Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αντιπληθωριστικά μέτρα
  • [3] Μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Νεο ιστορικό ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αντιπληθωριστικά μέτρα, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι υπόνοιες για μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γερμανικές αποζημιώσεις προ των πυλών. Για πρώτη φορά δικαστήριο του Ανόβερου δέχθηκε αγωγή Εβραίων. Ευκαιρία για τους Ελληνες ομήρους της Κατοχής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάπι-Θάνατος. Φοβερές παρενέργειες στο φαρμακευτικό αδυνάτισμα. 100.000 αγωγές απο χρήστες- θύματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τσιμπίδα εισαγγελέα στην Πίστεως. Διατάχτηκε έρευνα για το "Σχέδιο Αιγαίο" και την άλωση της Ιονικής.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στροφή στον τζόγο μετά το ρεκόρ. Σε απόσταση αναπνοής απο τις 4.700 μονάδες ο δείκτης της Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάγωμα μισθώς στις ΔΕΚΟ. Ολη η "μαύρη" εγκύκλιος του Γιάννου.

    Η ΑΥΓΗ: Το "πακέτο" Κλίντον- Ετζεβίτ. Τι θα συζητήσουν στην Ουάσιγκτον στις 28 Σεπτεμβρίου. Ανάγκη για δραστήρια παρέμβαση της Αθήνας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικο κόλπο στη Σοφοκλέους. Τα διαπλεκόμενα επιχειρούν να χειραγωγήσουν το Χρηματιστήριο και να στρέψουν τους μετόχους στα δικά τους "χαρτιά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πάρτι" διαρκείας στη Σοφοκλέους των... λουομένων. 4.696,91 μονάδες: νέο ιστορικό ρεκόρ του Δείκτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρέει αίμα στο Κόσοβο. Οι Σέρβοι σφαγιάζονται βάσει σχεδίου, παραδέχονται οι ΗΠΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Πέφτουν οι φόροι για να πέσει ο πληθωρισμός. Ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνα, πετρέλαιο...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μικρόβια στα επιτραπέζια νερά αλλά το Υπ. Υγείας μας καθησυχάζει: Εμφιαλωμένες "Διοξίνες" οι... καλύτερες της Ευρώπης!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αερομαχίες στο Αιγαίο. Λίγες ώρες μετά την προσπάθεια της Αγκυρας να πάρει μέσω του ΝΑΤΟ τον έλεγχο του FIR Αθηνών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φαρμάκι στα ποτήρια μας. Εμφιαλωμένα: μολυσμένα νερά απο δέκα εταιρίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τάμα... της Σοφοκλέους. Πάει για 6.000 μονάδες ως το τέλος του χρόνου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ολο το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Επιταχύνεται η είσοδος ιδιωτών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

    ΕΣΤΙΑ: Απο σήμερα άδεια η Αθήνα. Αλλαξαν οι συνήθειες των θερινών διακοπών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείωση της φορολογίας σε βενζίνη, ΙΧ, τσιγάρα. Εναλλακτικές λύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση υπο το φόβο του πληθωρισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οικονομία" στο ΙΚΑ. Επιχειρησιακά σχέδια αμέσου εφαρμογής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν φρένο στα φθηνά δάνεια μετά τις υπερβάσεις απο 12 τράπεζες. Επιφυλακή για τον πληθωρισμό.

    ΝΙΚΗ: "Αμόκ" για τη Σοφοκλέους. Πρωτοφανής η ημερήσια αξία των συναλλαγών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πληρωμένοι φονιάδες σφάζουν το σερβικό λαό. ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί 78 ημερών και σφαγές υπο κατοχή 64 ημερών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπερκέρδη για τις Τράπεζες. Αύξησαν κατα'208% τα έσοδά τους το 1998.

    [2] Αντιπληθωριστικά μέτρα

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "το όπλο της φορολογίας επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πλήξει το... τέρας του πληθωρισμού. Απο τη φαρέτρα της σχεδιάζει να βγάλει τη μείωση του ΦΠΑ, στο ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, ενώ σίγουρη είναι η πτώση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ηδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια τα οποία θα θέσει σε εφαρμογή, αν ως τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου δεν αρχίσει να υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ποδαρικό στη νέα χιλιετία του 2000, με λιτότητα και σκληρή εισοδηματική πολιτική, επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά και ευρύτερα σ'ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Οι αυξήσεις-ψιχία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα κυμανθούν γύρω στο 1% ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε ΔΕΚΟ".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "πάνω απο τα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων κινείται μεγάλος αριθμός Τραπεζών, με αποτέλεσμα να επιτείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ετσι, η τράπεζα της Ελλάδος αντιμετωπίζει απαγορευτικές συνθήκες για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και προσβλέπει σε δραστικά δημοσιονομικά μέτρα για να πέσει ο πληθωρισμός. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγει τη μείωση των τιμολογία των ΔΕΚΟ και των φόρων στα αυτοκίνητα".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, " ο συνδυασμός διατήρησης των ανοδικών τάσεων στα καύσιμα και η παγίωση των υψηλότερων επιτοκίων των ομολόγων του Δημοσίου προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην κυβέρνηση, που βλέπει στο τέρμα της διαδρομής προς τη ζώνη του ευρώ να αναδεικνύεται ζήτημα πληθωριστικών πιέσεων και δημοσιονομικής πίεσης".

