Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καύσωνας
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ταυτότητες
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, το Κυπριακό, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νόκ άουτ τα κλιματιστικά. Τα περισσότερα δεν κάνουν για... καύσωνα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση η Ελλάδα. Στο λίμιτ-απ ο καύσωνας σήμερα, θα ξεπεράσει τους 45ο!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκρηξη Ακη. Αιχμές σε Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεγάλες αλλαγές στα Λύκεια. Νέος τρόπος βαθμολόγησης. Επανέρχονται οι Μετεξεταστέοι.

    Η ΑΥΓΗ: Γερμανικές αποζημιώσεις. Η ώρα της αλήθειας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζοι απειλούν υπουργό. Σκληρή απάντηση από τον Κ. Λαλιώτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Συνελήφθησαν Ελληνες χάκερ που "έκλεβαν" ιδρύματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόλαση 3 νεκροί από θερμοπληξία. Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

    ΕΘΝΟΣ: Λιώνουν άνθρωποι και ...ΔΕΗ. Η πιο ζεστή μέρα από το 1998.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θερμοπληξία" για τον Δαφέρμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παιδική χαρά η εξωτερική πολιτική. Κραυγαλέες αντιφάσεις μεταξύ των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εθνικό θέμα τα σκουπίδια! Επιστράτευση επίκειται για την πρωτεύουσα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εθελοντές κατά του εγκλήματος. Ενας νέος θεσμός κάνει τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας.

    ΕΣΤΙΑ: Αλαζονεία εις το έπακρον. "Ισόβιοι" υπουργοί διεκδικούν το αλάθητο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΤΕ:στο 33% περιορίζεται το Δημόσιο. Επιδιώκεται τώρα και πλήρης πώληση της Ολυμπιακής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπλόκο" σ' όσους χρωστούν στο ΙΚΑ. Ασφαλιστική ενημερότητα σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες".

    ΤΑ ΝΕΑ: Εν καμίνω η χώρα με δυο θανάτους. Και πολλοί θάνατοι σε Βουλγαρία - Ρουμανία.

    ΝΙΚΗ: Ισχύει το casus belli. Σκληρή απάντηση Τσοχατζόπουλου στην τουρκική πρόκληση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο σφυρί πλειοψηφικά πακέτα ΟΤΕ και "Ολυμπιακής".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Φονικό 45άρι. Συναγερμός. Δυο νεκροί από θερμοπληξία.

    Η ΧΩΡΑ: Καίγονται τα Βαλκάνια. 52 νεκροί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καμίνι 48ο και σήμερα. Δύο θάνατοι στην Ηπειρο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε καλό δρόμο. Καλύτερα τα φετινά γραπτά των μαθητών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καύσωνα" στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν Ακης - Αρσένης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπερκαύσωνες από εγκληματική αδιαφορία των εξουσιών.

