Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Τηλεοπτική αναμέτρηση
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εκλογές
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία, η αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα διπλά "βιβλία" του Σημίτη. Με δύο προγράμματα στις εκλογές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρόσθετο εφάπαξ για χιλιάδες τραπεζικούς. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που ισχύει αναδρομικά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βγάλε το ράσο Χριστόδουλε. Οι Τούρκοι επιμένουν και προκαλούν.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μοιραίοι και άβουλοι. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει ανοιχτά την προσπάθεια στήριξης του ΧΑΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φούσκες στους εγκλωβισμένους. Πανικόβλητος ο Παπαντωνίου ομολογεί κατάρρευση και υπόσχεται.

    Η ΑΥΓΗ: Αριστερή αντιπολίτευση με θέσεις. Απάντηση στη σκηνο θετημένη πόλωση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξετίναξαν τον Καραμανλή για τον ύποπτο ρόλο του στην οικονομία και το Χρηματιστήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αφήστε ήσυχους τους Αλβανούς γιατί κινδυνεύει η συγκομιδή". Νομάρχες και δήμαρχοι ζητούν από την αστυνομία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκβιάζουν πάλι με Σοφοκλέους. Νέα παρέμβαση με προεκλογικές υποσχέσεις από Σημίτη-Πάγκαλο.

    ΕΘΝΟΣ: Κατηγορώ τον Καραμανλή για το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Για πρώτη φορά ευθεία επίθεση από τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελληνες πατριώτες ψηφίστε Εθνική Συμμαχία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρώμικος πόλεμος από Σημίτη-ΠΑΣΟΚ εναντίον Καραμανλή - ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρατιωτικοί: η πρόταση της ΝΔ για μισθούς- συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ντιμπέϊτ" για Σοφοκλέους. 24 ώρες πριν το τηλεοπτικό, νέα έξαρση χθες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκλογικός κλοιός πνίγει το Χρηματιστήριο. Διέσωσαν το δείκτη στο τελευταίο ημίωρο - Βυθίστηκαν 292 μετοχές.

    ΕΣΤΙΑ: Φακελάκι έχετε δώσει; το ομολογεί ένας στους τρεις!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε επενδυτική στροφή ελπίζουν οι παράγοντες της Σοφοκλέους. Στις οκτώ προεκλογικές συνεδριάσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση Σημίτη. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φούσκα...η παρέμβαση της ΝΔ για Σοφοκλέους. Δριμύ κατηγορώ από Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Debate 100.000 ψήφων. Στη μάχη των εντυπώσεων αύριο Σημίτης- Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανούσιες κοκορομαχίες "μονομάχων".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: ΝΔ: τρέμει το Ντιμπέϊτ. Ρίχνει λάσπη για να τους φοβίσει και να τους εκβιάσει.

    Η ΧΩΡΑ: Μπόχα Λαλιώτη. Απειλεί με ροζ ιστορίες! Ενώ Σημίτης-Σκανδαλίδης πλακώθηκαν γιατί δεν μάζεψαν κόσμο στη Ρόδο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα σύγκρουση για Σοφοκλέους. Κ. Σημίτης: "ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με "ορούς" κρατούν στη ζωή το Χρηματιστήριο Αξιών. Σημαντικές αγορές πακέτων με κρατικούς τίτλους.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές και το Χρηματιστήριο Αθηνών αναδεικνύεται ίσως στον κρισιμότερο παράγοντα της αναμέτρησης. Η συνεχιζόμενη πίεση στη χρηματιστηριακή αγορά ασκεί καταγεγραμμένη πια επίδραση στο εκλογικό κλίμα και εμφανίζεται με τη βραδύτητα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, που καθιστά, αυτή τη στιγμή, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας σχεδόν ισοδύναμα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δεν απεφεύχθη η εκ νέου ανάμειξις του Χρηματιστηρίου στην προεκλογική αντιπαλότητα των πολιτικών κομμάτων, καθώς ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διεσταύρωσαν χθες για πολλοστή φορά τα ξίφη τους σχετικά με τη Σοφοκλέους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "νέα, άμεση παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου έκαναν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης ανέφερε οτι το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα ήταν σε λήθαργο και από το 1993-1994 άρχισε να παίρνει τα πάνω του".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "συνεδρίαση "ασανσέρ" η χθεσινή στη Σοφοκλέους δεν διαφοροποιήθηκε τελικά από τον κανόνα των πτωτικών τάσεων της τελευταίας περιόδου, παρά την "αργοπορημένη" παρέμβαση κρατικών χαρτοφυλακίων, στο τελευταίο ημίωρο για να βελτιωθεί ή και να "αναστραφεί" η εικόνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "μάχη εντυπώσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διεξάγεται με θέμα το Χρηματιστήριο, που είναι ένας άγνωστος -ως πολιτικός- παράγων για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί και να μετρηθεί, τουλάχιστον προεκλογικά, πόσο και πως μπορεί το Χρηματιστήριο να επηρεάσει το εκλογικό σώμα στις επιλογές του την ώρα της κάλπης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "μαγική εικόνα θύμιζε χθες η συνεδρίαση της Σοφοκλέους καθώς οι συντονισμένες παρεμβάσεις στήριξης κατά το τελευταίο ημίωρο οδήγησαν σε σταθεροποίηση το Γενικό Δείκτη, αλλά άφησαν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών. Ολοι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν οτι η αγορά βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εκλογικής αντιπαράθεσης και τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μικρά".

