Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [03] Εκλογές
  • [04] Ελλάδα - Κόσοβο
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Τουρκία - Πυρηνικά
  • [08] Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [09] Λαθρομετανάστες - Θάνατος παιδιών
  • [10] Τουρκία - Ισραήλ
  • [11] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΧΑΑ - Σημαντική πτώση τιμών

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πτώση του γενικού δείκτη του ΧΑΑ, η δήλωση Σημίτη για τις εκλογές και ο τραγικός θάνατος παιδιών Ιρακινών λαθρομεταναστών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σοφοκλέους επιτάφιος. "Βουτιά" 4,18 απο τα ρετάλια του ΧΑΑ. Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του χρηματιστηρίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι Αγγελοι πεθαίνουν στα ψυγεία... Στις χρυσές γιορτές του Μιλένιουμ δεν χωρούν εκατομμύρια παιδιά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτοκτονίες και καρδιακά. Ζούν ένα δράμα οι μικροεπενδυτές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Θα αντέξει στις 4.800; Κλίμα γενικευμένου πανικού στη Σοφοκλέους οδηγεί τον δείκτη σε κατάρρευση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυτοκτονίες" στη Σοφοκλέους. Καταγγελία - σόκ του πρώην διοικητή της ΕΘνικής Τράπεζας Δημ. Γερμίδη.

    Η ΑΥΓΗ: Το όνειρο έσβησε στην παγωνιά. Τρία προσφυγόπουλα νεκρά σε φορτηγό ψυγείο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώστε τώρα τους άχρηστους που κατέστρεψαν οικονομικά δύο εκατομμύρια Ελληνες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φήμες "τρώνες" μετοχές. Παπαγαλάκια και κερδοσκόποι επί το έργον στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κάτι σάπιο βουλιάζει τη Σοφοκλέους. Μαύρα Χριστούγεννα για χιλιάδες μικροεπενδυτές.

    ΕΘΝΟΣ: Σε θέση μάχης οι ομάδες στη ΝΔ. Ξανά στο τραπέζι η "επιστροφή Σαμαρά" και...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το άστρο της... Σοφοκλέους ψάχνουν οι επενδυτές. Παραμιλάνε απο τα "κάλαντα" του Χρηματιστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ χιλιάδες μικροεπενδυτές. Μαύρα Χριστούγεννα για χιλιάδες οικογένειες που χάνουν τις περιουσίες τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί έκαψαν τους μικροεπενδυτές της Σοφοκλέους. Μαύρη Πέμπτη με 207 limit down. Ιστορικά ρεκόρ ανόδου σε ΗΠΑ- Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η σφαγή των νηπίων. Σοφοκλέους: σε ρόλο Ηρώδη, κερδοσκόποι και ψυχροί θεσμικοί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Κλειδώνω την ΟΝΕ και πάμε σε εκλογές". Η οριστική επιλογή του Κ. Σημίτη.

    ΕΣΤΙΑ: Ιστορικό κείμενο Μητσοτάκη. Πλήρης ανάλυσις των ελληνοτουρκικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνθήκες πανικού επικράτησαν χθές στο Χρηματιστήριο. Η καθίζηση της Σοφοκλέους προκαλεί νέα δεδομένα εν όψει των εκλογών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σοφοκλαίουν οι μικροεπενδυτές. Απο τις 3 Δεκεμβρίου ο γενικός δείκτης έχει απωλέσει το 13,86% της αξίας του.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θύματα των φημών οι μικροεπενδυτές. Πωλήσεις πανικού. Μαύρο παιχνίδι με το πόρισμα Ασπρογέρακα.

