Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Εισηγμένες εταιρίες - Νέα κεφάλαια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Ανένδοτο στα διαπλεκόμενα απο Κ. Καραμανλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ο υπουργός και η εταίρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρελαίνουν τα κινητά.Σήμα κινδύνου απο πρώην υπουργό.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τρομάζει η καλοκαιρία.Προβληματίζει τους ειδικούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3,5 τρις στο Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς το Κυπριακό υποψήφια η Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυτοκτονεί πολιτικά ο Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βρώμικος πόλεμος κατά Κ. Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σαπίλα.Ανοικτός πόλεμος της ΝΔ εναντίον Λαμπράκη, Κόκκαλη.

    ΕΘΝΟΣ: Κυκλώνας Λούλη πλήττει τη ΝΔ.Αρχισε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπαρούνης:Σωστή η πρόβλεψη Ρώσου για επικείμενο σεισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάος στα νοσοκομεία. Απερίγραπτες εικόνες ντροπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανένδοτος Καραμανλή κατά της διαπλοκής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλίντον: Ερχεται ως Καίσαρ, βαλκανιάρχης στην Πνύκα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υποπτο παιχνίδι ξένων σε βάρος της Εθνικής.

    ΕΣΤΙΑ: Χωρίς όρους το ελληνικό "ναι".Ανοίγει ο δρόμος της Τουρκίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα έκπτωση 10% στα ΙΧ εν όψει προώρων εκλογών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προτάσεις κυβέρνησης σε ΑΔΕΔΥ. "Ψίχουλα" σε μισθωτούς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απαγορεύεται στους υπουργούς το Χρηματιστήριο.

    ΝΙΚΗ: Αίθουσα αναμονής στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συρρικνώνουν τα δημόσια νοσοκομεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αστυνομικοί προστάτες. Απίστευτες καταγγελίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Βούγιας σε ρόλο ευρύτερης πολιτικής προοπτικής.

    [2] Χρηματιστήριο

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν οτι "Η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου είναι ασφαλώς ένα θετικό γεγονός, καθώς αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πορεία της οικονομίας και στη δυναμική προοπτική της. Η σκέψη, ωστόσο, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει - πως... φήμες που συνδέουν την έκρηξη της Σοφοκλέους με κυβερνητικά στελέχη πρέπει να τερματισθούν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι τράπεζες που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν στο περιθώριο, επανήλθαν εντυπωσιακά χθες μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν ο μοχλός που "έσπρωξε" το γενικό δείκτη ακόμη υψηλότερα και σε απόσταση 200 μονάδων απο το ιστορικό ρεκόρ της 17ης Σεπτεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "οι τραπεζικοί τίτλοι στήριξαν χθες το δείκτη ο οποίος κινήθηκε μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους. Η συμπεριφορά των επενδυτών ήταν κυρίως νευρική και επιφυλακτική ως συνέπεια των φημολογιών περί επικείμενης διόρθωσης και οι μεταβολές του δείκτη ήταν μεγαλύτερες του 1%.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "τζογάρει με τα ύψους 3,5 τρισ. αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων για να "τονώσει" περισσότερο το Χρηματιστήριο η κυβέρνηση.επικαλείται ως επιχείρημα τη διάσωση μισθών και συντάξεων και υποχρεώνει τους φορείς να "αξιοποιήσουν" την ύστατη στιγμή την περιουσία τους με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, την "ευλογία" για τη δραστηριοποίηση της οποίας θα δώσει σήμερα το ΙΚΑ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "ένα εντυπωσιακό "γύρισμα" της αγοράς προς τις μετοχές των τραπεζών στο μέσο της διαδικασίας των συναλλαγών, το οποίο είχε αποτέλεσμα "βίαιη" άνοδο του γενικού δείκτη πάνω απο τα επίπεδα των 6.200 μονάδων έστω κι αν δεν κατάφερε να τα συγκρατήσει ως το τέλος διαφοροποίησε τη χθεσινή συνεδρίαση απο αυτές του πρόσφατου παρελθόντος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, που αγωνιούν και μοχθούν να στρέ4ψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς τις τραπεζικές μετοχές και άλλες ισχυρές αξιες - που ταλαιπωρούνται εν μέσω "ευημερίας" της περιφέρειας - σκόρπισαν χθες, μεσούσης της συνεδρίασης, την ανυπόστατη φήμη οτι η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων. Τα αποτελέσματα ήταν ομολογουμένως θεαματικά. Μέσα σε λίγα λεπτά ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών κέρδισε 700 μονάδες και απο τον "πάτο" των 9.690 μονάδων βρέθηκε στο βάθρο των 10.400 μονάδων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι "επανήλθαν χθες στην αγορά συναλλάγματος οι πιέσεις διολίσθησηςσ στη δραχμή και η Τραπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε σε παρέμβαση για να κρατήσει σε επίπεδα ισορροπίας την ισοτιμία της προς το ευρώ. Στελέχη τραπεζών αναμένουν συνέχεια τις επόμενες μέρες σε τέτοιου είδους πιέσεις, καθώς εκτιμούν οτι η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων απο την Τράπεζα της εΕλλάδος αλλά και η κερδοφορία των ξένων επενδυτών απο το χρηματιστήριο δημιουργούν συνθήκες ρευστοποίησης αποδόσεων (κερδών) με στόχο την επιστροφή τους μετά την πτώση των επιτοκίων".

