Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σενάρια για πρόωρες εκλογές
  • [3] Πώληση ΑΓΕΤ
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Συνέντευξη Κακλαμάνη
  • [6] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η πώληση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΑΓΕΤ η επόμενη μέρα. Τι φέρνειη πώληση στους Αγγλους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καθηγητής, στέλεχος του υπ. Παιδείας, που εκπαιδεύει δασκάλους προτείνει: Καταργήστε τα Ελληνικά!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σήμα κινδύνου απο τους μηχανικούς. Τι φοβούνται για την επόμενη μέρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεν κέρδισε το χαμένο έδαφος το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σκανδαλίδης μιλά για τις δημοσκοπήσεις και τα λέει στην "Α" έξω απο τα δόντια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλίμακες στα δάνεια για επισκευή. Ποιές κατηγορίες διαμορφώνοται ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακυρα όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Κομματικές "ασκήσεις επί χάρτου" εξοργίζουν τον κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο χειμώνας κερδίζει το στοίχημα. Χιλιάδες άστεγοι σεισμόπληκτοι ζητάνε θερμάστρες και κουβέρτες. Ανίκανη η κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στα επείγοντα προβλήματα

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπή στην αγορά ακινήτων. Με δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Εγκέλαδος υποδέχεται τον Μπίλ Κλίντον στην Ελλάδα. Ηλίας Τσιάπας: Αναμένω σεισμό στις 21-22 Νοεμβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρατιές αργόμισθων στα γραφεία υπουργών. Τα ονόματα των μεσαζόντων μεταξύ υπουργών και βουλευτών για τα ρουσφέτια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Πώς θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις. Τι προβλέπει εγκύκλιος της Β. Παπανδρέου για τη μετατροπή των συμβάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κέρδη: ρεκόρ Ευρώπης 60%. Οι 300 της Σοφοκλέους παίρνουν... χρυσό!

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιταλική πρόκληση στην πώληση της ΑΓΕΤ. Ολο το απίστευτο παρασκήνιο για τη μεταβίβαση στην BLUE CIRCLE.

    ΕΣΤΙΑ: Σε κίνδυνο πλέον η ένταξις. Ανέφικτος ο στόχος για τον πληθωρισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επικίνδυνη μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Ο Απόστολος Κακλαμάνης στα ΝΕΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποδαρικό με ΣΔΟΕ. Εξόρμηση σε 80.000 επιχειρήσεις αρχίζει απο τον Ιανουάριο του 2000.

    [2] Σενάρια για πρόωρες εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "τη δυσφορία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη προκαλεί η εκλογολογία που έχει αφετηρία της τις συζητήσεις και τα σενάρια τα οποία προωθούν στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Οπως διεμήνυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, η τροφοδότηση πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων με εκλογικά σενάρια δεν εξυπηρετεί την οικονομία αλλά ούτε και την προσπάθεια για συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "μπορεί ο κ. Σημίτης να υποστήριξε το Σάββατο οτι αποτελούν "φαντασιώσεις " τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η πρόθεσή του, όμως, να θέσει το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε εκλογική ετοιμότητα-διεφάνη και απο την προχθεσινή ομιλία του σε κομματικά στελέχη- αλλά και οι παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στόχο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάθε άλλο παρά πείθουν για την ειλικρίνει των λόγων του πρωθυπουργού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "ευκολότερη είναι η πρόβλεψη σεισμών, απο την πρόβλεψη περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών αφού ο πρωθυπουργός αρκείται μόνον στη διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο αποφεύγοντας όμως να δεσμευθεί για διεξαγωγή των εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνά γνωρίζοντας οτι "οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο κ. Σημίτης υπεγράμμισε τη μοναδικότητα του ΠΑΣΟΚ ως φορέως πολιτικής εξουσίας που έχει τώρα ανάγκη η χώρα, διέψευσε -ως "φαντασιώσεις"- πληροφορίες και εκτιμήσεις οτι οι εκλογές θα γίνουν εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου, είπε οτι πρόθεσις της κυβερνήσεως είναι να εξαντλήση την τετραετία και μολονότι επανέλαβε την πρόσκλησή του να υπερψηφισθή ο κ. Στεφανόπουλος, δεν εξέφρασε την φορά αυτήν βεβαιότητα, οτι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώση την απαιτούμενη για εκλογή Προέδρου πλειοψηφία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "τα χαρακτήρισε "ανοησίες". Τα αποκάλεσε "μπούρδες". Τα είπε "φαντασιώσεις". Παρ'όλες όμως αυτές τις τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ακόμη και πριν απο τον Μάρτη, επιμένουν να επανέρχονται. Και βέβαια δεν μπορεί να πείθουν για το περιεχόμενό τους. Σίγουρα, όμως, αναδεικνύουν εμμέσως πόσο αναξιόπιστες είναι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού".

