Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συζήτηση στη Βουλή για διαφθορά
  • [3] Κατάρρευση γέφυρας
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εκθέσεις για την ελληνική οικονομία - Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συζήτηση στη Βουλή για διαφθορά, εύσημα για την ελληνική οικονομία, η τραγωδία με την κατάρρευση της γέφυρας και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κράτος της αρπαχτής!. Αστραψε και βρόντηξε στη Βουλή ο Καραμανλής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η διαφθορά πνίγει την Ελλάδα! Ξέσπασμα του Κ. Καραμανλή στη Βουλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βόμβες Κοσκωτά για Κόκκαλη και Θρύλο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εξι βαρίδια στη Σοφοκλέους. Νευρικότητα και κερδοσκοπία φρενάρουν το Χρηματιστήριο παρά την ευνοϊκή συγκυρία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγκληματικές κακοτεχνίες εργολάβων. Τεράστιες οι ευθύνες για την κατάρρευση της γέφυρας.

    Η ΑΥΓΗ: Θυσία χωρίς υπευθύνους στα θεμέλια της γέφυρας. Νεκροί 2 εργάτες και 9 τρυματίες στην Αττική οδό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγριος τζόγος Καραμανλή με σκανδαλολογία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οικονομικές συμπληγάδες. Γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο - τι θα γίνει. Ομόλογα και μετοχές: τα άσχημα και τα καλά νέα χθές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετοιμάζουν τόνους λάσπης εναντίον του Κώστα.

    ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις - φωτιά στα δημοτικά τέλη. Οι Δήμαρχοι αδιαφορούν (και πάλι) για τον πληθωρισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τριπλή επιβεβαίωση του ερευνητή Ηλία Τσιάπα. Ο σεισμός που περιμέναμε "πέρασε " απο Πάρνηθα (3,7R), Κάρπαθο (5,4R), Ιωάννινα (5R).

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγγνώμη για το αίσχος. Ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο υπουργός Υγείας παραδεχόμενος τη χρεοκοπία του ΕΣΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα συμφέροντα συντηρούν την κυβέρνηση Σημίτη. Σκληρό "κατηγορώ" Καραμανλή για στημένους διαγωνισμούς που τρέφουν τα διαπλεκόμενα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αττική αιδώς. Απίστευτη τραγωδία με 2 νεκρούς και 9 τραυματίες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υπέγραψαν οι "11" την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Πιστοποιεί η ΚΟΜΙΣΙΟΝ οτι θα ικανοποιήσουμε το κριτήριο πληθωρισμού το '99.

    ΕΣΤΙΑ: Η κοινωνία έχει παραφρονήσει. Πλήρης εθισμός στον παραλογισμό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διεθνή και έγκυρα εύσημα για την ελληνική οικονομία. Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας - βεβαιότητα για ΟΝΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Γέφυρα θανάτου. "Γκρεμίστηκε" η εμπιστοσύνη μας στα δημόσια έργα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εριξαν βόμβες με ονοματεπώνυμο για διαπλοκή, τζόγο. Αγρια σύγκρουση Σημίτη-Καραμανλή.

    ΝΙΚΗ: Αυστηρές κυρώσεις για τους διεφθαρμένους. Τι περιμένει τους κρατικούς λειτουργούς που παρανομούν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ηθική και μονοπώλια δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκτακτα μέτρα. Μείωση τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΕΡΟ κλπ αν συνεχιστεί η πετρελαϊκή κρίση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ολα στο πόδι. Νύχτα μετέφεραν τους ασθενείς του "Αγίου Παύλου".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε δοκιμασία η οικονομία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λουκέτο στο νοσοκομείο"Αγιος Παύλος".

