Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ταυτότητες
  • [03] Οικονομία
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Κυπριακό
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Εκκλησίας - Κράτους, η πορεία του Χρηματιστηρίου, το Κυπριακό και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Παρουσιάστε" και στην Πάρο! Αγημα και πυραυλάκατος στον αρχιεπίσκοπο -εκ του μη όντος η παρεξήγηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 28,4 τρις έφαγε η Σοφοκλέους! Που θα σταματήσει η πτώση; (και χθες 1,21% κάτω...).

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ομολογούν τις ζημιές των ταμείων στο Χρηματιστήριο. Νέα πτώση 1,21% ,στις 3.675,56 μονάδες ο δείκτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαρτιά" έγιναν οι μετοχές. Θρήνος και οργή στα ...ερείπια της Σοφοκλέους. Νέο ρεκόρ πτώσης- Βατερλό της "παράλληλης".

    Η ΑΥΓΗ: "Πάρτε πίσω την εγκύκλιο". Αντιδράσεις για το κυνήγι των αλλοδαπών ασθενών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπησε η Μαφία των "Οικολόγων". Κίνδυνος να βρεθεί το ελληνικό βαμβάκι στις χωματερές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Περισσότεροι μετανάστες ή ...λιγότερη συνταξιούχοι! Το μεγάλο δίλημμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πεινάνε οι ήρωες. Για πενταροδεκάρες θυσιάζονται οι "Πολεμιστές της φωτιάς".

    ΕΘΝΟΣ: Εμφύλιος στην Εκκλησία. Πόλεμος "Αγίων" αντί για "καταλλαγή" εν όψει Δεκαπενταύγουστου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πως το τρίβουν το πιπέρι...θα το δούμε τον Σεπτέμβρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρχισαν τα κόλπα. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τα πυρηνικά. Αναβαθμίζεται η Αγκυρα. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την περιοχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αιμοδότης θανάτου με AIDS! Φρίκη: "Εθελοντής" ήξερε ότι έπασχε και το μετέδιδε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλό έγκλημα σε νοσοκομεία. Δίωξη κατά 3 γιατρών και αιμοδότη - φορέα του AIDS.

    ΕΣΤΙΑ: Εκτός ελέγχου η οικονομία. Το τίμημα των λαθών της πρώτης τετραετίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκκληση ΧΑΑ προς επενδυτές. "Ενεργήστε με φρόνηση χωρίς πανικό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: ...Μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις. Στασιμότητα σε Ολυμπιακή και Εμπορική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δίωξη γιατρών νοσοκομείων και δότη για αίμα με AIDS. Σε βαθμό κακουργήματος γιατί δεν έκαναν έλεγχο.

    ΝΙΚΗ: Γύρισαν άπρακτοι, αλλά...συστήνεται τοπικό σώμα από 2000 ειδικούς φρουρούς!

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μέτρα-εφαλτήρια ανθυγιεινής πολιτικής.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ξεβρακώνουμε τους νονούς. Ολα τα στοιχεία της ασφάλειας για τη Νύχτα.

    Η ΧΩΡΑ: Τρέμουν τον Αβραμόπουλο. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κάθοδός του στις εκλογές θα τους κοστίσει.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νοσοκομείο Βέροιας: Πόρισμα-καταπέλτης. Στον εισαγγελέα ο διοικητικός διευθυντής κι ένας γιατρός για "λαθρεμπόριο" ασθενών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανατρέπεται ο τρόπος ψηφοφορίας...εκσυγχρονιστικά.

    [02] Ταυτότητες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή της Παναγίας, οι υποβόσκουσες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας κορυφώνεται και παίρνουν μορφή πολεμικής αντιπαράθεσης. Οι ιεράρχες εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου, με βαρύτατες κατηγορίες για συνταύτιση ιεραρχών με τους εχθρούς της Εκκλησίας και μομφές για το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Η έκκληση του κ. Χριστόδουλου να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης εν όψει του 15αύγουστου, μέχρι στιγμής έχει πέσει στο κενό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της τονίζει ότι "ο Ιανός, ως γνωστόν, δεν έχει καμία σχέση με τη Χριστιανοσύνη. Θεός των Ρωμαίων ήταν. Και τι θεός! Με διπλή ιδιότητα και διπλό πρόσωπο. Ηταν ταυτοχρόνως θεός του πολέμου και θεός της ειρήνης. Γι αυτό και οι ιδρυτές της Εκκλησίας επιλέγοντας το "ειρήνη υμίν", δεν κράτησαν τίποτε από όλα αυτά, παρά μόνο την ανάμνησή του και το όνομα που είχε δώσει στον πρώτο μήνα του έτους. Πρωτοτύπησε όμως και στην περίπτωση αυτή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, καθώς προτιμά, όπως φαίνεται, να αλλάζει πρόσωπο κατά περίσταση, αναλόγως πως (νομίζει ότι) εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις του".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "και η Παναγιά -προφανώς άθελα της- πρωταγωνιστεί στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων, από τη στιγμή που ο κ. Χριστόδουλος έχει επενδύσει πολλά στις εορταστικές εκδηλώσεις της 15ης Αυγούστου. Με δεδομένο, δε, ότι στις εκδηλώσεις στην Πάρο θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος, διατυπώθηκε εις βάρος της κυβέρνησης η μομφή για ηθελημένη υποβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης ως αντίποινα προς τον κ. Χριστόδουλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "μαζεμένος" εμφανίζεται ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου, Νικόλαος, ύστερα από τη δριμεία επιστολή που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο. Με επιστολή του προς τον κ. Χριστόδουλο, φαίνεται να υποχωρεί και να αλλάζει στάση στα όσα είχε πει για το θέμα των ταυτοτήτων. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή, "έβαλε" στη θέση του τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο".