    [3] Εσωκομματικά ΝΔ

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η απομάκρυνση του Ι. Λούλη απο τα κομματικά όργανα της ΝΔ είναι η κορυφή μόνον του παγόβουνου: στόχος πραγματικός είναι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Κώστας Καραμανλής. Στην πραγματικότητα στις τάξεις της ΝΔ σοβεί ανοιχτή κρίση που μοιάζει να κορυφώνεται οσο πλησιάζουν οι εκλογές και όσο το αποτεέλσμα της ψηφοφορίας δεν μπορεί να προβλεφθεί με σχετική ασφάλεια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε τακτική αναδίπλωση, απομακρύνοτνας τον σύμβουλό του απο το "ίδρυμα Κ. Καραμανλή" κατέφυγε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση, που απειλούσε να δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Γ. Λούλη. Ωστόσο, η "παραίτηση" του Γ. Λούλη, που ανακοινώθηκε νωρίς χτες το πρωί απο τον ίδιο δε σημαίνει ουτε την απομάκρυνσή του απο την άτυπη θέση του συμβούλου του προέδρου της ΝΔ, στην οποία παραμένει, αλλά, ούτε πολύ περισσότερο, αποκήρυξη των απόψεων και της στρατηγικής που υποστήριζε".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "η παραίτηση του Γιάννη Λούλη, μετά απο τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του στο "φθαρμένο κόμμα" της ΝΔ, φαίνεται πως κλείνει έναν πρώτο κύκλο εσωκομματκών διαταραχών στην προεκλογική ταραχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "οι σκληροπυρηνικοί της Ρηγίλλης οδηγούν τον πρόεδρο της ΝΔ σε πολιτική αυτοκτονία, που εκφράζεται με την επιχείρηση περιχαράκωσης του κόμματος, η οποία συνοδεύεται με λαϊκιστικές κορόνες και κάθετη ρήξη με επιχειρηματίες και εκδότες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε αιχμή της αντιπολιτευτικής της στατηγικής εν όψει των πιθανών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου, μεταβάλλει η ΝΔ τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τη διόγκωση της διαφθοράς και τη ραγδαία διεύρυνση των διαπλεκομένων συμφερόντων".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Σε δίνη έχει περιπέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σκάφος συνεχίζει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα τέσσερις μέρες μετά τη συνέντευξη του Γιάννη Λούλη στην εφημερίδα και την επισήμανσή του, ότι "η ΝΔ είναι ένα φθαρμένο προϊόν". Οι σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε, έφεραν στην επιφάνεια τη σκληρή κόντρα μεταξύ κορυφαίων στελεχών της παράταξης που αγγίζουν τα όρια του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "ως η πρώτη εσωκομματική ήτττα του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή μπορεί να θεωρηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση απο τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλής" του Γιάννη Λούλου, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στην ΚΟ του κόμματος οι δηλώσεις του και ο χαρακτηρισμός της ΝΔ ως "φθαρμένου προϊόντος".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να καθυσυχάσει τις ανησυχίες των Κυπρίων δηλώνοντας οτι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκανε και αυτός λόγο για παράθυρο ευκαιρίας λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί αποφεύγοντας ομως να αναφερθεί στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Αγκυρα μετά την ενδεχόμενη επανέναρξη του διαλόγου αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί οτι και μόνο αυτή η ενέργεια της γειτονικής χώρας θα εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης απο την Αθήνα.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει πως "απο χθές η Τουρκία πρέπει να θεωρήται υποψήφιο μέλος της Ευρωπαικής Ενώσεως. Η σχετική πρότασις της Ευρωπαικής Επιτροπής που αναμένεται να εγκριθή τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Ελσίνκι, αναβαθμίζει την Τουρκία σε υποψήφια χώρα χωρίς όρους και προυποθέσεις, αλλά και χωρίς να ορίζη χρόνο ενάρξεως προενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "την ώρα που στις Βρυξέλλες γνωστοποιούνταν η θετική έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας στην αθήνα, η ελλαδική και η Κυπριακή εξωτερική πολιτική συντόνιζαν εκ νέου την πορεία τους. Η ευνοϊκή θέση μας για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας είναι δεδομένη, η ψήφος μας στο Ελσίνκι δεν είναι δεδομένη διεκήρυξε ο Γ.Α. Παπανδρεου μετά απο σύσκεψη δυόμιση ωρών".

