Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Πρόωρες εκλογές
  • [4] Επίσκεψη Κλίντον
  • [5] Οικονομική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική, η πορεία του χρηματιστηρίου, η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μήλον της έριδος ο Σουφλιάς. Σημίτης - Καραμανλής μάρνανται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάξτε τον εκλογικό νόμο. Εντολή στον Σημίτη απο τη... Χρήστου Λαδά για απλή αναλογική.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι νέες συμμαχίες Λαμπράκη-Κόκκαλη-Βαρδινογιάννη. Παρασκηνιακή μάχη για τη διαπλοκή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 20% η μίζα στο ΥΠΕΧΩΔΕ απο εργολάβους. Φοβερές καταγγελίες στην "Α" του προέδρου της ΟΚΕ Οικονομικών της ΝΔ κ. Δημ. Κωστόπουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παγώνουν δημόσια έργα και προμήθειες. Εκλογές τώρα, η μόνη λύση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εβδομάδα προσδοκιών για το Χρηματιστήριο. Εντυπωσιακή η κερδοφορία εισηγμένων εταιριών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρουκέτες λάσπης απο το Μαξίμου. Επιχείρηση συσκότισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

    ΕΘΝΟΣ: 33 φορο-παγίδες στήνουν οι Εφορίες. Σαφάρι φοροφυγάδων με όπλο το "TAXIS".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλό το κλίμα Γιωργάκη αλλά... θα το φάει ο γάϊδαρος. Νέα επίθεση Πάγκαλου κατά ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εσταζε δηλητήριο. Καραμανλής: καταφεύγει σε αστείες συκοφαντίες και ασύστολα ψεύδη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αύξηση 30% στο κόστος της παραπαιδείας. Μετατίθενται για το 2000 τα τέστ δεξιοτήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξενύχτια για τον Κλίντον. Η κυβέρνηση αγωνιά για την "υποδοχή".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρίσιμες αποφάσεις για δραχμή - επιτόκια. Σημαντική συνάντηση σήμερα Σημίτη - Παπαντωνίου για πληθωρισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Σοβαρά λάθη του κ. Καραμανλή. Προεδρική εκλογή και εκλογικός νόμος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι 14 αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Πίνακες για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετά τη θύελλα οι προσεγγίσεις. Τσοχατζόπουλος και Εβερτ "δείχνουν" τη μέση λύση για προεδρία- εκλογές.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "τα εντυπωσιακά κέρδη που παρουσιάζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις καθώς και το κύμα αισιοδοξίας που έρχεται απο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εγείρουν προσδοκίες για την άνοδο και της ελληνικής αγοράς- τουλάχιστον μεοσοπροθέσμως. Οι ειδικοί αναλυτές τονίζουν οτι ακόμη και η νευρικότητα των τελευταίων ημερών καθώς και οι διακυμάνσεις των τιμών δημιουργούν ευκαιρίες για κέρδη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "είναι πασίδηλο πως η διόρθωση στο ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με τις ευλογίες και κυβερνητικών παραγόντων που φοβούνταν μη τυχόν και... ξεφουσκώσει η Σοφοκλέους προεκλογικά! Εύλογος ο φόβος, αλλά η πορέια των εξελίξεων αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έκανε λάθος όταν αποδυνάμωσε ένα επίτευγμα 100% δικότης ! Διάφορα "κοράκια", ντόπια και ξένα, άδραξαν την ευκαιρία που τους πρόσφεραν οι κυβερνητικές ανησυχίες και συνεχίζοντας να παίζουν βρόμικα παιχνίδια στις πλάτες των μικροεπενδυτών, οδήγησαν το Χρηματιστήριο στη σημερινή του, διόλου ευχάριστη κατάσταση".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "να αλλάξει σελίδα και να κινηθεί ανοδικά μετά απο ένα δεκαπενθήμερο διόρθωσης θα επιχειρήσει η Σοφοκλέους την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα. Η αρχή έγινε την Παρασκευή καθώς η ελληνική κεφαλαιαγορά πήρε την σκυτάλη απο τα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Βέβαια η νευρικότητα, που αποτέλεσε κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί μέσα σε μια ή δύο συνεδριάσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "νευρική θα είναι και αυτή την εβδομάδα η ελληνική χρηματαγορά παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. Το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ενισχύεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, απο τα σκάνδαλα που ξεσπούν το ένα μετά το άλλο λόγω προεκλογικής περιόδου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "δύο ημέρες συνεχούς ανοδικής πορείας στο δείκτη - βαρόμετρο όλων των χρηματαγορών του κόσμου τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας και αναμένται ανάλογο κλίμα και στην ελληνική. Η Σοφοκλέους απογοήτευσε πολλούς την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν χάρισε τις συγκινήσεις που θα ήθελαν, υπόσχεται, όμως στο ξεκίνημά της πολύ περισσότερα. Ηδη την Παρασκευή έγιναν κάποιες ανοδικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατήθηκαν, αφού δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να ρευστοποιήσουν απο φόβο".

