Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Εκκλησία - Κυβέρνηση
  • [6] Χρηματιστήριο
  • [7] Πυρκαγιές
  • [8] Ελλάδα-Ρωσία
  • [9] Καύσωνας
  • [10] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πυρκαγιά στη Σάμο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και η αναβολή της επίσκεψης του Πατριάρχη, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καύσωνας: Μέρος δεύτερο.Οδηγός επιβίωσης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Ελλάδα καίγεται (..κι αυτοί χτενίζονται).

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 100 μέτωπα σε όλη τη χώρα. Σχέδιο εξιλέωσης. Πανικός στα κυβερνητικά επιτελεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι "χρυσές" βιομηχανίες της χώρας. Τι κέρδισαν το '99 τα μεγαθήρια της ελληνικής οικονομίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μόνιμα τα καταπατημένα του δημοσίου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μισοί δήμοι της χώρας δεν είναι τώρα βιώσιμοι! Νέον "Καποδίστρια" ετοιμάζει ήδη το υπουργείο των Εσωτερικών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νύχτα κόλαση. Ολόκληρη η Ελλάδα ζει σε πύρινο εφιάλτη. 200 πυρκαγιές σε 48 ώρες.

    ΕΘΝΟΣ: Εγκλημα στη Σάμο. Πέντε μέρες βλέπουν το νησί να καίγεται. Υποτίμησαν τον κίνδυνο, δεν ζήτησαν βοήθεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σιγά μη στάξει η ουρά του ποντικιού!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στις φλόγες η χώρα. Στη Γερμανία ο Σημίτης. Τραγικά απών ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στόχος ο Χριστόδουλος. Σημίτης και εκδότες έχουν αποφασίσει την εξόντωσή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συναγερμός. Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη νύχτα.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνικό έγκλημα με τις πυρκαϊές. Κύριος "εμπρηστής" παραμένει το κράτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανήμποροι να αναχαιτίσουν το μπαράζ πυρκαγιών παρά τις προετοιμασίες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στη χωματερή Ανω Λιοσίων παίζουν με την υγεία 4.000.000 Αθηναίων.

    Η ΧΩΡΑ: Ολοκαύτωμα. Ομάδες πρακτόρων καίνε την Ελλάδα. 110 πυρκαγιές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο έλεος του καιρού. Πάνω από 200 πυρκαγιές καταστρέφουν δάση και σπίτια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κρανίου τόπος. Φωτιές από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη.

    [2] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι ``με μια ηχηρή απάντηση προς όσους εξακολουθούν μα μη βλέπουν την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ολοκλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τις επαφές του στη Ρωσία. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος τάχθηκε υπέρ του ``παγώματος`` του διαλόγου Αθηνών-Αγκυρας, όσο ο κατοχικός στρατός θα βρίσκεται στα Στροβίλια. Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ελληνικού Πενταγώνου κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία``.

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ``στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδος αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, από αντιπροσωπίες των δύο υπουργείων Αμυνας. Ηδη από χθες επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στη χώρα μας ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων κ. Nikola Kljuser μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Σήμερα οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ` ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών, των δύο υπουργείων και η υπογραφή τους συμφωνίας``.

    [4] Κυπριακό

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``επανέρχεται ... δριμύτερο στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό το περιβόητο σενάριο της ``Συνομοσπονδίας``, μετά τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Ντενκτάς στη Γενεύη, λίγο πριν τη διακοπή του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο διευθέτησης, με κύριο άξονα την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ως ισότιμου της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ``οι προκλήσεις των Τούρκων στην Κύπρο στον οικισμό Στροβίλια ίσως να αποτελέσουν εμπόδιο στην υπογραφή της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, σύμφωνα με όσα θα πει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ``.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ``τη σταδιακή ταφή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού με τη δημιουργία μιας διζωνικής -δικοινοτικής ομοσπονδίας επιδιώκει η Γαλλία που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Κοινότητα υποστηριζόμενη και από όλες τις άλλες κοινοτικές χώρες με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία``.

    [5] Εκκλησία - Κυβέρνηση

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ``παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, εν τούτοις η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτα στις προσπάθειες μείωσης του ρόλου του ως πνευματικού ηγέτη. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, που πρωτοστάτησε στη στήριξη της απόφασης Σημίτη, επιχειρεί τώρα σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους να ``ψαλιδίσει`` τη δραστηριότητά του, αποδίδοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ τη ρετσινιά του ``χουντικού``. Πρόκειται για γνωστή τακτική η οποία χρησιμοποιήθηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, εναντίον προσώπων που συνιστούσαν απειλή στα ``δήθεν`` εκσυγχρονιστικά σχέδια της χώρας``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι ``ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15 Ιουλίου επίσκεψή του στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος έπειτα από απόφαση που έλαβε το πρωί του Σαββάτου η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνήλθε εκτάκτως και με κύριο θέμα το ταξίδι του κκ Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι της αναβολής του ταξιδιού. Η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα. Στο Φανάρι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμειχθεί ο κκ. Βαρθολομαίος. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη αλλά και της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κυρίας Βάσως Παπανδρέου``.

