Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος κορυφής Λισσαβόνας
  • [3] Δημοσκοπήσεις
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ομόλογα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές,η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σύνοδος κορυφής στη Λισσαβόνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρήγμα στο οικονομικό επιτελείο. Ιδιωτικοποιήσεις και χρηματιστήριο διχάζουν προεκλογικά την κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκλεισε η "ψαλίδα"....αλλά τα χοντρά παιχνίδια συνεχίζονται με την "παράσταση νίκης" και τη δήθεν δημοτικότητα των αρχηγών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι είπε ο Μάκης για Γιαννόπουλο. Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Δημοσκόπηση νίκης. Η ΝΔ ισοψηφεί με το ΠΑΣΟΚ και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φαβορί η ΝΔ στο "ντέρμπι". Η τακτική Καραμανλή ανατρέπει το σκηνικό.

    Η ΑΥΓΗ: Δεσμευτείτε για το περιβάλλον! Το μεγάλο πρόβλημα της οικολογίας έξω από τον προεκλογικό πυρετό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπησαν οι ...αμοιβαίοι κερδοσκόποι αλλά δεν κατάφεραν να γονατίσουν το Δείκτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ προηγείται 0,3%. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB δίνει οριακή διαφορά. Αυξημένη όμως η δημοτικότητα του κ. Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Στο νήμα ο νικητής. MRB έκτακτες τάσεις 7-17 Μαρτίου 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρωμα εθνικής συμμαχίας και στην Πελοπόννησο. Θερμή υποδοχή από τους Λάκωνες στη Μάχη Παπαδοπούλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αέρας νίκης για τη ΝΔ. Ανατρέπεται σταθερά το πολιτικό τοπίο υπέρ της φιλελεύθερης παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: 15 προτάσεις για ασφαλείς επενδύσεις. Ευρωπαϊκή έκθεση παρουσιάζει τις προοπτικές της κτηματαγοράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ-θρίλερ. 0,4 μόνο μπροστά το ΠΑΣΟΚ αλλά υπερτερεί πάντα ο Σημίτης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ. Μικρό προβάδισμα 0,3% στο ΠΑΣΟΚ δίνει η MRB.

    ΕΣΤΙΑ: Στόχοι και αποτέλεσμα. Τι δεν επέτυχε η κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο διαμορφώνει η Ευρώπη. Με χρονοδιάγραμμα και δείκτες για απασχόληση, τεχνολογίες, μείωση φτώχειας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ντέρμπι με τα όλα του!. 34,5% το ΠΑΣΟΚ, 34,2% η ΝΔ σε δημοσκόπηση της MRB.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στοιχεία σοκ για τους θανάτους από τροχαία. Νύχτα, ζώνες, κράνη, δρόμοι.

    ΝΙΚΗ: Αγος Γιαννόπουλου. Με νέες κασέτες "ξαναχτύπησε" ο Τριανταφυλλόπουλος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα διαδηλώνουμε στις 7 μμ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκαψαν τη ΝΔ! Κόβονται τα σπoτ του Αρη. Γυαλιά καρφιά η Ρηγίλλης.

    Η ΧΩΡΑ: Η Αθήνα μαυρίζει τον Σημίτη. Μετά τη συντριπτική διαφορά στην επαρχία, η ΝΔ πήρε προβάδισμα και στην Αττική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σέϊχ Σού: Τσιμέντο να γίνει! ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ ζητούν 18 μέρες πριν από τις εκλογές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λάβετε θέση. Σχόλιο του Ακη Τσοχατζόπουλου για τη χθεσινή αποκάλυψη της "Θ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θα κριθούν από τα λάθη. Δημοσκοπήσεις: ισορρόπησε πλήρως η "ζυγαριά" και τώρα...

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Το χειρότερο σύστημα υγείας". Ο Κώστας Καραμανλής, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο "Λαϊκό" Αθήνας.

