Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Διαμάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για διαπλοκή
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για διαφθορά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πωλήσεις για τα... μάτια της Σοφοκλέους. Επισπεύδονται οι μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιχείρηση λάσπη απο το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ αποκαλύπτει τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Καρατζάς μετά τους κουλοχέρηδες. Η ΝΔ αποφάσισε σε μυστική σύσκεψη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Απειλή το οργανωμένο έγκλημα. Η Ελλάς στα δίχτυα της διαφθοράς, της τοκογλυφίας, των ναρκωτικών και της πορνείας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων. Ετοιμάζονται τα πρώτα "ιδιωτικά χωριά"-οικοδομές "μπαίνουν" στο Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Φραγμός στον ρατσισμό! Κάλεσμα αλληλεγγύς και δημοκρατικής εγρήγορσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκύκλιος στις τράπεζες για τα δάνεια των σεισμοπαθών. Γλίτωσε ο κοσμάκης μετά την παρέμβαησ της "Αυριανής".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόρτα εγκλήματος έγινε η χώρα μας!.Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει σε διεθνές συνέδριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ψάχνουν για "τσακάλι". Εντοπίστηκε κρυμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες της ΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: 3 νέες ευκαιρίες σε πτυχιούχους για πρόσληψη στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Εγκέλαδος τριγυρίζει έξω απο την πόρτα μας! Νέος φονικός σεισμός στην Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξαπάτησε τη Βουλή ο Σημίτης. Ενώ ο Κ. Καραμανλής με νέα κίνηση -ΜΑΤ δένει χειροπόδαρα την κυβέρνηση για τους "κουλοχέρηδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις με τρείς γραπτούς διαγωνισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αμεση δράση για τη δραχμή για το φόβο επιθέσεων εν όψει ένταξης στην ΟΝΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι σχέδιο κομίζει η Ολμπράϊτ στην Αθήνα. Εκτάκτως στην Ελλάδα η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στις 11 Νοεμβρίου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο γεννήτωρ της διαπλοκής. Ολοι την καταγγέλλουν και όλοι την συντηρούν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσδοκίες για 1 τρις ημερησίως στο ΧΑΑ, παρά την αστάθεια της Σοφοκλέους, η κυβέρνηση υπεραισιοδοξεί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σίγουρα με... 35ωρο οι επιχειρήσεις στο ΧΑΑ. Πρόταση Πρωτόπαπα για ευνοϊκότερη εισαγωγή...

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξαναδιαβάζουν βιβλία Ιστορίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ελεγχος απο μεικτή επιτροπή.