    [2] Καύσωνας

    Τα ΝΕΑ γράφουν "εν καμίνω η χώρα, με δύο θανάτους από βαριάς μορφής θερμοπληξία στα Ιωάννινα και το θερμόμετρο να φθάνει τους 44 βαθμούς στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή τα Βαλκάνια πλήττονται επίσης από τη ζέστη και ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι στη Βουλγαρία, αλλά και δεκάδες στη Ρουμανία. Με ένα μικρό διάλειμμα αύριο, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο και η θερμοκρασία θα αρχίσει να κατεβαίνει μόνον από την προσεχή Τρίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "Οι πρώτοι δυο νεκροί από τον καύσωνα του 2000 καταγράφηκαν χθες επίσημα στα Γιάννενα. Θύματα ένας 52χρονος και μια 50χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκαν νεκροί από θερμοπληξία στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα". Οι υψηλότατες θερμοκρασίες που πλήττουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου και τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τον Περσικό Κόλπο, δημιουργούν αφόρητες συνθήκες όχι μόνο εργασίας αλλά και επιβίωσης και οι συναγερμοί που έχουν σημάνει τα κράτη της περιοχής αφήνουν χωρίς μέριμνα και προστασία πολλούς πολίτες".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "Φλέγεται η Ελλάδα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η Αθήνα και τα αστικά κέντρα έχουν μετατραπεί σε καμίνι, ενώ το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο, αγγίζοντας σήμερα τους 45 βαθμούς. Ο καύσωνας "χτύπησε" και τη ΔΕΗ. Το δίκτυο δοκιμάζεται από την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών, στη βοήθεια των οποίων προσέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "Σαν να μην έφθανε ο καύσωνας και τα μικροπροβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, πολλοί Αθηναίοι ανακάλυψαν οτι οι κλιματιστικές τους συσκευές δεν λειτουργούν όταν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου ή πως λειτουργούν βγάζοντας χλιαρό αέρα, χωρίς φυσικά να έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο αγοράζοντας τις συσκευές σε τιμές που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν τις 250.000 δραχμές ή και πολύ περισσότερο ανά μονάδα".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Ο καύσωνας-φονιάς μετέβαλε τα Βαλκάνια σε καζάνι της Κόλασης. Στην Κροατία "σκότωσε" 50 άτομα. Η Ελλάδα έχει 2 νεκρούς. Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με θερμοπληξία. εκατοντάδες πυρκαγιές ρημάζουν τα δάση των βαλκανικών χωρών. Στη Ρουμανία το θερμόμετρο έφτασε τους 49 βαθμούς! Στην Αττική τους 44. Μικρή ύφεση αναμένεται αύριο, αλλά από το Σάββατο ο καύσωνας επιστρέφει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι "Αποτελεί καθεστώς πλέον στην κυβερνητική τακτική κάθε φορά που η χώρα πλήττεται από πλημμύρες, καύσωνα ή πυρκαγιές, να μεταθέτει τις ευθύνες της είτε στην έκταση του "φαινομένου" είτε στους άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Το είδαμε με τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, το ζούμε και τώρα με τον καύσωνα".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "Επεκυρώθη και τυπικώς από τη Βουλή, η ρύθμισις του υπουργείου Παιδείας να αναβληθή ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις καθηγητών, για σύντομο χρονικό διάστημα - το πολύ έξι μήνες - αλλά και η διεξαγωγή τεστ διεξιοτήτων για τους μαθητές του Λυκείου για το τρέχον έτος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "Ούτε περνάει από το μυαλό του υπουργού Παιδείας η σκέψη να προκαλέσει υπόνοιες οτι προτίθεται να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική της περασμένης τριετίας ανοίγοντας το φάκελο της "μεταρρύθμισης" στα επίμαχα κεφάλαια, όπως είναι ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων ή ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του συστήματος, που το έχει καταστήσει ανεξέλεγκτο, όπως απέδειξαν τα πολλαπλά κρούσματα αλλοπρόσαλλης βαθμολόγησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Διαστάσεις σκανδάλου έχει προσλάβει το φετινό κομφούζιο με τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Γονείς ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές στο ΣτΕ ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης και παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς σε ισχύ του θεσμού των μετεξεταστέων, σε περίπτωση που το ποσοστό της αποτυχίας των μαθητών κυμανθεί γύρω στο 10%".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνεται ότι "Φρένο στον κατήφορο των τελευταίων ημερών ήταν η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους. Το κλίμα χθες ήταν σαφώς βελτιωμένο, ενώ και η αξία των συναλλαγών έφθασε σε ικανοποιητικά - τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών - επίπεδα. Πάντως, η χθεσινή αντίδραση της κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και διατήρηση της τάσης που καταγράφηκε".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "Επανήλθαν χθες οι αγοραστές στο ΧΑΑ μετά τις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες. Η χθεσινή ανοδική αντίδραση -έφερε πάλι το δείκτη πάνω από τις 4.000 μονάδες - ήταν συγκρατημένη, χωρίς τις υπερβολές της προηγούμενες ανάλογης κίνησης, ενώ ενθαρρυντική κρίνεται η αύξηση της αξίας των συναλλαγών, η οποία προσέγγισε τα 100 δις. δρχ".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "Σε αναζήτηση ισορροπίας συνεχίζει να βρίσκεται η Σοφοκλέους, υποστηρίζουν οι χρηματιστές παρά τη χθεσινή της αντίδραση, καθώς κοινό χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί η συνολική κίνηση της πλειονότητας των μετοχών είτε ανοδικά είτε πτωτικά, ανάλογα με το γενικότερο κλίμα και την ψυχολογία. Οι χρηματιστές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν οι ανοδικές αντιδράσεις της δεν ήταν διατηρήσιμες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "Μια μικρή "όαση" δροσιάς προσέφερε χθες η Σοφοκλέους στους καταπονημένους επενδυτές. Για άλλη μια φορά, τη στιγμή που αναλυτές και ειδήμονες εξέφραζαν ανοιχτά τους φόβους τους για αδιέξοδες καταστάσεις, η αγορά σε μια πείσμονα αντίδραση έδειξε να ανακτά δυνάμεις, αρνούμενη να διολισθήσει επί μακρόν σε χαμηλότερα των 4.000 μονάδων επίπεδα, απογοητεύοντας έτσι όσους επιδιώκουν κάτι τέτοιο".

