Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ψήφος εμπιστοσύνης
  • [3] Εκλογικός νόμος
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Χρηματιστήριο
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ανάπτυξη - Ανεργία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάμε για ανώμαλη προσγείωση!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα ... Αλ. Παπαδόπουλος: Ξηλώνω το σάπιο ΕΣΥ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι κρύβει η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τα μαγειρέματα του Κ. Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση συντάξεων κατά 10%. Για έξοδο πριν από τα 65 χρόνια.

    Η ΑΥΓΗ: "Δεν θα αφήσουμε τα πίσω βαγόνια να εκτροχιαστούν". Ο ΣΥΝ καταψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 25.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μονιμοποιούνται και οι έκτακτοι υπάλληλοι των δήμων και των υπουργείων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιτάχυνση των αλλαγών και ενίσχυση της απασχόλησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λιτότητα χωρίς έλεος. "Φωτιά" η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

    ΕΘΝΟΣ: Σε φάση κινδύνου η "Ολυμπιακή". Χ. Βερελής: ο νέος υπουργός αποκάλυψε στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για του Χριστού την πίστη την Αγία. Επεισόδια στην Ευελπίδων λόγω του βλάσφημου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υποπτη πρεμούρα για τον εκλογικό νόμο. Εντυπωσιακά ανοίγματα στα κόμματα της Αριστεράς τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική αφαίμαξή τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 15.165 νέες θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η καραμέλα της συναίνεσης. Βουλή: οι μεν τη ζητούν, οι δε την υπόσχονται αορίστως...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υπερχίλιοι μνηστήρες για μια χούφτα καρέκλες. Προσφορά - ρεκόρ για επίζηλες κρατικές θέσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Πόσοι εψήφισαν με καταλόγους. Η υπουργός Εσωτερικών καλείται να απαντήση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βλέποντας και κάνοντας ... Ατολμο, ασαφές, αμφίσημο το "νέο" κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναλογικότερος εκλογικός νόμος. Η συζήτηση άναψε..πρόωρα και όλοι παίρνουν θέσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η Σοφοκλέους τίναξε στον αέρα τις καταθέσεις. Οι Ελληνες προτιμούν τις μετοχές.

    ΝΙΚΗ: Συναίνεση ήταν και πάει. Σε προεκλογικό κλίμα η υπερψήφιση της κυβέρνησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναγκαία η Λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κοινός εμπρηστής! Στα άκρα ο "μικρός". Κινείται εκτός Δημοκρατίας και πολιτεύματος και με σημαία τον Γ. Τράγκα.

    Η ΧΩΡΑ: Φουντώνει το θέμα της νοθείας. Ολοι πλέον επιβεβαιώνουν τη "Χώρα".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καθάρισε" ο Θερμαϊκός! Μετά τη ... βύθιση του "Ποσειδώνα" και τις καθυστερήσεις στο Βιολογικό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαμή ο νόμος. Προς συνεργασίες με άλλο εκλογικό σύστημα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ακριβή στέγη για ομογενείς. Θύματα κερδοσκόπων οι παλιννοστούντες μετά τα στεγαστικά δάνεια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκοτεινά παιχνίδια για συρρίκνωση των μικρών.

    [2] Ψήφος εμπιστοσύνης

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το Κοινοβούλιο μπορεί να ενέκρινε, αργά χθες το βράδυ, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Σημίτη με ψήφους 157 υπέρ, 141 κατά και 2 απόντες αλλά γενική είναι η εντύπωση από την τριήμερη συζήτηση οτι ελάχιστα φωτίσθηκε το περιγραφέν, κατά την προεκλογική περίοδο, σχέδιο της τετραετίας 2000-2004".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία έλαβε η κυβέρνηση από την πλειοψηφία της Βουλής. Ζητώντας τη συναίνεση όλων των κομμάτων ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που θα συναντήσει η χώρα μας στο εγγύς μέλλον αρχής γενομένης από την ένταξή της στην ΟΝΕ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε πανέτοιμος να προχωρήσει δια των υπουργών του στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχεδόν όλοι, μίλησαν στη Βουλή για συναίνεση,χωρίς όμως και να προσδιορίσουν πως την εννοούν, επειδή η συναίνεση στο σύστημα του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού, δικομματικού τύπου, όπως πολύ καλά ξέρουν οι πάντες, είναι ουσιαστικά αδύνατη.Το σύστημα είναι ανταγωνιστικό και δίνει στα κόμματα διακριτούς και διαφορετικούς ρόλους, που δεν μπορούν να συμπέσουν. Το κόμμα που κερδίζει στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κυβερνά και τα άλλα ελέγχουν από τη θέση της αντιπολίτευσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "τις δηλώσεις χωρίς πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης Σημίτη, οι οποίες αποτελούν σχέδιο επί χάρτου χωρίς πυξίδα για την πορεία της Ελλάδας στη νέα εποχή, στήριξε χθες το βράδυ με την ψήφο της στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία".