    [3] Πώληση ΑΓΕΤ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "το μόνο σίγουρο στο θίλερ της πώλησης του Ομίλου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι το ότι απο σήμερα ξεκινά μια νέα μέρα για την πραγματικά γιγάντια αυτή επιχείρηση στο χώρο του τσιμέντου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "στη δίνη ενός κυκεώνα διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις βρέθηκαν οι κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες που συνέστησαν την κοινοπραξία - μαμούθ για την ανάληψη του ελέγχου της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ιδιαίτερη έμφαση αλλά και ερωτηματικά θέτει η έγκυρη ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" σχετικά με το θέμα της πώλησης της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ. Ταυτόχρονα, ερωτηματικά διατυπώνονται και απο οικονομικούς κύκλους του Μιλάνου και ειδικότερα για το οτι προτιμήθηκε ένας όμιλος που πρόσφερε λιγότερα απο τους Ελληνες. Επίσης, ενώ CALCEMENTO και COMPART συνεδρίαζαν το βράδυ της Παρασκευής, η συμφωνία είχε ήδη υπογραφεί απο το απόγευμα, στο Λονδίνο".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "έπειτα απο αρκετές ημέρες, γεμάτες απο φήμες, πληροφορίες, υπόγειες διεργασίες και εκρηκτικών αποδόσεων σε συγκεκριμένες μετοχές, οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ αποφάσισαν να επιλέξουν την... πιο φθηνή προσφορά! ".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αύξηση 50-60% παρουσιάζουν φέτος τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Ετσι, κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη απο πλευράς κερδοφορίας και μια απο τις υψηλότερες στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά οτι το επίπεδο 5.200-5.500 μονάδων είναι "κατώφλι" ηρεμίας για τη Σοφοκλέους και οτι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια με πιο συγκρατημένους ρυθμούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας καλούντα να δώσουν οι επενδυτές της Σοφοκλέους στη λήξη (;) του θρίλερ για τη -νέα- πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς και των Τσιμέντων Χαλκίδος απο τους, μέχρι χθές, Ιταλούς ιδιοκτήτες την Calcemento SA στον Αγγλικό Ομιλο Τσιμέντων "Blue Circle".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "μαθήματα επενδυτικής τακτικής "παραδίδουν " οι επενδυτές της επαρχίας οι οποίοι σε σύγκριση με τους "συναδέλφους" τους στην Αθήνα εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι στη νέα φάση που έχει περάσει το Χρηματιστήριο. Την εικόνα αυτή μας περιγράφουν οι εκπρόσωποι των Εταιρών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών απο πόλεις της επαρχίας και επισημαίνουν οτι δεν παρασύρονται απο τη συμπεριφορά της μάζας και αντιθέτως αυτές τις ημέρες αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης αναζητούν ψύχραιμα τις ευκαιρίες στη Σοφοκλέους όπου και τοποθετούνται".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλάζει απο σήμερα, μετά την απόφαση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να διακυμανθεί η τιμή της μετοχής της μεταξύ 22.250 και 24.900 δρχ προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η απρόσμενη απόφαση του διοικητή της τράπεζας, το να κρατήσει δηλαδή σε υψηλά επίπεδα την τιμή της μετοχής της, δημιουργεί θετικό κλίμα για τη Σοφοκλέους".

    [5] Συνέντευξη Κακλαμάνη

    "Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που μπορεί να κρατήσει και έναν ολόκληρο χρόνο, είναι αρνητικό ενδεχόμενο, αλλά και επικίνδυνο πολιτικά, για την πορεία της χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο", σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στα ΝΕΑ. "Επιμένει μάλιστα οτι είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων να δώσουν λύση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μιας άμεσης κίνησης των συνταγματικών διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, "αν υπήρχε η προοπτική προεδρικής πλειοψηφίας".

    [6] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    "Προβληματισμένος για τη μελοντική προοπτική του ΠΑΣΟΚ και επιφυλακτικός για την εκλογική αναμέτρηση" εμφανίζεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης. "Εγώ δεν θεωρώ οτι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο λίμιτ απ. Ούτε έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος των ευρωεκλογών", αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο Κ. Σκανδαλίδης και επισημαίνει πως "στο τέλος θα τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ" αλλά "φοβάται την εσωκομματική φαγωμάρα, τις τοπικές αντιπαραθέσεις των στελεχών και τις φιλοδοξίες τους".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 11 October 1999 - 9:28:42 UTC