Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΟΝΕ
  • [3] Ταυτότητες
  • [4] Εκθεση για τρομοκρατία
  • [5] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [7] Κλίντον - Σημίτης
  • [8] Ν.Δ.

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ,η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η συνάντηση Κλίντον - Σημίτη και η έκθεση του αμερικανικού κογκρέσσου για την τρομοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γενική επίθεση ετοιμάζει ο Χριστόδουλος. Φοβάται χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 14.000 προσλήψεις. Με νέο σύστημα οι διορισμοί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Συμβουλές" στον Γιώργο από τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Παρουσία του Ελληνα υπουργού η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακροδεξιοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Θεοδ. Πάγκαλος αποκαλύπτει στην "Α" και προκαλεί "συντρόφους" του.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γερμανική επέλαση και στην Ο.Α.Μετά το αεροδρόμιο των Σπάτων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επικυρώνεται σήμερα η ένταξη, έρχεται και ο λογαριασμός...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρομολαγνεία με στόχο το 2004. CIA, FBI και Μοσάντ εκβιάζουν για να πάρουν την ασφάλεια των αγώνων.

    ΕΘΝΟΣ: Μισθωτοί φαντάροι μειώνουν την θητεία. Αρχίζει η πρόσληψη των πρώτων 5.000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε ρόλο "Ιφιγένειας" ο Αρης Σπηλιωτόπουλος για να ανοίξουν και πάλι...τα "πανιά" της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα πεταχτά Κλίντον -Σημίτης και στα ...όρθια η πολυδιαφημισμένη συνάντηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χάνονται ζωές στα δημόσια νοσοκομεία. Πέθανε 48χρονος μετά από περιπλάνηση 17 ωρών από εντατική σε εντατική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερό μπαλάκι στον Χριστόδουλο. Παπαντωνίου: αξιοποιήστε την περιουσία σας (αντί για τα 125 δις).

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αγώνας...τρόμου. Νέα αμερικανική επίθεση για την τρομοκρατία.

    ΕΣΤΙΑ: Αποτελειώνουν την Ολυμπιακή. Επιμένουν και τώρα στον κρατικό έλεγχο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκλεισμένοι 1.400.000 Ελληνες από δάνεια, κάρτες. Κάτω από τα όρια των τραπεζών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ντόρα:δεν πάει άλλο...φεύγεις ή φεύγω!

    Η ΧΩΡΑ: Τι θα κάνει ο Καραμανλής με τον Αρη. Αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις κινήσεις του προέδρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συμφέροντα χτυπούν το περιβάλλον. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος προς Οικολόγους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΧΑΑ:Ξεκινά η ανάκαμψη. BERENBERG: Η ώρα των μικροεπενδυτών.

    [2] ΟΝΕ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Eco/Fin) θα επικυρώσει οριστικώς και αμετακλήτως την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2001. Πρόκειται για την προτελευταία (και ουσιαστικότερη) πράξη μιας διαδικασίας η οποία αναμένεται να έχει θεαματικό φινάλε στις 19 και 20 Ιουνίου με την επίσημη αποδοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "συνεδρίαση - ορόσημο αποτελεί για την Ελλάδα το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο σήμερα θα οριστικοποιήσει στο Λουξεμβούργο την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη των χωρών του ευρώ με ισοτιμία 340,75 δρχ ανά ευρώ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση, θα παραθέσει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την εικόνα της οικονομίας της χώρας μας και ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις που έγιναν από την αρχή του έτους για όλους τους οικονομικούς δείκτες".

    [3] Ταυτότητες

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στα τρία φαίνεται θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χωρισμένα τα μέλη της Ιεραρχίας κατά την αυριανή συνεδρίαση την πιο καθοριστική των τελευταίων χρόνων. Με βάση τις θέσεις που δημόσια μέχρι σήμερα έχουν πάρει αρκετοί μητροπολίτες πάνω στο καυτό πλέον θέμα, έχουμε: αυτούς που συντάσσονται με την άποψη του Αρχιεπισκόπου και μιλάνε για αγώνα, χωρίς όμως ακρότητες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεννόησης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχτεί τον διάλογο".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "προς την κατεύθυνση υιοθέτησης σκληρής γραμμής έναντι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των ολιγάριθμων εξωκοινοβουλευτικών υποστηρικτών του στην κυβέρνηση οδεύει η Εκκλησία. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που θα συνέλθει αύριο θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πάρει και πάλι την πρωτοβουλία και να αναθεωρήσει την ανέντιμη και απαράδεκτη απόφασή του για μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "γενική επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ χθες από τον άμβωνα του Αγίου Παύλου, στη Βέροια, τόνισε οτι "πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα", εννοώντας τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας".

