Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εισοδηματική πολιτική
  • [5] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη Κλίντον και η εισοδηματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οργιο φημών. Δραματική απόφαση, ίσως και απόψε, για δραχμή και ΟΝΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φθηνά δάνεια. Τι όφελος θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η ατζέντα Κλίντον για την Κύπρο. Νομιμοποιεί την κατοχή με τις ευλογίες Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα στην οικονομία. Με το όργιο της προεκλογικής παροχολογίας. Τινάζουν στον αέρα την πορεία προς την ΟΝΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα ύψη το κόστος επισκευής των σπιτιών που έπαθαν ζημιές απο το σεισμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι συμβαίνει με τον Σημίτη; "Αγνοούμενος" και στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

    ΕΘΝΟΣ: Εμπλοκή με την επίσκεψη Κλίντον. Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει: Το ταξίδι του Προέδρου θα αναβληθεί αν μετατεθεί η γιορτή του Πολυτεχνείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο τα κόκκαλα βγαλμμένοι του Σωκράτη τα Ιερά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρατιωτικός άξονας Γερμανίας - Τουρκίας. Απίστευτες αποκαλύψεις την ημέρα της εθνικής μας επετείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η επιστροφή φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση εμφανίζει ως "δώρο" την απόδοση των επιπλέον κρατήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεν χτίζουμε δεν χτίζουμε". Τελεσίγραφο μηχανικών για το χρόνο παραγραφής.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός. Σοβαρές ανησυχίες της Κυβερνήσεως.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στο πόδι 10.000 αστυνομικοί για τον Κλίντον. 5 Νοεμβρίου έρχονται και Αμερικανοί πράκτορες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα μέτρα, αν χρειαστεί. Ανήσυχος για την πορεία του πληθωρισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η "θερμή υποδοχή" που επιφυλάσσουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον τα κόμματα της Αριστεράς, ανησυχεί σοβαρά την Ουάσιγκτον και δημιουργεί πονοκεφάλους στην Αθήνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να φοβούνται για την ασφάλεια του "πλανητάρχη" αν οι παραδοσιακά μαζικές και συχνά επεισοδιακές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου"

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με μια κολοσσιαία επιχείρηση, στην οποία θα λάβουν μέρος περίπου 10.000 αστυνομικοί, θα υποδεχθεί η Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομπρέλα προστασίας που έχει αναλάβει ποτέ η ΕΛ. ΑΣ, καθώς θα έχει την ευθύνη της ασφάλειας του πλανητάρχη για περισσότερες απο 48 ώρες".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε θεαματική μεν αμφίβολης όμως ουσίας και συνέχειας "χειρονομία" ίσως προβεί η Τουρκία πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Τούτο συνάγεται απο δηλώσεις του Ι. Τζέμ μετά την επιστροφή του στην Αγκυρα απο τη Θεσσαλονίκη όπου συνομίλησε με τον κ. Παπανδρέου. Ο Τζέμ έκανε λόγο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο μα προφανώς εννοούσε την "χειρονομία ανταπόδοσης" που ζητεί η Αθήνα ώστε να αρθούν οι τελευταίες αναστολές της για θετική ψήφο στο Ελσίνκι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "με δειλά βήματα και αρκετή δόση αισιοδοξίας συνεχίζεται η προσέγγιση Αθηνών - Αγκυρας, ακόμη σε διπλωματικό επίπεδο. Η ομίχλη σε ορισμένους τομείς των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ασάφεια στις θέσεις της ΕΕ εν όψει του Ελσίνκι προφανώς δεν πτοεί τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι εξακολουθούν να συναντώνται και να επικοινωνούν τακτικώς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων προέβλεψαν οι κκ Παπανδρέου και Τζέμ μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, όπου συζήτησαν για τα αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η υπογραφή όμως των συμφωνιών που έχουν καταρτίσει τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών συναντά σοβαρότατα εμπόδια, καθώςη Αγκυρα επιθυμεί οι συμφωνίες να υπογραφούν μετά τη σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι όπου θα κριθεί το αίτημα της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια χώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "Ελλάδα και Τουρκία θα βαδίζουν "χέρι χέρι" μέχρι το Ελσίνκι κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους και επιχειρώντας να μαντέψει η μία πλευρά τις κινήσεις της άλλης σε μια δύσκολη παρτίδα σκακιού".

    [4] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "πρόωρη μείωση επιτοκίων μέχρι 2% αλλά μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει ή επιθυμούν -και μπορούν - να πάρουν στεγαστικό δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, "επιστρατεύει" η κυβέρνηση για να περάσει πιο εύκολα τον σκόπελο των αντιδράσεων που προκαλούν οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "σαν "χριστουγεννιάτικο δώρο" επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση την επιστροφή των επιπλέον κρατήσεων, στις οποίες έχουν υποβληθεί απο την αρχή του έτους μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οπως δήλωσε ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, η επιστροφή των φόρων στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα γίνει μαζί με το 13ο μισθό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "με μειωμένο επιτόκιο έως και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα χορηγεί, απο την ερχόμενη Δευτέρα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματός τους. Επιπλέον, για τα υπόλοιπα άληκτων δανείων, θα ισχύσουν τα ίδια μειωμένα επιτόκια απο την 1η Ιανουαρίου 2000".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "σοβαρές αποφάσεις καλούνται να λάβουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τους χειρισμούς που αφορούν την ισοτιμία της δραχμής σε σχέση με το ευρώ και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εθνικό μας νόμισμα το τελευταίο διάστημα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε συναγερμό έχει τεθεί η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των τιμών των οπωροκηπευτικώ, που παρά τη θετική επιρροή τους πριν απο λίγους μήνες στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην παρούσα περίοδο επιβαρύνουν το δείκτη με την ανοδική τους πορεία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με χορηγήσεις δανείων, επιδομάτων, διορισμούς "ημετέρων" και ίδρυση γραφείων ανεργίας "όπου θα γίνεται εμπόριο ελπίδας" προσπαθεί η κυβέρνηση να αναστρέψει το δυσμενές γι αυτήν εκλογικό κλίμα, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "διάχυτος και εμφανής είναι πλέον η ανησυχία της Κυβερνήσεως για την διαφαινόμενη αδυναμία της Ελλάδος να εκπληρώση το κριτήριο του χαμηλού πληθωρισμού, που απαιτείται για την ένταξη στην ΟΝΕ μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Η κυβέρνησις ευρίσκεται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητος, την οποία είτε όντως αγνοούσε, είτε απέκρυπτε. Παρ'όλα αυτά όμως, προειδοποιήσεις υπήρξαν και έτσι κάθε δικαιολογία καταρρίπτεται".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 October 1999 - 9:01:27 UTC