Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Καραμανλής-ΔΕΘ
  • [03] Ταυτότητες
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Παιδεία
  • [06] Υγεία
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] Συνέντευξη Τάσου Γιαννίτση

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Καραμανλή στη ΔΕΘ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η μεταρρύθμιση στην Υγεία, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η διαμάχη κράτους - εκκλησίας για τις ταυτότητες και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Ονόματα δεν λέμε". Καραμανλής: Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το μαχαίρι στο κόκαλο! Ο Κ. Καραμανλής για τη διαπλοκή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πιέζουν τον Ακη να αναλάβει πρωτοβουλίες. Υπουργοί και Βουλευτές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωτόκια στα δάνεια εφόσον είναι σε δραχμές και όχι σε Ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει τον Δήμαρχο ο Καραμανλής. Σε κατάσταση διάλυσης η ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που θα πάει η Σοφοκλέους. Μεγάλες προσδοκίες για την πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γροθιά Καραμανλή. Εξω από τα δόντια τα είπε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Το παλάτι της Υγείας. Τα σχέδια για πρότυπα υπερ-νοσοκομείο στην Αττική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Θεόκλητος γέφυρα Χριστόδουλου-Σημίτη; Ενώ οι δηλώσεις του Θεσσαλιώτιδος προβληματίζουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγώ δεν φεύγω. Ο Κ. Καραμανλής έριξε το μπαλάκι σε όσους τον αμφισβητούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: οι τελικές ρυθμίσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωτογράφισε ακατονόμαστο.Ο Καραμανλής σκάλωσε στο "κουτσομπολιό", αλλά πιεζόμενος...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μισθολόγιο Βάσως στο Δημόσιο. Μόνο στην "Ε": Αποκαλυπτική επιστολή στον Γ. Δρυ.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν ασκείται αντιπολίτευσις. Η Νέα Δημοκρατία σε ρόλο εγκαλουμένου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πακέτο Νο 2 για το ασφαλιστικό, με δεσμεύσεις. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης μιλάει στα ΝΕΑ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μεσάνυχτα! Αβραμόπουλος για Καραμανλή. Τέλος η ΝΔ. Στόχος η παράταξη.

    Η ΧΩΡΑ: Τεντώνουν το σχοινί Ρηγίλλης-Αραβαντινού. Αποκαλυπτικό: στην κόψη του ξυραφιού πάλι οι ισορροπίες στη ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δωρεάν παιδεία: κόστος 2 εκατ. για κάθε παιδί. Εναρξη σχολικής χρονιάς με προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.

    [02] Καραμανλής-ΔΕΘ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "λάβρος κατά διαπλεκομένων εμφανίσθηκε χθες ο Κ. Καραμανλής , εν τούτοις απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτά. Είπε μάλιστα πως δεν θέλει να το μετατρέψει σε πρόβλημα κουτσομπολιού! Στο τέλος όμως πιεζόμενος φωτογράφισε ως πυρήνα της διαπλοκής τον Σωκράτη Κόκκαλη".

    H ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αντιπολιτευτική διέξοδο από τα ποικίλα εσωκομματικά προβλήματα επιχείρησε να βρει ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ, υπό το φόβο της εκδήλωσης των αρχηγικών διαθέσεων του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου. Παράλληλα, επεδίωξε να βάλει φραγμό στη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΝΔ με αφορμή την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για διετή θητεία του προέδρου του κόμματος."

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "με αλλεπάλληλες υπεκφυγές και ακράτητη πολυλογία, για όλα τα θέματα χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις για τίποτα, εμφανίσθηκε χθες στην Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ στην καθιερωμένη συνέντευξη στα πλαίσια της ΔΕΘ. Αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Α. Σαμαρά στη ΝΔ και παράλληλα τόνισε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι "παιδί του κόμματος". Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ηγεσίας της ΝΔ ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και Θόδωρου Ρουσσόπουλου ενώ προέβλεψε ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "στον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου εστίασε το κέντρο της διαπλοκής και της διαφθοράς του δημόσιου βίου, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κάλυψε πολιτικά όλα τα στελέχη της ΝΔ ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση".

    [03] Ταυτότητες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα διεξαχθεί το "δημοψήφισμα" της Εκκλησίας. Μια ημέρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας συλλογής των υπογραφών και συγκεκριμένα την Τετάρτη το απόγευμα, θα φθάσει στη χώρα μας τμήμα του Τιμίου Σταυρού, που φυλάσσεται στο οστεοφυλάκιο του Πατριαρχείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στην τελική ευθεία βρίσκεται ο αγώνας της Εκκλησίας. Ανήμερα του Σταυρού αρχίζει η διαδικασία συλλογής υπογραφών από την Εκκλησία για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και σχεδόν όλοι οι άλλοι κληρικοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών, που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της Εκκλησίας."

    [04] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υποδηλώνει η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑΑ Χαβιέ Σολάνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Υόρκη, όπου μεθαύριο αρχίζει η νέα φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "μετά την περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου σε Βελιγράδι, Σκόπια, Πρίστινα και Ποντγκόριτσα, η οποία δέχτηκε πολλά πυρά από πολλές κατευθύνσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να ξαναβρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής διπλωματίας από σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου στο περιθώριο των εργασιών γίνονται συνήθως "ενδιαφέρουσες" συναντήσεις για το Κυπριακό".