    Κατά το ΚΑΡΦΙ, "τη δόξα και την προβολή του μητροπολίτη Καλαβρύτων φαίνεται πως ζήλεψε ο άγιος Ελευθερουπόλεως και πρόσθεσε το όνομά του στον κατάλογο των "σκληρών" της Ιεραρχίας. Αδιαφορώντας για την έκκληση του Αρχιεπισκόπου, ο μητροπολίτης κ. Ευδόκιμος όχι μόνον επικρότησε την απόφαση των ιερέων της Λέσβου να "αφορίσουν" τον Υπουργό Αιγαίου, αλλά διακήρυξε ότι και άλλοι πολιτικοί πρέπει να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι από τις θρησκευτικές τελετές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "απλές αψιμαχίες πρέπει να θεωρήσουμε όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, μπροστά σε όσα αναμένονται να λάβουν χώραν το Φθινόπωρο, στο "μέτωπο" Εκκλησίας-Πολιτείας, με αφορμή τα νέα δελτία ταυτότητος, επί των οποίων, η Κυβέρνηση, ως γνωστόν, δεν εμφανίζεται να κάνει ούτε...ρούπι πίσω".

    [03] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς σταθεροποιήσεως, η ελληνική οικονομία φαίνεται να εκφεύγη και πάλιν του ελέγχου. Η δε Κυβέρνησις Σημίτη, που επανεξελέγη στην εξουσία με σύνθημα την "διατηρησιμότητα των επιδόσεων της οικονομίας", δεν φαίνεται ικανή να τιθασεύση τα οικονομικά μεγέθη, ώστε να συνεχισθή η μέχρι τούδε πορεία βελτιώσεώς της".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η απειλή για τον πληθωρισμό συνεχίζεται, καθώς η άνοδος του δολαρίου, παράλληλα με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, δημιουργούν πιέσεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε σκέψεις το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Η άνοδος των τιμών των υγρών καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η μείωση των επιτοκίων που προγραμματιζόταν για τις αρχές ή το αργότερο για το τέλος Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι αναβάλλεται προς το παρόν, αφού η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων απαγορεύει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "προς αναβολή βαίνει η αναμενόμενη νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος -λόγω της "έξαρσης" των πληθωριστικών πιέσεων. Η απειλή για τον πληθωρισμό συνεχίζεται, καθώς η άνοδος του δολαρίου, παράλληλα με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, δημιουργούν πιέσεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε σκέψεις το οικονομικό επιτελείο της χώρας".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης), υπογραμμίζει ότι "είδηση θα ήταν η άνοδος, καθώς η καθοδική πορεία του δείκτη έχει πλέον γίνει καθημερινότητα για τη Σοφοκλέους. Μετά τη σημαντική πτώση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ακολούθησε χθες μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση, που φέρνει πλέον σε απόγνωση τους επενδυτές, καθώς τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει εγκατασταθεί στο ΧΑΑ".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "σε 110 δις. Δρ. υπολογίζεται μέχρι και το τέλος Ιουλίου η απώλεια εσόδων που έχει υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τη δραματική συρρίκνωση του ημερήσιου "όγκου" των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, που παρατηρείται κυρίως τους τελευταίους τέσσερις μήνες και η οποία οφείλεται στο γενικότερο αρνητικό κλίμα το οποίο κυριαρχεί πλέον στη Σοφοκλέους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "καπνός έγινε η αξία των μετοχών. Μετατράπηκαν σε άχρηστα χαρτιά, θαμμένα κάτω από τα...ερείπια της Σοφοκλέους. Οργή, αγανάκτηση, θρήνος πνίγουν τους μικροεπενδυτές, ενώ η κυβέρνηση...παραθερίζει σε πολυτελή θέρετρα. Η καταστροφή συνοδεύτηκε χθες με νέο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης του Γενικού Δείκτη, στις 3.675,76 μονάδες. Βατερλό για την Παράλληλη και τις Κατασκευές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των μικροεπενδυτών από τη νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου, η οποία, ευαισθητοποιημένη από τη συνεχιζόμενη παράλογη πτώση της Σοφοκλέους, παρενέβη χθες επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση όχι μόνον την προσωρινότητα της κρίσης, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία, λόγω των θετικών εξελίξεων που επίκεινται είναι ελκυστική τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "προσπάθεια συγκράτησης του γενικού επιπέδου των τιμών των μετοχών ανέλαβε εσπευσμένως, αργά χθες το βράδυ, η διοίκηση του ΧΑΑ, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία μετέδωσε εικόνα απαξίωσης των τίτλων. Η όλη προσπάθεια ανελήφθη από τον νέο πρόεδρο κ. Παν. Αλεξάκη και εκφράσθηκε με σειρά ενεργειών".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η τραγική πτώση τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των μικρομετόχων, αλλά και αρκετών χρηματιστών, συνιστούν ηρεμία χωρίς, πάντως, να αντιπροτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την έξοδο από την κρίση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "και νέο αρνητικό ρεκόρ για τους τελευταίους 16 μήνες (από το τέλος Απριλίου του 1999) κατέγραψε χθες ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους. Μόνο που τότε (πέρυσι τον Απρίλιο) ετοιμαζόταν για το μεγάλο άλμα, ενώ τώρα το άλμα γίνεται περίπου στο κενό, μια που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που και πότε θα σταματήσει ο κατήφορος των τιμών".

