Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εκλειψη ηλίου
  • [4] Επίσκεψη Κλίντον
  • [5] Καύσωνας
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο - Ανοδος ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, ο καύσωνας, η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον, η τελευταία έκλειψη ηλίου του 20ου αιώνα και τα ελληνοτουρκικά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10.000 επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους. "Αλκαρ" τέλος για το Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Ρόμπα" για τον Κλίντον. Ανάρμοστες σχέσεις Σημίτη-πλανητάρχη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το Σύμπαν παίζει. Παγκόσμιο δέος. Ολος ο κόσμος στον ουρανό...

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αρχισαν "εκλείψεις" μετοχών. Εκτός διαπραγμάτευσης η ΑΛΚΑΡ, άγρια επίθεση σε τράπεζες και "σκληρά χαρτιά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλέβουν τον κοσμάκη. Μετοχές -"φούσκες" στο Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Εμπρησμός για οικοπεδοποίηση. Στη Σαλαμίνα η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 400 δις ημερήσιος τζίρος στη Σοφοκλέους. Νέο ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιστορικό ρεκόρ! Ποιά πακέτα και γιατί άλλαξαν χέρια. Στις 4.585,26 μονάδες ο δείκτης χθές στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φασισμός! Εκοψαν τον Καραμανλή απο τα δελτία της ΕΡΤ. Είχαν ενημερωθεί προ δέκα ημερών για την περιοδεία.

    ΕΘΝΟΣ: Εν πλώ με τον κ. Σημίτη. Μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ" για διακοπές και... εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πέφτουν με "ληγμένα" -χρονικά- αλεξίπτωτα; Τραγωδία, ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος αλεξιπτωτιστής μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η Θράκη εκδικείται Γιωργάκη - Σημίτη. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αδειάζει τον υπουργό Εξωτερικών και κόβει την όρεξη των Τούρκων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεκόρ με παγίδες στη Σοφοκλέους. Απτόητη παρά τις διεθνείς ανησυχίες. Εκρηξη κερδών αλλά και νέας μετοχής - "φούσκας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η μεγάλη παρτίδα των 400 δις. Σοφοκλέους: Μπλόφες-χτυπήματα μεγάλων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 383 δις φαινόμενο στη Σοφοκλέους. Εντυπωσιακή εξάπλωση του ΧΑΑ σε όλες τις γωνίες της Ελλάδας.

    ΕΣΤΙΑ: Προσέξτε τα μάτια σας. Μοναδικό θέαμα αλλά λίαν επικίνδυνο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κούρσα για νέες συμφωνίες. Υπο την σκιάν του ΧΑΑ, κράτος και ιδιώτες κινούνται με ταχείς ρυθμούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συν-μέτοχοι στην είσοδο στο Χρηματιστήριο. Εγκρίθηκε η συμφωνία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Βενιζέλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπλάκ άουτ... δύο λεπτών στη Γή απο τον Ηλιο.

    ΝΙΚΗ: Τα μάτια στον ουρανό. Με δέος όλος ο κόσμος παρακολουθεί σήμερα την έκλειψη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλωνίζουν πράκτορες του FBI και της CIA σε όλη τη χώρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υστερία για την έκλειψη. Πουλήθηκαν σε τσουχτερές τιμές όλα τα ειδικά - και μή - γυαλιά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στις 12.39 αρχίζει η μαγεία της τελευταίας έκλειψης ηλίου του 20ου αιώνα.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με τη Σοφοκλέους να οδεύει προς τις 5.000 μονάδες, καθοδηγούμενη απο τους "ετεροδημότες" επενδυτές των Αθηνών που βρίσκονται στην επαρχία και έχουν εξάψει τη φαντασία των εκεί νεοεπενδυτών, οι οποίοι μαζικά και χωρίς δεύτερη σκέψη έφθασαν να τοποθετούν μέχρι 290 δις δρχ ημερισίως σε μετοχές, η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα κινείται ταχέως να αναζητεί θέση στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνει η πορεία της χώρας προς τη ζώνη του ευρώ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "νέο ιστορικό ρεκόρ για το Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε απο τον υψηλό όγκο συναλλαγών, την αποβολή μιας μετοχής - "φούσκας" και τις μαζικές εντολές των επενδυτών της "παραλίας". Η ευφορία που διακατέχει το ελληνικό Χρηματιστήριο έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί διεθνώς, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για αύξηση στα επιτόκια των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "παρτίδα πόκερ με μπλόφες, θεαματικές ανατροπές και γυρίσματα απο τους μεγάλους παίκτες θύμιζε χθές η Σοφοκλέους. Στη χρηματιστηριακή γκανιότα έπεσαν 400 δις δρχ (τα 100 δις ήταν μεγάλα πακέτα μετοχών των ΚΑΕ και του ΟΤΕ) στέλνοντας το Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα της Ιστορίας του Χρηματιστηρίου (4.585,26)".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "διπλό ρεκορ σημειώθηκε χθές στο Χρηματιστήριο εν μέσω καύσωνα και θερινών διακοπών. Ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στις 4.585,26 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών πλησίασε τα 400 δις δρχ. Το φαινόμενο της εκρηκτικής ανόδου οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων επενδυτών αλλά και στην έλευση νέων κεφαλαίων απο το εξωτερικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "πήραν φωτιά οι μετοχές στη Σοφοκλέους- επηρεασμένοι σαφώς απο τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα-και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.585,26 μονάδες, σημειώνοντας το 35ο κατά σειρά ρεκόρ. Και οι επενδυτές απο τις... παραλίες συνεχίζουν να πουλάνε και να αγοράζουν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "σπάει ταμεία στην κυριολεξία το ελληνικό Χρηματιστήριο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ ανόδου και το κυριότερο αυξάνοντας το τζίρο σε πρωτοφανή για εποχή διακοπών επίπεδα. Μόνο τη χθεσινή ημέρα οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους άγγιξαν σχεδόν τα 400 δις δρχ και η εξέλιξη αυτή οφίελεται στην εμπισοστύνη που δείχνουν ένα εκατομμύριο Ελληνες επενδυτές στην οικονομική πορεία της χώρας αλλά και στην παρέμβαση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "η πρώτη "έκλειψη" μετοχής συνέβη στο Χρηματιστήριο χθές. Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της ΑΛΚΑΡ "για λόγους προστασίας των επενδυτών", αφού διαπίστωσε οτι η εταιρία δεν αναπτύσσει καμία σχεδόν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα σχέδιά της είναι ασαφή".

