Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα κυβέρνηση
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] Χρηματιστήριο
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης,τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας,η ελληνική οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το στοίχημα Καραμανλή! Επανίδρυση του κόμματος. Προγραμματική αντιπολίτευση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποψίες νοθείας. Επιστρατεύθηκαν Ρωσοπόντιοι και άλλοι... ελληνοποιηθέντες, καθώς και μουσουλμάνοι στο "χοντρό" παιχνίδι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κυβέρνηση συμβιβασμών. Πιέσεις στο Σημίτη από στελέχη και διαπλεκόμενα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μικρομεσαία ανανέωση. Με μεγάλη μυστικότητα και αρκετές δυσκολίες προχωρεί ο κ. Σημίτης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εμείς δώσαμε τη νίκη στον Σημίτη". Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η ΑΥΓΗ: Τριβές για τη νέα κυβέρνηση. Απέναντι στο δίλημμα συνέχειας και ανανέωσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να φύγει η στρατιά των υφυπουργών που δεν έχουν αντικείμενο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θα πάρουν (πολλά...) κεφάλια Σημίτης και Καραμανλής!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νοθεία! Η Νέα Δημοκρατία ερευνά τις φοβερές καταγγελίες. Χιλιάδες οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Οι τομές στα υπουργεία που "πονάνε". Ο Σημίτης ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σφήνα στον δικομματισμό. Η αρχή έγινε - Ο αγώνας της πραγματικής Δεξιάς, της "Εθνικής Συμμαχίας", συνεχίζεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περίεργη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι φήμες οργιάζουν για "εκλογικό πραξικόπημα" με ψηφοφόρους -"μαϊμούδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα κυβέρνηση παλαιού τύπου. Ο Σημίτης δέσμιος πάλι των κομματικών ισορροπιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 υπουργούς με κότσια αναζητεί ο Σημίτης. Φουλ για απασχόληση, παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα 3 διλήμματα του Κ. Σημίτη για τη νέα κυβέρνηση. Αναζητείται η ακριβής "δοσολογία" ανανέωσης και συνέχειας.

    ΕΣΤΙΑ: Ετσι πήρε την αυτοδυναμία. 6.398 ψήφοι έδωσαν 9 έδρες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σοσιαλισμός της αγοράς (!) η νέα συνταγή του ΠΑΣΟΚ. Καίτοι η ριζική ανανέωση της κυβέρνησης προσκρούει στα "ιστορικά στελέχη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κυβέρνηση έκπληξη ετοιμάζει ο Κ. Σημίτης. "Επτασφράγιστο μυστικό" Σημίτη το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 4 υπουργεία στο στόχαστρο των αλλαγών. Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές Εργασία.

    ΝΙΚΗ: Οι ομάδες του ΠΑΣΟΚ. Ενισχυμένος ο Ακης στη νέα ΚΟ. Εκσυγχρονιστές και κοινωνιστές ανά εκλογική περιφέρεια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρέος η αντίσταση τους εισβολείς. Μαζική "διάβαση" ΝΑΤΟϊκών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τρεις εκτός...σφαγής! Σήμερα η νέα κυβέρνηση. Εντονες πιέσεις στον Σημίτη για τη σωτηρία κορυφαίων υπουργών.

    Η ΧΩΡΑ: Ο φάκελος της νοθείας στα χέρια της Ρηγίλλης. Υπό προθεσμία τελεί η νέα κυβέρνηση Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ελεγχόμενη ανανέωση. Αλλεπάλληλες συναντήσεις του Κώστα Σημίτη με κορυφαία στελέχη για τη νέα κυβέρνηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ξαναμοιράζει την τράπουλα. Εμπειρους και νέο αίμα συνδυάζει ο Κ. Σημίτης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέοι ρόλοι στην κορυφή. Σημίτης: σχεδιάζει τη νέα κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διαβουλεύσεις ατέλειωτες για το "νέο" σχήμα. Ολα της (οριακής) νίκης δύσκολα.