    [3] Τηλεοπτική αναμέτρηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή τηλεοπτική "μονομαχία" του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αναδείξει ένα μετριοπαθές προφίλ ηγέτη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Debate ή το "σόου των αναποφάσιστων" και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποντάρουν στην τηλεοπτική βραδιά της Πέμπτης, με την αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών, για να κερδίσουν εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων που επιμένει να συγκαταλέγεται στους αναποφάσιστους, προσδοκώντας πως η ανα μέτρηση των πολιτικών αρχηγών θα τους δώσει κάποια αφετηρία για να πάρουν την τελική τους απόφαση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "στον αστερισμό της γνωστής, και από προηγούμενες εκλογές, ανούσιας και αποπροσανατολιστικής δικομματικής "κοκορο μαχίας " επιχειρούν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να "κλειδώσουν" το προεκλογικό κλίμα, βοηθούμενες και από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Χτες, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο η παραφιλολογία για το αυριανό, αμερικανόπνευστο "ντιμπέϊτ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται ότι "για πρώτη φορά η κρατική - ή δημόσια (όπως επιμένει να την αποκαλεί ο πρόεδρός της) - ΕΡΤ μένει και επισήμως "εκτός νυμφώνος". Τα δύο μεγάλα κόμματα, με βασική ευθύνη της κυβέρνησης που έθεσε και τους όρους, απέκλεισαν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από το πολυδιαφημισμένο κατ?ευφημισμόν debate των κκ Σημίτης και Καραμανλή. Χωρίς καμία δικαιολογία και χωρίς βεβαίως αντίδραση της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, το βράδυ της Πέμπτης η ΕΡΤ θα παραχωρήσει τα στούντιο, τις κάμερες και τους αναμεταδότες της, αλλά και όλο το τεχνικό και άλλο προσωπικό της για να δείξουν όλα τα κανάλια την αντιπαράθεση χωρίς όμως η ίδια να εκπροσωπείται στο πάνελ".

    "Μόλις 15 λεπτά χρειάστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΑΡΦΙΟΥ για να συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί της διαδικασίας του debate, αλλά ακολουθούν 36 ώρες σκληρής προετοιμασίας από τα επιτελεία των δύο κομμάτων, με στόχο τις εντυπώσεις και τους αναποφάσιστους του λεγόμενου "μεσαίου " χώρου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "μητέρα όλων των προεκλογικών μαχών" θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση Καραμανλή - Σημίτη. Και τα δύο μεγάλα κόμματα επενδύουν πολλά στις εντυπώσεις που θα προκαλέσει ή δεν θα προκαλέσει η εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών, καθώς θεωρείται ότι αυτός που θα κερδίσει τις εντυπώσεις θα είναι πιθανότατα και ο νικητής των εκλογών".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έμπλεξαν οι γραμμές τους...Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου περιμένει εναγωνίως το τηλεφώνημα του Τούρκου ομολόγου του κ. Τζέμ ο τοίχος στον οποίο κατέληξε η ελληνοτουρκική