    [2] Συζήτηση στη Βουλή για διαφθορά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "βόμβες με....ονοματεπώνυμο έριξαν χθές το βράδυ στη Βουλή οι κκ Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, στην πιο άγρια σύγκρουσή τους με φόντο τον τζόγο και τη διαπλοκή. Ο κ. Καραμανλής επετέθη στην κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στον τζόγο με σειρά καταγγελιών για το Ξυστό και το προκαθορισμένο στοίχημα, και ο κ. Σημίτης απάντησε κατονομάζοντας τους κκ Βαρβιτσιώτη και Εβερτ ως διαπλεκόμενους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθές το βράδυ στη βουλή η συζήτηση για την διαφθορά και τα διαπλεκόμενα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "γνωρίζει και ανέχεται", μίλησε για κρατικές προμήθειες, έργα, δημόσια τάξη, κρατικό τζόγο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χθεσινό τραγικό συμβάν της γέφυρας του Μαρκόπουλου. Απο την πλευρά του, ο πρωθυπορυγός, χαρακτήρισε την στάση της Αντιπολίτευσης "παρελθόν" και "παλαιολιθική τακτική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τα "διαπλεκόμενα" και τη διαφάνεια, καθώς περίσσεψε η πολιτική υποκρισία, απο την πλευρά της ΝΔ, ενώ ο Κ. Σημίτης παρίστανε την "αθώα περιστερά", κάνοντας πως δε γνωρίζει τη γνωστή σε όλους πραγματικότητα της διαφθοράς και της σαπίλας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "πρόβα εκλογών (αυτή τη φορά και με κάποια ονόματα) χθές στη Βουλή με κεντρικό θέμα τα διαπλεκόμενα, θέμα το οποίο η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται πως έχει επιλέξει ως σημαία στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "στις μαύρες εποχές του 1989 γύρισε χθές τη χώρα ο Κώστας Καραμανλής, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά επιφανών, επιχειρηματιών της χώρας! Η άθλια μέθοδος της ποινικοποίησης του δημοσίου βίου ξαναζωντάνεψε, δυστυχώς, παραμονές του 2000. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας η χώρα έπεσε θύμα ενός ρεβανσιστή πολιτικού αρχηγού, ο οποίος απέδειξε χθές καθαρά οτι ζεί και αναπνέει για να εκδικηθεί την κυβέρνηση, την οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλ_ακαι ολόκληρο τον ελληνικό λαό".

    [3] Κατάρρευση γέφυρας

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σε προσπάθεια αποποιήσεως των ευθυνών τους, ηναλώθησαν μετά την κατάρρευση της υπο κατασκευή γέφυρας στην περιοχή της Παιανίας, ΥΠΕΧΩΔΕ και κατασκευαστές. Το τραγικό συμβάν που επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον θέμα των κακοτεχνιών και της ελλείψεως ποιότηττος στα δημόσια έργα προεκάλεσε έντονα ερωτήματα αφού η υπο κατασκευή γέφυρα κατέρρευσε μόλις οι εργάτες άρχισαν να ρίχνουν μπετόν στα υποστυλώματα και τα καλούπια που είχαν φτιάξει".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "γεφύρι της Αρτας έγινε μια απλή κατασκευή: η γέφυρα στο Κορωπί. Δύο άνθρωποι, οι μετανάστες Μιχάλης Γκινάη και Ιωάννης Γκίκας και οι δύο απο την Αλβανία, πλήρωσαν με τη ζωή τους το "δέσιμο" της γέφυρας ενώ εννιά συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό. Η κατάρρευση της γέφυρας πρωτοφανής, αλλά ουδείς εξηγεί τα αίτια. Οι εκδοχές πολλές. Μέχρι τον αέρα που φυσούσε δυνατά επικαλέστηκαν κάποιοι".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σε πρωτοφανή κατάρρευση γέφυρας, στο υπο κατασκευή έργο της Αττικής οδού, που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων με τη Γλυφάδα, και πιο συγκεκριμένα στο πέμπτο χιλιόμετρο της οδού Παιανίας - Μαρκοπούλου στο Κορωπί, έχασαν τη ζωή τους δύο εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι εννιά, ενας εκ των οποίων σοβαρά, ενώ αγνοείται ακόμη ένας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε υπο κατασκευή γέφυρα στη νέα Αττική Οδό που κατασκευάζεται με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αεροδρομίου στα Σπάτα. Αρκετά μέτρα της υπο κατασκευής γέφυρας έγιναν σκόνη και θρύψαλα, με αποτέλεσμα δύο Αλβανοί εργάτες να καταπλακωθούν απο τα συντρίμμια, ενώ άλλοι επτά συνάδελφοί τους να τραυματιστούν".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "θανατηφόρο "ντόμινο", εγκληματικά λάθη, καμία μελέτη, είναι μερικές απο τις εκφράσεις που άκουγε κανείς απο ιδιώτες μηχανικούς, εργάτες και οικοδόμους που προσέτρεξαν απο ενδιαφέρον δίπλα στα συντρίμμια της γέφυρας. Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας μάταια έψαχνε, όπως δήλωσε, να βρεί κάποιον υπεύθυνο του έργου για να του δώσει κάποια σχέδια ώστε να καταστρώσει τις ενέργειες διάσωσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "σε εγκληματικές κακοτεχνίες των εργολάβων αποδίδεται η κατάρρευση της γέφυρας, ενός εκ των δημοσίων έργων που εκτελούνται αυτόν τον καιρό. Οι ευθύνες για τη νέα αυτή τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εργάτες, είναι τεράστιες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "σε εσφαλμένες ενέργειες της κατασκευάστριας εταιρίας οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κατάρρευση της υπο κατασκευή γέφυρας στο 5ο χιλιόμετρο Παιανίας- Μαρκοπούλου, που είχε ως αποτέλεσμα να καταπλακωθούν δεκάδες εργάτες".

