Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] Εργασιακές σχέσεις
  • [4] Δημοσιονομικά
  • [5] Προσλήψεις
  • [7] Επίσκεψη Σημίτη στη Βουλγαρία
  • [8] Χρηματιστήριο
  • [9] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εργασιακές σχέσεις, οι νέες ταυτότητες, οι προσλήψεις στο δημόσιο με νέο σύστημα και η άνοδος του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τριγμοί στα κόμματα. Οι εργασιακές σχέσεις ανάβουν πολιτικές φωτιές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση στα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Γυναίκα έπαθε δυο εγκεφαλικά διότι την έβαλαν σε... φούρνο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξύπνησαν τα συνδικάτα. Μέτωπο κυβέρνησης-εργαζομένων. Τέλος στην ασυλία λόγω της ΟΝΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί και μονιμοποιήσεις. Πιάνουν δουλειά 18.875 σε δημόσιο - νοσοκομεία.

    Η ΑΥΓΗ: Κλειδί το 35ωρο. Διογκώνονται οι αντιδράσεις στα κυβερνητικά σχέδια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αδειασε τον Καραμανλή η Ντόρα για το εργασιακό. Εμφύλιο στη ΝΔ προκάλεσε ο Γιάννος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς 35ωρο συμβιβασμό με τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση υπαναχωρεί και αποδέχεται τον εφ' όλης της ύλης διάλογο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις με νέο σύστημα. Καταργούνται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε εμφύλιος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα εργασιακά. Οι συνδικαλιστές ρίχνουν το γάντι στα κόμματά τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυκλοφόρησε η "άθεη" ταυτότητα. Με απόφαση που υπέγραψαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί... ξεχάστε το θρήσκευμα και την εθνικότητά σας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πραξικόπημα εναντίον της εκκλησίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με μόρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ταυτότητα του πολίτη. Υπεγράφη η απόφαση: Χωρίς ευαίσθητα ατομικά δεδομένα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΧΑΑμόγελα για επενδυτές. Σημαντική άνοδος και αύξηση του τζίρου στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Στο Ηρώδειο με μπουλντόζες! Επί μήνες σκάβεται η Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εδώ και τώρα το νέο "κοινωνικό συμβόλαιο". Απορυθμίζεται το εργασιακό με συμβιβασμό κυρίως των συνδικαλιστών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι σε διάλογο "χαρακίρι". Εντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών για την ατζέντα των εργασιακών σχέσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υπό έλεγχο οι μισθοί και τα επιδόματα στο Δημόσιο. Από 400 ελεγκτές για ψευδή στοιχεία.

    ΝΙΚΗ: 35ωρο Εδώ και τώρα. Μετωπική σύγκρουση της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συναγερμός αγωνιστικής ενότητας και πάλης. Οχι στα αντεργατικά μέτρα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οι νέες ταυτότητες. Ολα τα στοιχεία. Οι πρώτες αντιδράσεις.

    Η ΧΩΡΑ: Αγνόησε το λαό. Οριστικά χωρίς θρήσκευμα οι νέες ταυτότητες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταυτότητες-απασχόληση ανάβουν νέες "φωτιές".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέος γύρος. Ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα με υπουργική απόφαση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανθρακες ο θησαυρός για την Πολιτιστική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολοι μαζί τελικά εναντίον των εργαζομένων.

    [2] Ταυτότητες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Ταυτότητα χωρίς ευαίσθητα ατομικά δεδομένα, όπως το θρήσκευμα, αλλά και ταυτοχρόνως διαβατήριο για τις χώρες της ΕΕ θα διαθέτουν σε λίγες μέρες οι Ελληνες πολίτες, που θα βγάλουν για πρώτη φορά ή θα δηλώσουν οτι την έχασαν. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφτηκε χθες. Εντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι η Ελλάδα των ετεροδόξων του Κ. Σημίτη επιβάλλεται στην Ελλάδα των Ορθοδόξων.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι μέχρι χθες, η Κυβέρνησις δεν είχε τολμήσει να εκδώσει υπουργική εγκύκλιο ή άλλη απόφαση για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Και απέφυγε να το πράξη, ακριβώς διότι εγνώριζε ότι κάθε σχετική πρωτοβουλία θα ήταν αυθαίρετη και αντισυνταγματική.