    [3] Εκλογικός νόμος

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "πολύ νωρίτερα από την περίοδο στην οποία θα περίμενε κανείς να τεθεί το θέμα-πριν καλά καλά πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση-"άναψε" η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ύστερα από σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δύο "ειδικές" παραμέτρους έχει το κεφάλαιο "εκλογικός νόμος":πρώτον, η σαφέστατη "επιθυμία" του κυβερνώντος κόμματος να "ανοιχθεί" προς τα αριστερά του, προς το "ζωτικό χώρο" που καλύπτει ιδίως ο Συνασπισμός - δεύτερον,η ανάγκη να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος πριν την ψήφιση της αναθεώρησης του συντάγματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "πολύ νωρίτερα και χωρίς να έχει τεθεί επιτακτικά από πουθενά, η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μια συζήτηση, που μάλλον είναι εκ του πονηρού, αφού συνδέεται άρρηκτα και με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί οτι ο όποιος καινούριος νόμος ή σύστημα, θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές. Αφού στις επόμενες, σύμφωνα και με τη νέα συνταγματική επιταγή θα ισχύσει ο υπάρχων εκλογικός νόμος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "ο εκλογικός νόμος είναι ως γνωστόν, ένα από τα "όπλα" που έχει στα χέρια της η εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς έχει παρατηρηθεί οτι η όποια αλλαγή του γίνεται στην περίπτωση που κριθεί, πως μέσα από αυτόν, αυξάνονται οι πιθανότητες της εκλογικής νίκης της".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "έτοιμη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο εμφανίζεται η κυβέρνηση, με στόχο τον πλήρη διεμβολισμό της Αριστεράς, ώστε το ΠΑΣΟΚ να βρει ένα "σωσίβιο" για να συγκρατήσει την φθορά του λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που θα χρειαστεί να εφαρμόσει".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση μέσω των προθέσεών της για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ολες οι πληροφορίες τον θέλουν να κινείται προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος που θα υπηρετεί διπλό στόχο: την πτώση γεφυρών προς την Αριστερά, αλλά κυρίως, τη δημιουργία εμποδίων στο διάβα της Δεξιάς προς την εξουσία".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "τις προθέσεις της κυβερνήσεως για αλλαγή του εκλογικού νόμου επεβεβαίωσαν χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η υπουργός Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου. Η τελευταία μάλιστα, κατά την ομιλία της στη βουλή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το εκλογικό σύστημα να αλλάξη εντός του τρέχοντος έτους".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "με την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, αυτή των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ήρθε αντιμέτωπη χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους και ορίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Σήμερα και αύριο θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις και με άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων για τους μαθητές του λυκείου, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μεταθέσει τις αρχικές ημερομηνίες κατά μια εβδομάδα αργότερα. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας "ανοίγει" το δρόμο του διαλόγου και συναντάται σήμερα το απόγευμα με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ προκειμένου να συζητήσουν θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "συνάντηση με αντιπροσωπεία των καθηγητών της ΟΛΜΕ και της διδασκαλικής ομοσπονδίας, θα έχει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο μεταξύ, ούτε χθες ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων για τους αποφοίτους που θα διαγωνιστούν με το σύστημα των δεσμών".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "καρέκλες και αξιώματα ετοιμάζεται να ανακατανείμει τα στελέχη του ο κ. Κ. Καραμανλής ώστε να σταματήσουν οι γκρίνιες. Παρ?ότι ευρίσκονται στην αντιπολίτευση οι βουλευτές της ΝΔ διεκδικούν με πάθος κάποιο ρόλο στην ιεραρχία του κόμματος ώστε να εξασφαλίσουν τουλάχιστον κάποια δημοσιότητα εν όψει της επόμενης εκλογής τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σήμερα το μεσημέρι ή το αργότερο αύριο ανακοινώνεται από τη ΝΔ η νέα "σύνθεση" των τομεαρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς θα διευρυνθούν θα "σπάσουν" δηλαδή ορισμένοι τομείς μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα ο τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν δράση είναι οι κκ Καλός, Νάκος, Νικολόπουλος, Κακλαμάνης και η κ. Μ. Γιαννάκου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "μέσα στις επόμενες ημέρες το αργότερο αμέσως μετά το Πάσχα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του σχήματος των τομεαρχών, αλλά και τις αλλαγές σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. Πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική κίνηση Καραμανλή, που έχει όμως σχέση κυρίως με τις εσωκομματικές ισορροπίες και λιγότερο με την ανάγκη νέων δομών οργάνωσης, θέμα, άλλωστε, που θα συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με τις αλλαγές προσώπων στα "εξωθεσμικά" όργανα τις επόμενες μέρες ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει, από τη μία, να δημιουργήσει μια εικόνα "ανανέωσης" αλλά κυρίως να υποστηρίξει την πορεία συναίνεσης και σύνθεσης που έχει χαράξει στο πλαίσιο της στρατηγικής του "μεσαίου χώρου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "στο 5ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ μεταθέτει την "επανίδρυση" του κόμματος ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ντ. Μπακογιάννη. Ο αρχηγός του κόμματος δεσμεύτηκε οτι δεν θα επιχειρήσει αιφνιδιαστικές κινήσεις και τροποποίηση διατάξεως του καταστατικού στο έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Ιουνίου".