    ΝΙΚΗ: Ανασύνταξη στο ΠΑΣΟΚ για πολιτική αντεπίθεση. Προσπάθεια για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μυστική "τριμερής" για το "νέο χάρτη" των Βαλκανίων!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1 στα 4 παιδιά θύμα ατυχήματος. 700 σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. 3.000 μένουν ανάπηρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θυμούνται τη Θεσσαλονίκη μόνο στις γιορτές.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής ειδικών που θα ελέγξει τα σχολικά βιβλία Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν Αθήνα και Αγκυρα. Στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τα λεγόμενα "μικρά" θέματα, οι δύο χώρες αποφάσισαν τη δημιουργία αυτής της επιτροπής με στόχο να εντοπισθούν τα στοιχεία σοβινισμού στα βιβλία της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και του Περιβάλλοντος, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "στα θολά νερά της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης", Αθήνα και Αγκυρα διαγκωνίζονται για τις εντυπώσεις, αφού η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χαραχτεί απο άλλους. Ετσι λοιπόν χτές η τουρκική πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς ο γνωστός δημοσιογράφος Μ. Αλί Μπιράντ έδωσε ανταπόκριση απο την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε οτι η Ελλάδα θα δεχτεί άνευ όρων την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "δύο μόλις 24ωρα πριν την κατ'ιδίαν συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζέμ επιβεβαίωσε δημοσίως τους φόβους όλων εκείνων που ισχυρίζονται πώς η Αγκυρα όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θελήσεως ενόψει του συμβουλίου των "15" στο Ελσίνκι, αλλά αξιώνει την εισδοχή της στους κόλπους της ΕΕ κυριολεκτικά απο το παράθυρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "την ώρα που η Τουρκία εμμένη στις προκλητικές και αδιάλλακτες βλέψεις της στο Αιγαίο, απόστρατοι αξιωματικοί και απογοητευμένοι παράγοντες, προσπαθούν να στηρίξουν την "αντιπολιτευτική τακτική" της ΝΔ, εκθέτοντας τη χώρα. Η κυβέρνηση αγονούσε τις διαστάσεις του ζητήματος, μέχρι τις χθεσινές αποκαλύψεις της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ, οι οποίες προκάλεσαν σάλο στα υπουργεία εξωτερικών και εθνικής αμυνας".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ενδεικτικός τους συγκεχυμένου πλαισίου εντός του οποίου κινείται η ελληνοτουρκική "προσέγγιση" είναι ο θόρυβος που προεκλήθη χθές εξαιτίας της ειδήσεως την οποία μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk, εμφανίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει σε ομάδα Ελλήνων και Τούκρων οτι η Ελλάδα αποδέχεται, άνευ όρων την τουρκική υποψηφιότητα για την ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "η ΥΠΕξ των ΗΠΑ Μ. Ολμπράϊτ συνοδευόμενη απο τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη Κλίντον, αλλά και για να προωθήσει την ιδέα της πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινόπολη μεταξύ του προέδρου Κλίντον, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "κατασκευασμένη είδηση που δημιουργεί ερωτηματικά για τους στόχους και τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί", απεκάλεσε με νυχτερινή του δήλωση ο κ. Γ. Παπανδρέου "είδηση" του καναλιού CNN Turk κατά το οποίο ο ΥΠΕξ ανακοίνωσε στη χθεσινή του εθιμοτυπική συνάντηση με το "ελληνοτουρκικό forum" οτι η Αθήνα θα υποστηρίξει άνευ όρων την ευρωπαϊκή υποψηφιότητας τη Αγκυας στο Ελσίνκι".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "παρ'ότι η χρηματιστηριακή αγορά κινείται με νευρικότητα μεγάλη, όπως κατεδείχθη και στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αρχές του ΧΑΑ υπολογίζουν οτι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν προοπτικές υπερανάπτυξης".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "πρόταση για ευνοϊκότερη εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο που δημιουργούν απασχόληση και εφαρμόζουν 35ωρη εργασία, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας σε εκδήλωση του ΟΠΕ και του ιδρύματος Frierich Edert, για την σύναψη συμφώνου απασχόλησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "τα άσχημα μαντάτα για τον πληθωρισμό που αναμένεται να κυμανθεί απο το 2% στο 2,1% η απογοήτευση για τα τραπεζικά επιτόκια και η πολιτική ρευστότητα που θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές λειτουργούν τόσο πολύ καταλυτικά που του χρηματιστήριο δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα αισιόδοξα μηνύματα απο τις διεθνείς χρηματαγορές. Αποτέλεσμα του βεβαρημένου κλίματος είναι η έντονη νευρικότητα στη Σοφοκλέους που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ακολουθήσουν τον "τζόγο" στη Σοφοκλέους και η καθημερινή αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων για τις διακυμάνσεις του δείκτη στο Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να διαδεχθεί το παιχνίδι με τα οικόπεδα και τις κατοικίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) επισημαίνει οτι "τονωτικές ενέσεις" που στοχεύουν αφενός μεν στην αναστροφή του αδιάφορου έως αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη Σοφοκλέους, αλλά και στην ταυτόχρονη σημαντική μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους εντός του '99 προχωρά η κυβέρνηση, επιταχύνοτνς τους ρυθμούς των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "έντονους προβληματισμούς σε "υποψηφιασμένους" αλλά και σε ανυποψίαστους πλέον προκαλεί η συμπεριφροά που επιδεικνύει αυτές τις ημέρες η αγορά της οδού Σοφοκλέους με το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των "καρμπόν" συνεδριάσεων και των μετοχών που... χάνονται, όταν λάμπει ο ήλιος στην κορυφή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "ισχυρό τονωτικό για τη Σοφοκλέους αναμένεται οτι θα αποτελέσει η χθεσινή απόφση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εντός του έτους όλες τις προγραμματισμένες μετοχοποιήσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για νέο κύκλο σημαντικών μετοχοποιήσεων οι οποίες προβλέπεται οτι θα προκαλέσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον".

