Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/02/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Πετρελαϊκή κρίση
  • [4] Εκλογές
  • [5] Ροζ σκάνδαλα
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η πετρελαϊκή κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα "ροζ" σκάνδαλα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο καιρός των τσιγγάνων. Δύο μήνες πριν τις εκλογές. Με λεφτά της ΕΕ η Βάσω στήνει ανώγια και κατώγια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Σοφοκλέους ο τάφος του ΠΑΣΟΚ. Και χθες, για 6c μέρα, πτώση 1,98%! Πανικόβλητη σύσκεψη με Σημίτη για άμεση παρέμβαση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σπύρος Καρατζαφέρης: Τα είδα όλα και ανατρίχιασα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Χίλια νέα ΙΧ την ημέρα. Αγνωστο που θα κυκλοφορούν και που θα σταθμεύουν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "ροζ" λάσπη πνίγει την Ελλάδα. Φτάνει πια με τους ανεύθυνους ψίθυρους.

    Η ΑΥΓΗ: Στο μάτι του "μεγάλου αδελφού" και η Ελλάδα. Νέες αποκαλύψεις για το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης "ΕΣΕΛΟΝ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παρέμβαση Σημίτη για Σοφοκλέους. Αποφασιστικές κινήσεις για την άνοδο του Δείκτη. Αυστηρές εντολές στους διοικητές τραπεζών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκουπιδομαχίες στους δρόμους και στην TV. Προεκλογικές τουφεκιές και σκάνδαλα(;).

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "ροζ μυστήριο" για πολιτικούς. Τρεις κασέτες κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος.

    ΕΘΝΟΣ: Επεσε ο πυρετός με τα καύσιμα. Πώς αποσοβήθηκε μια παγκόσμια κρίση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους φακελώνουν για να τους καρφώνουν. Πρωτοφανής ενέργεια του Προξενείου μας στο Λονδίνο εις βάρος των Ομογενών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέδιο εκμαυλισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταρρέει η προπαγάνδα της μεταρρύθμισης. Μαγική εικόνα για την Παιδεία παρουσιάζουν τα φυλλάδια του υπουργείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το κόλπο του πετρελαίου. Πώς - γιατί στήνεται το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θέατρο λαϊκισμού από Σημίτη και Καραμανλή. Προεκλογικός αγώνας με παροχολογία και στημένα "σόου ανθρωπιάς".

    ΕΣΤΙΑ: Η νόμιμη χρηματοδότησις. Τι προβλέπεται για κόμματα - υποψηφίους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ρυθμιστή το πετρέλαιο...Ενώ αναμένεται πτώση της τιμής στα 20-25 δολλ. Η Σοφοκλέους αγωνιά για την εξέλιξη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρικυμία" στην Παιδεία. Πενήντα μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: από...καύσιμα έμεινε το Χρηματιστήριο. Κάτω από τα 200 δις έπεσαν πάλι οι συναλλαγές.

    ΝΙΚΗ: Μπούμεραγκ η Σοφοκλέους. Στο LIMIT DOWN η προεκλογική επένδυση ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκλογική πασαρέλα απάνθρωπων πολιτικών. Σημίτης και Καραμανλής σε δόσεις τηλεοπτικής "φιλανθρωπίας".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οργιο φημών! Χορός ονομάτων...Χαμός με το πορνό. Εδώ και τώρα: να σπάσει το σπυρί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 3 λόγοι της πτώσης. Που αποδίδουν οι ειδικοί την καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προς διάλυση τα ακριτικά ΑΕΙ. Με διάταξη του υπουργείου Παιδείας σε νομοσχέδιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οργισμένοι αγρότες και επενδυτές. Σε δεινή οικονομική θέση η ύπαιθρος. Νέα πτώση στη Σοφοκλέους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκ προθέσεως. ροζ προπαγάνδα σε επιλεγμένο χρόνο. Επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός του λαού.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "έμεινε από ρευστό η Σοφοκλέους καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές. Σε αυτό συνέβαλε και ο φόβος για τις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων μετά τη φρενήρη πορεία των τιμών του πετρελαίου. Αρκετοί από τους επενδυτές πωλούν χαρτιά ακόμη και με ζημίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει καθημερινά έδαφος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται και πάλι το Χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες της γρήγορης ανόδου που μόλις πριν από λίγες ημέρες εξέθρεψε η ανακοίνωση των εκλογών έχουν τώρα αντικατασταθεί - ιδίως μεταξύ ιδιωτών επενδυτών- από την απογοήτευση και την αδημονία μιας "κούρσας" που δεν φαίνεται να ξεκινά".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "το βασικό προεκλογικό "χαρτί" του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Το κυβερνών κόμμα έχει επενδύσει πολλά στην πορεία του Χρηματιστηρίου, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Αυτή η εξέλιξη έχει προβληματίσει τον Κώστα Σημίτη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού αν δεν αναστραφεί η πορεία του Γενικού Δείκτη είναι σίγουρο ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτυπωθεί στα εκλογικά αποτελέσματα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "με μια σειρά συντονισμένων αποφασιστικών κινήσεων τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν από σήμερα να αντιμετωπίσουν την κρίση στο Χρηματιστήριο που έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "καθοδική πορεία με επιταχυνόμενους ρυθμούς ηκολούθησε και χθες για τετάρτην συνεχή ημέρα η χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρή κάτω και από το επίπεδο των 5.300 μονάδων προσεγγίζοντας το κατώφλι των 5.200 μονάδων. Η αδυναμία της αγοράς, λόγω κυρίως ελλείψεως νέων κεφαλαίων, θέτει και πάλι σε δοκιμασία τις αντοχές των επενδυτών, ενώ αρκετοί αναλυτές αδυνατούν να εξηγήσουν το μέγεθος της πτώσεως".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "έντονη ανησυχία, εκνευρισμό και απογοήτευση έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η συνεχιζόμενη, για έκτη μέρα, πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου, παρά την προσπάθεια χειραγώγησης από την κυβέρνηση μέσω των κρατικών χαρτοφυλακίων και των ταμείων".