    [4] Εκθεση για τρομοκρατία

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "είχαμε, πρώτα, τις περιβόητες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ... Είχαμε, μετά, τους κάθε λογής δημοσιογράφους και "εμπειρογνώμονες" ...Εχουμε, τώρα, και τη διορισμένη από το Κογκρέσο Εθνική Επιτροπή για την τρομοκρατία ...που καταγγέλλει - και αυτή με τη σειρά της- την Ελλάδα ως χώρα "μη πλήρως συνεργαζόμενη" κατά της τρομοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας και του Πακιστάν επειδή, όπως υποστηρίζεται, δεν συνεργάζονται απόλυτα για την πάταξη της τρομοκρατίας, προτείνει η Εθνική Επιτροπή για την Τρομοκρατία που συστήθηκε πριν έξι μήνες από το αμερικανικό κογκρέσο".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ως έναν ακόμα μοχλό στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα και μάλιστα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα χαρακτηρίζουν την έκθεση καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές. Οπως εξηγούσαν, οι πιέσεις για τα περί τρομοκρατίας που ασκούνται τόσο από την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και από τις διάφορες επιτροπές αποβλέπουν ανάμεσα στα άλλα στο να τρωθεί πλήρως η αξιοπιστία της χώρας στο θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ώστε να υπάρξει μια διελκυνστίδα διαπραγματεύσεων για την ανάθεση θεμάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων σε αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να παρέμβουν στον ευαίσθητο αυτό τομέα, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό τους και τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας".

    [5] Συνέντευξη Πάγκαλου

    "Την αποπομπή τους από το ΠΑΣΟΚ ζητεί για τους βουλευτές, που αντιτίθενται στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος" σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "χαρακτηρίζοντάς τους μισαλλόδοξους και ρατσιστές. Χαρακτηρίζει φόνο ο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και αναφέρει ότι ο υπεύθυνος διευθύνει την Ολυμπιακή σήμερα. Προτείνει την πώληση της Ολυμπιακής σε ιδιώτη με δικαίωμα ακόμη και μείωσης προσωπικού. Αναφέρει οτι ορισμένα από τα έργα υποδομής για την Ολυμπιάδα θα γίνουν μετά τη διεξαγωγή της. Διαπιστώνει πλήρες αδιέξοδο στην πολιτική του κ. Γ. Παπανδρέου για τα ελληνοτουρκικά. Αποδίδει σε ανασφάλεια της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντίδρασή της στο νέο τύπο ταυτοτήτων και ανακοινώνει σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Ενα προσεκτικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας πραγματοποιεί με συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Παροτρύνει την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της. Θεωρεί οτι η κρίση στη ΝΔ θα την οδηγήσει σε ακραίες θέσεις. Εκτός από εμπλουτισμό του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της Αριστεράς βλέπει "πολύ θετικά" τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ λόγω "μεγάλης πολιτικής και ιδεολογικής συγγένειας". Δέχεται οτι υπάρχουν κίνδυνοι για "αρπαχτές" στην απελευθέρωση αγορών, γι αυτό και η κυβέρνηση προχωρεί σε ελεγχόμενη απελευθέρωση. Ο κ. Παπαντωνίου προαναγγέλλει επίσης, ότι από το Σεπτέμβριο το κράτος θα διαθέσει 150 δις δρχ για τη δημιουργία και στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα ενσωματώσουν τεχνολογία αιχμής. Οσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας με μέτρα, όπως μερική απασχόληση και 35ωρο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατηρεί για το μεν πρώτο ότι "δεν είναι κάτι που ενθαρρύνουμε, ούτε κάτι που θα εμποδίσουμε", ενώ για το 35ωρο λέει να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις προηγμένης τεχνολογίας. Για την πορεία του Χρηματιστηρίου δηλώνει οτι θα επέλθει βαθμιαία η εξομάλυνσή του".