    [6] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αποδύναμη να αντισταθεί στις ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών παρουσιάστηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά. Με όγκο συναλλαγών που περιορίστηκε στο 101,7 δις δρχ γεγονός που δείχνει περιορισμό των πωλητών αλλά και σαφή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο γενικός δείκτης, ύστερα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, έχασε 0,74% και διαμορφώθηκε στις 4.362,79 μονάδες".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η χθεσινή ήταν μια κακή ημέρα για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που όχι μόνο δε συνέχισε την ανάβαση προς τις 4.500 μονάδες, αλλά έπεσε και πάλι στη μιζέρια του 4.300 ,δείχνοντας οτι δεν έχει απαλλαγεί από τα βαρίδια που το τραβούν προς τα κάτω".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "στην αποκόμιση των βραχυπρόθεσμων κερδών που προέκυψαν κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος οφείλεται η χθεσινή πτώση του Δείκτη στην οδό Σοφοκλέους. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν φυσιολογική τη χθεσινή αντίδραση, ενώ πρέπει να σημειωθεί οτι όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του εξωτερικού χθες ήταν κλειστά λόγω της αργίας της δεύτερης μέρα του Πάσχα των καθολικών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "οι Ελληνες εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα και στρέφονται σε επενδύσεις που συνδέονται με το Χρηματιστήριο. Το 1995, η αξία των κεφαλαίων, που ήταν τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αντιστοιχούσε στο 56,02% του συνολικού ποσού των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων (καταθέσεις, ομόλογα, ρέπος, Αμοιβαία Κεφάλαια, μετοχές). Στις αρχές του 2000, το ποσοστό αυτό είχε περιορισθεί στο 31,19% και όλα δείχνουν οτι ουσιαστικά η Σοφοκλέους "τινάζει στον αέρα" τα καταθετικά προϊόντα. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μέχρι τέλους του χρόνου, αφού τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διστακτικά βήματα... Η κυβέρνηση απέφυγε τις βαθιές τομές στις προγραμματικές δηλώσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Ολυμπιακή σε κενό αέρος. Χ. Βερελής: Αντί για κέρδη, έλλειμμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεύθερες αγορές για ανάπτυξη - ανεργία. Λ. Παπαδήμος: Θέτει τις νέες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρεμβάσεις στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Σε αγορά εργασίας και εισοδήματα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Χαμηλό βαρομετρικό έρχεται από τον NASDAQ. Η αβεβαιότητα επιστρέφει στις αγορές".

    [8] Ανάπτυξη - Ανεργία

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με έμφαση στο τρίπτυχο ανάπτυξη, απελευθέρωση αγορών και κυρίως ανεργία και απασχόληση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, θα παρουσιάσει σήμερα, μέσω της ετήσιας έκθεσής του, τις θέσεις της κεντρικής τράπεζας στα κρίσιμα θέματα της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 April 2000 - 18:03:27 UTC