    [3] Πετρελαϊκή κρίση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σε "κόλπο γκρόσο" εξελίσσεται τελικά το παιχνίδι με τις τιμές του πετρελαίου. Κερδισμένοι οι πλούσιοι ως συνήθως και χαμένοι όλοι οι άλλοι, που μέσω των τιμών ξελασπώνουν - στην κυριολεξία - τράπεζες που δάνεισαν στη Ρωσία και βιομηχανίες που ετοιμάζονται να πουλήσουν όπλα στις αραβικές χώρες. από σπόντα βγαίνουν κερδισμένες και μερικές "φτωχές" βιομηχανίες, ενώ όσοι αναρωτιούνται για την αδυναμία της ΕΕ να παρέμβει, το οτι παράγουν πετρέλαιο επίλεκτα μέλη της δίνει την απάντηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ελπίδες οτι θα ελεγχθούν οι επικρατούσες ανοδικές τάσεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, δημιουργούνται μετά και τις αμερικανικές πιέσεις προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Ηδη χθες οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στα 29,22 δολλ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και στα 26,72 δολλ. στην αγορά του Λονδίνου, καθώς επικρατούν προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι " από την Κορέα (!) έρχονται οι ελπίδες για άρση του αδιέξοδου που δημιούργησε η εκτίναξη των τιμών του "μαύρου χρυσού" και δια στόματος του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίων. Ο κ. Αλί Αλ Ναϊμι, γνωστός και ως άτυπος εκπρόσωπος του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, δήλωσε οτι θεωρεί ως ιδανικό επίπεδο τιμών για τον "μαύρο χρυσό" τα 20 με 25 δολάρια το βαρέλι".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "σε ελαφρά μείωση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου οτι προσωπικά τοποθετεί την ιδανική τιμή του πετρελαίου μεταξύ των 20 και 25 δολαρίων, το βαρέλι. Πάντως η Δύση συνεχίζει να πιέσει τον ΟΠΕΚ με τον Μπίλ Κλίντον να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτουν οι ΗΠΑ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ο πυρετός του "μαύρου" χρυσού έπεσε και οι διεθνείς αγορές πετρελαίου πήραν βαθιά ανάσα. Τα "ζεστά" και καλά νέα από την Σαουδική Αραβία δείχνουν οτι η κρίση ξεπερνιέται. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές θα συμβάλουν στην υποχώρηση των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου και στην Ελλάδα".

