Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σχολική χρονιά
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Συνέπειες του σεισμού
  • [6] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα προβλήματα απο τον σεισμό στην Αττική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Κλειστά 465 σχολεία!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Θρίλερ με τον ιδιοκτήτη της ΡΙΚΟΜΕΞ!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Μαντέλης, η αεροσυνοδός και η παρέα στο Καστρί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις λόγω σεισμών κατά παρέκκλιση νόμου Πεπονή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διπλάσιες αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τις ισχυρές μετοχές "παίζει" η κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαρτύριο στη λάσπη. Εγιναν βάλτοι οι καταυλισμοί.

    ΕΘΝΟΣ: Πρεμιέρα με Ρίχτερ. Ξεκινά μετ' εμποδίων η σχολική χρονιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολες οι οικοδομές κινδυνεύουν απο επιφανειακό σεισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κίνδυνος κατάρρευσης στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχολεία: Κλειστόν λόγω σεισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 4 ρήγματα της Σοφοκλέους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στις τράπεζες όλα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΕΣΤΙΑ: Τι θα γίνουν τα παλαιά κτίρια. Αναγκαία η θωράκισή τους.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7.000 μονάδες στη Σοφοκλέους βλέπουν 4 τραπεζίτες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ουρές για ρουσφέτι.

    [2] Σχολική χρονιά

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Το καμπανάκι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα, αλλά το ξεκίνημά της γίνεται με πληγές ανοικτές. Ο σεισμός έχει "τραυματίσει" αρκετά σχολικά κτίρια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αττικής και διογκώνοντας το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων αιθουσών. Το υπουργείο Παιδείας αισιοδοξεί οτι θα βρεθούν έγκαιρα λύσεις και οτι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα του παρελθόντος φέτος, χρονιά κρίσιμη για το μέλλον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ``μόνο σε 17 δήμους της Αττικής ξεκινούν σήμερα κανονικά τα σχολεία. Σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός. Δεκάδες σχολεία θα μεταφερθούν σε άλλα κτίρια και άλλα θα στοιβάζονται σε διπλές και τριπλές βάρδιες. Το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ρίχνει το μπαλάκι στις νομαρχίες``.

    Η ΑΘΗΝ`Ι`ΚΗ προσθέτει ότι ``με καθυστέρηση μιας εβδομάδας χτύπησε σήμερα το κουδούνι στα περισσότερα σχολεία του λεκανοπεδίου, με τον καθιερωμένο αγιασμό και τις ευχές για καλή χρονιά και πρόοδο. Σε ορισμένα σχολεία που επλήγησαν από το σεισμό οι ``πύλες`` θα ανοίξουν στις 27 του τρέχοντος μηνός. Από τη Νομαρχία Πειραιά ανακοινώθηκε χθες ότι σε 31 νηπιαγωγεία, 36 δημοτικά, 7 γυμνάσια, 3 ενιαία λύκεια και 3 τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια η έναρξη της σχολικής χρονιάς μετατίθεται για μία εβδομάδα``.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) ``με μουδιασμένα χαμόγελα, θα αντιμετωπίσουν σήμερα χιλιάδες μαθητές του Λεκανοπεδίου, το πρώτο κουδούνισμα που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στα θρανία. Γενείς και μαθητές, θα κληθούν να ξεπεράσουν όχι μόνο τα ψυχολογικά κατάλοιπα από τον καταστροφικό Εγκέλαδο, αλλά καιτην προχειρότητα των κυβερνητικών μηχανισμών... ``.