    [6] Χρηματιστήριο

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ``ανασφάλεια, νευρικότητα και άσχημη ψυχολογία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που πέρασε στο Χρηματιστήριο, κάτι το οποίο απεύχονται άπαντες για την εβδομάδα που ξεκίνησε. Οι αντοχές της Σοφοκλέους, δοκιμάστηκαν καθ` όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έδειξε τα πραγματικά όριά του. Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις έπεσε κάτω από τις 4.000 μονάδες και έκανε χιλιάδες μικροεπενδυτές να παραμιλούν``.

    [7] Πυρκαγιές

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ``άργησαν οι αρχές να κινητοποιηθούν, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Σάμου, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Από κακή εκτίμηση -βοηθούντος βέβαια και του ισχυρού αέρα - φθάσαμε να είμαστε θεατές στην ολοκληρωτική καταστροφή της Σάμου. Ενός πανέμορφου -στο παρελθόν- νησιού που και για εθνικούς λόγους έπρεπε να είναι θωρακισμένο και από κάθε φυσική απειλή``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ``φωτιά ... πήρε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δεκάδες μέτωπα φωτιάς που έχουν τυλίξει τη χώρα στις φλόγες. Χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Β. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, καθώς ολόκληρη η Ελλάδα έχει παραδοθεί στις φωτιές αβοήθητη``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ``σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τη νύχτα η χώρα για να αντιμετωπιστεί η συμφορά των πυρκαγιών. Το διυπουργικό, που συνήλθε εκτάκτως αργά το βράδυ, αποφάσισε να αναθέσει στο Στρατό τη δημιουργία προστατευτικής ασπίδας απέναντι στη λαίλαπα που απειλεί μεγάλες εκτάσεις της χώρας, με περιπολίες, φύλαξη περιουσιών στις φλεγόμενες περιοχές και ανθρώπινες αντιπυρικές ζώνες. Η Σάμος ζει σήμερα την 5η μέρα της τραγωδίας της, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``ολόκληρη η χώρα βρίσκεται από προχθές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ομηρος του Αιόλου, των υψηλών θερμοκρασιών και της ανοργανωσιάς των αρμόδιων φορέων. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ``Ξενοκράτης`` για την πρόληψη προβλημάτων από τον καύσωνα και την επιφυλακή για πυρκαγιές. Αλλο ένα γραφειοκρατικό σχέδιο, όμως, ``κάηκε`` στην πράξη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν 200 (ναι, διακόσιες) πυρκαγιές ανά την επικράτεια και μόνο χθες, μέσα σε μία ώρα, ξέσπασαν άλλες είκοσι πέντε``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ καταγγέλλει ``ολοκαύτωμα στη Σάμο από την ανυπαρξία της κρατικής μηχανής και την κυβερνητική ολιγωρία. Τραγικά απών ο πρωθυπουργός. Η χώρα σε πύρινο κλοιό και αυτός συνέχιζε μέχρι χθες το απόγευμα απτόητος την ιδιωτική επίσκεψή του στη Γερμανία. Ελλειψη συντονισμού και μέσων οδήγησαν στον όλεθρο``.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ``διαστάσεις εθνικού εγκλήματος προσλαμβάνει αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Ενώ οι εστίες κινδύνου των πυρκαϊών είναι περίπου δεδομένες, τα δε εναπομείναντα δάση της Χώρας δεν είναι και τόσα πολλά, η Κυβέρνησις αδυνατεί να δημιουργήση ένα ενιαίο σύστημα προληπτικών μέτρων προστασίας``.

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Ανήμποροι να αναχαιτίσουν το μπαράζ των πυρκαγιών αποδεικνύονται οι φορείς κατάσβεσης, παρ' όλο που εδώ και μήνες προειδοποιούσαν για το δύσκολο καλοκαίρι. Δυνατά μελτέμια, υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία ήταν οι καλύτεροι "σύμμαχοι" των πυρκαγιών, που μόνο χθες τύλιξαν στις φλόγες 120 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η Σάμος βρίσκεται σε απόγνωση. Ενας νεκρός, δεκάδες σπίτια καμένα και περίπου 50.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη είναι ο πρώτος απολογισμός της καταστροφής στο νησί".

    [8] Ελλάδα-Ρωσία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ``η Ρωσία βλέπει την Αθήνα ως ένα αξιόπιστο και σημαντικό σύμμαχο, αλλά και ως ``δίαυλο επικοινωνίας`` με τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Αυτό προέκυψε από τις επαφές του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ τονίστηκε το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ και υπογραμμίστηκαν οι κοινοί στόχοι και η κοινή πορεία Ελλάδας-Ρωσίας``.

    [9] Καύσωνας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ``στην ``υψικάμινο`` και πάλι όλη η χώρα. Το θερμόμετρο μετά το σημερινό μικρό διάλειμμα δροσιάς, θα ``σκαρφαλώσει`` και πάλι από αύριο στους 41 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ``εμφράγματα`` στους κάτοικους της πρωτεύουσας, αλλά και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Ανάσα δροσιάς αναμένεται από το Σαββατοκύριακο``.

    [10] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    Το θέμα της ταυτότητας είναι "παρωνυχίδα" στο ουσιαστικό θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπανδρέου. Προειδοποιεί ότι στα ελληνοτουρκικά "έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να γίνουν" και τονίζει ότι "η οριστική εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων θα είναι μετά την επίλυση του Κυπριακού". Για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι "το συντομότερο δυνατόν είναι το καλύτερο να βρεθεί αυτή η λύση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 12 July 2000 - 15:22:45 UTC