    [7] Κλίντον - Σημίτης

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "είναι, αν μη τι άλλο, λυπηρό θέαμα ένας άνθρωπος ευπρεπής, όπως ο κ. Σημίτης, να αυτοδιαψεύδεται προκειμένου κι ακολουθώντας την επικοινωνιακή και πολιτική επιπολαιότητα των επιτελών του, να επιβεβαιώνει - τρόπος του λέγειν - ότι είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου συνάντηση ουσιαστικού περιεχομένου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης έμεινε ικανοποιημένος, τόσο από την διήμερη και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος διάσκεψη της Κεντροαριστεράς στο Βερολίνο όσο και από την συντομώτατη και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον. Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Σημίτης ετόνισε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένωνται λύσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την λύση των προβλημάτων που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "η πολυδιαφημισμένη διάσκεψη του Βερολίνου των κεντροαριστερών ηγετών από όλο τον κόσμο μάλλον έληξε άδοξα και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι 14 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πως θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και κατ' επέκταση πως θα κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια...εάν, φυσικά, παραμείνουν στην εξουσία. Το ίδιο άδοξα έληξε και η πολυδιαφημισμένη από ελληνικής πλευράς συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια απλή ολιγόλεπτη χειραψία, που αντηλλάγησαν τα τυπικά, χωρίς να ειπωθεί κάτι το ουσιαστικό."

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "στα πεταχτά και στα όρθια έγινε τελικά η πολυθρύλητη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπίλ Κλίντον, στο περιθώριο της διάσκεψης των 14 ηγετών της κατ' ευφημισμό "κεντροαριστεράς" στο Βερολίνο υπό τον τίτλο "Σύγχρονη Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα" Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αν και είχε δημιουργήσει μαζί με τους επιτελείς του, μεγάλες προσδοκίες για τη δήθεν σημαντική συνάντησή του με τον Αμερικάνο πρόεδρο, εντούτοις το μόνο που κατάφερε ήταν να έχει με τον κ. Κλίντον μια ολιγόλεπτη συνομιλία, μεταξύ "τυρού και αχλαδιού". Μάλιστα ο κ. Σημίτης δεν απέκρυψε τη δυσφορία του, οταν ρωτήθηκε σχετικά με την ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο".

    [8] Ν.Δ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "η μιζέρια έχει ριζώσει για τα καλά στο νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, καθώς λίγες ημέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στο 43% της Ν.Δ., το οποίο ωστόσο δεν έδωσε τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Τα περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψιθυρίζουν στους διαδρόμους για τις "λανθασμένες επιλογές του προέδρου" και όλοι μαζί ομονοούν οτι ουδείς αμφισβητεί τον πρόεδρο!"

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ με τίτλο "Δυστυχώς ο Κώστας Καραμανλής αποδεικνύεται ηγέτης μικράς πνοής" εκτιμά οτι το λογοπαίγνιο αυτό (μακράς-μικράς), από βουλευτή που εκλέγεται αρκετές τετραετίες με τη Ν.Δ., δείχνει και το βάθος της κρίσης, δεδομένου οτι ο κ. Καραμανλής κατάφερε λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο να εμφανιστεί αυτός μπροστά ως υπαίτιος της ταλαιπωρίας που υφίσταται η παράταξη, και να δέχεται, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, ευθέως τα βέλη της κριτικής, αλλά κυρίως να βλέπει οτι το παιχνίδι αλλαγής ηγεσίας έχει αρχίσει πλέον να παίζεται - και σε μερικές περιπτώσεις ανοιχτά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "για να ανοίξουν τα..."πανιά" στο σκάφος της "Ν.Δ." μία και μόνη είναι η προφητεία: ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΘΗ Ο κ. ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟς, ως ΑΠΛΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ στην Αυλίδα. Με τη θυσία του Αρη Σπηλιωτόπουλου, το ομολογούν ΟΛΟΙ, ίσως, επανέλθη η ισορροπία στη ΝΔ και ίσως παρακαμφθούν οι διάφορες φήμες, τόσο επιβλαβείς για το κύρος του κόμματος αλλά και αρκετών προσώπων."


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 5 June 2000 - 13:39:17 UTC