Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Νέοι κανόνες δόμησης
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΑΓΕΤ Ηρακλής - Νέα προσφορά για τον έλεγχο της

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι νέοι κανόνες δόμησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρώνε τις επιδοτήσεις απο τα "κίτρινα". Τώρα τα "βαφτίζουν" πράσινα!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χρυσές θυρίδες του Ερυθρού Σταυρού. Τι έγινε ο μυθώδης θησαυρός στην Ιονική τράπεζα;

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ετσι μας κλέβουν με τα κινητά. Πώς έγιναν οι κομπίνες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μαθήματα με άδειο CD-ROM. Σε απόλυτη συμφωνία με το περιεχόμενο της περιβόητης "μεταρρύθμισης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλάζουν όλα στην οικοδομή. Καθιερώνονται 4 κατηγορίες οικιστικής καταλληλότητας.

    Η ΑΥΓΗ: "Καλό χειμώνα, Γεράσιμε! ". Αναβρασμός στα σχολεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης. Νέα πραγματικότητα, μετά το σεισμό, στον κατασκευαστικό τομέα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολα πάνε καλά! ενώ το Χρηματιστήριο "τραβάει την ανηφόρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμπαίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις. Πηγαινοφέρνουν το μισθολόγιο απο υπουργείο σε υπουργείο.

    ΕΘΝΟΣ: Κέρδισε έναν πόλεμο με τους Τούρκους. Τιτίνα Λοϊζίδου: μετά απο μάχες 10 χρόνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βίζα" προς Ανατολάς ζήτησε ο Εγκέλαδος. Εκτός κινδύνου η Ελλάδα σύμφωνα με τον Η. Τσιάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξέσπασμα Εβερτ με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό ξεγυμνώνει την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόκο στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. "Οχι" απο Παπαντωνίου στις προτάσεις για ουσιαστικές αυξήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαλώνουν τους "άμυαλους" της Σοφοκλέους. Εθνική - Πίστεως σε ρόλο παιδαγωγού.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μονομαχία για την ΑΓΕΤ των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Προσφορά 230 δις απο Μηχανική με στήριξη Λάτση.

    ΕΣΤΙΑ: Ο εμπαιγμός με τους φόρους. Τι αποκαλύπτει η έκθεσις του ΙΟΒΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναδύεται μια νέα επιχειρηματική τάξη. Εκρηξη και σε ακτοπλοϊα, πληροφορική, κατασκευές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παιδείας....καμώματα. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων "υπόσχονται " οι μαθητές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολο και πιο νέοι τα θύματα απο τα ναρκωτικά. Στοιχεία- σόκ απο την Αστυνομία.

    ΝΙΚΗ: Πιέσεις για προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Κλίμα έντονων διαβουλεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαθητικά ρίχτερ σε Αθήνα και δεκάδες πόλεις. Μεγάλες και δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αρσενικό σε πόσιμο νερό. Ανησυχητικά τα πορίσματα έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Χαλάστρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σεισμός και στην Παιδεία.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "χωρίς την παρουσία του τραπεζικού τομέα συνεχίστηκε χθές η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία προσπάθησε, χωρίς να το καταφέρει, να υπερβεί τις 6.000 μονάδες ώστε να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στα ιστορικά της υψηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έπειτα απο ένα θεαματικό άνοιγμα της συνεδρίασης που τον έφερε ως και στις 6.023 μονάδες έκλεισε τελικά στις 5.884,05 μονάδες με αύξηση κατά 1,01%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Εθνική και Πίστεως (απο τα βαρύτερα χαρτιά της Σοφοκλέους) ανέλαβαν χθές χρέη παιδαγωγού και χαρακτήρισαν "άμυαλους" τους επενδυτές που ρίχνουν μεγάλο βάρος στα λεγόμενα "περιφερειακά χαρτιά". Η Εθνική, μέσω του δελτίου της, μίλησε για υπερδιπλασιασμό του κινδύνου αυτών που επενδύουν σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Η Σόλομον Σμίθ Μπάρνεϊ, απο την άλλη αναβάθμισε τη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "κοσμογονικές διαστάσεις προσλαμβάνει το κύμα συγχωνεύσεων και συνεργασιών που έχει καταλάβει σύμπασα την επιχειρηματική τάξη της χώρας. Καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο εντυπωσιακές κινήσεις, που δεν έχουν προηγούμενο. Την ίδια στιγμή στη χρηματιστηριακή αγορά άλλαζαν χέρια μαζικά σε πακέτα περίπου τρία εκατ. μετοχές της ξενοδοχειακής "Λάμψα", με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση οτι κάποιος απο τους ισχυρούς ομίλους ενδιαφέρεται για το ιστορικό ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθές στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύθηκε απο την είδηση οτι προχωρά η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγορά απο τον διεθνή επενδυτικό οίκο Salomon Smith Barney".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ενδιαφέρον για τις περιφερειακές μετοχές έδειξε και πάλι η αγορά. Στο άνοιγμα εμφανίσθηκε ισχυρότατο αγοραστικό ενδιαφέρον, που οδήγησε το δείκτη πάνω απο τις 6.000 μονάδες, αλλά οι ρευστοποιήσεις των πρόσφατων κερδών ενίσχυσαν την προσφορά μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης και περιόρισαν τα κέρδη στη λήξη της στο 1%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) ισχυρίζεται οτι "θέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον η πρώτη αναβάθμιση της Σοφοκλέους σε ώριμη αγορά απο τη Salomon Smith Barney. Πρόκειται για το πρώτο βήμα της Σοφοκλέους προς τον στόχο των ωρίμων στόχων, στόχος που ήδη προεξοφλείται και αναμένται όχι μόνο απο τους θεσμικούς αλλά και απο τους ιδιώτες επενδυτές".