    [3] Πρόωρες εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν την προεκλογική "μάχη" με κοκκορομαχίες" γράφει οτι "για λαϊκισμό, άγνοια και προχειρότητα κατηγόρησε απο την Αρκαδία όπου περιόδευσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τη Νέα Δημοκρατία, ανεβάζοντας τους προεκλογικούς τόνους. Απο την πλευρά της, η ΝΔ απάντησε τόσο με τον Κ. Καραμανλή (που βρέθηκε στη Χίο) και που μίλησε για ανικανότητα της κυβέρνησης, πάνω σε όλα τα θέματα και για εξαγορά συνειδήσων, όσο και με τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Σπηλιωτόπουλο, που έκανε λόγο για πανικό του Κ. Σημίτη που "παρακολουθεί την κυβέρνησή του να βουλιάζει στην διαφθορά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σοβαρά λάθη τακτικής διαπράττει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στο θέμα της προεδρικής εκλογής, της διενέργειας προώρων εκλογών και του εκλογικού νόμου. Λάθη που δεν αποκλείεται να αποβούν καθοριστικά των πολιτικών εξελίξεων και να στοιχίσουν στη Νέα Δημοκρατία την ίδια την εξασφάλιση της εξουσίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "συνέχισε για άλλη μια φορά ο πρωθυπορυγός κ. Κώστας Σημίτης, τις αναπόδεικτετς καταγγελίες του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, περιοδεύοντας αυτή τη φορά στην Αρκαδία, όπου επιπροσθέτως επιδόθηκε και πάλι σε προεκλογικές κορώνες. Ο κ. Σημίτης μίλησε εκτενώς για τις παροχές της κυβέρνησής του προς τους αγρότες, όπως και για την "περιφερειακή ανάπτυξη" που τη χαρακτήρισε ως έργο της δικής του κυβερνήσεως".

    [4] Επίσκεψη Κλίντον

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "κανείς δεν μπορεί ούτε να εκπλαγεί ούτε κάν να απορήσει... με το κύμα διαμαρτυριών που καθημερινά διογκώνεται καθώς πλησιάζει... η ημέρα της άφιξης του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Γιατί κανείς ασφαλώς δεν αγνοεί πόσο βαθιά και έντονη είναι η αντίθεση- και αποστροφή- της ελληνικής κοινής γνώμης για την αμερικανική πολιτική".

    "Δεν φέρνει καλά μηνύματα για Αιγαίο και Κύπρο ο Μπίλ Κλίντον, γι αυτό και ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει τα αισθήματα και την πολιτική του θέληση", τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. "Ερχεται, όπως αναφέρει, για να επισημοποιήσει τις κρυφές συμφωνίες που έχει ήδη κάνει με την ελληνική κυβέρνηση και αφορούν: την εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Τη διαιώνιση της αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων. Τη μετατροπή του Κυπριακού απο πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ελληνοτουρκικό ζήτημα και πρόβλημα συμβίωσης δύο κοινοτήτων και την εγγύηση οτι η Αθήνα θα αποτελεί τον καλό μεσίτη των αμερικανικών συμφερόντων. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται, λέει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, έστω και αν αυτός εκφράσει την επιθυμία να γνωριστεί με τους αρχηγούς των κομμάτων".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "αντιμέτωπα με ένα δίλημμα που θα καθορίσει αποφασιστικά τις οικονομικές εξελίξεις βρίσκονται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της αναπροσαρμογής της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής με το ευρώ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "δεκάδες αντικρουόμενα θέματα, αλλά και εξαιρετικά αντίξοες καταστάσεις είχαν να αντιμετωπίσουν οι συντάκτες του Προϋπολογισμού του 2000 κατά τη διαδικασία κατάρτισής του. Η ολοκλήρωση καθυστέρησε μερικές μέρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, πριν υποβληθούν οι προτάσεις στον πρωθυπουργό".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "οι εξελίξεις στην οικονομία και η εικόνα των δεικτών θα είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης. Μόλις δύο μήνες πριν απο το λεγόμενο μιλένιουμ απο την οριστική αποτίμηση των προσπαθειών της χώρας για την ένταξή της στην ΟΕΝ (προσπάθειες που στηρίχθηκαν κυρίως στη συμβολή των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων), οι ανησυχίες σε οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πολλές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι " η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, που θεωρείται βέβαιη για το μήνα Οκτώβριο, αναγκάζει την κυβέρνηση να μελετά εκ νέου τη λήψη πρόσθετων μέτρων και παρεμβάσεων, για τη συγκράτηση του τιμαρίθμου και την επίτευξη του στόχου της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σε λύσεις... απελπισίας που θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας φαίνεται οτι καταφεύγει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, προκειμένου να επιτύχει ονομαστικά και το κριτήριο του πληθωρισμού που απαιτείται για την ένταξη στην ΟΝΕ. Σκοπεύει σύμφωνα με έγκυρες ποληροφορίες, να ανατιμήσει την κεντρική ισοτιμία της δραχμής κατά 2-3% σε σχέση με την κεντρική ισοτιμία των 353 δρχ ανα ευρώ, ώστε να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και να γίνει ευκολότερα η προσαρμογή στην ΟΝΕ".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 November 1999 - 17:45:09 UTC