Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Κυπριακό
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ιός 2000
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Επενδυτές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επιφυλακή για τον "ιό του 2000", η υπόθεση διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απίστευτη απάτη. Χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν γιορτές χωρίς λεφτά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τμήμα... ηθών! Ολόκληρη η Αστυνομία Μενιδίου στο δόκανο των Αδιάφθορων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιοί θέλουν να φιμώσουν το Μάκη. Τρέμουν τις κασέτες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Υστερία για τον ιό του 2000. Εκτακτα μέτρα και επιφυλακή του κρατικού μηχανισμού εν όψει του MILLENNIUM.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές ακινήτων σε 20 νομούς. Προεκλογικές οι αντικειμενικές αξίες σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

    Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία και διαβεβαιώσεις για τον "ιό του 2000". Δύο μέρες πριν απο την αλλαγή του χρόνου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενικό ξήλωμα στην ΕΛ. ΑΣ. "Σκούπα" για επίορκους αστυνομικούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγκλήματα ανηλίκων: ναρκωτικά και συμμορίες. Το "ΒΗΜΑ" αποκαλύπτει έκθεση για την ταυτότητα της βίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι Τούρκοι πετούν πάνω απο τα νησιά μας. Σε..πλήρη εφαρμογή η συμφωνία του Ελσίνκι.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκα τέλος. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης αποκαλύπτει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σ' αγαπάω μεν αλλά... δεν αλλάζω εγώ μυαλά! Ντεμιρέλ προς την "πολιτισμένη Ευρώπη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το τμήμα της ακολασίας. Πραγματική βασίλισσα η διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Αντικειμενικές αξίες: επέκταση σε 240 δήμους και 20 νομούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αστυ-ανομία. Ξηλώθηκαν 14 αστυνομικοί του Τμήματος Μενιδίου. Προστασίες, πλαστές άδειες, εκβιασμοί, ελληνοποιήσεις..

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ισχυροί μνηστήρες για τις τηλεπικοινωνίες της ΔΕΗ. Ενδιαφέρον Κόκκαλη-Κωστόπουλου-Αθανασούλη για τη νέα θυγατρική.

    ΕΣΤΙΑ: Ο αιώνας της ταχύτητος. Τελειώνει μεθαύριο ή τον Δεκέμβριο 2000;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρησμός Σημίτη για εκλογές. "Αν δεν κλειδώσει η ΟΝΕ, δεν ανοίγουν οι κάλπες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επιστράτευση" για τον... ιό. Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα δουλέψουν όλοι όσοι απασχολούνται σε καίριους τομείς του κρατικού μηχανισμού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συμμορία αστυνομικών εκβίαζε, πουλούσε προστασία. Ξηλώθηκε ολόκληρο το πολυδύναμο Μενιδίου.

    ΝΙΚΗ: Κίνδυνος απο τον ιό της χιλιετίας. Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, αλλά...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να παραιτηθεί τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δημιουργούνται ανησυχίες για τον τρόπο απονομής του δικαίου στη χώρα μας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αιφνιδιασμός. Θα τους πιάσει στον ύπνο! Ανοίγουν κάλπες. Τα ισχυρά ατού Σημίτη έναντι Καραμανλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι μισθοί του 2000. Πώς θα διαμορφωθούν οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εισαγγελέας κατά Δημάρχων. Δικαστική δίωξη για τα αυθαίρετα στο Καραμπουρνάκι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με πολλούς "ιούς" το 2000. Καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υπολογιστών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συναγερμός για τον ιό του 2000. Σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός καθώς εκφράζονται φόβοι για δυσλειτουργίες στο δίκτυο υποδομής της χώρας.