    [3] Νέοι κανόνες δόμησης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αυξημένους συντελεστές που θα αντέχουν μεγαλύτερες σεισμικές δυνάμεις είναι, κατά πληροφορίες, η πρώτη εισήγηση των επιστημόνων, που για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβαν να αναλύσουν τα γεωλογικά και σεισμολογικά δεδομένα της Αττικής, και να εισηγηθούν με ποιούς συντελεστές ασφαλείας θα μπορούν να χτιστούν τα νέα σπίτια. Για τη θεμελίωση των μικρών κατασκευών εισηγούνται μεγαλύτερα πέδιλα, τουλάχιστον συνδετήρια δοκάρια ή πεδιλοδοκούς ή και σε κάποιες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται, να επιβληθεί η ενιαία ισχυρή πλάκα θεμελίωσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με τις τέσσερις κατηγορίες οικιστικής καταλληλότητας που καθιερώνονται, τίθενται τα θεμέλια των μεταβολών που "γκρεμίζουν" οτι ισχύει στις οικοδομές. Στις οικοδομήσεις αλλάζουν τα πάντα: απο τον καθορισμό νέων συντελεστών δόμησης, έως τη δημιουργία ζωνών οι οποίες δεν θα χτίζονται και μέχρι την επιτάχυνση των επεκτάσεων των σχεδίων πόλης".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σκηνές του περασμένου χειμώνα ξαναέζησε χθές το κέντρο της Αθήνας, αλλά και 20 άλλων πόλεων, απο το πρώτο παμμαθητικό συλλαλητήριο της νέας σχολικής χρονιάς, εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, το συντονιστικό αγώνα των μαθητών της Αθήνας και του Πειραιά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της ΟΛΜΕ, επανέλαβε οτι "Το μαθητικό κίνημα είναι εδώ" και οι εκπρόσωποι "υποσχέθηκαν" οτι "θα' ναι πολύ ζεστός αυτός ο χειμώνας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "με τους καλύτερους αγωνιστικούς οιωνούς, ξεκίνησε τη νέα σχολική χρονιά το κίνημα Παιδείας και, ιδιαίτερα, το μαθητικό κίνημα, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τη θέλησή του, να καταργήσει την κυβερνητική μεταρρύθμιση και να διεκδικήσει τη διαμόρφωση ενός άλλου σχολείου ενιαίου 12χρονου, υποχρεωτικού, δημόσιου και δωρεάν για όλους που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "μικρή ήταν η δόνηση που προκάλεσε ο χθεσινός... μαθητικός σεισμός )ο όρος ανήκει σε πανώ των μαθητών) στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Το πρώτο μαθητικό συλλαλητήριο της χρονιάς για την κατάργηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης χώλαινε και σε συμμετοχή - μετά βίας 2000 άτομα συμμετείχαν -και σε συνθήματα (απλή επανάληψη των περσινών) κυρίως, όμως σε παλμό".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "ο κ. Αρσένης πέτυχε τον τέλειο συμβολισμό της εκπαιδευτικής του μεταρρύμισης: το περίφημο CD-ROM με το οποίο θα αντιμετωπιζόταν η έλλειψη βιβλίων στα Τεχνολογικά Λύκεια είναι άδειο, αντικατοπτρίζοντας πλήρως το περιεχόμενο της "αναβαθμισμένης" εκπαίδευσης. Το άλλο ουσιαστικό στοιχείο που αντανακλά τη "μεταρρύθμιση" είναι το Βατερλώ των επαναληπτικών εξετάσεων της Β'Λυκείου στην Αττική, όπου το ποσοστό της αποτυχίας υπερβαίνει το 30% και κινείται στα ίδια επίπεδα με της επαρχίας".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "οι μαθητές... ξανάρχονται. Δεν είναι προφητεία. Είναι η προειδοποίηση χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν χθές σε μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες 24 πόλεις. Στο πνεύμα δε των ημερών οι μαθητές μίλησαν για πολλά ρίχτερ στον χώρο της παιδείας αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα μέτρα Αρσένη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "νέα πρόσωπα, νέα συνθήματα, μεγάλη συμμετοχή και ίδια πάντα αιτήματα και διεκδικήσεις ήταν μερικά απο τα στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό του πρώτου συλλαλητηρίου της σχολικής χρονιάς 1999-2000. Το επόμενο συλλαλητήριο δεν θα αργήσει, αφού ήδη προγραμματίστηκε για τις 21 Οκτωβρίου, προμηνύοντας θερμό χειμώνα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "την αρχή νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων των μαθητών σηματοδότησαν τα χθεσινά συλλαλητήρια κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες 18 πόλεις της χώρας. Απο τη Χίο ο Γ. Αρσένης επανέλαβε την πάγια θέση του οτι οι κινητοποιήσεις είναι "πολιτικού χαρακτήρα και χωρίς εκπαιδευτικό περιεχόμενο".