Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ασφαλιστικό
  • [4] Συνέδριο ΝΔ
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων,η πορεία του Χρηματιστηρίου,το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ώρα της ΝΔ.Ενθουσιασμός και ενότητα στο Συνέδριο. Καραμανλής: σας αγαπώ όλους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Ενωμένη όσο ποτέ. Ακόμη και οι πασόκοι "δημοσκόποι" βλέπουν τώρα νίκη του Κ. Καραμανλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάτσος στο ΝΑΤΟ. Αγκάθι για την κυβέρνηση. Ομόφωνο ψήφισμα των αστυνομικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη στα 65 για όλα τα ταμεία. Αρχίζει σήμερα η φάση ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φούλ για 6.000 μονάδες ο γενικός δείκτης μέχρι τις εκλογές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί στον κεντρώο χώρο. Συμπεράσματα από την τελευταία δημοσκόπηση. Τα δειλά βήματα και η αγωνία της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γυρίζουμε σελίδα. Καραμανλής: δέσμευση τιμής με το λαό.

    ΕΘΝΟΣ: Στήριξη διαρκείας στη Σοφοκλέους. Ο Γ. Παπαντωνίου στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκλογές με...5.500 μονάδες. Ο πρώην υπουργός και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας καθηγητής Κ. Θάνος προβλέπει εαρινή άνοδο στην Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στραγγαλίζουν τα μικρά κόμματα. Μαύρη προπαγάνδα, ψευτοδιλήμματα και θεωρίες περί χαμένης ψήφου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα κρυφά σχέδια για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ για το ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αδικήθηκαν 6 στους 10 πολίτες. Φως από το Συνήγορο του Πολίτη για τη δημ. διοίκηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε ιδιώτες ο ΟΤΕ αμέσως μετά τις εκλογές! Αποκαλυπτική συνέντευξη του υπ. Μεταφορών Τ. Μαντέλη στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Πιθανώτατη η ακυβερνησία. Ολοι αποσιωπούν το υπαρκτό ενδεχόμενο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αδιάβαστος ο Καραμανλής, καταγγέλλει ο Σημίτης. Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ανοιξαν οι κάλπες. Η Κρήτη ψήφισε. Κ. Σημίτης: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο: Φωνή αντιπολεμικής καταδίκης.

    Η ΧΩΡΑ: Τρώνε τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων. Προκειμένου να "φτιάξουν κλίμα" στις 15 κρίσιμες συνεδριάσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βασικό κριτήριο η ποιότητα ζωής. Πώς ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς. Ερευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χωρίς νερό. Θεσσαλονίκη: αγανάκτηση για τη διακοπή υδροδότησης.

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "Ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή οτι είναι αδιάβαστος σε ζητήματα που αφορούν ζωτικά εθνικά συμφέροντα. Μιλώντας στην κατάμεστη Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης και κατήγγειλε οτι ο αρχηγός της ΝΔ "είτε από άγνοια είτε από απειρία από παλαιοκομματική νοοτροπία υποτιμά ζωτικά εθνικά συμφέροντα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "μαύρη προπαγάνδα και ψευτοδιλήμματα ανασύρει το ΠΑΣΟΚ δεκαεννέα ημέρες πριν από τις εκλογές, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση Σημίτη και να εξαπατήσει για μια ακόμα φορά τους ψηφοφόρους που παραδοσιακά στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εστράφησαν σε πιο "αριστερές " επιλογές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επαυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψη ακυβερνησία από την κάλπη της 9ης Απριλίου. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις- δηλαδή νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά μόλις 0,5% έως 1%- πρέπει να θεωρήται σχεδόν βέβαιο οτι στη νέα Βουλή δεν θα υπάρξη αυτοδυναμία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "η είσοδος στη "θερμή φάση" της προεκλογικής περιόδου καθιστά ολοένα ευκρινέστερες τις μεταβολές στο πλαίσιο του εκλογικού και ευρύτερου πολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των φετινών βουλευτικών εκλογών και των προηγούμενων της 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Η δεσπόζουσα τάση στις μεταβολές αυτές συμπυκνώνεται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με αντίστοιχη περιστολή των τάσεων διασποράς του εκλογικού σώματος υπέρ των μικρότερων κομμάτων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "το ΠΑΣΟΚ καλύπτει τον κεντρώο χώρο, καταλαμβάνει μέρος της κεντροδεξιάς και διατηρεί προσβάσεις στην κεντροαριστερά, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα "ΤΟ ΒΗΜΑ". Η διαπίστωση της έρευνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη η συνεχής προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει οτι το κόμμα βρίσκεται στο Κέντρο- αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Στο συνέδριο αρχών του σαββατοκύριακου επιστρατεύθηκε μάλιστα και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ για να πείσει οτι το κόμμα ανήκει στον "μεσαίο πολιτικό χώρο".