    [2] Σύνοδος κορυφής Λισσαβόνας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις ενός "δεύτερου Μάαστριχτ" αυτή τη φορά με κέντρο βάρους την αναμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της ΕΕ, προσλαμβάνει η σύνοδος κορυφής των "δεκαπέντε", που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στη Λισσαβόνα. Εχοντας ήδη κερδίσει τη μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανεβάζουν τον "πήχυ" των φιλοδοξιών τους, ώστε να ανταποκριθεί η Γηραιά Ηπειρος στις προκλήσεις της "Νέας Οικονομίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ξεκινά σήμερα το διήμερο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνα, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης την "προσαρμογή της ευρωπαϊκής κοινωνίας" στη "νέα οικονομία, που αναδύεται" ή αλλιώς, στις σύγχρονες ανάγκες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "συγκεκριμένους και μετριοπαθείς στόχους, που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να προβληθεί η επιδίωξη της πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ είναι το ζητούμενο των 15 ηγετών που συνέρχονται σήμερα και αύριο σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με στόχο την αναζήτηση ενός νέου μοντέλου για το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, τη χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την ασφάλιση στη μετά ΟΝΕ εποχή, υπό την πίεση πάντως και τον ανταγωνισμό που επιβάλλουν η παγκοσμιοποίηση αφενός και η αμερικανική πραγματικότητα αφετέρου, αρχίζει αύριο στη Λισσαβόνα, η έκτακτη σύνοδος κορυφής των "15".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ορόσημο για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας, αποτελεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στη Λισσαβόνα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με διαφορετικά κίνητρα και - σε πολλές περιπτώσεις- διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις προσέρχονται στη Λισσαβόνα οι (σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες στην πλειοψηφία τους) ηγέτες των "15". Η πολυδιαφημισμένη σύνοδος κορυφής που θα επιχειρούσε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εργαζόμενους - περιλαμβανομένων των 15 εκατομμυρίων ανέργων - οτι η ... κοινωνική Ευρώπη είναι προ των πυλών, έχει καταλήξει, πολύ πριν αρχίσει, σε ένα παιχνίδι, που ο καθείς εκ των ηγετών τη χρησιμοποιεί για τους συσχετισμούς στο εσωτερικό των κρατών".

