Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Γενικές Εξετάσεις
  • [3] Πώληση Τράπεζας Εργασίας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Κυπριακό και η πώληση της τράπεζας Εργασίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φύγε Yorgos. Αμεση παραίτηση ζητάει η ΝΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καυτό φθινόπωρο για την Παιδεία. "Βράζουν" μαθητές - καθηγητές για το φιάσκο των εξετάσεων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μυστικό της Ιονικής αποδεικνύει τη μεγάλη κομπίνα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Ματώνουν" στις παραλίες. Η κυβέρνηση έφυγε για διακοπές έναν μήνα μετά τις εξαγγελίες για "εντατικοποίηση της δουλειάς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακυρος ο φόρος στις μετοχές. "Επεσε" ο νόμος με απόφαση δικαστηρίου.

    Η ΑΥΓΗ: Βαθμοί αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναμένεται πτώση των βάσεων Α'και Β'δέσμης -άνοδος στην Δ'.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί οι Δήμαρχοι για τις πλημμύρες και τις πολεοδομικές απάτες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τρία κλειδιά για τις βάσεις. Οι βαθμολογίες για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαξίμου προς Γιωργάκη: Κλείσε το στόμα σου.

    ΕΘΝΟΣ: Γενικές Εξετάσεις: Αγωνία για 13.000 παιδιά. Τι θα κρίνει την τύχη όσων βρίσκονται στα όρια των βάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πύρ και μανία οι πυροσβέστες κατά των πολιτών. Εχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φωτιάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγρια σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης-συνδικάτων για να μην περάσει το εμπόριο ελπίδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.022 νέες θέσεις μονίμων-εποχικών και 8.000 ευκαιρίες απο τον ΟΑΕΔ για τους 18άρηδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι βαθμοί-εισιτήριο. Θέρισαν Φυσική, Χημεία και Ιστορία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιδού τα χάλια της παιδείας μας. 1 στους 3 μαθητές με βαθμό... 5. Τρομακτικό το ποσοστό αποτυχίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΣΤΙΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος απαντά. Ζητεί να κρίνεται η ουσία του έργου του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρονιά εκπλήξεων για υποψηφίους. Ολα θα κριθούν απο την αύξηση εισακτέων και την κατοχύρωση βαθμών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προνομιούχοι οι περσινοί... υποψήφιοι. Μεγάλη πτώση των βάσεων σε Α'και Β'δέμση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ 5ετίας στην αποτυχία για Φυσική και Ιστορία στις γενικές εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΝΙΚΗ: Σοκάρουν οι επιδόσεις. Παταγώδης αποτυχία σε Φυσική-Ιστορία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημαγωγούν για ΑΕΙ αφού "σφάζουν" τους μαθητές στα Λύκεια. Απάτη η "ελεύθερη πρόσβαση".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το "Λουκέτο" του ταξιδιωτικού πρακτορείου της Στουτγκάρδης προκαλεί... Ελληνογερμανική τουριστική κόντρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αρσένης οδήγησε σε αποτυχία χιλιάδες υποψηφίους. Στο περιθώριο του αύριο τα Ελληνόπουλα.

    [2] Γενικές Εξετάσεις

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "το ρεκόρ αποτυχίας στη Φυσική, οι χαμηλές επιδόσεις στην Ιστορία, αλλά και οι υψηλές βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα όλων των Δεσμών, είναι οι τρείς παράγοντες που διαμορφώνουν εφέτος τα επίπεδα των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ευνοημένοι εκτιμάται οτι θα είναι όσοι είχαν κατοχυρώσει βαθμολογίες στη Φυσική και στην Ιστορία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Φυσική ( στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτεηρ αποτυχία φέτος) και η Χημεία, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων, ρίχνουν τις βάσεις στις 2 πρώτες δέσμες, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά ανεβάζουν τις βάσεις στην 4η. Οι βάσεις στις σχολές της 3ης θα διατηρηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "απο μέτριες έως κακές ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν απο τους πίνακες με τις βαθμολογικές επιδόσεις που ανακοινώθηκαν χθές απο το υπουργείο Παιδείας. Η αποτυχία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στα μαθήματα της Φυσικής της Α'και Β'δέσμης και της Ιστορίας της Γ'και Δ'δέσμης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "το ρεκόρ αποτυχίας των τελευταίων πέντε ετών που σημειώθηκε στη Φυσική - με το 73% των υποψηφίων της Α'Δέμσης να πέφτει κάτω απο τη βάση - και στην Ιστορία με 58,4% κάτω απο τη βάση στην Δ'Δέσμη, ήταν οι δυσάρεστες εκπλήξεις των φετινών Γενικών Εξετάσεων. Ταυτόχρονα, όμως, οι καλές επιδόσεις στα βασικά μαθήματα, η συγκριτικά μεγάλη επιτυχία στα Μαθηματικά και η μικρότερη σε Εκθεση, Αρχαία και Βιολογία, συγκράτησαν τις βάσεις απο "ελεύθερη πτώση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "πανωλεθρία υπέστησαν οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως προκύπτει απο τη μελέτη των βαθμολογικών στοιχείων που έδωσε χθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό οτι επτά στους δέκα μαθητές που διαγωνίστηκαν στην Α'Δέσμη έλαβαν βαθμό κάτω απο τη βάση στη Φυσική, ενώ απογοητευτική είναι η εικόνα των γραπτών και στο μάθημα της Χημείας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "να προπαγανδίσει τη "μεταρρύθμιση" επιχείρησε χτές η κυβέρνηση, με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων. Κατέφυγε, όμως και πάλι σε λαθροχειρία, αφού μιλώντας για "ελεύθερη πρόσβαση" όλων στα ΑΕΙ, άφησε απέξω αυτούς που ήδη κόβει η "μεταρρύθμιση" στο Λύκειο και οι οποίοι το 2000 θα αντιστοιχούν στο 50% των μαθητών που μπαίνουν στο Λύκειο".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "επιβεβαίωση της αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα αποτελούν για άλλη μια φορά οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανακοίνωσε χθές το υπουργείο Παιδείας. Τα τεράστια ποσοστά όσων έγραψαν κάτων αποτ η βάση αποτελούν ουσιαστικά μια προαναγγελθείσα αποτυχία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "τα ποσοστά επιτυχίας σε Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά θα καθορίσουν τα όρια των βάσεων στις τέσσερις δέσμες, μετά την ανακοίνωση χθές των βαθμολογιών στις Γενικές Εξετάσεις. Ωστόσο για 13.000 υποψηφίους που βρίσκονται στο όριο των βάσεων, η αγωνία θα παραταθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Απο τους 140.000 που έδωσαν στις Γενικές εξετάσεις θα εισαχθούν σε ΤΕΙ-ΑΕΙ 71.004, δηλαδή 9.025 περισσότεροι σε σχέση με το 1998".

