Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] ΕΛ.ΑΣ. - Δημοσιεύματα για αρχηγό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ισοτιμία δραχμής
  • [6] Συνέντευξη υπουργού Δικαιοσύνης
  • [7] Συνέντευξη Προκόπη Παυλόπουλου
  • [8] Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη
  • [9] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [10] Αρθρο Σουφλιά
  • [11] Σ Υ Ν
  • [12] Π Α Σ Ο Κ
  • [13] Ολυμπιάδα
  • [14] Καππαδοκία - Πατριάρχης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι σχεδιασμοί ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό και οι ελληνικές προτάσεις για τα Βαλκάνια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το ωράριο στον αέρα! Δικαστήριο δικαίωσε πρατηριούχο "παραβάτη".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΕΛ.ΑΣ - Μαφία ...Συμμαχία! Απίστευτη κατάσταση αποκαλύπτει η παραίτηση του Υπαρχηγού.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σχεδιάζει το νέο "κοστούμι". Οι εκλεκτοί του Μαξίμου στο ...κόμμα Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βράζει η αστυνομία. Ξεχείλισε το ποτήρι με την παραίτηση του υπαρχηγού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαγράφει βουλευτές ο Καραμανλής ενόψει συνεδρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι κατηγορίες περί...Σαλώμης ξεσκεπάζουν την κρίση στη ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία. Περίεργη επίθεση του βουλευτή Γ. Καρατζαφέρη.

    ΕΘΝΟΣ: Ρίχνει το γάντι στην Εκκλησία. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζήτω η ιμιτασιόν Πρωτομαγιά. Ετεροχρονισμένοι εορτασμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα πλοκάμια της διαφθοράς πολιτικός κόσμος, κράτος και κοινωνία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή Σουφλιά στο προσκήνιο. Αρθρο-μανιφέστο στο διάλογο του "Ε.Τ" για το μεσαίο χώρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακραίος χώρος παρενοχλεί Καραμανλή. Εξαλλος ο αρχηγός της ΝΔ, σκέφτεται διαγραφές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι αλλάζει σε μισθούς-φόρους. Σύσκεψη αύριο για το νέο προϋπολογισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Εκεί κρίνεται η τύχη Σημίτη. Ο αγώνας δρόμου για την Ολυμπιάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καταργούνται τα Πολυδύναμα της ΕΛ.ΑΣ. λόγω αποτυχίας. Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης στα "ΝΕΑ".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ως εδώ. Βράζει η Αστυνομία. Να φύγει αμέσως! Δεν μπορεί να μείνει ούτε λεπτό ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΧΩΡΑ: Χέρι - χέρι με τη συνωμοσία. Επιχειρούν να διασπάσουν τη Νέα Δημοκρατία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σερβία: αίρεται ο αποκλεισμός; Ευνοϊκή υποδοχή από 12 εταίρους της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μήνυμα αγάπης. Πατριάρχης:ιστορική λειτουργία στην Καππαδοκία.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα βρώμικα σχέδια κατά της ενότητας της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη φάση ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος από τις στήλες του "Ελεύθερου Τύπο" επιτίθεται προσωπικά κατά του Καραμανλή, ενώ προαναγγέλλει την αποχώρησή του".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο κ. Καρατζαφέρης, "που με νέες χθεσινές δηλώσεις επιμένει στις θέσεις του, δήλωσε οτι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Κ. Καραμανλή αν εκείνος εγκαταλείψει τον "ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό". από την πλευρά της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επίσης επιρρίπτει ευθύνες για την ήττα στην επικοινωνιακή πολιτική, διαφώνησε με τον κ. Καραμανλή που επιθυμεί να δοθεί ιδιαίτερος ρόλος στον κ. Δ. Αβραμόπουλο στην οργάνωση της Ολυμπιάδας 2004".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "το ερώτημα "που το πάει η Ντόρα" απασχολεί πλέον όλο και πιο έντονα τον Κ. Καραμανλή και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Η "σιδηρά κυρία" της Νέας Δημοκρατίας, που όλα έδειχναν οτι ήταν έτοιμη να αποδεχτεί την κυριαρχία του Κ. Καραμανλή και να "καθίσει ήσυχη", τα τελευταία εικοσιτετράωρα κινείται "επικινδύνως" για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλοι φοβούνται οτι "κάτι ετοιμάζει".