    [2] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "συμμορία αστυνομικών, με ορμητήριο το Τμήμα Μενιδίου, εκβίαζε και πουλούσε προστασία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων με ηλεκτρονικά, εξέδιδε παράνομες άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς και μετείχε σε κύκλωμα "ελληνοποιήσεων" αλλοδαπών απο την πρώην Σοβιετική Ενωση. Ολόκληρο το Τμήμα "ξηλώθηκε" και εις βάρος 14 αστυνομικών, ανάμεσά τους και αξιωματικοί, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με βαριές κατηγορίες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "τα νέα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμαναν την "ώρα μηδέν" για το Σώμα. Η "επιχείρηση κάθαρση" της ΕΛ. ΑΣ θα φτάσει όσο ψηλά χρειαστεί, διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Χρυσοχοϊδης άλλωστε, τόλμησε εκεί που οι προκάτοχοί του είχαν διστάσει, ιδρύοντας την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και φέρνοντας στο φώς όσες υποθέσεις διαφθοράς αποκαλύπτονται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "η υπηρεσία αυτή, που διευθύνεται απο τον κ. Βασίλη Τσιατούρα, συντομότατα θα παρουσιάσει νέο, μεγάλο κατάλογο διεφθαρμένων αστυνομικών εκ των οποίων μερικοί υπεράνω υποψίας στην Αττική και στα "καλά προάστια" της Αθήνας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η διαφθορά και η σήψη ήταν κοινό μυστικό, όχι μόνο στους κόλπους της Αστυνομίας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, η οποία ζητούσε προστασία απο τους "προστάτες" του νόμου και της δημόσιας τάξης. Τα κυκλώματα οργίαζαν και λίγοι τολμούσαν να τα αποκαλύψουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "το απόστημα πρέπει να σπάσει αμέσως για να μην είναι κυρίαρχη η διαφθορά στην κοινωνία. Η χθεσινή επιτυχία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων απέδειξε πόσο απαραίτητο είναι και στον ευαίσθητο αυτό χώρο το Σώμα των αδιάφθορων για την κάθαρση στην Αστυνομία".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τουλάχιστον, δεκατέσσερις αστυνομικοί εκ των οποίων οι εφτά είναι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί, κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα ενός μεγαλύτερου αριθμού αστυνομικών".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική των παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις "καλής θέλησης" στις οποίες προέβησαν πριν απο μερικά εικοσιτετράωρα ο στρατηγός Χουσέϊν Κιβρίκογλου και χθές ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η Αγκυρα διακηρύσσει στους πλέον στεντορείους τόνους οτι "οποιαδήποτε λύση η οποία θα εξαχθεί μέσω (της γνωστής κωμωδίας) των "εκ του σύνεγγυς συνομιλιών" θα ερεισθεί επί των τετελεσμένων του 1974 και στη βάση της διπλής κυριαρχίας και πρωτίστως των δύο "ξεχωριστών κρατών" στη Μεγαλόνησο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η Αγκυρα "γλυκαίνει" το πικρό χάπι του Ελσίνκι για τον Ντενκτάς. Ο Ντεμιρέλ τον υποδέχθηκε ως "εθνικό ήρωα του κυπριακού έπους". Στα κατεχόμενα ο Ι. Τζέμ ισχυρίσθηκε οτι τώρα η Τουρκία θα μπορεί να προωθεί στα ευρωπαϊκά όργανα την πολιτική της για τη Συνομοσπονδία στην Κύπρο και υποσχέθηκε συνέχισης της υποστήριξης του κράτους του Αττίλα. Τον Μάρτιο θα γίνουν εκλογές στο ψευδοκράτος και ο Ντενκτάς αναζητεί εισαγόμενη πολιτική βοήθεια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "Το πραγματικό πρόσωπό της έδειξε για μια ακόμη φορά η τουρκική πολιτική ηγεσία, εκφράζοντας χθες την πλήρη - και επίσημη - υποστήριξή της στις προκλητικές θέσεις Ντενκτάς στο Κυπριακό".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "Σκληρές θέσεις στο Κυπριακό, διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ στα κατεχόμενα, όπου βρέθηκε για σύντομη επίσκεψη την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "ταξίδι αναψυχής". Ο κ. Τζεμ ερμηνεύοντας αυθαίρετα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα, ανέφερε οτι αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει στα ευρωπαϊκά βήματα τη θέση της για συνομοσπονδία δυο κρατών στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "Ο Τούρκος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην Αγκυρα χθες επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις για δύο χωριστά κράτη και δυο χωριστές κυριαρχίες στην Κύπρο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "Χαμηλής εντάσεως" χαρακτηρίζονται οι χθεσινές παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου απο σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών. Σε δέκα περιπτώσεις στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν, απροειδοποίητα, στο FIR και σε δυο περιπτώσεις στον εθνικό εναέριο χώρο.

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "συνετή στάση" συστήνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες για τις επόμενες ημέρες στη Σοφοκλέους. Χθές 206 μετοχές βρέθηκαν στο limit up και μόνο μια κινήθηκε πτωτικά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "δριμύτερη επιστρέφει η αισιοδοξία στη Σοφοκλέους μετά τη νέα μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη και την εκτίναξη εκατοντάδων, ως επί το πλείστον περιφερειακών, μετοχών στο limit up".