    [3] Δημοσκοπήσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "οριακή διαφορά 0,3% υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η τελευταία έρευνα της MRB, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση οτι η εκλογική μάχη της 9ης Απριλίου θα είναι αμφίρροπή και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ο Κ. Σημίτης θεωρείται από την κοινή γνώμη καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κ. Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ ικανότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, ενώ έχει κατά τεκμήριο προβάδισμα στο χώρο των αναποφάσιστων, λόγω της χαμηλότερης σε σχέση με τη ΝΔ συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "στα χέρια του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η έκβαση των εκλογών. Αυτή είναι η γενική αίσθηση που αφήνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν χθες και θα έρθουν τις επόμενες δύο ημέρες στη δημοσιότητα. Σε όλες το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά, διατηρεί δηλαδή το προβάδισμα 15 μέρες πριν από τις κάλπες. Ωστόσο η διαφορά κινείται πλέον (σε όλες τις μετρήσεις) κάτω του 0,5%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στην ίδια αφετηρία θέτει τα δύο μεγάλα κόμματα η δημοσκόπηση της ΟΡΙΝΙΟΝ, η οποία δίνει ένα οριακό (μόλις 0,4%) προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία αυτής της μέτρησης (η οποία ολοκληρώθηκε μόλις προχθές) συνδέονται με μια παράλληλη μείωση της συσπείρωσης των οπαδών του ΠΑΣΟΚ (της τάξης του 5,3%) σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Η μείωση της "ψαλίδας" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, εν πολλοίς, αποδίδεται σε δύο σημαντικούς λόγους: αφενός, στην "πολιτικο ποίηση" του δείκτη της Σοφοκλέους και την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες - μέρος της οποίας εισπράττει αρνητικά το κυβερνών κόμμα - αφετέρου στη συνεργασία του Στ. Μάνου με τη ΝΔ, αλλά και την αποχή της Πολιτικής Ανοιξης από τις εκλογές".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σε αμφίρροπή μάχη, που η έκβασή της θα κριθεί πάνω στο νήμα, εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση. Η έρευνα της MRB δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ με βραχεία κεφαλή. Ομως μεγαλώνει το ποσοστό εκείνων που θεωρούν βέβαιη τη νίκη του Κ. Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "η πλήρης επιβεβαίωση του χαρακτήρα των βουλευτικών εκλογών ως "ντέρμπυ" ήρθε χθες από την δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, η οποία κατέγραψε διαφορά μόλις 0,3% ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με μικρό μεν πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επωφελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αποχώρηση της Πολιτικής Ανοιξης από τις εκλογές καθώς και από τη συνεργασία των Φιλελευθέρων του κ. Στέφανου Μάνου με τη Ρηγίλλης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται ότι "ο "περίπατος" που προέβλεπε το ΠΑΣΟΚ όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές μεταβάλλεται σε Γολγοθά δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB, που καταγράφει τις τάσεις του εκλογικού σώματος, δείχνει ότι μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν υπάρχει πρακτικά οιαδήποτε διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ότι η ΝΔ έχει εκμηδενίσει την απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και αυξάνει τα ποσοστά της, βελτιώνοντας τα κέρδη της σε αντίθεση με τη στασιμότητα που επιδεικνύει το κυβερνών κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "δυναμική άνοδο παρουσιάζει η ΝΔ από την ώρα που ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος, όπως φαίνεται και στη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του MEGA. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μόλις 0,3% στην πραγματικότητα δηλαδή μηδενική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "ούριος άνεμος νίκης φύσηξε για τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου. Το πολιτικό κλίμα αντιστρέφεται σταθερά όσο πλησιάζουμε προς την καταλυτική ημερομηνία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται, πλέον, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τελική επικράτηση. Η νέα δημοσκόπηση της έγκυρης εταιρίας MRB που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποδεικνύει περίτρανα την υπεροχή της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, η νευρικότητα και η έλλειψη κατεύθυνσης της αγοράς χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της οδού Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές των περισσότερων μετοχών, εξαιτίας της (περιορισμένης) προσφοράς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε χαμηλότερα επίπεδα εκινήθη και χθες η χρηματιστηριακή αγορά, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Η πλειονότης των επενδυτών παρουσιάζονται επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα να είναι μάλλον η έλλειψις αγοραστικού ενδιαφέροντος που πιέζει την αγορά, παρά η προσφορά που εκδηλώνεται".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "οργανωμένο χτύπημα δέχτηκε χθες η χρηματαγορά από το τραστ των "αμοιβαίων κερδοσκόπων", οι οποίοι για μια ακόμα φορά επιχείρησαν να ισοπεδώσουν το Γενικό Δείκτη και να δημιουργήσουν κλίμα πανικού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με εμφανή τα σημάδια του "κορεσμού" και της "κόπωσης", η χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να προκαλεί τον έντονο προβληματισμό στη μεγάλη μάζα του επενδυτικού κοινού. Οπως πιστοποιήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, ο τζίρος των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, αφού στη συντριπτική του πλειονότητα το κοινό της Σοφοκλέους, δείχνει απρόθυμο να τοποθετήσει "φρέσκο χρήμα" στην αγορά".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις παίρνουν οι νέες σκιώδεις προκλήσεις της Αγκυρας έναντι της χώρας μας. Μετά από μια μακρά περίοδο σιγής, το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο άρχισε να "απειλεί" με νέα ένταση στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, αν δεν ολισθήσει η Αθήνα σε εφ' όλης της ύλης διάλογο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "έστω και εάν οι (σημερινοί) υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας Παπανδρέου και Τζέμ προδικάζοντας, πιθανώς και την έκβαση ενός σημαντικού παράγοντα, δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απριλίου έχουν προγραμματίσει- σύμφωνα με πηγές της Αγκυρας- μετάβαση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συζητήσεις με την Μ. Ολμπράϊτ, αιφνιδίως, σύννεφα σκεπάζουν τον ούτως ή άλλως θολό ουρανό της "μη ρήξης" που επικαλύπτει τις διμερείς σχέσεις".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "τα Ηνωμένα Εθνη με την προτροπή των Αμερικανών και των Βρετανών θα επιδιώξουν πάση θυσία να κρατήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό σε εξέλιξη. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του διεθνούς οργανισμού Αλβάρο ντε Σότο, μετά την πρώτη του επίσκεψη σε Λευκωσία, Αγκυρα και Αθήνα παρουσιάζεται αρκετά προβληματισμένος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "έντονες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Γκίντερ Βερχόιγκεν, στον Τουρκο κύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, που διεξάγει από το 1998 η κυπριακή κυβέρνηση, στα πλαίσια της επίσκεψής του που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στη Νήσο".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξεχωρίζουν τα ομόλογα. Μέσα στο κλίμα εκροών ξένων κεφαλαίων από τη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επτά τεστ στις εταιρίες. Νέο Χρηματιστήριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στενεύουν τα περιθώρια. Τιμές - ευκαιρίες σε υγιείς εταιρείες για μεσοπρόθεσμους επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιστροφή στο ΧΑΑ με μετοχικά αμοιβαία παρά τη δεύτερη μέρα κάμψης του δείκτη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μάχη για το χρήμα των μικροεπενδυτών. Πρωταγωνιστούν τράπεζες και ΑΧΕ".

    [7] Ομόλογα

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η ώριμη αγορά ομολόγων κερδίζει έδαφος για εισροές ξένων κεφαλαίων όχι μόνο λόγω της επικείμενης αναβάθμισής της από τη Morgan Stanley, αλλά και από την πρόθεση της Salomon Smith Barney να την συμπεριλάβει στο "παγκόσμιο καλάθι" κρατικών τίτλων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 23 March 2000 - 17:11:41 UTC