Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σεισμός
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Σεισμός - Κόστος μέτρων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι συνέπειες απο τον καταστροφικό σεισμό, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3 μήνες στο δρόμο! Ο Γολγοθάς 50.000 αστέγων αρχίζει. Οι μετασεισμοί δεν επιτρέπουν "επισκευές".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκρυβαν τον σεισμό. Αποκάλυψη-βόμβα του καθηγητή Μαρκάτου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ηρωες για μια ζωή. Συγκλονίστηκε όλη η Ελλάδα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Ποιούς φόβους εκφράζουν τώρα οι ειδικοί στις κλειστές συσκέψεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε απόγνωση 200.000 άστεγοι. Εμειναν χωρίς σπίτια- τους αφήνουν χωρίς αντίσκηνα, ρεύμα, τρόφιμα...

    Η ΑΥΓΗ: Σκηνές χάους και δυστυχίας. Σεισμόπληκτοι κηρύσσονται 18 δήμοι της Αττικής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή για την ανικανότητα των δήμων. Οι σεισμοπαθείς περιμένουν ακόμα τους μηχανικούς για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μαφία του σεισμού. Αγνωστοι εξαφάνισαν ολόκληρους φακέλους με τα σχέδια για τις οικοδομές του θανάτου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς γυρίσαμε στη ζωή. Συγκλονιστικές οι αφηγήσεις όσων επέστρεψαν απο τον τάφο.

    ΕΘΝΟΣ: Ασφαλίζουν τα σπίτια. Μπροστά στην αγωνία του κόσμου για τις περιουσίες του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η "τσάπα" του Τσιάπα προκαλεί... δονήσεις. Παρά τις απανωτές επαληθεύσεις της θεωρίας του βάλλεται πανταχόθεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φονιάδες εργολάβοι. Το "τσιμέντο" έσπαγε ακομη και με το χέρι όπως διαπίστωσαν και οι Γερμανοί διασώστες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκηνές απείρου... κράτους. Δάνεια σεισμόπληκτων: εως 120.000 δρχ ανα τετραγωνικό το όριο ενίσχυσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 90 εργολάβοι μηχανικοί ιδιοκτήτες στον εισαγγελέα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 27 καυτοί φάκελοι στα χέρια Κολιοκώστα. Δέσμευση Γιαννόπουλου: θα επιβληθεί το κράτος του νόμου.

    ΕΣΤΙΑ: Χαώδης η κατάσταση. Εξωφρενικές καταγγελίες στα μέσα ενημερώσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το κράτος δίδει τώρα εξετάσεις. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών στην Αττική, με 20.000 αστέγους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χορός... ρίχτερ στο Αιγαίο. 5,2R στα Δαρδανέλια δημιουργούν νέες ανησυχίες. Εισαγγελικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συγκλόνισαν την Ελλάδα Εύη και Τζαννής. Διάλογοι μέσα απ'τα ερείπια.

    ΝΙΚΗ: Πρώτα οι άστεγοι. Εντυπωσιακή η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανυπόφορη κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Χωρίς σκηνές και άλλα βασικά εφόδια εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρίχτερ στο Αιγαίο. Δώδεκα δονήσεις χτές στη θαλάσσια περιοχή Δαρδανελίων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο μικροσκόπιο "για τα στραβά" όλος ο κλάδος της οικοδομής.

