" του Λευκού Οίκου".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μεταφερθή πλέον η εκλογική μάχη, μετά την λήξη της διορίας για την δια χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων των επιμάχων κομητειών της Πολιτείας της Φλόριντα χθες τα μεσάνυκτα, και την ανακοίνωση των επισήμων στοιχείων από την Ρεπουμπλικανή υπουργό Εσωτερικών της πολιτεία Κάθριν Χάρις , που απέρριψε το αίτημα παρατάσεως της ανακαταμετρήσεως στο Πάλμ Μπήτς. Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον αγώνα για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου".

    [04] Συνέντευξη Σταθόπουλου

    "Στον Κων. Μητσοτάκη αποδίδει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος το κύριο πολιτικό λάθος για την ευρωπαϊκή καταδίκη της χώρας μας στο θέμα της "βασιλικής " περιουσίας. Η συμφωνία που έκανε το 1992 η κυβέρνησή του με τον τέως βασιλιά αποτέλεσε το πιο επιβαρυντικό στοιχείο στη δίκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου" τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. "Ευθύνες καταλογίζει και στην κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, διότι ενώ είχε τη δυνατότητα να δώσει οριστική λύση στο θέμα, επέδειξε ατολμία παραπέμποντάς το "είς τας καλένδας". Ως προς τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης".

    [05] "Βασιλική περιουσία"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "τη λύπη του και τη δυσαρέσκειά του για τον θόρυβο που έχει ξεσηκώσει η απόφαση - δικαίωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να εκφράσει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Λονδίνο ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται στην Αθήνα οι αντεγκλήσεις και οι εκατέρωθεν δηλώσεις από πρόσωπα, που όπως σαφέστατα διεμηνύετο μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, από το Λονδίνο δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να μιλούν εξ ονόματος του βασιλέως, πολύ περισσότερο να εμπλέκουν το πρόσωπό του σε κομματικές αντιπαραθέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "τεχνητή όξυνση, κατά συνθήκην πόλωση και η κατασκευή του διχασμού...Η κυβέρνηση οικειοποιείται τις δημοκρατικές ευαισθησίες συλλήβδην του πολιτικού κόσμου και επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις χαίνουσες κοινωνικές πληγές, ιδεολογικοποιώντας το ζήτημα που ανέκυψε μετά τη δικαίωση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ενδοκυβερνητικές τριβές εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει τον Κωνσταντίνο στο θέμα της περιουσίας, ενώ νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν ότι ήδη από το 1989 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προχωρήσει σε κάποιας μορφής συμφωνία για το θέμα της βασιλικής περιουσίας με την τέως βασιλική οικογένεια".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της βασιλικής περιουσίας, μετά την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία δικαιώνονται πλήρως οι θέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης θα δώσει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και αναμένεται να ξεκαθαρίσει όλες τις πτυχές του θέματος που ονομάζεται βασιλική περιουσία. Στο μεταξύ, στην Αθήνα συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η κόντρα κυβερνήσεως -Αντιπολιτεύσεως για την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε οριστικά την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι " διαστάσεις "καλυμμένης" κυβερνητικής κρίσης προσλαμβάνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη βασιλική περιουσία. Η υπόθεση αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ των νύν και πρώην υπουργών Δικαιοσύνης κκ Μιχάλη Σταθόπουλου και Ευάγγελου Βενιζέλου".

    [06] Συνέντευξη Ανωμερίτη

    "Αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα βοοειδή- ύποπτα και μη - θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου". Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τονίζει "ότι στο έκτακτο αυτό συμβούλιο θα ταχθεί υπέρ του "ριζοσπαστικού μέτρου του ελέγχου όλων των βοοειδών" και εκτιμά ότι -εκτός απροόπτου - "η ελληνική θέση, η οποία εκφράστηκε και στο προηγούμενο συμβούλιο αλλά δεν υιοθετήθηκε, θα γίνει ομόφωνα αποδεκτή. "Για μας ο πολίτης είναι πάνω απ΄ όλα και όχι η αγελάδα, όσο ιερή κι αν θεωρείται" τονίζει ο υπουργός επισημαίνοντας ότι στο θέμα των τρελών αγελάδων υπεισέρχεται και ο "οικονομικός πόλεμος μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας".

    [07] Συνέντευξη Τσοβόλα

    "Αισθητή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και εκλογές πριν ολοκληρώσει τετραετία η κυβέρνηση Σημίτη" προβλέπει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, στην αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ. "Ο παλιός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου εκτιμά ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στον οποίον θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Σχετικώς με την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα ο κ. Τσοβόλας διακρίνει σοβαρή κρίση, την οποία επιβεβαίωσε η αιφνίδια αποπομπή του Θεόδωρου Πάγκαλου από τον Κώστα Σημίτη. Οσον αφορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θεωρεί πως είναι ένας από τους ανθρώπους που θα εργασθούν ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο σημερινό πολιτικό σκηνικό".

    [08] Συνέντευξη Βενιζέλου

    "Με κριτική στον Α. Τσοχατζόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στον Θ. Πάγκαλο" συνοδεύει την πρώτη του συνέντευξη στα ΝΕΑ ως υπουργός Πολιτισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού "διατυπώνει μια σειρά από σκέψεις που θεωρητικά δεν θα πρέπει να κάνουν ευτυχή ούτε τον Θ. Πάγκαλο ούτε τον Γ. Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο τον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο αορίστως μεν αλλά πάντως σχεδόν φωτογραφικά επικρίνει, διότι διατυπώνει δημοσίως θέσεις που φιλοτεχνούν μια θετική δημόσια εικόνα, αλλά αυτές οι θέσεις δεν έχουν διατυπωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή των κομματικών οργάνων. Η επιστροφή του όμως στην κυβέρνηση συνέπεσε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη βασιλική περιουσία. Κι επειδή ήταν ο βασικός εμπνευστής του νόμου για τη βασιλική περιουσία δέχθηκε κριτική ότι δεν θωράκισε όπως έπρεπε το ελληνικό δημόσιο. Σήμερα περνώντας στην αντεπίθεση ο υπουργός τονίζει ότι "είναι σαν να νιώθουν ενοχή κάποιοι επειδή εγκατέλειψαν την παλιά τακτική των διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών και θέσαμε το ζήτημα στην ορθή ιστορική και συνταγματική του βάση. Η λεγόμενη βασιλική περιουσία είναι πλέον δημόσια, προσθέτει ο υπουργός, και ο τέως βασιλιάς οφείλει να δηλώσει το επίθετό του, την πίστη του στο πολίτευμα και να γραφεί στα δημοτολόγια, αν θέλει να έχει την τιμητική ιδιότητα του Ελληνα πολίτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 November 2000 - 15:56:24 UTC