Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TITΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ολυμπιάδα
  • [03] Ταυτότητες
  • [04] Παιδεία
  • [05] Πετρελαϊκή κρίση
  • [06] Ασφαλιστικό
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] Συνέντευξη Γιαννίτση

  • [01] TITΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πετρελαϊκή κρίση, η Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ, το ασφαλιστικό, η διαμάχη Εκκλησίας-πολιτείας για τις ταυτότητες και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ωραία Ελλάδα (και τη θέλουμε). Αξέχαστο Σαββατοκύριακο στο Σύδνεϋ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υπουργοί: Είμαστε υπάλληλοι των μεγάλων αφεντικών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τελεσίγραφο Λαμπράκη σε Σημίτη. Τι φοβάται ο πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη στα 67 και κατώτατη για όλους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ζήτημα Κόκκαλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θα φέρει η συμφωνία των 7 για πετρέλαιο-ευρώ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηλεκτροσόκ και από τη ΔΕΗ. Μετά τα καλοριφέρ, σβήνουν και οι θερμάστρες.

    ΕΘΝΟΣ: Σήκωσαν την Ελλάδα. 5 μετάλλια η χρυσή "ντριμ τιμ" του "γάτου" Ιακώβου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελληνικός λαός: σηκώνει βάρη αλλά δεν παίρνει... χρυσό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα βόμβα Πάγκαλου σε κυβέρνηση-κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γιαννίτσης: Θα κάνω τις αλλαγές και θα φύγω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρυσωρυχείο. Επτά μετάλλια η Ελλάδα, ελπίδες για άλλα δυο σήμερα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φραγμός G-7 στην κρίση του ευρώ. Κίνηση πυγμής των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου.

    ΕΣΤΙΑ: Τα κότερα του σοσιαλισμού. Εκεί καταλήγει το δημόσιο χρήμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δόξα για την Ελλάδα. Συγκλόνησαν οι Ολυμπιονίκες.

    ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Μυστική συμφωνία σε γεύμα Χριστόδουλου - Καραμανλή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής: Παπατζής με ταυτότητα! Υπογράφει το διχασμό.

    Η ΧΩΡΑ: Καραμανλής: Φέρνω το φάκελο της νοθείας στη Βουλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανικός για τη βενζίνη. Η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων που άρχισε σήμερα στερεί τα πρατήρια από καύσιμα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σϋδνεϋ: Μεγάλη μαγκιά. Μεγαλώνει η συλλογή των ελληνικών μεταλλίων.

    [02] Ολυμπιάδα

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν ότι "Οποιοι και αν είμαστε, όπου και αν βρισκόμαστε, επόμενο και πολύ ανθρώπινο θα ήταν να αισθανόμαστε χαρά και υπερηφάνεια. Γιατί, αντιμετωπίζοντας χώρες μεγάλες με αριθμητικά τεράστιους πληθυσμούς, πετύχαμε τούτες τις μέρες στους Ολυμπιακούς του Σϋδνεϋ αποτελέσματα τόσο λαμπρά".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Σύγχρονοι Ατλαντες, ο Πύρρος Δήμας και ο Κάχι Καχιασβίλι με την ανεπανάληπτη καθοδήγηση του μαέστρου Χρήστου Ιακώβου κατέκτησαν τα δύο πρώτα χρυσά μετάλλια για την Ελλάδα, που πανηγύρισε άλλους δύο θριάμβους: τα ασημένια μετάλλια,της "βολίδας" Κατερίνας Θάνου στα 100 μ. και του φοβερού Δημοσθένη Ταμπάκου στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει "έξοχη η προσπάθεια των αθλητών μας, όλων ανεξαιρέτως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες (και) του Σϋδνεϋ. Ειδικά, μάλιστα, στην Αρση Βαρών διαπρέψαμε, στην κυριολεξία. Για μία ακόμη φορά αποδείξαμε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτουμε, πρώτα απ' όλα στο συγκεκριμένο άθλημα. Θα έλεγε δε κανείς, εφόσον συγκρίνει το ολιγάριθμο του λαού μας με το μέγεθος της επιτυχίας, ότι είμαστε ασυναγώνιστοι στην άρση βαρών."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "η επόμενη ημέρα του θριάμβου του Πύρρου Δήμα ανήκε σε έναν ακόμη Ελληνα Ατλαντα. Ο Κάχι Καχιασβίλι ... ζευγάρωσε τα χρυσά μετάλλια της χώρας μας μέσα σε ένα 24ωρο και προσέφερε άλλη μια ύψιστη διάκριση στον ελληνικό αθλητισμό από την "ντριμ-τιμ" του".

    [03] Ταυτότητες

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "δέσμιος των ίδιων του των επιλογών και της αδιαλλαξίας του βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός, που παρακολουθεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες το άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας από την πρώτη μόλις εβδομάδα να στέφεται με επιτυχία, και πάραυτα φέρεται ότι δήλωσε στο ΕΓ ότι "προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές παρά να υποχωρήσω".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "με μια κίνηση, με την οποία αναιρούσε για μία ακόμη φορά τον εαυτό του ο Κ. Καραμανλής, αποφάσισε χθες να ανοίξει ένα νέο πεδίο όξυνσης. Με τη σύζυγό του Νατάσσα υπέγραψαν χθες στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το έντυπο-δήλωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες".