    ΝΙΚΗ: Οργή για τα κόλπα στη Σοφοκλέους. Σε απόγνωση χιλιάδες μικροεπενδυτές σε όλη τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δύσκολες μέρες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κάθε χρόνο και χειρότερα για το λαό μας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Νατάσα: Κι όμως... τον αγαπώ. Τι δεν θα πεί την Κυριακή στο MEGA.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σφαγή στη Σοφοκλέους. Σε ελεύθερη πτώση ο δείκτης μετά και τις νέες φήμες για "φούσκες".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκλογές στις 9 Απριλίου. Ολα τα εκλογικά σενάρια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εσκασε η φούσκα. Χρηματιστήριο: θρίλερ με τα ευρήματα Ασπρογέρακα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χριστουγεννιάτικη παγωνιά στο Χρηματιστήριο.

    [02] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με "σφαγείο" των νηπίων -μικροεπενδυτών μετατράπηκε χθές η Σοφοκλέους που έχασε το 4,18% της αξίας της. Σε ρόλο Ηρώδη, κερδοσκόποι, σπεκουλαδόροι και "ψυχροί" εκτελεστές που παράκουσαν ακόμη και τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης για στήριξη στο επίπεδο των 5.000 μονάδων (ο δείκτης έκλεισε στις 4.789 μονάδες με την παράλληλη αγορά και τις κατασκευαστικές εταιρίες στο limit down). Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εξελίξεις - μετά και τις διαβρωτικές φήμες, που κατά κόρον διοχετεύτηκαν χθές - και στελέχη της ανέστειλαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους".