    [3] ΕΛ.ΑΣ. - Δημοσιεύματα για αρχηγό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "στη μεγαλύτερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση βυθίστηκε η Αστυνομία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να στείλει στο σπίτι του τον επί ένα και πλέον χρόνο Αρχηγό της Αστυνομίας αντιστράτηγο Γιάννη Γεωργακόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ίσως και σήμερα θα παραιτηθεί ...αυτοβούλως ο Αρχηγός, καθώς το θέμα γίνεται μείζον και προσβάλλει κάθε έννοια ευθιξίας αλλά και τη Δικαιοσύνη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το ποτήρι ξεχείλισε στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς η παραίτηση του Β υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και ο νέος σάλος που ξέσπασε ήρθε να επιβεβαιώσει τη βαθιά κρίση που σοβεί χρόνια τώρα στην ιεραρχία της Αστυνομίας. Η ΝΔ καταγγέλλει την παραμονή του αρχηγού, που διώκεται για βαρύτατα αδικήματα και επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση στο σύνολό της και τον πρωθυπουργό προσωπικά".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρεται σε "αστυνομικό θρίλερ με έντονες και εν πολλοίς απρόβλεπτες, πολιτικές διαστάσεις, αλλά και την εμπλοκή δικαστικών κύκλων, πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών και άλλου τύπου παρεμβάσεις, μοιάζουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Μήνυμα στην Τουρκία από τον Στεφανόπουλος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε στην τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη, να τονίσει οτι οι ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας της απαγορεύουν πλέον τη συνηθισμένη της επιθετική τακτική στα ελληνοτουρκικά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "θέλοντας προφανώς να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των άλλων 14 κρατών - μελών της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζήτησε χθες να συζητηθεί το θέμα της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στις Αζόρες. Ετσι ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης οτι στην εταιρική σχέση θα πρέπει να μεταφερθούν αυτούσια τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι".

    [5] Ισοτιμία δραχμής

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Λ. Παπαδήμος δήλωσε χθες το βράδυ οτι "δεν τίθεται θέμα μεταβολής της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής.Η σημερινή ισοτιμία των 340,750 δρχ ανά ευρώ θα είναι και η ισοτιμίας της μετατροπής της δραχμής σε ευρώ κατά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου 2001". Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων κ. Ι. Στουρνάρας δηλώνει οτι δεν αλλάζει η κεντρική ισοτιμία".

    [6] Συνέντευξη υπουργού Δικαιοσύνης

    "Θέμα σαφέστερου διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων κράτους και εκκλησίας θέτει ο Μιχάλης Σταθόπουλος", σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχεται πως υπάρχει μια υπερπροστασία της επικρατούσας θρησκείας, τάσσεται υπέρ του πολιτικού όρκου, της μη θρησκευτικής κηδείας και θεωρεί αντίθετη με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    [7] Συνέντευξη Προκόπη Παυλόπουλου

    "Σαφέστατες προειδοποιήσεις προς ακροδεξιούς βουλευτές, αλλά και υποψήφιους δελφίνους στο κόμμα, απευθύνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος", μέσω συνέντευξής του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. "Ειδικά για τους ακραίους, αλλά και φιλοβασιλικούς βουλευτές είναι κατηγορηματικός:"Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στην παράταξη και ουδείς δικαιούται για ψηφοθηρικούς ή μικροκομματικούς λόγους να αλλοιώνει την εικόνα της παράταξης και να δίνει αφορμές ανίερης εκμετάλλευσης", αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξίσου σαφής, όμως, είναι και για τους υποψήφιους δελφίνους ή όσους αισθάνονται έτσι στη ΝΔ. "Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, ούτε δελφίνων, ούτε άλλων παρεμφερών ιεραρχήσεων στη ΝΔ". Ο κ. Παυλόπουλος προτείνει ακόμη βαθιές τομές στην οργάνωση του κόμματος στο προσεχές συνέδριο, με άνοιγμα στο κοινωνικό σύνολο, ενώ είναι επιφυλακτικός στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων".

    [8] Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη

    "Σε άμεσες και ριζικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του πολίτη" προχωρεί εντός των προσεχών ημερών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης". Με συνέντευξή του στα ΝΕΑ "στηρίζει τον αρχηγό της ΕΛΑΣ ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε ταχεία εκκαθάριση των σχετικών υποθέσεων και δεν επιθυμεί να σχολιάσει την παραίτηση του υπαρχηγού. Ανακοινώνει οτι σπάει τα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα και δημιουργεί νέα τμήματα κατά δήμο, ακόμα και κατά συνοικία, με στόχο να φέρει ξανά τον αστυνομικό στη γειτονιά, ώστε να αντιμετωπισθεί - όπως μας λέει - αποτελεσματικά η εγκληματικότητα. Παράλληλα, με νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή καθιερώνει τη λογική της μηδενικής ανοχής στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας".

