Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Πετρελαϊκή κρίση
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Ολυμπιάδα
  • [06] Διαπλοκή
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η Ολυμπιάδα του 2004, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη κράτους - εκκλησίας, η πετρελαϊκή κρίση, το Κυπριακό και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιάννα μου ...το κονδύλι σου! Αποστάσεις παίρνει και η ΝΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανω - κάτω το ΠΑΣΟΚ για τη χλιδή! 2004...διασυρμοί της Ελλάδας. Ολο το παρασκήνιο της κόντρας Πάγκαλου, Γιάννας, Σημίτη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σας παρακαλώ. Ο Σημίτης εκλιπαρεί Θόδωρο και Γιάννα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γίνεται "πλιάτσικο" με τα έργα του 2004. Σοβαρές καταγγελίες. Πρόκληση οι μισθοί-μαμούθ στους εκλεκτούς Σημίτη-Γιάννας.

    Η ΑΥΓΗ: Διχαστική σταυροφορία. Αρχίζει σήμερα η εξάμηνη εκστρατεία για τις ταυτότητες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μάχη διαρκείας από Χριστόδουλο. Αρχισε το δημοψήφισμα. Στόχος η συγκέντρωση 3.000.000 υπογραφών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανησυχία και Σχέδιο Σημίτη για τα καύσιμα και το δολάριο. Προσωπική παρέμβαση και υποδείξεις προς το οικονομικό επιτελείο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετέωρος ο Πάγκαλος. Ο Σημίτης αναζητεί συμβιβασμό με τη Γιάννα.

    ΕΘΝΟΣ: Υγρό πυρ στις τιμές. Η κρίση με το πετρέλαιο αρχίζει να ... δαγκώνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσκυνήται ... άρξασθε πυρ! Αν και ο Αρχιεπίσκοπος διεχώρησε την έλευση του Τιμίου Ξύλου από το δημοψήφισμα, η "γραμμή" της Ιεραρχίας ισχύει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μεγάλο φαγοπότι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι βάσεις για ΑΕΙ, ΤΕΙ με το νέο και το παλαιό σύστημα. Οι τελευταίες πληροφορίες για τη διαμόρφωση της βαθμολογίας εισόδου στις σχολές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συγγενείς και φίλοι, γειά ... Διαπλοκή: η κατακραυγή φέρνει αποτέλεσμα στο Σύνταγμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μαύρη απειλή. Απεργίες για το πετρέλαιο σαρώνουν όλη την Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Ο κ. Πάγκαλος να παραιτηθή τώρα. Εκθέτει την Ελλάδα έναντι της ΔΟΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολυμπιακή εκεχειρία κυβέρνησης - Γιάννας. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του 2004 θα ξεκαθαρισθούν μετά το Σίδνεϊ...

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρομάζει" ... η κρίση του πετρελαίου. Αλλεπάλληλες αυξήσεις από το ράλλυ των τιμών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αύξηση τιμών φέρνει η κρίση του πετρελαίου. Συν 8% τα ταξί, 12,5% τα τρένα, 20% ζητούν τα φορτηγά.

    ΝΙΚΗ: Δύο κράτη η Κύπρος. Ανοιξε τα χαρτιά του ο Κόφι Ανάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υποσχέσεις αντεργατικής στήριξης από την κυβέρνηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η Γιάννα απειλεί ... θα φύγω! Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης.

    Η ΧΩΡΑ: Αναψαν τα κόκκινα τηλέφωνα. Σημίτης: Ρίξτε τους τόνους για να μη διασυρθούμε.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκρηκτικό τοπίο στον "Αθήνα 2004". Νέα αναστάτωση στη διοργάνωση της ελληνικής ολυμπιάδας μετά την κίνηση Πάγκαλου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ιερή μάχη για το Τίμιο Ξύλο. Κυβέρνηση και ιεραρχία διασταυρώνουν τα ξίφη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο ΟΗΕ υπέρ του Αττίλα!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χαίρε Σταυρέ Κυρίου ωραιότατε!