    [2] Νέα κυβέρνηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πρόσωπα με "πολιτικό εκτόπισμα" και "εγνωσμένης αποτελεσματικότητας" αναζητεί ο πρωθυπουργός για τα τέσσερα κρίσιμα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και την υλοποίηση των δεσμεύσεών του για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Μεταφορών".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αυτό το αίτημα για ανανέωση που τόσο έντονα εκφράστηκε στις επιλογές προσώπων που έκαναν την Κυριακή οι ψηφοφόροι...Εχει τη φυσική προέκτασή του στην - το ίδιο έντονη- επιταγή για ανανέωση στα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την αυριανή κυβέρνηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "επτασφράγιστο μυστικό" παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα επιλέξει ο πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Σημίτης. Βασικό ζητούμενο η ανανέωση, αλλά και η έμπρακτη απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός "έλαβε το μήνυμα" των εκλογών, που έστειλε πολλά πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη στο ..σπίτι τους, ενώ αντίθετα άνοιξε τις πόρτες της Βουλής σε νέα και "άφθαρτα" ονόματα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "με κεντρικό στόχο την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης, ο Κ. Σημίτης καταρτίζει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής θα επιχειρήσει τομές στα υπουργεία, που η αποδοτικότητά τους αποδείχτηκε προβληματική. Συνεπής στην πολιτική του φιλοσοφία, αποφεύγει τις κινήσεις εντυπωσιασμού. Στόχος του να αντιμετωπισθούν θέματα που δημιουργούν άγχος σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ακόμη και από τους στενούς συνεργάτες του. Η μυστικότητα που καλύπτει τις επαφές του και το περιεχόμενο των συζητήσεων με υποψήφιους υπουργούς αφήνει περιθώριο μόνο για εικοτολογίες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι περί τα Ολυμπιακά αρμοδιότητες προκαλούν συνωστισμό στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβερνήσεως. Σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις φέρονται να συμμετέχουν ισχυροί άνδρες και γυναίκες όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Λαλιώτης, Ελισάβετ Παπαζώη, Γ. Παπανδρέου, Α. Φούρας ενώ αναφέρεται και το όνομα του κ. Θ. Πάγκαλου".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "απροκάλυπτη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδος ομολογεί η Τουρκία, καθώς αφ ενός ο Τύπος της γείτονος διακηρύσσει οτι "οι 45 από τις 70 χιλιάδες ψήφους που έδωσαν στον Σημίτη την αυτοδυναμία ήρθαν από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης" και αφ ετέρου κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέμ, εκφράζουν δημοσίως την ικανοποίησή τους για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "την "πατρότητα" της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί η Τουρκία. Οι τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν οτι την αυτοδυναμία έδωσαν οι ψήφοι των μουσουλμάνων της Δυτ. Θράκης. Η Αγκυρα αναμένει τώρα την "ανταμοιβή" της με τη σύσταση μικρής επιτροπής για το Αιγαίο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "χωρίς τους όποιους προεκλογικούς ενδοιασμούς ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική "στρογγύλεψε" χθες ακόμη περισσότερο την ελληνική θέση για το Κυπριακό, προκειμένου να συντηρηθεί το "κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "μερίδιο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές δηλώνει εμμέσως οτι έχει η Αγκυρα και ευελπιστεί τώρα σε συγκεκριμένα οφέλη από τη διεύρυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "τα αίτια της εκλογικής ήττας αναζητούν στη Ρηγίλλης καθώς και το στίγμα της από δω και πέρα αντιπολιτευτικής τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως η νίκη χάθηκε μέσα από τα χέρια τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "σωρεία εισηγήσεων δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής από τους στενούς του συνεργάτες στις συζητήσεις που γίνονται στη Ρηγίλλης για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και εμπρός, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τα οποία δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "αποφασισμένος να εμμείνει στα ανοίγματα προς το μεσαίο χώρο και στην πολιτική των χαμηλών τόνων εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής. Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Κ. Καραμανλή είναι το γεγονός ότι απέρριψε εισηγήσεις στελεχών για άμεση άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι υιοθετεί τη "μετριοπαθή στάση" τουλάχιστον έως την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "την ανασύνταξη των δυνάμεων της ΝΔ θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο Κ. Καραμανλής με στόχο να κατοχυρώσει την ενότητα του κόμματος και την ενιαία πολιτική έκφραση απέναντι στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σημίτη. Ο Κ. Καραμανλής προβληματίζεται ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών τόσο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του "καταρρακωμένου" ηθικού των μελών και οπαδών του κόμματος όσο και προς την κατεύθυνση εδραίωσης του ρόλου του ως "ηγέτη με προοπτική".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση ο κ. Κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές είπε μια φράση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: "το μόνο πράγμα για το οποίο έχει μετανιώσει είναι ότι δεν έκανα νωρίτερα τη στροφή προς τον μεσαίο χώρο" είπε και έδειχνε να το εννοεί. Τώρα που οι εκλογές χάθηκαν για τη Νδ και ορισμένα στελέχη από το περιβάλλον της Ρηγίλλης του ζητούν να κάνει σκληρή αντιπολίτευση και να συνθλίψει την κυβέρνηση με έναν νέο "Ανένδοτο" ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει την πρόθεση να εμμείνει στη δική του άποψη".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "κανένα περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής δεν αφήνει στην κυβέρνηση η χθεσινή έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την έκθεση, η ώρα μας έχει βελτιώσει μεν τις επιδόσεις της στην οικονομία, αλλά οι Ευρωπαίοι μάλλον περίμεναν περισσότερα, αφού σε γενικές γραμμές η επισήμανσή τους είναι μια:"μπορείτε ακόμα καλύτερα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε πρώτο πλάνο, περνά η οικονομία, μετά την αίσια έκβαση της εκλογικής μάχης για το ΠΑΣΟΚ και οι εταίροι μας στην ΕΕ φρόντισαν να καταστήσουν σαφές οτι χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν πλέον και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που συζητούνται επί μακρόν πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "την τήρηση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας συστήνει στα ευρωπαϊκά κράτη η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις οικονομικές προβλέψεις του 2000.Η Κομισιόν δεν αμφισβητεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ , αλλά απευθύνει 8 συστάσεις για την ελληνική οικονομία, ζητώντας τη διατήρηση των επιδόσεων και την αποφυγή φαινομένων...χαλάρωσης, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "θετικές είναι σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 3,9% για το 2000 και 4% για το 2001, που είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο κοινοτικό όρο. Σημειώνει πάντως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και δεν προβλέπει αισθητή μείωση αν δεν εφαρμοσθούν ειδικές πολιτικές για την απασχόληση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "οι τεράστιες δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά συγκεκριμενοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε μεγάλης έκτασης ιδιωτικοποιήσεις να κάνει βαθιές τομές και επώδυνες στο ασφαλιστικό σύστημα,ενώ επισημαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης Σημίτη να καταπολεμήσει την ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2000 και το 20001".