    [3] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η ΟΝΕ πιέζει για σύγκλιση όσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης. Ετσι, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις σαρωτικές αλλαγές στο ήδη βεβαρημένο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σήμερα ανοίγουν οι προσφορές των 10 ξένων συμβούλων- μελετητικά γραφεία, οι οποίοι θα "περάσουν" εξετάσεις ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος εμπειρογνώμων ο οποίος θα υποβάλει στην κυβέρνηση τις προτάσεις- μέτρα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος τα προσεχή 30 χρόνια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "η μεγάλη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρα αρχίζει σήμερα και προοιωνίζεται τη λήψη μέτρων -σοκ για όλους τους ασφαλισμένους. Οι δραματικές αλλαγές θα "στείλουν" το όριο ηλικίας για σύνταξη στα 65 χρόνια για όλα τα ταμεία, θα μειώσουν τη σύνταξη με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου που δεν θα υπερβαίνει το 80% των συντάξιμων αποδοχών και θα αφορούν σε αποφάσεις που θα εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η εναρμόνιση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας και η αύξηση των εισφορών, ώστε να καταστούν βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της ΕΕ. Η "διατηρησιμότητα" των κριτηρίων της ΟΝΕ απαιτεί δραστικά μέτρα για το ασφαλιστικό, όπως αναφέρεται στην έκθεση που υιοθέτησε η Επιτροπή για την Ελλάδα".

    [4] Συνέδριο ΝΔ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "κάπου ανάμεσα στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τις κριτικές ματιές των παλαιών στελεχών, ο Κώστας Καραμανλής αναζητά τη νέα ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Το συνέδριο- το οποίο δεν ξέφυγε από τα προεκλογικά δεδομένα- έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ να παρουσιάσει το στίγμα της νέας ιδεολογικής ταυτότητας που σχεδιάζει να υιοθετήσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "το έκτακτο Συνέδριο Θέσεων και Αρχών της ΝΔ ανήκει από χθες στην ιστορία. από σήμερα ανοίγεται ο δρόμος που οδηγεί στην εξουσία, με "πιλότο" τον Κώστα Καραμανλή και σημαντικότερο "όπλο" το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο έγινε αντικείμενο επίμονης εργασίας τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και το περασμένο τριήμερο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "κάλεσμα μάχης" από τον Κ. Καραμανλή προς τα χιλιάδες στελέχη της ΝΔ, εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 9ης Απριλίου, αποτέλεσε το τριήμερο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες σε πανηγυρικό κλίμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "ενωμένη όσο ποτέ είναι τώρα η ΝΔ. Αυτά έδειξε το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου της φιλελεύθερης παράταξης. Η παρουσία και οι ομιλίες όλων των στελεχών στο συνέδριο αλλά και η ομιλία του Κώστα Καραμανλή έδειξε οτι η ΝΔ έχοντας συντεταγμένες όλες τις δυνάμεις της ρίχνεται στη μάχη με πίστη στην τελική νίκη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα". Το σύνθημα του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες, επαληθεύτηκε "κατά το ήμισυ". Πράγματι, όλες οι πτέρυγες του κόμματος εμφανίστηκαν ενωμένες, μπροστά στην προοπτική της ανόδου στην εξουσία, αλλά ταυτόχρονα, έγινε ξεκάθαρο οτι όλοι μαζί μπορούν καλύτερα...για το νεοφιλελευθερισμό".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "οι δύσκολες ημέρες όχι μόνο πέρασαν για το Χρηματιστήριο, αλλά όλες οι πληροφορίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό κάνουν λόγο για επικείμενη νέα κούρσα που θα φέρει το Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους ακόμη και πάνω από τις 6.000 μονάδες".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "με το σχέδιο "Σοφοκλής" η κυβέρνηση θα ρίξει στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να διατηρηθεί κλίμα ευφορίας και να σταθεροποιηθεί ο Γενικός Δείκτης, στις επόμενες 15 κρίσιμες συνεδριάσεις έως τις εκλογές".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "αισιοδοξία για συνέχισης της καλής πορείας του χρηματιστηρίου και αυτή την εβδομάδα εκφράζουν παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου, εάν παραστεί ανάγκη, να εμποδίσει ενδεχόμενο κύμα ρευστοποιήσεων ή να αποτρέψει επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "πακέτο σημαντικών δεσμεύσεων έχει αναλάβει η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ έναντι Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών για τη θεσμική θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΟ ανοίγει το δρόμο για την άμεση εφαρμογή του short selling, ενός μέτρου που προστατεύει τις ξένες επενδύσεις, ενώ σχεδιάζει να επιβάλει την υποχρέωση στις εισηγμένες να ανακοινώνουν ανά τρίμηνο μαζί με τις λογιστικές καταστάσεις και την πορεία των κερδών ανά μετοχή".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Με συνεχή μέτρα, κυρίως θεσμικού χαρακτήρα, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να στηρίξει το Χρηματιστήριο. Στη δέσμευση αυτή προβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με αποκλειστική συνέντευξή του στο "Εθνος". Θεωρεί την ένταξη στην ΟΝΕ "κλειδωμένη", αλλά τονίζει οτι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. Προειδοποιεί πως ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ θα δημιουργούσε περιπλοκές, γιατί "ο Κ. Καραμανλής είναι άπειρος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 20 March 2000 - 17:39:59 UTC