    [3] Μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μετά τα μολυσμένα με διοξίνες τροφιμα, μας προέκυψαν τα μολυσμένα με βρώμικα ιόντα εμφιαλωμένα νερά! Μεσούντος του θέρους κι ενώ το εμφιαλωμένο νερό έχει γίνει "αξεσουάρ" ζωής, ήλθε η είδηση που τάραξε τα... κατα φαντασίαν καθαρά νερά: ένα στα τρία εμφιαλωμέαν νερά έχει πρόβλημα και ειδικότερα, το 12% των εμφιαλωμένων νερών έχει βρώμικα ιόντα, τα οποία παραμένουν στο εφμιαλωμένο νερό και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο στον άνθρωπο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "καρκινογόνες τοξικές ουσίες και βακτηρίδια μας άφησε να πιούμε το υπουργείο Υγείας. Δείγματα απο 4 εμφιαλωμένα νερά είχαν βρωμικά ιόντα που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου, ενώ σε μπουκάλια 6 γνωστών εταιριών εμφιάλωσης νερού βρέθηκαν βακτηρίδια. Το υπουργείο Υγείας γνώριζε εδώ και δύο μήνες τα αποτελέσματα των ελέγχων στα εμφιαλωμένα νερά, αλλά δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "νέα δεδομένα για την ελληνική εξωτερική πολιτική δημιουργεί η συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ, στις 28 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Αναμένεται να αναδειχθεί σε μια συνάντηση συνολικής διαπραγμάτευσης των αμερικανοτουρκικών θεμάτων, τα οποία επηρεάζουν άμεσα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Κυπριακό, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αγωγός πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν, στρατιωτικοί εξοπλισμοί και αμερικανικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι τα πέντε θέματα που περιλαμβάνει η "ατζέντα" του διαλόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σε μια νέα απίστευτη πρόκληση προχώρησαν χθές οι Τούρκοι στρατηγοί αδιαφορώντας πλήρως για τον ελληνοτουρκικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και για το δίμηνο μορατόριουμ που ισχύει τους καλοκαρινούς μήνες πάνω αποτο Αιγαίο για τα μαχητικά αεροσκάφη και αποφασίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Με την ενέργειά τους να διατάξουν νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ουσιαστικά εξέθεσαν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση η οποία υποστήριξε μόλις προχές οτι η Αγκυρα δεν διεκδίκησε τον έλεγχο του μισού Αιγαίου στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ αλλά και γαι την εμμονή της στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία όπως όλα δείχνουν το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι υποχωρήσεις στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με το οποίο να ζητείται ο επιχειρησιακός έλεγχος σε χώρο ελληνικής κυριαρχίας. Κατηγορηματικοί είναι για το θέμα αυτό, που έλαβε διαστάσεις μετά απο το δημοσίευμα του "Βήματος", οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και εκπροσωποι της κυβέρνησης, οι οποίοι και χαρακτήρισαν εξωπραγματικά τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "η ανάμιξη των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα γίνει περισσότερο εμφανής και πιεστική το αμέσως επόμενο διάστημα. Και αυτό δεδομένου οτι απο τις αρχές Σεπτεμβρίου δρομολογούνται εξελίξεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο είναι εφικτή η διευθέτηση των προβλημάτων στα εν λόγω θέματα".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "επισημάνσεις που δημιουργούν νέα διάσταση στο θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου του εναερίου χώρου του Αιγαίου έκανε χθές ο διατελέσας υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ιωαν. Βαρβιτισώτης, εξ αφορμής του σχετικού θορύβου, ο οποίος, ως γνωστόν προεκάλεσε την ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ κυβερνήσεωως και αξιωματικής αντιπολιτεύσεως".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "σε διαδικασία εθνικού "αποχρωματισμού" μπαίνει το Αιγαίο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς την 1η Σεπτέμβρη μπαίνει και τυπικά πλέον σε εφαρμογή η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και ενεργοποιείται το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "παραμονές της Παναγιάς, η Αγκυρα κουρέλιασε το μορατόριουμ στο Αιγαίο και τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δεκατέσσερα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο σε περιοχές του Κεντρικού και του Βορείου Αιγαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "στις απειλες που διαφαίνονται εναντίον της χώρας μας οι οποίες θα επισημοποιηθούν με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, στην Ελλάδα αναφέρθηκε χθές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα τόνισε οτι σφάλουν όσοι νομίζουν οτι οι κίνδυνοι αυτοί πέρασαν. Αντίθετα, η επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα, θα επικυρώσει στην πραγματικότητα και θα επισημοποιήσει αυτούς τους κινδύνους, όπως και τα πάρε- δώσε ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σημίτη και Ετσεβίτ".