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "το πράσινο φώς για να μπεί η Τουρκία στα ευρωπαϊκά σαλόνια έδωσαν χθές οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαπίστωναν οτι τα περιθώρια να κάνει η Αγκυρα μια κίνηση καλής θέλησης, στενεύουν, η ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο έδινε ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Τουρκία και παράλληλα τη δυνατότητα στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και να διατηρεί τις αξιώσεις της στο Αιγαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με ψηφους 259 υπέρ, 187 κατά και 84 αποχές κοινή πρόταση ψηφίσματος τεσσάρων πολιτικών ομάδων, με την οποία ουσιαστικώς οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αναβαθμίζονται. Δια της προτάσεως αυτής, ναί μεν επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις του Σώματος για το πλέγμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την Τουρκία, οι τόνοι όμως είναι αισθητά ηπιώτεροι σε σύγκριση με οιανδήποτε παρομοία περίπτωση κατά το παρελθόν".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "και ξαφνικά χθές, η Τουρκία αλλά και οι ανά την υφήλιο πάτρωνες και υποστηρικτές της, θα πρέπει να συνειδητοποίησαν οτι τα πράγματα σε οτι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να πιστεύουν, ούτε και τόσο εύκολα όσο επιχειρούν να τα καταστήσουν".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "δίμηνο έντονων διεργασιών εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι τον Δεκέμβρη, οπότε θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση φέρεται προβληματισμένη για τη στάση που θα τηρήσει καθώς δέχεται έντονες πιέσεις απο εταίρους προκειμένου να συναινέσει στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη γείτονα. Διχασμένο εμφανίζεται και το Ευρωκοινοβούλιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "ευρωχαστούκι στην κυβέρνηση που επιμένει να ζητάει... πράξεις απο την Τουρκία, έδωσε χθές το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος για τον άμεσο χαρακτηρισμό της γειτονικής χώρας ως υποψήφιας για ένταξη".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "η στάση που θα τηρήσει η χώρα μας στο Ελσίνκι θα ξεκαθαρισθεί απο τη συζήτηση που θα γίνει κατά το έκτακτο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Τάμπερε της Φιλανδίας στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα, οτι αρκετοί απο τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής ενταξιακής πορείας στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η "μάχη" για τον έλεγχο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η άνοδος των τιμών και των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και οι νέες επιχειρηματικές συνεργασίες των εισηγμένων εταιριών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνει: Τρείς κίνδυνοι για την ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα δύναμη - Στα 438 δισ. ο τζίρος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θρίλερ στην εξαγορά του Ηρακλή - ΑΓΕΤ: Ενισχυμένη η Ελληνική ομάδα έναντι των Αγγλων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα μεγάλα ξενοδοχεία μαγνητίζουν στο ΧΑΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μάχη κατασκευαστικών για τον έλεγχο της ΑΓΕΤ - Προσφορά και από τη "Μηχανική".

    [7] ΑΓΕΤ Ηρακλής - Νέα προσφορά για τον έλεγχο της

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Σε επιχειρηματικό θρίλερ με απρόβλεπτη έκβαση εξελίσσεται η προσπάθεια "επανελληνοποίησης" της ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπου διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Στη μάχη της εξαγοράς μπαίνει τώρα η "Μηχανική" προσφέροντας μεγαλύτερο τίμημα".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 7 October 1999 - 7:53:28 UTC