    [4] Διαμάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για διαπλοκή

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μια "νίκη" χωρίς αντίκρισμα και κυρίως χωρίς διάρκεια, θέλει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ τη νεοδημοκρατική "επικράτηση" στο θέμα του βιντεολόττο, αλλά και τη σίγουρη συνέχεια της σκανδαλολογίας όπου ποντάρει η Νδ για τους προφανείς προεκλογικούς της σκοπούς. Ετσι, η Χαριλάου Τρικούπη, μετά το ένα βήμα πίσω που φάνηκε πώς έκανε για το βιντεολόττο, φαίνεται πως αποφάσισε τώρα την εφόρμηση και η αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αναμένεται να δώσει αυτό ακριβώς το στίγμα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "και τι δεν λέγεται τελευταίως για την περιβόητη διαπλοκή. Την καταγγέλλουν πολιτικοί, την στηλιτεύουν δημοσιογράφοι, ενίοτε την αναφέρουν μέλη του επιχειρηματικού κόσμου, τώρα την αποκηρύσσουν και εκείνοι που φέρονται να πρωταγωνιστούν σε αυτήν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "εξαπάτησε τους βουλευτές του κόμματός του και τη Βουλή ο Σημίτης με τη δήλωσή του οτι εγκαταλείπε τους "κουλοχέρηδες" τη στιγμή που διατηρούσε σε ισχύ όλες τις προηγούεμνες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο με μια αιφνιδιαστική κίνηση δένει χειροπόδαρα την κυβέρνηση καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία ζητεί να καταργηθούν όλες οι σχετικές διατάξεις που αφορούν το Ολυμπιακό Βιντεολόττο"

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι " και νέα αντιπαράθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνσηη και τη ΝΔ για την υπόθεση του Βιντεολόττο. Προεξάρχοντος του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή, σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε χθές στη Βουλή ζητεί να τεθεί οριστικό και θεσμικό τέλος στην τζογαδοποίηση των Ολυμπιακών αγώνων".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Κ. Καραμανλή η σκανδαλολογία, αναμένεται να ζητήσει στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΓ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στο προσεχές διάστημα να μεταφέρει το γήπεδο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ στην οικονομία. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται απο την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας κατά της διαφθοράς, καθώς εκτιμούν οτι αυτή έχει ως βασικό στόχο τον πρωθυπουργό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "με πανικό και σύγχυση απαντά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον ανένδοτο της ΝΔ για την πάταξη της διαπλοκής και η προσπάθεαι τώρα του Μαξίμου επικεντρώνεται στο να μείνει αλώβητο του προσώπου του Κ. Σημίτη και όχι να απαντηθούν επί της ουσίας τα θέματα που θα θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει τοι "σε αγωνιώδη προσπάθεια να δυσφημίσει την πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή κατά της διαφθοράς έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος απο τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τη διαπλοκή της με οικονομικά - εκδοτικά συμφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τακτική της κυβέρνησης συζητήθηκε χθές σε σύσκεψη της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε, υπο τηνπροεδρία του κ. Σημίτη και υπο το βάρος εντονότατης φημολογίας, που έφερε την υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, να τελεί υπο παραίτηση μετά και την εξέλιξη της υπόθεσης για το βιντεολόττο".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch IBCA, οι εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, οι διακυμάνσεις τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι πίεσεις που δέχεται η αγορά των ομολόγων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναβαθμίζεται η οικονομία από τον διεθνή οίκο Fitch IBCA".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβάθμιση της Σοφοκλέους από Salomon - Καλύτερη βαθμολογία και από την Fitch IBCA".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Nέα αναβάθμιση για την οικονομία - Fitch IBCA: Αναβάθμισε και την πιστοληπτικότητα 4 τραπεζών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανεπτυγμένη αγορά πλέον η Σοφοκλέους κατά τον πρόεδρο της Citigroup".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Προσω ολοταχώς στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων".

    [6] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "Σε μια περίοδο όπου στοιχεία "αστάθειας" αρχίζουν να πυκνώνουν στην ελληνική οικονομία (με τα επιτόκια κινούμενα ανοδικά, την αγορά ομολόγων διακρινόμενη από νευρικότητα και τον πληθωρισμό να διαφεύγει) ο διεθνής οίκος αναλύσεων Fitch IBCA αναβάθμισε χθες την ελληνική οικονομία, σε σχέση με την προ έτους κατάταξη που ο ίδιος είχε κάνει".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 26 October 1999 - 8:52:15 UTC