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μάρτυρες μιας πραγματικής επενδυτικής έκρηξης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έχουμε γίνει τις τελευταίες μέρες με τους ημερήσιους τζίρους να ξεπερνούν τα 200 ή και τα 300 δις δρχ και το Γενικό Δείκτη να οδεύει με σταθερό ρυθμό προς τις 5.000 μονάδες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διερωτάται "τι θα βρούν στη Σοφοκλέους οι χιλιάδες των μικροεπενδυτών επιστρέφοντας απο τις διακοπές τους; " και απαντά "στη Σοφοκλέους οι "φούσκες", που κυνηγούσε η επενδυτική "μαρίδα", άρχισαν να σκάνε η μία μετά την άλλη. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παίρνουν τώρα τη σκυτάλη και τοποθετούνται σε ισχυρές αξίες εν όψει της φθινοπωρινής επίθεσης των τραπεζών. Ολα δείχνουν οτι το "τάμα" για 6.000 μονάδες ως το τέλος του χρόνου μπορεί να πραγματοποιηθεί".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σε μόνιμη κατάσταση τείνουν να εξελιχθούν τα ρεκόρ του Γενικού Δείκτη που μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία μέχρι τέλους. Διορθωτικές κινήσεις αναμένονται, αλλά ο δείκτης, δεν θα υποκύψει εύκολα, εφόσο χθές ξεπέρασε τις 4.6000 μονάδες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "για μια ακόμη φορά τα... διαπλεκόμενα της αγοράς δημιούργησαν συνθήκες αλλαγής του κλίματος στη Σοφοκλέους, στρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές στα λεγόμενα "βαριά χαρτιά ώστε να ενισχυθεί το... δικό τους χαρτοφυλάκιο".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "πάρτι" έστησαν οι επενδυτές στη Σοφοκλέους και με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 240 δις δρχ πέτυχαν το τρίτο ιστορικό ρεκόρ σε μια εβδομάδα, εκτινάσσοντας τον Δείκτη στις 4.696,91 μονάδες. Απο τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν ούτε οι φημολογίες που ήθελαν τις αρχές να παρεμβαίνουν για να διακοπούν οι συναλλαγές αρκετών μετοχών μικρής κεφαλοποίησης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "ο Αύγουστος είναι ο μήνας που δεν έχει ειδήσεις, αλλά η Σοφοκλέους, αποτελεί εξαίρεση. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου εκτινάχθηκε χθές σε απόσταση αναπνοής απο το ψυχολογικό φράγμα των 4.700 μονάδων και ο παραδοσιακός μήνας των θερινών διακοπών θα είναι ίσως ο καλύτερος του έτους, τουλάχιστον απο πλευράς τζίρου. Το νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε υπο περίεργες, αντίξοες συνθήκες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτσης) τονίζει οτι "πρόσω ολοταχώς προς τις 5.000 μονάδες κινείται η Σοφοκλέους, η οποία χθές κατέκτησε και νέο ανοδικό ρεκόρ και αναρριχήθηκε στις 4.696,91 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 2,30%. Οι τράπεζες και τα blue chips φαίνεται πως ξύπνησαν απο τον πολύμηνο λήθαργό τους και ανέλαβαν την επενδυτική σκυτάλη".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα επικείμενα μέτρα για την μείωση του πληθωρισμού και η άνοδος τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Βοήθεια από τις μετοχοποιήσεις για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ράλι προς τις 5.000 - Νέο ιστορικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αποκλείονται τώρα οι νέες αναστολές - Σοφοκλέους: Νεο ρεκόρ 4.696,91 μονάδων με τα blue chips... να παίρνουν "εκδίκηση". ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Το Δημόσιο παγώνει τιμές και μισθούς - Το πολύ 2% οι αυξήσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Νεο ιστορικό ρεκόρ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του ώθησε χθες το γενικό δείκτη τιμών του ΧΑΑ η μαζική στροφή του επενδυτικού κοινού προς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 4.696,91 μονάδες, με κέρδη 105,57 μονάδων ή 2,30%. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 13 August 1999 - 9:30:58 UTC