    προσέγγιση αποκαλύπτεται όλο και πιο σκληρός".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "η Αγκυρα και η Αθήνα επιλέγουν να παρακάμψουν την υπόθεση της "λίστας της ντροπής" - εφημερίδα "Σαμπάχ" - καθώς συμφωνούν στο ότι την υποκίνησαν "συντηρητικοί κύκλοι του τουρκικού κατεστημένου, με σκοπό την υπενθύμιση της παρουσίας και των απόψεών τους στην τουρκική κυβέρνηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με χολή εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η Αγκυρα προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στη δημοσιοποίηση της παραποιημένης λίστας ανεπιθύμητων προσώπων από τη Σαμπάχ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αργύρης Φατούρος τόνισε οτι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα στην ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ΓΑ Παπανδρέου αναμένει επίσημες εξηγήσεις από τον Ι. Τζέμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "το τηλεφώνημα από τον "αγαπητό φίλο Ισμαήλ" δεν έγινε ούτε χθες. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια διπλωματία που δύο φίλοι υπουργοί γειτονικών χωρών ταλαιπωρούνται τόσο πολύ από τις κακές υπηρεσίες δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πάντως, ανέλαβε χθες να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για τις διαστάσεις του θέματος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "είναι ελάσσονος (αλλά φυσικά διόλου αμελητέας) σημασίας το τι είδους "εξηγήσεις" θα παρέσχε ο Τζέμ στον Ελληνα ΥΠΕΞ και εάν θα επιβεβαίωνε τυπικά ή όχι την ύπαρξη της λίστας, όσο η διακοπή της, επίσης ευποτιθέμενης "ανοιχτής γραμμής" μεταξύ των δύο ανδρών - γραμμής που όπως όλα δείχνουν διερράγη με υπαιτιότητα της γειτονικής χώρας και κατόπιν γεγονότος που προκάλεσε η ίδια".

    [5] Εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "την αποκάλυψη της πολιτικής αναξιοπιστίας του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας και κυρίως στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επιδιώκει το ΠAΣΟΚ με το δεύτερο μέρος της διαφημιστικής του καμπάνιας. Με τα πρώτα μηνύματα που μεταδόθηκαν χθες από την τηλεόραση το ΠΑΣΟΚ δίνει τη δική του απάντηση στη διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους πόσο διαψεύστηκε ο Κ. Καραμανλής τόσο έναντι των προβλέψεών του, οτι η χώρα δεν θα μπει στην ΟΝΕ, αλλά και οτι δεν θα πέσει ο πληθωρισμός".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "τον διλημματικό χαρακτήρα των εκλογών - προς ίδιον φυσικά όφελος- επιχειρούν τώρα να αναδείξουν τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για ανεπάρκειες, υπαναχωρήσεις και διγλωσσίες, ενώ την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο (και η αρνητική του πορεία) επανέρχεται ως επιχείρημα στο πολιτικό χρηματιστήριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "τα πρώτα τους "πυρά" πάνω από το Λόφο του Λυκαβηττού αντάλλαξαν χθες ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο Κώστας Λαλιώτης και ο συνάδελφός του της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το γνωστό σκηνικό των ευρωεκλογών, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι την 9η Απριλίου".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στις εκλογές της 9ης Απριλίου, ελέω εκλογικού νόμου, θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα εκλεγεί, όμως και αντιπολίτευση. Ο ΣΥΝ ζητεί την ψήφο των πολιτών προκειμένου στην επόμενη Βουλή ο δικομματισμός να μην είναι ανεξέλεγκτος και να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, δύναμη κριτικής, ελέγχου, που θα προβάλλει εναλλακτικές αριστερές προτάσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "χοντραίνουν το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ καθώς διαπιστώνουν οτι μέρα με τη μέρα η ΝΔ κερδίζει πόντους στη μάχη των εκλογών της 9ης Απριλίου. Ετσι το κυβερνών κόμμα έχει αποφασίσει να παίξει το τελευταίο του χαρτί και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να πλήξει τη ΝΔ και τον αρχηγό της".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών εδράνων διεκδικούν στις επικείμενες εκλογές υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν για λίγο ή πολύ κατά το παρελθόν στη Βουλή . Στους συνδυασμούς που ανακοίνωσαν τα κόμματα εν όψει της 9ης Απριλίου περιλαμβάνονται πέραν της πλειονότητας των όσων ήταν στην τελευταία σύνθεση του κοινοβουλίου 97 πρώην βουλευτές, 13 θυγατέρες και γιοι πρώην βουλευτών, τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές, καθώς και δύο πρώην εξωκοινοβουλευτικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγορά μισής ώρας! Εκφυλίζονται οι συνεδριάσεις του ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φθηνές οι μετοχές δηλώνει ο Κ. Σημίτης. Δριμεία επίθεση κατά Καραμανλή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πιάνουμε πάτο! Τώρα τοποθετείται το έξυπνο χρήμα που το έχουν οι ολίγοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοιξε τα χαρτιά του για την οικονομία ο Καραμανλής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μάχη χαρακωμάτων. "Γύρισαν" τον Δείκτη με μαζικές αγορές 60 δις".

    [7] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι "ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά το Χρηματιστήριο και οτι τα ταμεία κρίνουν πότε συμφέρει να επενδύσουν στη Σοφοκλέους και αυτή τη στιγμή προσφέρονται ευκαιρίες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 March 2000 - 18:07:54 UTC