    [2] Σεισμός

    "Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την προσπάθεια να επαναφέρουν στη ζωή έστω και έναν απο τους δεκάδες (ακόμη...) εγκλωβισμένους στα ερείπια, οργανωμένα κυκλώματα σπεύδουν να θάψουν κάτω απο το μπετόν, μαζί με τα θύματα του σεισμού, τις ευθύνες εκείνων που κατασκεύασαν τα "χάρτινα" κτίρια. ΤΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει οτι στοιχεία και ολόκληροι φάκελοι κτιρίων που κατέρρευσαν εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς απο τις Πολεοδομίες για να μην παραδοθούν στους εντεταλμένους με την κατεπείγουσα έρευνα Εισαγγελείς".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "ο τριπλασιαμός (!) της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα προκαλεί κλειστές συσκέψεις στα αρμόδια υπουργεία για το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν εν όψει νέου χτυπήματος απο τον Εγκέλαδο. Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά την οδυνηρή έκπληξη του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα, προκαλούν αγωνία και σύγχυση ως προς την αξιοπιστία των προβλέψεων".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει κάθε μέρα που περνά το μέγεθος των συνεπειών απο τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Λεκανοπέδιο. Χιλιάδες είναι μέχρι στιγμής τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα απο τους μηχανικούς. Οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα οι άστεγοι να είναι εκατοντάδες χιλιάδες".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "χαώδης κατάστασις επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, οπου έχουν δημιουργηθή συνθήκες που υποβαθμίζουν όχι απλώς την διαβεβαίωση των σεισμοπαθών, αλλά προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά τους. Πέραν του δράματος των ανθρωπίνων θυμάτων, ο αριθμός των οποίων υπήρξε πολύ μεγάλος για το μέγεθος του σεισμού, το γενικό συμπέρασμα, που αβιάστως προκύπτει είναι οτι το κράτος εμφανίζεται για μια ακόμη φορά τελείως ανέτοιμο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τουλάχιστον 18 δήμοι του νομού Αττικής που επλήγησαν απο τον καταστροφικό σεισμό κηρύσσονται σήμερα σεισμόπληκτοι με απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής ΟΙκονομίας Οσον αφορά τους υπόλοιπους πληγέντες δήμους θα ληφθεί νέα απόφαση για τον χαρακτηρισμό τους, η οποία, όμως θα εξειδικεύεται στα συγκεκριμένα τμήματα των δήμων που υπέστησαν ζημιές και όχι για ολόκληρο το δήμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "κατάλογοι με 90 ονόματα μηχανικών, εργολάβων και ιδιοκτητών, έχουν ήδη στα χέρια τους οι 5 εισαγγελείς που αναζητούν ποινικές ευθύνες στα συντρίμμια των κατεστραμμένων οικοδομών. Εισαγγελικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους για παραγραφή πολλών αδικημάτων (λόγω χρόνου ανέγερσης). Χθές, δύο εισαγγελείς εισέβαλαν σε Πολεοδομίες και Διευθύνσεις Βιομηχανίας και πήραν φακέλους των υπο έρευνα οικοδομών".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "ιδιαίτερη ανησυχία δημιούργησαν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκαν στα Δαρδανέλλια και σε περιοχή που ταυτίζεται με το ρήγμα της Ανατολίας, που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τον Αύγουστο. Εκφράζεται μάλιστα η ανησυχία οτι η σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο με την αντίστοιχη στο ρήγμα της Ανατολίας είναι φαινόμενα σχετιζόμενα μεταξύ τους".