    [5] Ταυτότητες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Τις θεολογικές και εν ταυτώ νομικές αιτιάσεις τεσσάρων καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών θα αντιμετωπίσει τώρα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και αυτονοήτως ο πολύς κ. Δαφέρμος ως επικεφαλής της περί ης ο λόγος "αρχής". Πρόκειται περί προσφυγής στο ΣτΕ, δια της οποίας οι προσφεύγοντες κ.κ. Γ. Μεταλληνός, Χ. Βούλγαρης, Κ. Σκουτέρης και Σπ. Κοντογιάννης, με μια σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων, επιχειρούν να ανατρέψουν την περιβόητη απόφαση περί μη αναγραφής του θρησκεύματός μας στα νέα δελτία ταυτότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "Την ίδια στιγμή που η Βουλή αποφασίζει για την κατάργηση ή μη της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, η Εκκλησία δίνει τη δική της δυναμική-απάντηση ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "Δεν θα θέσει σήμερα θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του το ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δήλωσε χθες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "Νέα συνέχεια δίνεται στο θέμα που έχει ανακύψει με τις νέες ταυτότητες, αφού τέσσερις καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέφυγαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της ΑΡχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία απαγορεύει -μεταξύ άλλων- την αναγραφή του θρησκεύματος".

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Η νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς που ύψωσε χθες δύο τουρκικές σημαίες σε φυλάκια στην περιοχή του χωριού Στροβίλια, όπου παρανόμως προωθήθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις, σκιάζουν τις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν επικοινώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ για τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, αλλά προφανώς η παρέμβασή του δεν είχε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Η απάντηση της Ελλάδας στην πρόκληση Ντενκτάς και την αδιαλλαξία της Τουρκίας, δόθηκε μέσω του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά από τη στάση που επέλεξε να κρατήσει ο υπουργός Εξωτερικών, με την παραπομπή του θέματος στον ΟΗΕ - μια αδιέξοδη διαδικασία, όπως έχει αποδειχτεί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "Απαθής παραμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ ήδη από χθες το απόγευμα ξεκίνησε, μέσα σε βαρύ κλίμα, στη Γενεύη, ο τρίτος γύρος συνομιλιών για την εύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "Ξεκίνησαν χθες οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, με διαδοχικές συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους κ.κ. Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Ο πρόεδρος της Κύπρου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον κ. Ανάν επικαλούμενος τη δέσμευση περί του απορρήτου. Χθες, πάντως, νέο ζήτημα δημιουργήθηκε στα Στροβίλια Κύπρου, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά ύψωσε μπρος από το φυλάκιο που έστησε την περασμένη βδομάδα μία τουρκική και μία τουρκοκυπριακή σημαία, τις οποίες κατέβασαν μετά από λίγο αφήνοντας τους ιστούς".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "4,2 τρις. "παρκάρουν" σε repos. Ρεύμα λόγω ελκυστικών αποδόσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δυο κολοσσοί σε ΟΤΕ-ΟΑ. Σπάει το 51%, σε ιδιώτες η πλειοψηφία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανάσα δροσιάς στον καύσωνα της Σοφοκλέους. Ανοδος μετά από 11 συνεδριάσεις με ελπίδες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανάσα στη Σοφοκλέους από τον πληθωρισμό. Ενεση ρευστότητας από τα δάνεια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Προσδοκίες ανάκαμψης. Βελτιώνεται το ψυχολογικό κλίμα. Μετά τη χθεσινή ξαφνική αντίδραση.

    [8] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η βελτίωση του κλίματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου δεν πρέπει να είναι άσχετη από την επιβεβαίωση της επιστροφής του πληθωρισμού σε πτωτική πορεία τον Ιούνιο, την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων διεθνώς και στη χώρα μας, αλλά και τη διανομή μερισμάτων τις ημέρες αυτές από τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 6 July 2000 - 15:55:54 UTC