    [6] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "ύποπτες φήμες για μεγάλη κατρακύλα της Σοφοκλέους κυκλοφόρησαν χθες, με αποτέλεσμα η δεύτερη μετεκλογική συνεδρίαση της εβδομάδας να ανοίξει με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,30%-1,50%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ποντάρει στην επόμενη ημέρα της ισχυρής οικονομίας και στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Το χρηματιστήριο ψάχνει να βρει απεγνωσμένα την πορεία ανόδου του και οι πολίτες της χώρας, την αισιοδοξία και το κέφι να χαράξουν την προσωπική πορεία εξόδου τους από το...αδιέξοδο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "σε στάση αναμονής βρίσκεται η Σοφοκλέους καθώς δεν πραγματοποιούνται αξιόλογες επενδύσεις από τα χαρτοφυλάκια. Το κλίμα και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑΑ, παρουσιάσθηκε υποτονικό, με ιδιαίτερα αραιές συναλλαγές."

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντεκα συστάσεις. Νωρίς χτύπησε το καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευρωπαϊκή Επιτροπή:Προσοχή στα δημόσια ελλείμματα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συστάσεις από ΕΕ για την οικονομική πολιτική. Κομισιόν: Πάρτε μέτρα για δαπάνες - εργασία - ταμεία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αρχή του τέλους των παρεμβάσεων στο ΧΑΑ. Τι ζητούν οι ξένοι για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά"

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εμπορική: Παραχωρείται στρατηγικό πακέτο και μάνατζμεντ. Πρώτο "μήνυμα" προς τις αγορές".

    [8] Οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα προτείνει στην κυβέρνηση να ανοίξει το ασφαλιστικό και να λάβει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, συνιστά αυστηρή εισοδηματική πολιτική, αποφυγή των παροχών και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 12 April 2000 - 16:09:26 UTC