    "Η πτώση", σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αποδίδεται σε συνδυασμό δύο βασικών παραγόντων. Πρώτον οτι οι θεσμικοί επενδυτές δεν προβαίνουν σε αγορές, καθώς την περίοδο αυτή "κλείνουν την ετησία θέση τους". Δεύτερον, το κλίμα αβεβαιότητος περί τον χρόνο των εκλογών".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "κοινωνικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του Χρηματιστηρίου, καθώς δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι μικροεπενδυτές έχουν καταστεί έρμαια του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που λαμβάνει χώρα τις τελεταίες εβδομάδες στην οδό Σοφοκλέους. Η χθεσινή κατρακύλα, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω και απο τις 4.800 μονάδες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και πλέον το μέλλον της κεφαλαιαγοράς προβλέπεται εξαιρετικά αμφίβολο! ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έχει επίσης πέσει θύμα των ανθρώπων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική συντριβή, πρέπει άμεσα να πάνε σπίτι τους οι καρεκλοκένταυροι που μετέτρεψαν το Χρηματιστήριο σε πυραμίδα και έκαναν την Ελλάδα να μοιάζει στο θέμα αυτό με την Αλβανία του... Μπερίσα! Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Κουνιάκης, ο έχων την εποπτεία για την εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου γγ του ΥΠΕΘΟ κ. Παπαϊωάννου και όσοι άλλοι κρατικοί παράγοντες συνήργησαν, διευκόλυναν ή αδράνησαν μπροστά στην κεροσκοπική λαίλαπα που πλήττει τη Σοφοκλέους, πρέπει να λογοδοτήσουν άμεσα για την παταγώδη αποτυχία τους να φέρουν είς πέρας το έργο που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε κρίσιμη παράμετρο των πολιτικών εξελίξεων τείνει να αναδειχθεί η σχεδόν ελεύθερη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους και τα στελέχη της συναρτούν ευθέως πλέον τον χρόνο των εκλογών με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Το περίφημο "κόμμα του Χρηματιστηρίου", που συστηματικά θώπευε η κυβέρνηση, είναι στην κυριολεξία ανάστατο και μεταδίδει επιθετικότητα μεγάλη".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, "η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και κινητοποίησε απο χθές το απόγευμα τις τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές να παρέμβουν στη χρηματιστηριακή αγορά και να ανακόψουν την πτώση. Πέραν όμως του αγοραστικου ενδιαφέροντος που αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα, τα ουσιαστικά μέτρα που θα αλλάξουν το κλίμα και τη φορά του Δείκτη στη Σοφοκλέους είναι η μείωση των επιτοκίων και ο περιορισμός των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα"'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "διαστάσεις κράχ πήρε η χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο. Τα κυβερνητικά - κομματικά παιχνίδια με το λεγόμενο κόμμα του Χρηματιστηρίου, η άγρια κρατική παρέμβαση με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς, τα "παπαγαλάκια" μιας μόνιμης υπεραισιοδοξίας χωρίς αντίκρυσμα, η συμπεριφορά ορισμένων ιδιοκτητών εισηγμένων επιχειρήσεων που βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους σε τιμή που δεν μπορούσαν ούτε να τη φανταστούν αλλά και η άγνοια και η ευπιστία πολλών επενδυτών που αγόραζαν οτι "γυάλιζε" χωρίς να εξετάζουν αν είναι χρυσός, έφεραν τη χθεσινή κατάρρευση των τιμών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "εκτελούν εν ψυχρώ τους μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο μετά και τη νέα πτώση του Γενικού Δείκτη τα λαλίστατα παπαγαλάκια της κυβέρνησης με τις αστήρικτες και αβάσιμες φήμες τους, παίζοντας περίεργα παιχνίδια, καθώς και τη φήμη οτι θα εκδοθεί το εισαγγελικό πόρισμα για τις μετοχές -φούσκες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, " το μαύρο παιχνίδι των φημών στηθηκε με επίκεντρο το πόρισμα του κ. Δ. Ασπρογέρακα για το Χρηματιστήριο, καθώς κυκλοφορούσαν "πληροφορίες" για εντοπισμό ευθυνών για μετοχές φούσκες σε χρηματιστηριακές εταιρίες και σε αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Επίσης εμφάνιζαν οτι το πόρισμα περιλαμβάνει αιχμές για ξέπλυμα χρήματος. Ακούστηκαν φήμες για προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν αμοιβαία κεφάλαια και για τον λόγο αυτό προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών. Αλλοι, πάλι ανέφεραν οτι οι θεσμικοί προχωρούσαν σε πωλήσεις μετοχών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ρευστοποιήσεις μεριδίων, ειδικά τις επόμενες μέρες, στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτώση. Πάντως χθές παραιτήθηκε ο εισαγελέας κ. Δ. Ασπρογέρακας, ο οποίος όμως δεν είχε συντάξει πόρισμα".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του γράφει μεταξύ άλλων οτι "η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο καθώς και οι επόμενες συνεδριάσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη θα είναι καθοριστικής σημασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επικαλείται τη δήλωση του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Δημήτρη Γερμίδη, οτι σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν "καρδιακά επεισόδια, ενώ υπήρξαν και τρείς απόπειρες αυτοκτονίας" απο μικροεπενδυτές. Σε άλλο ρεπορτάζ της η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι "λίγο μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, έξω απο το "ναό" του χρήματος στήθηκαν τα πρώτα... λαϊκά δικαστήρια. Κάποιες μικρές ομάδες επενδυτών ζητούσαν επιτακτικά απο χρηματιστές, να μάθουν ποιοί είναι οι μεγάλοι που πουλάνε και ρίχνουν τις τιμές... Στους γύρω δρόμους της Σοφοκλέους ρίχτηκαν χθές και φέιγ βολάν με υπογραφή "ταξικό μίσος" και με φράσεις που παραπέμπουν σε αναμέτρηση πλουσίων και φτωχών. Απο το στόχαστρο των αγανακτισμένων επενδυτών δεν λείπουν και οι δημοσιογράφοι του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ και των οικονομικών εφημερίδων".

    [03] Εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι " και δια στόματος, Κώστα Σημίτη δημοσιοποιήθηκε το μέχρι χθές κοινό μυστικό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, με μια σιβυλλική δήλωσή του, ανακοίνωσε επί της ουσίας οτι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον πιθανότερο λόγο, αυτό της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

    [04] Ελλάδα - Κόσοβο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "συγχαρητήρια για το έργο της ειρηνευτικής μας αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο έλαβε απο τον διοικητή της KFOR στρατηγό Ράινχαρντ ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Παράλληλα, ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε χθές την ΕΛΔΥΚΟ, τόνισε οτι υπάρχουν προβλήματα στην ανασυγκρότηση της περιοχής, καθώς επίσης και οτι καθυστερεί η εφαρμογή του "Συμφώνου Σταθερότητας".