    Η ΑΥΓΗ για το ίδιο θέμα προσθέτει οτι "ελλιπής στην πολιτική της τεκμηρίωση ήταν η πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθές στις Βρυξέλλες και εισηγείται την υπαγωγή της Τουρκίας στη διεύρυνση -καθώς παραπέμπει μεν στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά χωρίς να μηνονεύει και τους πολιτικούς όρους που επιχαν συμφωνήσει οι 15 στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα η Κομισιόν βαφτίζει την Τουρκία "υποψήφια" χωρα, χωρίς ομως να της επιτρέπει και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω της απόστασης που τη χωρίζει απο τις προδιαγραφές που ορίζουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης". Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ "η Ευρωπαική Επιτροπή άνοιξε με την πρότασή της την πόρτα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕυρωπαΙκή Ενωση, αλλά κατέστησε σφαές οτι θα περάσει μεγάλο διάστημα για να διαβεί το κατώφλι η Αγκυρα. Ελληνική διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας την απόφαση, σημείωσε οτι το ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται απο τούδε και στο εξής στο περιεχόμενο της συμφωνίας ετιρικής σχέσης, που θα καταρτίσει η ΕΕ για την Τουρκία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "την ανησυχία της κυπριακής κυβερνήσεως για το ενδεχόμενο να σημειωθούν σοβαρές παρενέργιες επι όλου του φάσματος του Κυπριακού, εξαιτίας της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως αλλά και της δεδηλωμένης προθέσεως της Αθήνας να "υποβοηθήσει" την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, επιχείρησε να διασκεδάσει ο υπουργλος Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναντήσεώς του επι μακρόν με τον Κύπριο ομόλογό του Ι.Κασουλίδη".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο κύριο σχόλιό του εκτιμά οτι "τα ελληνοτουρκικά έχουν μια έντονη κινητικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση, οπως δείχνουν τα πράγματα, δέχεται πιέσεις. Αυτό, ομως, που πρέπει να επισημανθεί είναι οτι η ελληνική κυβέρνηση στέλενει διαφορετικά μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς ποιά είναι η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει..."

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρίες, οι εκτιμήσεις για υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, η σημαντική μείωση των τιμών των καυσίμων και η απονομή του Νόμπελ Οικονομικών στον Καναδό Ρόμπερτ Μαντέλ, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλά νέα και για τον πληθωρισμό στο ΥΠΕΘΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κεφάλαια 1,8 τρισ.δρχ. αντλούν 68 εισηγμένες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φάουλ από θεσμικούς στην περιφέρεια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "420 δισ.δρχ τα κέρδη 1999 της Πληροφορικής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Νευρική η Σοφοκλέους αναζητεί κατεύθυνση".

    [6] Εισηγμένες εταιρίες - Νέα κεφάλαια

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Κεφάλαια, τα οποία προσεγγίζουν τα 2 τρισ.δρχ., αναμένεται να αντλήσουν οι εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους, κατά τους επόμενους μήνες, γεγονός το οποίο είναι άμεση συνέπεια της μεγάλης ανόδου του χρηματιστηριακού δείκτη τους τελευταίους μήνες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 14 October 1999 - 10:13:06 UTC