    [05] Παιδεία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "τον Οκτώβριο και όχι σήμερα, ξεκινά ουσιαστικά το σχολικό έτος. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων Ευθυμίου, έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά φέτος, να μην έχουν εκπονηθεί ακόμα τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα σπουδών στα λύκεια. Λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων των μετεξεταστέων της Β' Λυκείου, που διαρκούν μέχρι τις 19 του μήνα, είναι αδύνατη η κατανομή των μαθητών του Λυκείου σε τμήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει: "νέα σχολική χρονιά...μετ' εμποδίων. Ο σημερινός καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία της χώρας, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, δεν πρόκειται να "ξορκίσει" τα κακά πνεύματα, τα οποία αφορούν τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η σχολική χρονιά μπορεί να είναι μια καλύτερη χρονιά για τους μαθητές, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, αλλά σίγουρα δεν ξεκινά...σήμερα, όπως εξήγγειλε. Και αυτό γιατί οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων δεν είναι έτοιμες, οι μετεξεταστέοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους, οι μαθητές των ΤΤΕ δεν έχουν ακόμα βιβλία, ενώ όσοι τελείωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ότι μόνο δεν γνωρίζουν αν πέτυχαν σε κάποιο Ανώτατο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, αλλά δεν μπορούν να εγγραφούν σε κάποια ιδιωτική σχολή ή σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αφού η αργοπορία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν τους επιτρέπει να κινηθούν όπως επιθυμούν".

    [06] Υγεία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σε σχόλιό του για την υγεία, γράφει ότι "φιλόδοξο και μεγαλόπνοο, αλλά μέσα στα όρια του εφικτού, είναι το σχέδιο του υπουργού υγείας για τη δημιουργία ενός μεγάλου νέου νοσηλευτικού συγκροτήματος στην περιοχή της πρωτεύουσας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, ακόμη πιό φιλόδοξο είναι το σχέδιο της αναζήτησης και αξιοποίησης του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού, που εργάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, αφού η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα λειτουργήσει πολυσήμαντα, μια και θα σταλεί πια προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αγνοεί τα παιδιά της, αλλά αντίθετα τα αναζητεί και επιδιώκει προς όφελός της, να τα αξιοποιήσει".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα, αν και πετυχημένο, πρέπει έγκαιρα να αναζωογονηθεί, για να δώσει στους πολίτες σύγχρονη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αυτό το στόχο έχει η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας" Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά από 12ωρη σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχθές, στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα . Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο αρχίζει η διαδικασία για τη μαζική πρόσληψη 5.000 ατόμων, προκειμένου να καλυφθεί σημαντικό μέρος, από το μεγάλο κενό, που έχουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, σε προσωπικό. Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με 200 νέα ασθενοφόρα, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του ΕΚΑΒ και σε άλλες περιοχές της χώρας".

    [07] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η συνέχεια της ανόδου στο Χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί από το αν οι ξένοι θεσμικοί θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους και αυτήν την εβδομάδα. Τις τελευταίες ημέρες οι ξένοι εκτόξευσαν τον Δείκτη στις 4.381 μονάδες, με αγορές μετοχών αξίας 600-800 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι χρηματιστές, στο μεταξύ, εμφανίζονται αισιόδοξοι καθώς δεν έχουν εκτελέσει το σύνολο των εντολών που έλαβαν την Παρασκευή".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "εκρηκτική ήταν η πορεία που ακολούθησε η Σοφοκλέους την παρελθούσα εβδομάδα, πέραν πάσης προσδοκίας, με βασικό εφαλτήριο της τραπεζικές μετοχές. Η μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων έδωσε τον τόνο και την δυναμική στην αγορά και ανέτρεψε το ιδιαίτερα αρνητικό σκηνικό του προσφάτου παρελθόντος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "με ιδιαίτερα αναπτερωμένη ψυχολογία επιστρέφουν από σήμερα οι επενδυτές στη Σοφοκλέους, μετά το πραγματικά εντυπωσιακό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ο Γενικός Δείκτης, σε ένα αναπάντεχο "ξέσπασμα", κέρδισε με άνεση περίπου 1.000 μονάδες".

    [08] Συνέντευξη Τάσου Γιαννίτση

    "Τη δέσμευση ότι δεν θα θιγούν με τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Γιαννίτσης". Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο υπουργός Εργασίας, "αναφερόμενος στις αντιδράσεις, τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΣΕΒ, δηλώνει πως δεν τις κατανοεί και ξεκαθαρίζει πως επιδίωξή του είναι "να πειστούν οι κοινωνικοί εταίροι ότι σε κάποια θέματα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις με αντισταθμίσματα". Υποστηρίζει επίσης πως "οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μονόπλευρα μέτρα, προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις", ενώ προειδοποιεί ότι "εμπόδια στην ανάπτυξη, είναι και εμπόδια στην απασχόληση". Για τον κ. Γιαννίτση "η εισαγωγή του 38ώρου, της ευέλικτης διαχείρισης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ανοίγει μια νέα εποχή για την Ελλάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 11 September 2000 - 16:16:59 UTC