    [4] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η ελληνική οικονομία θα περάσει μέσα απο τις συμπληγάδες του πληθωρισμού αλλά θα ολοκληρώσει την πορεία της προς την ΟΝΕ. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα ήρθε απο τις Βρυξέλλες, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προεξοφλεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αλλά και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του αρμόδιου για τα θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής επιτρόπου κ. Πέδρο Σόλμπες οτι οι επιπτώσεις απο την άνοδο των τιμών των καυσίμων θα επηρεάσουν λιγότερο την Ελλάδα απο τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο καλό νέο είναι η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να αναθμίσει την πιστοληπτική ικανοτήτα της Ελλάδας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η ελληνική οικονομία, παρά τις απειλές που αντιμετωπίζει απο την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των διεθνών οργανισμών, που μεταδίδουν τη βεβαιότητα πια ένταξης στην ασφαλή ζώνη του ευρώ. Χθές δύο εκθέσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "τυπική διαδικασία καθίσταται η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μετά την έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που προβλέπει την ικανοποίηση όλων των κριτηρίων, ακόμη και αυτού του πληθωρισμού, μέχρι τέλους '99. Πιο αισιόδοξη ακόμη και απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Κομισιόν προβλέπει οτι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,1%, ενώ στις χώρες με την καλύτερη επίδοση θα φτάσει το 0,6%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "την αναθάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, ανακοίνωσε χθές ο διεθνής οίκος επενδυτικών προβλέψεων Standard & Poor's, θεωρώντας "ουσιαστική βέβαιη" τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ απο την 1η Ιανουαρίου του 2001"

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "το άσχημα κλίμα που καλλιεργείται αρκετό καιρό στη Σοφοκλέους, ενισχύθηκε χθές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δεχθεί έντονες πιέσεις και να υποχωρήσει κάτω απο τις 5.400 μονάδες. Μάλιστα, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν οτι τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα σαν "φιλί της ζωής" που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "παρατεταμένη περίοδο νευρικότητας διανύει το Χρηματιστήριο, παρά τα θετικά μηνύματα για την πορεία της Οικονομίας. Η Σοφοκλέους όμως αγνοεί τη Wall Street, αψηφά τις προτροπές του προέδρου Κλίντον και κωφεύει στις ευνοϊκες εκτιμήσεις ξένων χρηματοοικονομικών οίκων και αυτής ακόμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 2,72% στις 5.381,76 μονάδες τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, ενώ ο όγκος των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 311 δις δρχ. Οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην πορεία του πληθωρισμού το συνεχιζόμενο "ράλι" των διεθνών τιμών πετρελαίου, εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στο επενδυτικό κοινό, που σπεύδει σε μαζικές ρευστοποιήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "χοντρό παιχνίδι", σε βάρος των μικροεπενδυτών παίζεται στη Σοφοκλέους. Ισχυρά lobby, θεσμικοί επενδυτές και μερίδα μεγάλων χρηματιστηριακών, γνωρίζοντας καλύτερα απο οποιοδήποτε άλλον τις θετικές προοπτικές της αγοράς, δημιουργούν συνθήκες έντονες πτώσης προκειμένου να αγοράσουν χαμηλότερα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "καθίζηση υπέστησαν οι τιμές της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετοχών χθές, καθώς οι πιέσεις των πωλητών ήταν γενικευμένες, εν μέσω της γενικότερης ανησυχίας για τον πληθωρισμό και λόγω της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς, που φαίνεται να έχει "στεγνώσει" απο τις αυξήσεις κεφαλαίων".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία από την Standard & Poor's και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα πτώση κατά 2,72% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επιπτώσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η συνεργασία των ομίλων Ιατρικού Αθηνών-Interamerican και η είσοδος του Ομίλου Φιλίππου στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενέσεις" αισιοδοξίας με μπαράζ από θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβάθμιση - Standard & Poor's και Κομισιόν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φως στη Σοφοκλέους - Οικονομία: Ενέσεις αισιοδοξίας στις αγορές από Standard & Poor's και Κομισιόν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αρνητική αντίδραση και στα θετικά νέα - Νέα πτώση του ΧΑΑ παρά την αναβάθμιση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σκωτσέζικο ντους στη Σοφοκλέους - Αναμένεται ανοδική αντίδραση".

    [7] Εκθέσεις για την ελληνική οικονομία - Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Αλλαγή δεδομένων τόσο στη χρηματαγορά, όσο και στην κεφαλαιαγορά δημιουργεί η χθεσινή απόφαση του διεθνούς οίκου Standard & Poor's να αναβαθμίσει την πιστολιπτική ικανότητα της χώρας. Μια έκθεση που αναμενόταν μερικές ημέρες αργότερα, αλλά ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Σοφοκλέους περνάει μια από τις κρισιμότερες δοκιμασίες τον τελευταίο καιρό".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 November 1999 - 23:39:47 UTC