Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Επίσκεψη Κλίντον
  • [5] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα, οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ουψάλα: Φεύγουν οι σεισμοί απο τα Βαλκάνια. Απελπισία στην Τουρκία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ναρκωτικά και ΕΥΠ. Με 4 τόνους μαριχουάνα πιάστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωνία και επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φέρετρα τα κίτρινα κτίρια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Συλλάβατέ τους!..." πιέζουν για δράση οι Αμερικανοί. Σε κρίσιμη φάση οι έρευνες για τη "17Ν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφιαλτικές ώρες ζεί η Τουρκία. 400 νεκροί, 3.000 τραυματίες, εκατοντάδες αγνοούμενοι.

    ΕΘΝΟΣ: Μετέωροι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Το ΣτΕ μπλοκάρει τη δημιουργία νέων οικισμών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κοντοζυγώνει ο εφιάλτης και σε εμάς! Σεισμός στις 21 Νοεμβρίου αν δεν εκραγούν τα ηφαίστεια στην Ιταλία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφαλιάρα Ετσεβίτ στην κυβέρνηση Σημίτη. Ενώ η Ελλάδα προσφέρει γενναία βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 1,5 τρις ζητούν οι ΗΠΑ απο την Ελλάδα. Το ΥΠΕΞ συμφωνεί να αποζημιωθούν και για τις βάσεις που άφησαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολο το τέστ για τη Γ' Λυκείου. Βαθμοί και με ηλεκτρονικό σύστημα τώρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 100 μεγάλες εταιρίες στη Σοφοκλέους το 2000. Δέσμευση Κουνιάκη για επιτάχυνση των εισαγωγών στο ΧΑΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεύθυνη αντιπολίτευσις. Τα κόμματα εντείνουν το πολιτικό αδιέξοδο.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10 σεισμολόγοι εξηγούν πώς κινούνται οι σεισμοί. Καθησυχαστικοί για την Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θερμή εβδομάδα. Κορυφώνονται απο σήμερα οι εκδηλώσεις για Πολυτεχνείο και επίσκεψη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προς αλλαγή σκηνικού; Δέσμευση Κλίντον για Κυπριακό - Υπαναχώρηση Ντενκτάς.

    Σημείωση: Η εφημερίδα "Αθηναϊκή" δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [2] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με την προ πολλού αναμενόμενη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, καθ' οδόν προς την Τουρκία, για την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και πάλι το σκηνικό γύρω απο το κυπριακό πρόβλημα, περίπου ένα μήνα πριν απο τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, όταν θα συζητηθεί το καθεστώς υποψηφιότητας της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η θεωρητική κατασκευή της δήθεν επίλυσης του κυπριακού ζητήματος ως άλλοθι για τις προγραμματισμένες εθνικές υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, χάρη στον ανεξέλεγκτο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ για την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών των εκπροσώπων των δύο πλευρών στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντενκτάς έκανε ένα βήμα πίσω ξεκαθαρίζοντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οτι " η νέα πρόσκληση δεν είναι αποδεκτή απο την τουρκοκυπριακή πλευρά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "πολιτική θύελλα προκαλεί στην Κύπρο η αποδοχή εκ μέρους των Κληρίδη και Ντενκτάς της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για "εκ του σύνεγγυς συνομιλίες" στη Νέα Υόρκη την 3η Δεκεμβρίου (ελάχιστες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι!). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ο κυβερνών ΔΗΣΥ εκφράζουν σκεπτικισμό ο οποίος κορυφώνεται απο περιεχόμενο της χλιαρής ανακοίνωσης - αποκάλυψης εκ μέρους του Κλίντον στο αεροπλάνο που ταξίδευε για την Αγκυρα της πρόσκλησης προς τις δύο πλευρές "να προσεγγίσουν την ευκαιρία" αλλά πρωτίστως απο το προκαθορισμένο αποτέλεσμα των συνομιλιών που εφόσον προσδώσουν λύση θα είανι η επισημοποίηση της διχοτόμησης του νησιού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "μέσο για να ικανοποιηθούν τα βασικά συμφέροντα και των δύο πλευρών βλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Κυπριακό επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο οτι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την πολιτικών των ίσων αποστάσεων. Ταυτόχρονα, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ανακοίνωσε χθές πως ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, θα έχουν συνομιλίες τον επόμενο μήνα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για το μέλλον της Κύπρου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεσις των "εκ του σύνεγγυς" συνομιλιών για το Κυπριακό, όταν αργά τη νύκτα ο Ραούφ Ντενκτάς ανήρεσε την απόφασή του να μετάσχη σε αυτές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ οτι "υπανεχώρησε σχετικά με αυτά που είχαν συμφωνηθή" ισχυριζόμενος οτι "δεσμεύει τις δύο πλευρές για ουσιαστικές συνομιλίες", ενώ αρχικά ελέχθη οτι αυτές θα είναι "προκαταρκτικές".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "πλήρως αναβαθμισμένη λειτουργικά και θεσμικά, η Σοφοκλέους ετοιμάζεται να προϋπαντήσει τη νέα χιλιετία. Ο πρόεδρος του ΧΑΑ Σπύρος Κουνιάκης εξήγγειλε την εισαγωγή 100 νέων εταιριών στη Σοφοκλέους το 2000 (εκτός της ΝΕΧΑ) και το γεγονός αυτό, απο κοινού με το ΟΑΣΗΣ, αναμέντεαι να εκτινάξει τον ημερήσιο τζόγο των συναλλαγών στο 1 τρις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) αναφέρει οτι "μετά την ταλαιπωρία που υπέστη ο Γενικός Δείκτης τις προηγούμενες ημέρες, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι πιέσεις που δέχεται αρκετό καιρό τώρα η Σοφοκλέους είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που δεν την αφήνουν να ανασάνει! !! Απο τη μια πλευρά οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων που αδειάζουν τα προτοφόλια των επενδυτών και απο την άλλη το ασταθέως πολιτικό κλίμα που δημιουργεί πιέσεις, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ένταξη της χώρα στην ΟΝΕ, δεν επιτρέπουν μια νέα ώθηση στη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "το "εισιγήριο" για το Χρηματιστήριο θα παραλάβουν σύντομα 28 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, με πρώτες την ΕΡΤ και τα ΕΛΤΑ, καθώς στα σχέδια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου εντάσσεται η διαμόρφωση μέσα στο επόμενο δίμηνο του πλαισίου εξυγίανσής τους".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "καλές είναι οι προοπτικές για τη Σοφοκλέους για τη νέα εβδομάδα που αρχίζει λένε χρηματιστές και ευπέυθυνοι των ΕΛΔΕ απο την επαρχία. Παράληλα, επισημαίνουν οτι τα πράγματα για την αγορά θα διαμορφωθούν ακόμη καλύτερα αν η επίσκεψη Κλίντον φέρει στις αποσκευές του καλά επιχειρηματικά νέα".