    [05] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "παρέμβαση στην ουσία των συνομιλιών για το Κυπριακό έκανε χθες ο Βρετανός εκπρόσωπος σες Ντέιβιντ Χάνι σε συνέντευξή του. Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ο Βρετανός αξιωματούχος παρατήρησε πως "δεν έχουν μεγάλη σημασία οι ετικέτες - όπως ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, αλλά οι εξουσίες που θα ασκούν τα δυο κρατίδια και η κυβέρνηση την οποία τα δύο κρατίδια και η κυβέρνηση την οποία θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με εννέα συστήματα ενισχύονται οι τουρκικές δυνάμεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και αυτό παρά τις αποφάσεις του Ελσίνκι και την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με 60 αμερικανικά άρματα μάχης Μ48Α5Τ2 και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 385 ( απο αυτά περίπου 230 είναι εφοδιασμένα με θερμικά όργανα σκόπευσης και μπορούν να βάλλουν εν κινήσει). επίσης στα κατεχόμενα έφτασαν απο την Τουρκία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 460.. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε για ενίσχυση του πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα 150 χιλιοστών και για πρώτη φορά 203 χιλιοστών. Συνολικά οι δυνάμεις του "Αττίλα" σε προσωπικό ανέρχονται σε 35.000 άνδρες και όχι σε 28.200, όπως δήλωσε η Τουρκία στον ΟΑΣΕ. Το 11ο Σώμα Στρατού, το οποίο σταθμεύει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είναι ίσως το πιο σύγχρονο του τουρκικού στρατού με δυο μεραρχίες πεζικού, μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία, δυο μοίρες καταδρομών και τρία συντάγματα πυροβολικού".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "συνέδριο ή πανεθνική συνδιάσκεψη; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολέι την ηγεσία της ΝΔ έπειτα απο τις τελευταίες, δραματικές, εξελίξεις, οι οποίες άλλαξαν άρδην το πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου το οποίο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου θα επιβεβαιωθεί η ενότητα του κόμαμτος και θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη νίκη στις εκλογές".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "τον Αντώνη Σαμαρά ως... "σκιάχτρο" χρησιμοποιεί η Ρηγίλλης, με έντεχνες "διαρροές" προς τον Τύπο, για να "στριμώξει" ακόμα περισσότερο τον Κ. Μητσοτάκη. Εδω και δυο μέρες, οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή αναφέρουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, οτι "τώρα είναι η ώρα για να επιστρέψει στο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ο επίτιμος είναι "στη γωνία" και δεν έχει περιθώρια να αντιδράσει".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "η στροφή του Κώστα Καραμανλή στο θέμα της προεδρικής εκλογής αναζωπύρωσε την ένταση στη Νέα Δημοκρατία. Οι ομάδες ανασυντάσσονται και βρίσκονται σε θέση μάχης. Ο Κ. Μητσοτάκης παρά τη δυσφορία του για το χειρισμό του θέματος, προσπαθεί να συγκρατήσει τις αντιδράσεις των φίλων του. Αντιπαράθεση εκδηλώθηκε στη Ρηγίλλης και για την επάνοδο ή όχι του Αντώνη Σαμαρά αν και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "προπαγανδιστική εκστρατεία για να προβάλει τώρα εκ του ασφαλούς το αίτημα για διεξαγωγή των εκλογών ξεκινά η ηγεσία της ΝΔ, επειδή εκτιμά οτι με τον τρόπο "στριμώχνει" τον Κ. Σημίτη, υπερτονίζοντας οτι ο πρωθυπουργός "φοβάται τις εκλογές". Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά οτι ταυτόχρονα θα υπερφαλαγγίσει και την κριτική που διατυπώνεται και στο εσωτερικό του κόμματος για το γεγονός οτι απεμπόλησε τη δυνατότητα που είχε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές".