    [3] Εκλειψη ηλίου

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ολόκληρος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στον ουρανό σήμερα περιμένοντας να "δεί" έναν ήλιο που δεν φαίνεται! Η ολική έκλειψη του ηλίου, έχει πάψει να απασχολεί μόνο τους ειδικούς, που περιμένουν το φαινόμενο για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, και έχει μετατραπεί σε κανονική μανία. Και ελληνική μανία βεβαίως, αφού η έκλειψη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να "φτάσει" στην Αθήνα στις 2.10 μμ και την ίδια περίπου ώρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "δύο λεπτά θα διαρκέσει το πιο γοητευτικό μπλάκ άουτ της χιλιετίας που φεύγει. Την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου θα παρακολουθήσουν σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι απο τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "μπορεί οι δεισιδαιμονίες να έχουν μειωμένη επιρροή πια στους ανθρώπους, μπορεί ελάχιστα να φοβούνται το... δράκο που θέλει να καταπιεί τον ήλιο, ή τις μεταφυσικές προεκτάσεις του φαινομένου, δεν παύει πάντως, η έκλειψη του ηλίου να προκαλεί το ενδιαφέρον του ανθρώπου, που απο τη γή παρατηρεί το σύμπαν".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρ'οτι η έκλειψις του Ηλίου είναι φαινόμενο αρκετά συχνό, απο την Ελλάδα γίνεται σπανιώτατα ορατό. Και είναι αυτό που καθιστά το σημερινό θέαμα μοναδικό. Αλλά παράλληλα, λίαν επικίνδυνο. Ενα κατά λάθος κοίταγμα στον ουρανό είναι αρκετό για να προκαλέση ανεπανόρθωτη βλάβη".

    [4] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "εισβολή" στο Προεδρικό, στο Μαξίμου και στη Βουλή επιχείρησε το κλιμάκιο του Λευκού Οίκου, προκειμένου να "κατοπτεύσει" τους χώρους απ'όπου θα περάσει ο Μπίλ Κλίντον. Πουθενά δεν βρήκαν εμπόδιο, εκτός απο τη Βουλή. Με εντολή του προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη, οι αστυνομικοί ζήτησαν τα υπηρεσιακά περίστροφα των Αμερικανών "εϊτζεντς" για να τους επιτρέψουν την είσοδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "η πηγή των περισσότερων και αρνητικότερων ειδήσεων παγκοσμίως ετοιμάζεται να έρθει και στην Ελλάδα, την οποία επίσης σαρώνει με ειδήσεις αρνητικές και εξικνούμενες μέχρι τη γραμμή της φαιδρότητας. Δεν είναι άλλος απο τον Μπίλ Κλίντον, ο οποίος μας "απειλεί" ήδη με βέβαιη επίσκεψη ανακάτεμα της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων τον ερχόμενο Νοέμβριο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ελληνική επικράτεια "πρακτοροκρατείται " απο τη CIA και το FBI, καθώς το πολυμελές αμερικανικό κλιμάκιο της... "διερευνητικής ομάδας" των "Ράμπο", που βρίσκονται στη χώρα μας για να ρυθμίσουν τους "όρους ασφαλείας" του ταξιδιού του Κλίντον, ενεργούν κανονικότατα ως επικυρίαρχοι, σε χώρα, την οποία θεωρούν προτεκτοράτο. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια "αυθαιρεσία".