    [02] Πετρελαϊκή κρίση

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "η κρίση του πετρελαίου χτυπά και την ελληνική αγορά. Ηδη, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών προχωρούν στην έγκριση αυξήσεων 8% στα τιμολόγια των ταξί και 12,5% στα εισιτήρια του ΟΣΕ. Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών ζητούν αυξήσεις στα κόμιστρα ύψους 20%. Ναυτιλιακές εταιρίες αυξάνουν τους ναύλους τους, ενώ ανατιμήσεις σημειώνονται σε βιομηχανικά και εισαγόμενα προϊόντα. Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο μαζικών ανατιμήσεων στην αγορά. Χθες, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η κατάσταση, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να παγώσουν οι τιμές στις βενζίνες από αύριο μέχρι την επόμενη Τετάρτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η τρελή κούρσα των διεθνών τιμών του ντίζελ, αλλά και η αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής έναντι του δολαρίου. Η συνεχιζόμενη για πολλοστή εβδομάδα αύξηση των τιμών των καυσίμων, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο φρενήρης καλπασμός των τιμών έχει μετατρέψει τα καύσιμα σε...υγρό πυρ. Η πετρελαϊκή κρίση προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή την κατάσταση και προχωρεί σε μέτρα αντίστασης. Το οικονομικό της επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "η εκρηκτική άνοδος των τιμών πετρελαίου και δολαρίου έχει ανησυχήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρενέβη Χθες προσωπικά, υποδεικνύοντας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στο οικονομικό επιτελείο να διαμορφώσουν σχέδιο για να περιορισθεί η επιβάρυνση της οικονομίας και των νοικοκυριών από τη δυσμενή συγκυρία".

    [03] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "σωρεία αντιδράσεων σε Αθήνα και Λευκωσία προκάλεσε η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί "πολιτικής ισότητας" μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι " φόρμουλα για αναγνώριση καθεστώτος ισότητας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν στους Γλ. Κληρίδης και Ρ. Ντενκτάς, κατά την πρώτη ημέρα του Γ΄ γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Ν. Υόρκη. Η εξέλιξη αυτή, που σαφώς βρίσκεται πιο κοντά τις τουρκικές θέσεις, ικανοποίησε την Αγκυρα και προκάλεσε αμηχανία σε Λευκωσία και Αθήνα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ένα ακόμη, σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου αποτελεί η δήλωση του Κ. Ανάν περί πολιτικής "εξίσωσης" των δύο μερών. Διευκρινίσεις ζητά το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ η Αθήνα "πετά το μπαλάκι" στη Λευκωσία, υποδεικνύοντας εμμέσως, όμως να παραμείνει η τελευταία στις συνομιλίες".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η τορπίλλη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό δεν εκτοξεύθηκε κατά τον τέταρτο γύρο που μόλις άρχισε στη Ν. Υόρκη από την τουρκική πλευρά αλλά από τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κόφι Ανάν έδωσε στη δημοσιότητα ανακοινωθέν, με το οποίο αναγνωρίζει το επιδιωκόμενο από την τουρκική πλευρά "καθεστώς ισότητος των δύο πλευρών" στην Κύπρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "ισχυρότατη, αν και ετεροβαρής ήταν η πίεση που άσκησε από την πρώτη στιγμή του 4ου γύρου των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά με τρόπο που ουσιαστικά εκβιάζει για τελική ρύθμιση του Κυπριακού".

    [04] Ταυτότητες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι " σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν τον θρησκευτικό αποχρωματισμό του κράτους που επιχειρεί, έστειλαν Χθες χιλιάδες πιστοί που συγκεντρώθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να υποδεχτούν τον Τίμιο Σταυρό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "η μέτρα τριπλής εορτής και σημασίας η σημερινή. Πρώτον, διότι εορτάζουμε την παγκόσμια εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, δεύτερον διότι το σύμβολον της Ορθοδοξίας ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, ήδη αφίχθη στην Αθήνα και εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα και τρίτον, διότι η σημερινή ημέρα συνιστά την έναρξη της Δημοψηφισματικής πρωτοβουλίας των πολιτών, με τη συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιλέγει να χτυπήσει την πολιτεία ανασύροντας ανύπαρκτα ζητήματα και καλλιεργώντας διχαστικό κλίμα. Σήμερα όμως ο αρχιεπίσκοπος βάζει την υπογραφή του στο αίτημα για δημοψήφισμα, και μάλιστα από τα μοναστήρια των Μετεώρων".