    [05] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους ώστε να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στον Ντενκτάς να αποδεχθεί τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τον πρόεδρο Κληρίδη μετά τον δ' γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη. Πριν από τις συνομιλίες ο κ. Κληρίδης θα έλθει στην Αθήνα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "σειρά ψηφισμάτων με τα οποία καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε, μεταξύ άλλων, η Τουρκία να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και να αναγνωριστεί το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής, ενέκρινε ο Αμερικανοελληνικός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύνδεσμος (ΑΗΕΡΑ), κατά την πρόσφατη ετήσια σύνοδό του στη Νέα Ορλεάνη. Στα ψηφίσματα που υιοθέτησε η σύνοδος αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να τιμήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις αναγνωρίζοντας ότι το Κυπριακό είναι θεμελιώδες θέμα εισβολής και κατοχής από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την παράνομη χρήση όπλων αμερικανικής προέλευσης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις ανοιχτής ρήξης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων έχουν λάβει πλέον οι εξελίξεις στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο στα Κατεχόμενα, σε βαθμό που ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και "αυτανάφλεξη" με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του ψευδοκράτους και φυσικά για το Κυπριακό στο σύνολό του".

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ, "κλίμα διχασμού επικρατεί πλέον στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ραούφ Ντενκτάς εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του, ουσιαστικώς αμφισβητούν το υπάρχον καθεστώς πλήρους "υποταγής" των Τουρκοκυπρίων στην Αγκυρα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "στο στόχαστρο δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο βρέθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε τον πρόσφατο ξεσηκωμό χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, επιχειρεί να "παίξει" το χαρτί της ελληνοκυπριακής απειλής για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ο κ. Ντενκτάς είχε προσπαθήσει να αποφύγει το πολιτικό κόστος για την οικονομική κρίση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον λεγόμενο πρωθυπουργό κ. Ντερβίς Ερόγλου, τον οποίο -σε συνεργασία με την Αγκυρα- επιχειρεί να ανατρέψει".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ένταση αποκτά το πολιτικό παιχνίδι στα Κατεχόμενα, καθώς ο Ρ.Ντενκτάς σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε όσους αντιδρούν ή εκφράζουν επιφυλάξεις, με την πολιτική που ακολουθεί".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσπάθεια στήριξης. Μετά τη συνεχιζόμενη πτώση τιμών στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "...Και οι θεσμικοί "κάθονται" στα κέρδη!"

    ΚΕΡΔΟΣ: "...Και πυροσβεστική παρέμβαση Αλεξάκη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρύπα" από το ΧΑΑ και στον προϋπολογισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο ...προτελευταίο σκαλί. Τι προβλέπει η Deutsche Bank και πως κινούνται τα ξένα funds".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ επισημαίνει ότι "την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματιστηριακής συγκυρίας με "φρόνηση" και την "προσεκτική μελέτη των διαγραφόμενων προοπτικών της αγοράς" συνιστά στους επενδυτές με χθεσινή ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ σε μια ευθεία παρέμβαση στήριξης της Σοφοκλέους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 11 August 2000 - 15:11:52 UTC