    [9] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    " Αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί πραγματικά να επανιδρυθεί, θα πρέπει ουσιαστικά να επιστρέψει στις ρίζες του, στο 1974. Και να επιδιώξει την επανίδρυσή του μέσα από την αυτοοργάνωση, δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, έναν σχεδόν μήνα μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου", σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. "Επίσης, απευθύνεται σε "όσους κουράστηκαν" και προειδοποιεί οτι στη νέα εποχή "το κλίμα της επετηρίδας" θα σαρωθεί από τα πράγματα. "Ολα στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούν πλέον από μηδενική βάση", επισημαίνει, για να προσθέσει οτι ο Κώστας Σημίτης έχει χρέος, οφείλει, να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση".

    [10] Αρθρο Σουφλιά

    Σε άρθρο του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η εικόνα των κομμάτων και των πολιτικών ηγετών είναι μια διαδικασία η οποία υλοποιείται μακροχρόνια, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, επιλογές και πρακτικές. Δεν γίνεται με διακηρύξεις". Ο κ. Σουφλιάς σημειώνει επίσης οτι "ο εκσυγχρονισμός των κομμάτων δεν γίνεται με διακηρύξεις και ταμπέλες ή με ανειλικρινείς απόπειρες διεύρυνσης για τον αυτοσκοπό της εξουσίας, αλλά με ουσιαστικές πολιτικές επιλογές. Με υπεύθυνη άσκηση πολιτικής πάνω σε θέσεις και αρχές. Με συνέπεια, διάλογο και συνεννόηση".Ο κ. Σουφλιάς αναφέρει οτι "οφείλει να διερωτηθεί κανείς πόσο χρήσιμο και πειστικό είναι τελικά το να "βαφτίζεται"-προκειμένου να προσδοθεί πολιτικό περιεχόμενο- ως "πολιτικού μεσαίου χώρου" η τήρηση πχ υπεύθυνης γραμμής στα εθνικά θέματα ή η επιδίωξη της συναίνεσης στο χώρο της Παιδείας. Η συναίνεση είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα και δεν αποτελεί παράμετρο οριοθέτησης του κομματικού χώρου".Εκφράζει επίσης την υποστήριξή του στην υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος".

    [11] Σ Υ Ν

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΣΥΝ, ο οποίος εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της πορείας του από την απαρχή της έντονης κρίσης στο εσωτερικό του. Οι "εκσυγχρονιστές" ετοιμάζονται να διέλθουν το κατώφλι του κόμματος προετοιμάζοντας "ηρωική έξοδο" πιθανότατα κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ στο Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποκλείεται η κίνηση εξόδου να πραγματοποιηθεί νωρίτερα".

    [12] Π Α Σ Ο Κ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "ακόμη και το όνομα του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αλλάξει ο κ. Σημίτης, καθώς μέχρι το Συνέδριο του κόμματος το 2002, στο όνομα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού, το "νέο ΠΑΣΟΚ" θα είναι ένας αμιγώς "σημιτικός" πολιτικός φορέας. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις τα πρωτοκλασάτα στελέχη ανασκουμπώνονται και μέσα από τις δικές τους συμμαχίες, προσπαθούν να "πλασαριστούν" στην καλύτερη δυνατή θέση".

    [13] Ολυμπιάδα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "εβδομάδα αποφάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκίνησε από σήμερα. Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στην 1 το μεσημέρι με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και θα έχει την ευκαιρία να ακούσει προσεκτικά τις παρατηρήσεις του υπ. Πολιτισμού από τον κύκλο επαφών που είχε με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, όλες τις προηγούμενες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η "διατηρησιμότης" της Κυβερνήσεως Σημίτη θα κριθή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν κατά το προσεχές οκτάμηνο, κατορθώση να πείση την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή οτι είναι σε θέση να πραγματοποιήση όσα ανέλαβε προ τριετίας, θα διασφαλίση την πολιτική της επιβίωση. Αν αποτύχη και οδηγήση την Χώρα στο - πιθανόλογούμενο πλέον - διεθνές "φιάσκο" η Κυβέρνησις Σημίτη μοιραίως θα πέση".

    [14] Καππαδοκία - Πατριάρχης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "με συγκίνηση, αλλά και επίγνωση της ιστορικής σημασίας της συγκυρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε χθες υπαίθρια Θεία Λειτουργία στο Αβανος της Καππαδοκίας, μπροστά από τις λαξευτές εκκλησίες της πανάρχαιας μοναστικής κοινότητας της Καππαδοκίας. Πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο, αλλά και την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, την πρώτη που πραγματοποιείται στο χριστιανικό αυτό κέντρο μετά το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή, των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 8 May 2000 - 16:01:21 UTC