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διαπνέει τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά, δεν διχάζει μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη γενική παραδοχή ότι τις ιδεολογικοπολιτικές διαχωριστικές γραμμές δεν τις βρίσκει, πλέον, κανείς στα όρια των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά τις βλέπει να τα διαπερνούν.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη αιφνιδιασμό. Αγνόησε τη συντριπτική πλειονότητα του Λαού και κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση για ταυτότητες χωρίς το θρήσκευμα. Ηδη κοινοποιήθηκε η υπουργική απόφαση στα αστυνομικά τμήματα. Ο κ. Χριστόδουλος δήλωσε ότι ποτέ δεν πίστεψε πως ο Σημίτης ήθελε το διάλογο. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συσταθεί στους πιστούς να μην παραλαμβάνουν τα νέα δελτία ταυτοτήτων.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι χωρίς καμιά ελπίδα αποφυγής πλέον η αντιπαράθεση Εκκλησίας και κυβέρνησης, όπως και η ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή μετά τη χθεσινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει ένα ακόμη ισχυρότερο μήνυμα για τη στάση που είναι αποφασισμένη να κρατήσει. Ετσι: πρώτον, η κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύεται αυθημερόν στο ΦΕΚ, ώστε να έχει άμεση ισχύ και εφαρμογή.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι από σήμερα οι Ελληνες, αρχής γενομένης από τους νέους και τις νέες μας, μπορούν να ... καυχώνται ότι δεν έχουν ούτε Πατρίδα, ούτε Θρησκεία!...

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της προσθέτει ότι η απόφαση για τις ταυτότητες υπεγράφη, άρα δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για αλλαγή της, όσο έντονη και αν είναι η αντίδραση της Εκκλησίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για περιφρόνηση του πιστού λαού από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους, που επιμένουν στην εφαρμογή ενός παράλογου αντιθρησκευτικού σχεδίου.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι η κυβέρνηση έκανε χθες ένα αποφασιστικό - βήμα μπροστά εφαρμόζοντας κατ` ουσίαν το νόμο. Με την εγκύκλιο που εξέδωσαν οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Γ. Δρυς τίθεται τέλος σε μια παραφιλολογία μηνών και οι νέες ταυτότητες - χωρίς θρήσκευμα, υπηκοότητα και δακτυλικό αποτύπωμα - είναι από σήμερα πραγματικότητα.

    [3] Εργασιακές σχέσεις

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την απασχόληση ανακυκλώνουν την ανεργία, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές. Η ΓΣΕΕ τα απέρριψε και ζητάει διάλογο με άλλη ατζέντα. Το όλο θέμα οδηγεί σε σύγκρουση των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση, αλλά και με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που υποστήριξε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως, το υπουργείο Εργασίας κάλεσε τη ΓΣΕΕ σε διάλογο - αύριο το μεσημέρι- με ανοιχτή ατζέντα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι στην κυβερνητική αναδίπλωση οδήγησε η χθεσινή απόφαση της ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στον σχεδιαζόμενο κοινωνικό διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, απορρίπτοντας -ένα προς ένα - τα πέντε προτεινόμενα μέτρα. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προανήγγειλαν χθες την ανατροπή της ατζέντας του διαλόγου και τον επανακαθορισμό της, από μηδενική βάση, κατά την αυριανή συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι η ευελιξία των αρμοδίων αντανακλά τη σπουδή της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα νέα κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να προωθηθούν ταχύρυθμα και κατά το δυνατόν συναινετικά οι μεγάλες τομές που υπαγορεύονται από τις εξελίξεις στην ΕΕ και την ανάγκη χαλιναγώγησης της ανεργίας.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι απομονωμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις με την εγκαθίδρυση πιο ευέλικτου καθεστώτος απολύσεων και με τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος λόγω της περικοπής των υπερωριών στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι με αφορμή τις εργασιακές σχέσεις έγιναν άνω-κάτω το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΟΚ): να πάει σε φιλελεύθερο κόμμα ο Γιάννος. Μανώλης (ΝΔ): αν συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. ΓΣΕΕ: δεν πάμε σε διάλογο-χαρακίρι.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι τη μορφή μιας εντεινόμενης συνεχώς πλημμύρας παίρνουν οι έντονες αντιδράσεις σωματείων και εργαζομένων, ενάντια στις πρόσφατες ψευδεπίγραφες κυβερνητικές αποφάσεις για την ανεργία και όλα δείχνουν ότι πέφτει στο κενό η κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ τριγμούς στο εσωτερικό των κομμάτων προκαλεί η προοπτική αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα της ΟΝΕ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται, δημόσια πλέον, επιφυλακτικότερες απόψεις, κυρίως από κορυφαία στελέχη που θέλουν να διατηρήσουν το φιλολαϊκό τους προφίλ, ενώ στη Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί η γνωστή βαβυλωνία χωρίς η επίσημη ηγεσία του κόμματος να έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ προσθέτει ότι ένα εκρηκτικό σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται στο κοινωνικό πεδίο, με την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς την ΕΕ και τους βιομηχάνους για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τους συνδικαλιστές να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, όχι μόνο κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, αλλά και κατά των κομμάτων που δεν αντιδρούν.