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "για δεύτερη μέρα η άνοδος των τιμών στη Σοφοκλέους ήταν εντυπωσιακή, τόσο σε ύψος όσο και σε εύρος. Τη Δευτέρα οι μετοχές που δεν συμμετείχαν στο "ράλι" ήταν μόνο τρείς και χθές μόνο μια επί συνόλου 328. Το γεγονός, μάλιστα οτι η χθεσινή άνοδος πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των κρατικών χαρτοφυλακίων και χωρίς καμιά μεθοδευμένη παρέμβαση αποδεικνύει οτι στη Σοφοκλέους επιστρέφουν καθημερινά οι μικροεπενδυτές".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει οτι "βελτιώσαμε την ψυχολογία μας, ας κοιτάξουμε τώρα να βελτιώσουμε και τη θέση μας. Αυτό σκέφτηκαν φαίνεται όλοι στη χθεσινή συνεδρίαση και ζήτησαν, μόλις ξεθάρρεψαν, να αγοράσουν τα πάντα. Μόνο που δεν υπήρχαν πωλητές. Με αποτέλεσμα να κλειδώσουν οι μετοχές και μάλιστα με ελάχιστα πακέτα και με μικρό τζίρο".

    [5] Ιός 2000

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου διαβεβαίωσε οτι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν απο τον ιό της χιλιετίας. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται η Γενική Γραμματεία και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας όλων των υπουργείων, των περιφερειών και των νομαρχιών της χώρας. Στους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υποδομής όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα πετρέλαια, πέρα απο τις παρεμβάσεις και τις προετοιμασίες που έγιναν, θα υπάρχει αυξημένος βαθμός ετοιμότητας και υψηλή στελέχωση όλων των υπηρεσιών για οποιαδήποτε δυσλειτουργία εμφανιστεί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης θα υπάρχει παράλληλα, συνεχής επικοινωνία με άλλα κράτη, καθώς η έλευση του έτους 2000 δεν γίνεται την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της Γής, λόγω της διαφοράς της ώρας. Ετσι θα υπάρχει η δυνατότητα έστω και λίγες ώρες νωρίτερα απο την έλευση του νέου χρόνου στη χώρα μας να γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς αν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα και να σπεύσουν οι ειδικοί να το προλάβουν".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να δείξουν σύνεση και ψυχραιμία και να χρησιμοποιούν τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα με φειδώ με την είσοδο του 2000 καθώς επίσης να κάνουν λελογισμένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "όχι στον πανικό αλλά όχι και στην απρονοησία". Αυτή τη συμβουλή έχουν "βαρεθεί" να δίνουν όλες αυτές τις μέρες όλοι οι ειδικοί στους απλούς πολίτες, που βλέπουν όσο πλησιάζει η..ημέρα της κρίσης, την αλλαγή της χιλιετίας σαν τον χειρότερο εφιάλτη".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "νόμισμα με δύο όψεις αναδεικνύεται η παγκόσμια υστερία για το millennium. Αλλοι φοβούνται αορίστως καταστροφές προς επιβεβαίωσιν δυσοίωνων προφητείων και άλλοι ανησυχούν για τον περίφημο ιό του έτους- φετίχ".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος κατά 3,76% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αντιμετώπιση του "προβλήματος του 2000" και η άνοδος τιμών στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επιστρέφουν οι προσδοκίες - Με άνοδο 3,76% συνέχισε την πορεία ανάκαμψης η Σοφοκλέους. "

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αγοραστές χωρίς πωλητές! - "Κλείδωσαν" 256 από τις 314 μετοχές. "

    ΚΕΡΔΟΣ: Η περιφέρεια πήρε τη σκυτάλη - Σοφοκλέους: Ενθουσιασμός στην αγορά - Μεγάλα ανεκτέλεστα αγορών. "

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι πρώτες βοήθειες εαν χτυπήσει ο "ιός του 2000".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Επέστρεψαν οι αγοραστές... "απεργούν" όμως οι πωλητές. "

    [7] Χρηματιστήριο - Επενδυτές

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Αποφασισμένη να μην "αποχωριστεί" τα "χαρτιά" της, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εμφανίσθηκε χθες η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών, προσφέροντας έτσι - αν μη τι άλλο - ενδείξεις σχετικά με την πορεία και της σημερινής συνεδριάσης. Και τούτο παρά τη βιαιότητα της ανόδου στη Σοφοκλέους, που αθροιστικά κατά το τελευταίο διήμερο έχει προσφέρει κέρδη της τάξης του 8,74% στον Γενικό Δείκτη Τιμών και έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά 11,4%. "

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 December 1999 - 10:24:13 UTC