    [3] Χρηματιστήριο

    " Σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας επανέρχονται απο σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Παραγώγων. Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και όχι βεβιασμένες κινήσεις, συνιστά μέσω της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ο πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Σπύρος Κουνιάκης. Το κλίμα στη Σοφοκλέους παραμένει ωστόσο θετικό, καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχει επηρεασθεί απο τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα που προκάλεσε ο σεισμός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "το δρόμο προς το Χρηματιστήριο, δια της μεθόδου της "κλωνοποιήσεως" πήρε χθές και η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο τρόπος εισαγωγής της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ ΑΕ) γίνεται με το ίδιο σύστημα με το οποίο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και η Διώρυγα της Κορίνθου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "με συστάσεις για σύνεση και ψυχραιμία προς τους επενδυτές και αφού μεσολάβησαν δύο μέρες σιγής, η χρηματιστηριακή αγορά της Σοφοκλέους ξαναμπαίνει απο σήμερα το πρωί στην καθημερινή πραγματικότητα των συναλλαγών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου. Τα μέτρα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ και αφορούν στη συμπεριφορά των μεγαλομετόχων των εισηγμένων εταιριών αλλά και τις κινήσεις των χρηματιστηριακών εταιριών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "το ΧΑΑ επαναλειτουργεί απο σήμερα, καθώς ο πρόεδρός του Σπύρος Κουνιάκης τήρησε την υπόσχεσή του. Παράλληλα ο κ. Κουνιάκης ενημέρωσε όλες τις ΑΧΕ για την υποχρέωσή τους να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση όλων των πράξεών τους το αργότερο μέχρι και σήμερα το πρωί. Σε συστάσεις του τις οποίες διατυπώνει μέσω της "Ε" ο κ. Κουνιάκης παροτρύνει τους επενδυτές να αποφύγουν τον πανικό ώστε να μην πέσουν θύματα των κερδοσκόπων, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά- καραδοκούν. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Παπουτσάνη και Φουρλή".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σε κλίμα αλληλεγγύης των πολιτών επαναλαμβάνεται απο χθές ο δεύτερος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών εδώ στην Αθήνα, γύρω απο τα θέματα του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Για τη συνέχεια των συνομιλιών οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στην Αγκυρα, όπου η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα θέματα της περιφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκήματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με δεδομένο οτι "οι σεισμοί τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα έχουν επικαλύψει τη συζήτηση που γίνεται για συγκεκριμένα θέματα μεταξύ των Επιτροπών που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, άρχισε χθές στην Αθήνα η πρώτη φάση του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών με τις ίδιες θεματικές ενότητες που υπήρχαν και στην ατζέντα του πρώτου γύρου τον Ιούλιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "υπο το βάρος του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αθήνα, ξεκίνησε χθές στην πρωτεύουσα ο δεύτερος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με την ίδια σύνθεση που ήταν και στις συνομιλίες του Ιουλίου, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα. Οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται οτι θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση και ενδεχομένως σε μια πρώτη συμφωνία σε θέματα που έχουν συμπλεύσει".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ο δεύτερος κύκλος του ελληνοτουρκικού διαλόγου άρχισε χθές σε υπηρεσιακό επίπεδο και εστιάσθηκε πάλι στα λεγόμενα "δευτερεύοντα ζητήματα. Στην Αγκυρα οι δύο επιτροπές θα ανταλλάξουν απόψεις στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας αλλά για την περιφερειακή συνεργασία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "με ταχείς ρυθμούς προχωρά η "προσέγγιση" Ελλάδος - Τουρκίας, καθώς ο διάλογος μεταξύ διπλωματών των δύο χωρών, που επαναλαμβάνεται απο χθές στην Αθήνα, δείχνει να φέρει απτά αποτελέσματα, ενώ χθές πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ κομματικών αντιπροσωπιών του ΠΑΟΣΚ και του ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "με "όχημα" τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τις δύο χώρες και ιδιαίτερα τη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο λαών, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για ένα νέο κύκλο υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία καθ'υπόδειξιν των ΗΠΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "με ορατή την προοπτική παροχής διευκολύνσεων και φοροελαφρύνσεων σε ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, που θα συνεργαστούν, άρχισε η δεύτερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στην Αθήνα. Η εμπορική συνεργασία και η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων των δύο χωρών στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής ενδέχεται να είναι και η πρώτη συμφωνία που θα υπογραφεί, καθώς απο τις χθεσινές συζητήσεις φάνηκε η πρόθεση όλων να υπάρξει στενή συνεργασία στον τομέα αυτό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "ενώ οι "δίαυλοι" επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας διευρύνονται χθές οριστικοποιήθηκε συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζέμ στις 23 Σεπτεβμρίου στη Νέα Υόρκη- το ήπιο και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις κλίμα του θερινού α'γύρου, επικράτησε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την χθεσινή τουλάχιστον ημέρα, κατά την επανέναρξη του διαλόγου των μικτών ελληνοτουρκικών επιτροπών επί θεμάτων "χαμηλής πολιτικής".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "με δύο συμφωνίες θα σφραγισθεί εκτός απροόπτου, ο δεύτερος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τα λεγόμενα μικρά θέματα που άρχισε χθές στην Αθήνα. Στο τραπέζι τέθηκαν χθές τα θέματα του τουρισμού, του περιβάλλοτνος - όπου συμπεριελήφθη και το θέμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών- και τις εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το οικονομικό κόστος από τον καταστροφικό σεισμό, τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς, οι εκτιμήσεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου και οι αντιδράσεις για τα προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "5. ΟΟΟ βιοτεχνίες χωρίς άδεια λειτουργίας στην περιοχή της Αττικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τεστ αντοχής σήμερα για τη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο ένα τρισ. δρχ. το κόστος των υλικών καταστροφών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αμεσο κόστος: 100 δισ. δρχ. για το Δημόσιο, 60 για τις ασφαλιστικές".

    [6] Σεισμός - Κόστος μέτρων

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Στα 100 δισ. δρχ θα ανέλθει το άμεσο κόστος για το Δημόσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Αυτό επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ, οι οποίοι τονίζουν ότι η δαπάνη αυτή θα κατανεμηθεί σε τρία χρόνια. Το συνολικό κόστος για την οικονομία υπολογίζεται όπως έγραψε χθες η "Ν" πως θα είναι της τάξης του ενός τρισ. δρχ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 September 1999 - 9:45:34 UTC