    [4] Δημοσιονομικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ελέγχους στους μισθούς και στα επιδόματα που χορηγούνται σε υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ αρχίζει ειδική ομάδα 400 στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με δήλωσή του στα ΝΕΑ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Δρυς τονίζει ότι στις περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί ή θα διαπιστωθούν παραβάσεις των κανόνων μισθοδοσίας θα επιβληθούν οι αυστηρότερες των κυρώσεων που προβλέπονται από το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι δέσμη μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με έμφαση στην εκπόνηση νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέει τις αποδοχές των υπαλλήλων με την ατομικής τους απόδοση, θα εισηγηθεί την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    [5] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι τις αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων, με στόχο να γίνει περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, έθεσε υπ` όψιν του πρωθυπουργού η Βάσω Παπανδρέου, εν όψει της σχετικής συζήτησης του θέματος την προσεχή Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο περίγραμμα των ρυθμίσεων προβλέπεται οι ίδιοι οι φορείς του Δημοσίου να προκηρύσσουν μόνοι τους διαγωνισμό με μόρια και να αποστέλλουν τις σχετικές προκηρύξεις στο ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ μετατρέπεται, λοιπόν, σε δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου νομιμότητας, καθώς καλείται να εγκρίνει μόνο τα αιτήματα των φορέων.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι αθρόους διορισμούς - εξπρές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η απόφαση της κυβέρνησης για εξαίρεση από το νόμο Πεπονή όλων των ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά και των τραπεζών κρατικού ενδιαφέροντος, αλλά και της εκχώρησης της αρμοδιότητας προκήρυξης διαγωνισμών προσλήψεων προσωπικούς τους ίδιους τους φορείς.

    [7] Επίσκεψη Σημίτη στη Βουλγαρία

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο των τακτικών διμερών επαφών, θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Ιβάν Κοστόφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν κοινά σχέδια υποδομών στον τομέα των συγκοινωνιών, της ενεργειακής βιομηχανίας και των τηλεπικοινωνιών.

    [8] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι σαφής ανοδική δυναμική διαφάνηκε χθες στη Σοφοκλέους, καθώς για δεύτερη μέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη και η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά. Η είσοδος νέων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές ήρθε να προστεθεί χθες στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών από θεσμικούς, βελτιώνοντας το κλίμα στην αγορά - χαρακτηριστικό είναι ότι 322 μετοχές έκλεισαν με κέρδη.

    [9] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα κατάσταση από Βρυξέλλες. Απόφαση του ECOFIN να μπει στα "χωράφια" των κυβερνήσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αισιόδοξο μήνυμα. Οι ειδικοί μιλούν για "μίνι ράλι". Ανοδος Δείκτη και τζίρου, αλλά χρειάζεται συνέχεια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φοβισμένη η αγορά παρά την... άνοδο. Τρίτη συνεχόμενη άνοδος - Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα εργασιακά κλειδιά και για τη Σοφοκλέους. Ενώ το ΧΑΑ συνέχισε την άνοδο των τελευταίων ημερών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πακέτα ΟΤΕ-ΕΛΠΕ σε επενδυτικούς οίκους. Βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση".

    [10] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Με κέρδη έκλεισαν 319 μετοχές και με απώλειες μόνο 20. Ελάχιστα τα limit up, εντυπωσιακές αυξήσεις στα Leasing, στην Παράλληλη Αγορά και στις Κατασκευαστικές. Πακέτα 50.000 μετοχών αξίας 35 δις Τοποθετήσεις ξένων στα blue chips. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για τη Σοφοκλέους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 July 2000 - 15:13:09 UTC