    [5] Καύσωνας

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "λίγο το ανέλπιστο αεράκι, λίγο η πληροφόρηση που περιόρισε τις μετακινήσεις λίγο η μαζική φυγή των Αθηναίων τις προηγούμενες ημέρες για τις καλοκαιρινές διακοπές, τελικά καύσωνας είναι κι όπως φαίνεται θα περάσει... Οσο για σήμερα, κουράγιο. Τουλάχιστον για ένα δίωρο κανείς δεν θα ασχολείται με τη ζέστη, καθώς το ενδιαφέρον όλων θα μονοπωλήσει η έκλειψη του ηλίου που είναι ορατή και απο την Ελλάδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ο πιο ανεπιθύμητος επισκέπτης του καλοκαιριού, ο καύσωνας, βρίσκεται για δεύτερη συνεχή μέρα στη χώρα μας και φαίνεται οτι έχει βάλει στοίχημα να κάνει κάθε μέρα ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του. Το θερμόμετρο έφθασε χθές τους 40 βαθμούς, ενώ για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νέα άνοδο της θερμοκρασίας, που αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς υπο σκιάν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "αναμφισβήτητα, η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή απο τις άλλες. Ανυπόφορη, καυτή, εξαντλητική, συνάμα μαγική και θαυμαστή Αραγε με τι διάθεση να απολαύσει κανείς το θαύμα που συντελείται σήμερα ψηλά στον ουρανό, όταν ο καύσωνας βάλθηκε σήμερα να "παίξει" με τα όρια της αντοχής μας, φθάνοντας τον υδράργυρο στους 42 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας πονοκέφαλο, ατονία και δυσφορία, κυρίως στους παροικούντες στην Αθήνα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "ο Λίβας που έχει "εγκατασταθεί" πάνω απο τη χώρα δεν πρόκειται να μετακινηθεί και, όπως όλα δείχνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν και για τις επόμενες μέρες τους πολίτες".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πριν απο την επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα προηγηθεί το ταξίδι του Ετσεβίτ στις ΗΠΑ, το οποίο ήδη απασχολεί έντονα την τουρκική πολιτική σκηνή. Το ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τουρκικές εφημερίδες το χαρακτηρίζουν με έμφαση ως ένα "δύσκολο ταγκό". Το επίμαχο αλλά και "ζόρικο" σημείο των συζητήσεων για τους Τούρκους μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της τουρκικής πλευάς, όπως επισημαίνει και ο τουρκικός Τύπος θα είναι το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαίωματα και ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση Σημίτη και ιδιαίτερα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος άνοιξε την όρεξη στην Αγκυρα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και γενικότερα για την κοσσοβοποίηση όλων των βαλκανικών κρατών, έδωσε χθές ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις εθνικές μειονότητες του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Μαξ Βαν Ντερ Στόουλ".

    Κατά το ΒΗΜΑ, "τον επιχειρησιακό έλεγχο του μισού Αιγαίου απαιτεί επίσημα πλεόν η Τουρκία, εν όψει της ενεργοποίησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σχέδιο που κατέθεσε προχές ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στις Βρυξέλλες. Το τουρκικό σχέδιο μετέφερε χθές στην Αθήνα ο διοικητής της Νοτιοανατολικής πτέρυγας αμερικανός πτέραρχος Μάικλ Σόρτ".

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος ρεκόρ τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επικείμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, οι συγχωνεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο του αλουμινίου και η αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ από την Αγροτική Τράπεζα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εισροές 1,7 τρισ. δρχ. σε μετοχές, ομόλογα στο πρώτο δίμηνο 1999. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Απογείωση - Νέο ιστορικό ρεκόρ του Δείκτη. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``"Θυσία" οι κατασκευές στο νέο ρεκόρ του ΧΑΑ - Βραχυπρόθεσμα οι διεθνείς αγορές θα δώσουν τον τόνο στη Σοφοκλέους. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Στα blue chips τώρα η σκυτάλη - Νέο ρεκόρ στο ΧΑΑ παρά την υποχώρηση των ξένων. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Δύο ιστορικά ρεκόρ - Ανοδική έκρηξη στη Σοφοκλέους. ''

    [8] Χρηματιστήριο - Ανοδος ρεκόρ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Κατά τρόπο θυελλώδη εκτυλίχθηκε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση χθές, ωθώντας τον κυριότερο ελληνικό χρηματιστηριακό δείκτη σε νέα "ιστορικά ανώτατα" επίπεδα και σε ρεκόρ το ύψος των συναλλαγών. Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης τιμών ανήλθε πρόσκαιρα εως τις 4.664,88 μονάδες, σημειώνοντας νέο "ιστορικό υψηλό" για να κλείσει τελικώς στις 4.585,26 μονάδες με κέρδη 1,62%. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 11 August 1999 - 8:55:02 UTC