    [4] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβόλία οτι η κυβέρνηση που κυβερνά αυτόν τον τόπο είναι κυβέρνηση ερασιτεχνών που, μάλιστα, δεν κατόρθωσαν να μάθουν ούτε απο τα παθήματά τους, καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς θητείας τους στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο τρόπος με τον οποίο εχειρίσθησαν - και προφανώς συνεχίζουν να χειρίζονται - το θέμα της επίσκεψης Κλίντον μας εκθέτει ως χώρα διεθνώς, γελοιοποιεί την κυβέρνηση Σημίτη στα μάτια του λαού και, βεβαίως, δημιουργεί προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με οτι συνέπειες και αν έχει αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον θα πατήσει στο ελληνικό έδαφος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν νιώθει καθόλου καλά. Η ιστορία της ιστορικής αυτής επίσκεψης πριν καν πραγματοποιηθεί έχει καταγράψει αρνητικό απολογισμό, τόσο στο δικό του κύρος όσο και στην εικόνα της κυβέρνησής του".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "νέες φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον η Νεολαία ΠΑΣΟΚ με την υπογραφή που έβαλαν οι εκπρόσωποί της σε κείμενο με το οποίο δηλώνει τη συμμετοχή της σε πορεία που οργανώνεται απο κοινού με τις άλλες οργανώσεις νεολαιών -πλήν της ΟΝΝΕΔ- προς την αμεριακνική πρεσβεία την προσεχή Παρασκευή, όταν ο "πλανητάρχης" που χαρακτηρίζεται "ανεπιθύμητος" θα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) "SORRY για τη... Χούντα" προσανατολίζεται να πεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, την ερχόμενη Παρασκευή", σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Οπως αναφέρουν πηγές απο την Ουάσιγκτον, αλλα και κύκλοι της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, ο "πλανητάρχης" δέχτηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σχετική εισήγηση των συνεργατών του, αφού όλοι συμφώνησαν πως "πρέπει να γίνει κάποια ενέργεια απο την αμερικανική πλευρά, ώστε να μετριαστεί το σφόδρα αντι - αμερικανικό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη".

    [5] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    "Σκληρό μάθημα" υπήρξε η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον, τόσο για την κυβέρνσηη όσο και για την αντιπολίτευση, λέει στα ΝΕΑ, η υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου, που προσθέτει όμως οτι το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ παραμένει μια "σημαντική ευκαιρία" για την προβολή των θέσεων της χώρας μας, αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Η υπουργός Εσωτερικών καταλογίζει στα κόμματα της αντιπολίτευσης οτι ενέταξαν την επίσκεψη Κλίντον και τα συναισθήματα που λόγω συγκυρίας -επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου- γεννιούνται στον ελληνικό λαό, στην προεκλογική τους στρατηγική".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 15 November 1999 - 10:23:31 UTC