    [04] Παιδεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "αλλάζει το "σκηνικό" στην εξέταση και βαθμολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου από τη φετινή σχολική χρονιά στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας καθώς και της Ιστορίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τη δυνατότητα των υποψηφίων να επιλέγουν όσες σχολές επιθυμούν από δύο επιστημονικά πεδία ετοιμάζεται να ψαλιδίσει το υπουργείο Παιδείας. Στόχος του να μπλοκάρει την αφύσική άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία φέτος κόστισε την επιτυχία κόμη και σε αριστούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση".

    [05] Πετρελαϊκή κρίση

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "χωρίς καύσιμα κινδυνεύει να μείνει από μέρα σε μέρα η χώρα μας, ύστερα και από την απόφαση των οδηγών βυτιοφόρων να κατέβουν σε επ' αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που ταλανίζει την υφήλιο. Η Ελλάδα, από χθες τα μεσάνυχτα, καλείται να πληρώσει τις πρώτες "ποινές" της "ντοπαρισμένης" διεθνώς κούρσας του πετρελαίου, ενώ οι φόβοι που εκφράζονται δια στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Δημήτρη Μακρυβέλιου, για το "στέρεμα" της αγοράς από καύσιμα είναι εντονότατοι".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "σε ετοιμότητα παραμένει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της κρίσης του πετρελαίου και του δολαρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών ΟΙκονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G7)ότι αν χρειασθεί θα υπάρξει και νέα παρέμβαση για τη στήριξη του ευρώ και τις παράλληλες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι ""ανάσα" για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία αποτέλεσε η κίνηση στήριξης του ευρώ από επτά μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και η πρόθεση εκ μέρους των ΗΠΑ να αναστρέψουν την ανοδική τάση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ο υπουργός Εθνικής ΟΙκονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, φεύγοντας το περασμένο Σάββατο για την Πράγα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε υπόψη του ότι, αν το κλίμα δεν αλλάξει σύντομα, ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% το 2000 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και θα πρέπει πλέον να μιλάμε για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας στο 3,9%, με συνέπεια να αναπροσαρμόζεται ανάλογα και η πρόβλεψη για το 2001".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "το ειδικό επίδομα τύπου ΕΚΑΣ, που θα καταβληθή για περιορισμένο χρονικό διάστημα στα χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την ραγδαία ανατίμηση του πετρελαίου, προβλέπει σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της Κυβερνήσεως. το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθή εντός του α' δεκαημέρου του προσεχούς Οκτωβρίου, όταν θα υπάρχη μια πιο πλήρης εικόνα της πετρελαϊκής κρίσεως από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα".

    [06] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στο Ασφαλιστικό, με υποδείξεις του βρετανικού οίκου-συμβούλου της κυβέρνησης. Συντάξεις και ενιαία κατώτατη σύνταξη για όλους στα 67, κατάργηση επικουρικού και κλιμακίων με θέσπιση αγοράς ασφαλιστικών μεριδίων, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης και βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και άνοιγμα στην ιδιωτική ασφάλιση, συνθέτουν το νέο πακέτο των μέτρων".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "θυελλώδης προβλέπεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, καθώς πλήθος στελεχών του ΚΙνήματος είναι αποφασισμένα να θέσουν το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλο στο ζήτημα της διαπλοκής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "σε αρένα όπου συγκρούονται δυνάμεις από το "παλιό" και το "νέο" ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί η κυβέρνηση και το κλίμα βάρυνε περισσότερο μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις που υπάρχουν με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Παράλληλα και η Χαρ. Τρικούπη τις τελευταίες μέρες θυμίζει πεδίο μαχών, αφού ο κομματικός μηχανισμός έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Των υποστηρικτών του Θ. Τσουκάτου και του Κ. Σκανδαλίδη".

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ αναφέρει ότι "ιδιαίτερα ενοχλημένος, αλλά και ανήσυχος είναι ο Κώστας Σημίτης από την εικόνα εμφύλιου σπαραγμού που εμφανίζει η κυβέρνηση. Το Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις εικόνες "κόλασης του Δάντη", με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, τις σοβαρές καταγγελίες κορυφαίων στελεχών κατά "συντρόφων" τους για στενές σχέσεις με τα διαπλεκόμενα, ακόμα και την παρ' ολίγον χειροδικία του Κώστα Σκανδαλίδη με τον Θοδ. Τσουκάτο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "μπορεί ο Κώστας Σημίτης να έδωσε εντολή την περασμένη Πέμπτη να πέσουν οι τόνοι και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την "κοτερολογία" και τη διαπλοκή στελεχών με οικονομικούς παράγοντες, ουδείς όμως πιστεύει ότι αυτό θα τηρηθεί".

    [08] Συνέντευξη Γιαννίτση

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που αφορούν στο εργασιακό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο είναι ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης. Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ χωρίς να προκρίνει τακτικές έντασης, δηλώνει σταθερά ότι η διαδικασία του διαλόγου "δεν μπορεί να είναι μια ανοιχτή επιταγή χωρίς ημερομηνία". Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα καθηλωθεί σε αδράνεια και προς επίρρωσιν το επαναλαμβάνει και για το άλλο καυτό θέμα, το ασφαλιστικό.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 25 September 2000 - 14:31:05 UTC