    [05] Ολυμπιάδα

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η ελληνορωμαϊκή πάλη που ξεκίνησε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τη Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου είναι μεν βαρέων βαρών, θα έχει συνέχεια, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι τελικής πτώσεως. Η κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, έβαλε τα μεγάλα μέσα και διλήμματα. Η πολιτική "λαβή" που χρησιμοποίησε Χθες, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες της και σε κλίμα εκνευρισμού και εκρήξεως οργής ήταν η παραίτησή της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "πήραν φωτιά στην κυριολεξία Χθες οι τηλεφωνικές γραμμές Σίδνεϊ - Αθηνών, μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του υπουργού Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου και τις εδώ πολιτικές αντιδράσεις για την πολυτελή διαχείριση του 2004. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου αξίωσε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη "αποκατάσταση του τραυματισμένου κύρους της ηγετικής ομάδας του "Αθήνα 2004" επειδή οι αμφισβητήσεις που ηγέρθησαν "δυσκολεύουν το έργο της διοργάνωσης".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θορυβημένος από τον διεθνή αντίκτυπο από την ανοιχτή κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Θεόδωρο Πάγκαλο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, επιχείρησε Χθες να παίξει το ρόλο του "πυροσβέστη". Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γιάννα για να την καθησυχάσει και στη συνέχεια είχε μακρά συνομιλία με τον Θ. Πάγκαλο, υποχρεώνοντάς τον να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Αγγελοπούλου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα".

    [06] Διαπλοκή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πλήρη υποχώρηση όσον αφορά το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολήπτη ή προμηθευτή του Δημοσίου οδηγήθηκε Χθες κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε Χθες στην Επιτροπή Αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβερνητική πλειοψηφία με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο να αποδέχεται τελικά τις προτάσεις τόσο των βουλευτών της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τη συνταγματική κατοχύρωση της διαφάνειας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ" άσφαιρα πυρά επιμένει να ρίχνει η αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της διαπλοκής, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εγγυάται τη διαφάνεια επιστρέφοντας τις κατηγορίες στη ΝΔ".

    [07] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "κάτω από τις 4.000 μονάδες οδήγησαν το γενικό δείκτη οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν Χθες, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αν και ο προσφερόμενος όγκος μετοχών ήταν περιορισμένος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσαν ουσιαστικά οι βουλευτές της ΝΔ στο άρθρο που αφορά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το χρηματιστηριακό απόρρητο των συναλλαγών στο νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του ΧΑΑ".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "σε αναζήτηση ισορροπίας κινήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει κάτω από τις 4.000 μονάδες".    

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα 4,9 τρις. δρχ έφθασαν τα repos στο τέλος του Ιουλίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαιχαίρι" στα παιχνίδια. Αυστηρές συστάσεις Π. Αλεξάκη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συναγερμός" για καύσιμα-πληθωρισμό. Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέτρα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ποιοί κερδίζουν από τις αναταράξεις στην αγορά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κεφάλαια 6,8 τρις. οδεύουν προς τη Σοφοκλέους".

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Εντυπωσιακή υπήρξε η παρέμβαση Κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηριακών αρχών χθες που με τις κινήσεις τους έδωσαν ένα σαφές μήνυμα ότι πρόκειται να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακά ή άλλα παιχνίδια τόσο από πλευράς εισηγμένων εταιρειών όσο και από πλευράς άλλων χρηματιστηριακών παραγόντων ή φορέων. Με απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 347 εκ. δρχ για την υπόθεση της εταιρείας Ηλέκτρα ΑΕ, υπόθεση για την οποία υποβάλλει έγκληση και στη Δικαιοσύνη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 14 September 2000 - 13:33:12 UTC