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ``τέσσερα ρήγματα με απρόβλεπτη σεισμική δράση διαπιστώνονται στο χώρο της Σοφοκλέους με βάση χαρτογράφηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι η αναντιστοιχία υπεραξιών και επιχειρηματικών κερδών, οι κίνδυνοι μιας μεγάλης διόρθωσης στη Γουόλ Στριτ και τα υπερτιμημένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η αποχή των ξένων και η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για επένδυση σε μετοχές``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ``ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια υπέρ των ισχυρών μετοχών (blue chips) επιθυμεί η κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί αποφάσεις μέτρα που θα θωρακίσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα για να εξετάσει μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια των συναλλαγών αλλά και την επιτήρηση των μετοχών που παρουσιάζουν χαμηλή εμπορευσιμότητα ή παράλογη άνοδο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου θα συνεχισθεί και ετοιμάζεται να εκδώσει προμέτοχα για την εισαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ``πυκνώνουν τα σύννεφα στην οδό Σοφοκλέους. Μετά τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θόδωρο Καρατζά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος ήλθε χθες να προσθέσει τη δική του φωνή σ` αυτό που ο ``ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ`` εδώ και αρκετές εβδομάδες επισημάινει: ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στο Χρηματιστήριο από τη μεγάλη άνοδο που εμφανίζουν μετοχές-φούσκες που μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση όλου του οικοδομήματος``.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ``δεσμώτης του ιλίγγου`` παραμένει το Χρηματιστήριο. Υστερα από ένα εντυπωσιακό ``σερί`` οκτώ ανοδικών συνδριάσεων, η Σοφοκλέους καλείται και πάλι να ``τεστάρει`` τις ανοχές της, που μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί ακατάβλητες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσει ςπαραγόντων της αγοράς, η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, ενδέχεται να σηματοδοτήσει τη στροφή του ενδιαφέροντος προς τις τραπεζικές μετοχές και τα άλλα ``μπλου τσιπς``.

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ``το επόμενο δεκαήμερο ίσως αποδειχθεί ένα από τα πλέον κρίσιμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων εθνών και θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ την Παρασκευή θα γευματίσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι ``καθοριστικές για την πορεία των επικείμενων εξελίξεων όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή στο Κυπριακό, αλλά και στην ένταξη του νησιού στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναμένεται ότι θα είναι οι επαφές που θα έχει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόσο με την Αμερικανίδα, όσο και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``σαφείς αποστάσεις από τις προσπάθειες μελών της κυβέρνηση, προεξέχοντος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, να παρουσιάσουν το ``μετασεισμικό`` κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ως παράγοντα διαμόρφωσης νέων δεδομένων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος``.

    [5] Συνέπειες του σεισμού

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ``η ταλαιπωρία των αστέγων συμπολιτών μας, στους δήμους που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον καταστροφικό σεισμό,, συνεχίζεται και μέρα με τη μέρα τα προβλήματα αυξάνουν... Η χθεσινή πρωινή νεροποντή -που ευτυχώς διήρκεσε λίγο- έδειξε σε όλους ότι πρέπει πλέον να επισπευσθούν με κάθε τρόπο οι ενέργειες του κράτους για τη χορήγηση στέγης``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ``τα κτίρια της Αθήνας μελετώνται, μέχρι σήμερα, θεωρώντας την Αττική σεισμική ζώνη δευτέρας τάξης, δηλαδή σεισμική ζώνη που δεν ήταν δυνατόν να υποστεί μεγάλους σεισμούς. Ο σεισμός που έγινε και η ύπαρξη του γεωλογικού ρήγματος της Πάρνηθας, επιβάλλουν να χαρακτηρισθεί η Αττική σεισμική ζώνη τρίτης τάξεως και να αλλάξουν όλες οι παράμετροι αντισεισμικού σχεδιασμού που συναρτώνται με τη συγκεκριμένη αλλαγή σεισμικής επικινδυνότητας``.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ ``σοβαρώτατο κίνδυνο φαίνεται ότι διατρέχει ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων του Λεκανοπεδίου Αττικής, που έχουν οικοδομηθή με τις διατάξεις του Ουκοδομικού Κανονισμού που ίσχυε προ του έτους 1985. Από τις αυτοψίες των μηχανικών προκύπτει ότι, σε αντίθεση με τα Νέα Λιόσια και το Μενίδι, όπου κατέρρευσαν και νέες οικοδομές, στο κέντρο των Αθηνών έχουν υποστή ζημιές κυρίως κτίρια τα οποία εκτίσθησαν βάσει των παλαιοτέρων αντισεισμικών προδιαγραφών``.

    [6] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη

    Τρείς νέες ομάδες της ΕΜΑΚ συγκροτούνται σύντομα. Μια στα Ιωάννινα, μια στο Ηράκλειο της Κρήτης και μια στην Πάτρα, αναφέρει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και αποκαλύπτει οτι θα διατεθούν 5 δισ. δρχ για την αναβάθμιση των ΕΜΑΚ. Σχετικά με δημοσιεύματα περί πιέσεων, που ασκούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να τους δοθούν τα αποτελέσματα του τέστ DNA των τρομοκρατών, που χτύπησαν την κατοικία του Γερμανού πρέσβη, ο κ. Χρυσοχοϊδης τις παραπέμπει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

    (Π. Ν.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 20 September 1999 - 9:25:27 UTC