    [07] Τουρκία - Πυρηνικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "σε... πυρηνικούς και χημικούς "αστακούς" μετατρέπονται οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Ετσι, μετά την ενεργοποίηση του απορρήτου σχεδίου "Φατίχ" (Πορθητή), που προβλέπει την κατασκευή πυρηνικού πυραύλου και αποκάλυχε προχθες η "Ε. Ω. ", η Τουρκία προχωράει και στην κατασκευή χημικού εργαστηρίου σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Ηδη επιστήμονες των δύο χωρών ήρθαν σε απαφή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενω ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την πιθανότητα η Τουρκία να παραβιάσει την Συνθήκη Χημικών Οπλων, αποκαλύπτοντας παράλληλα οτι τον περασμένο Μάιο έκαναν χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων.

    [08] Μάρμαρα Παρθενώνα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα θέτει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε επιστολή του προς την ομόλογό του της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας Betty Boothroyd. Ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει οτι τον τελευταίο καιρό σε σχετική σελίδα του Ιντερνέρ συγκεντρώθηκαν περισσότερες απο 34.000 υπογραφές πολιτών, επιστημόνων και προσωπικοτήτων που υποστηρίζουν το δίκαιο αυτό αίτημα της Ελλάδας".

    [09] Λαθρομετανάστες - Θάνατος παιδιών

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "ήταν σκληρό το παραμύθι του Αντερσεν "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα", αλλά είναι ακόμη πιο σκληρή και εφιαλτική η πραγματικότητα. Τρία παιδάκια απο το Ιράκ που ακολουθούσαν τους γονείς τους στο όνειρο, σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, πέθαναν απο το κρύο. Επί 17 ώρες τα ανήλικα ήταν εκτεθειμένα σε τρομακτικό ψύχος".

    [10] Τουρκία - Ισραήλ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Αναβαθμίζεται ο άξονας Τουρκίας και Ισραήλ" αναφέρεται "στις συνομιλίες που θα έχουν απο τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ 30 ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες με την ισραηλινή κυβέρνηση και με επίκεντρο των συζητήσεων τους υδάτινους πόρους του Ευφράτη, την προμήθεια ελικοπτέρων, την αναβάθμιση των τουρκικών αρμάτων μάχης και για τα επαναστατικά ισλαμικά κινήματα τρομοκρατίας".

    (Γ. Π.)

    [11] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεχιζόμενη υποχώρηση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για την πορεία του Δείκτη Τιμών και η άνοδος - ρεκόρ των τιμών στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ - Γιατί κατέρρευσε χθες το Χρηματιστήριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία, ταραχή, οργή! - Εκρηκτική η κατάσταση στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συναγερμός! - Μίνι κραχ, χθες, στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ασύστολα ψεύδη! - Σοφοκλέους: Πανικός - Να αποφασιστεί άμεσα η αναβολή των νέων αυξήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ανακυκλώνεται - Πτώσης συνέχεια από συγκυρία αρνητικών παραγόντων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ με κατευθυνόμενη φημολογία - Χάθηκαν 2,9 τρισ. σε μία ημέρα! ".

    [12] ΧΑΑ - Σημαντική πτώση τιμών

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Στα όρια οργής και απόγνωσης εμφανίζεται σημαντική μερίδα του επενδυτικού κοινού εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταβαράθρωσης των τιμών στη Σοφοκλέους, σε ημερήσια πλέον βάση. Απόγνωση, η οποία αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο χρηματιστηριακό ταμλό, καθώς το σύνολο των διαπραγματευόμενων μετοχών, με την εξαίρεση μόνον πέντε (εκ των οποίων δύο εισήχθησαν χθες) έκλεισε με απώλειες".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 24 December 1999 - 10:55:44 UTC