    [4] Εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "σχέδιο εκμαυλισμού του λαού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός μαζί με τους κυβερνητικούς εγκεφάλους που τον πλαισιώνουν έχουν ξεκινήσει ήδη να τάζουν λαγούς και πετραχήλια, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Απριλίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "αφιερωμένη στους "φτωχούς και κατατρεγμένους" είναι η προεκλογική δραστηριότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, που συναγωνίζονται σε επιδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας. χθες ο πρωθυπουργός μοίρασε 69 δις δρχ στον Πειραιά, χωρίς να παραλείψει επίσκεψη σε σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ ο κ. Καραμανλής "βρέθηκε κοντά" στους σεισμόπληκτους των Λιοσίων και, ανταποδίδοντας τα...ίσα στον Σημίτη θα παρευρεθεί σήμερα στο συνέδριο της συνομοσπονδίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Εκλογική πασαρέλα απάνθρωπων πολιτικών" αναφέρει οτι "στον Πειραιά ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και στα Λιόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θύμιζαν σύγχρονες Μαρίες Αντουανέττες, που αναρωτιούνται "γιατί οι υπήκοοί τους δεν τρώνε παντεσπάνι αφού τους λείπει το ψωμί".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και δη των υποψηφίων βουλευτών, όσο θα φτάνει στην κορύφωσή της, θα γίνει τζόγος. Είναι τζόγος, γιατί ο καθένας προκειμένου να κερδίσει τη βουλευτική έδρα και ιδιαίτερα μετά από μια πολύμηνη κοπιαστική ταλαιπωρία θα τα "ρίξει όλα στο τραπέζι".

    [5] Ροζ σκάνδαλα

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "από τη γενικευμένη αηδία στη γενικευμένη οργή, και από την οργή στο γενικευμένο αίτημα να σπάσει αμέσως και οριστικά το απόστημα της τηλεασυδοσίας, έχει περάσει η περιβόητη πια υπόθεση του "ροζ σκανδάλου" και του γκρίζου πρωταγωνιστή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "χοντραίνει" το παιχνίδι με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε "ροζ σκάνδαλα", μόλις 50 ημέρες πριν τις εκλογές της 9co Απριλίου. χθες, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, στη δίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα, προσκόμισε όλα τα στοιχεία που ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του και όπως ο ίδιος υποστήριξε, εξερχόμενος από το κτίριο της Εισαγγελίας, τα στοιχεία που παρέδωσε στον εισαγγελέα αφορούν συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκει και άλλους πολιτικούς σε "ροζ ιστορίες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "και πολιτικό πρόσωπο εμπλέκεται στις "ροζ ιστορίες", σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Τα στοιχεία του δημοσιογράφου αφορούν στην παιδεραστία, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την παιδική πορνεία ενώ όπως δήλωσε εξερχόμενος από το εισαγγελικό γραφείο ζήτησε από τον εισαγγελικό λειτουργό που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του επώνυμου πολιτικού εν όψει των εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η "ροζ" λάσπη πνίγει τους Ελληνες. Οι ανεύθυνοι ψίθυροι και αόριστες "καταγγελίες" σπιλώνουν πολίτες που - αφού διασυρθούν - καλούνται να αποδείξουν οτι είναι άμεμπτοι. Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες με πρωταγωνιστές Δύο κατάδικους νεαρούς ενώ ο "καταγγέλλων" αφού επί ημέρες απειλούσε με "συνταρακτικές αποκαλύψεις" τώρα φρόντισε να κρατά σε ομηρία μέχρι τις εκλογές πολίτες, πολιτευτές και πολιτικούς".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "μπορεί η Αγκυρα στη μετά τη Διάσκεψη του Ελσίνκι περίοδο να επιμένει στην αδιαλλαξία και τις μονομερείς της διεκδικήσεις, να μην έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, αλλά η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί. Ο υπουργός Εξωτερικών βλέπει τη λύση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν οι διμερείς μας σχέσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "με πέντε βήματα ακόμα θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα η επιχείρηση προσέγγισης Αθηνών - Αγκυρας. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει καθετί που δεν άπτεται των κυριαρχιών δικαιωμάτων της " υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σ' uoioo συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής και του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με διάβημα διαμαρτυρίας περί δήθεν παρενοχλήσεων τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη απαντά η Τουρκία στην προ ημερών επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ για τους κινδύνους που προκαλεί η συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου, επισήμανση που συνοδεύθηκε από την επίδοση φακέλου με όλα τα στοιχεία της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κινήσεις για στήριξη... Μετά την έκτη κατά σειράν πτωτική συνεδρίαση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κυβέρνηση, η μεγάλη εγκλωβισμένη. Ανησυχία για τη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δήλωση - σοκ για ΧΑΑ. Γκαργκάνας: Ικανοποιητικά τα σημερινά επίπεδα του δείκτη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο χαμηλός τζίρος αντίσταση στην πτώση. Οι επενδυτές αρνούνται να πωλήσουν τόσο χαμηλά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στα χέρια των "μεγάλων" η τύχη της Σοφοκλέους. Καθοριστικός παράγων η εισροή κεφαλαίων".

    [8] Χρηματιστήριο

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Πορεία με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη σταθεροποίηση στα τρέχοντα, πάντως, επίπεδα προβλέπει για το ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τους προσεχείς μήνες ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 18 February 2000 - 17:00:08 UTC