    [3] Πώληση Τράπεζας Εργασίας

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μάχη" για να περιληφθούν στη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών της Τράπεζας Εργασίας με μετοχές της Eurobank όλοι οι επενδυτές που θα αγοράσουν Εργασίας μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, βρισκόταν σε εξέλιξη εως αργά χθές το απόγευμα. Ενώ πληροφορίες απο την αγορά ανέφεραν οτι μέχρι την Παρασκευή η Eurobank θα έχει εξασφαλίσει το 40% των μετοχών της Εργασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "μέχρι αύριο στις 3 το μεσημέρι έχουν δικαίωμα οι μέτοχοι της Τράπεζας Εργασίας να συμμετάσχουν στη διαδικασία δημόσιας προσφοράς, για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της τράπεζας απο τον Ομιλο Λάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, απο τις προσφορές που είχαν υποβληθεί μέχρι χθές, ο όμιλος της Eurobank είναι πολύ κοντά στο "μαγικό" ποσοστό 50,1% που προβλέπει η διαδικασία για να αποκτήσει τον έλεγχο της "Εργασίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "αύριο στις 3 το απόγευμα με τη λήξη προθεσμίας υποβολής των προσφορών πέφτει η αυλαία στο έργο πώλησης της τράπεζας Εργασίας. Χωρίς αγωνία για την απονομή των βραβείων εφόσον το έπαθλο έχει ήδη καταχωρηθεί στην EFG Eurobank. Χωρίς εκπλήξεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, " δεν συντρέχει πλέον λόγος να εξετασθή περαιτέρω το απο 12/7 έγγραφο ατίημα της Τραπέζης Πειραιώς προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την απόκτηση ειδικής συμμετοχής, ποσοστού 50,1% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης Εργασίας, συμφώνως προς την χθεσινή απόφση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος. Ετσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην προσεχή Παρασκευή 6 Αυγούστου, όπου το ΔΣ του Χρηματιστήριου Αξιών Αθηνών θα ανακοινώση τα αποτελέσματα απο την καταμέτρηση των δηλώσεων αποδοχής των προσφορών του Ομίλου Λάτση".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "τα θεμέλια για εκ νέου άλωση και αυτή τη φορά εποικισμό της "νεκρής" Αμμοχώστου έχουν θέσει τα όργανα του Αττίλα, ολοκληρώνοντας την επισκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στις 21 Αυγούστου. Ολα αυτά, ενώ στα κατεχόμενα πανηγύρισαν την 1η του μηνός μια ακόμη επέτειο μίσους που συνδυάζει την ανάμνηση της κτήσης απο τους Οθωμανούς της Μεγαλονήσου με νεώτερες ιστορικά οδύνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Παραλλήλως, ο Ετσεβίτ, δύο μήνες πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον, της διαμηνύει οτι δεν θα δεχθεί πιέσεις για το Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "σειρά εναλλακτικών ιδεών στο εδαφικό έχουν ετοιμάσει τα επιτελεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με το Κυπριακό σε μια προσπάθειά τους να διαρμορφώσουν καινούργιες προτάσεις επί χάρτου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι η προσοχή εστιάζεται σητν επιστροφή της Αμμοχώστου και στην ευθυγράμμιση της γραμμής αντιπαράταξης με βάρος στην ανατολική Μεσαορία".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι " την προσφιλή των αποικιοκρατών εξακολουθεί να εφαρμόζει η Ουάσιγκτον, καθώς διαμορφώνει προτάσεις επί χάρτου για την Κύπρο. Ο κυπριακός Τύπος αποκαλύπτει οτι τα επιτελεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν μια σειρά εναλλακτικών ιδεών αναφορικά με το εδαφικό, διαμορφώνοντας, κατ'εντολήν των προϊσταμένων τους, προτάσεις επί χάρτου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σε ασκήσεις επί χάρτου για το Κυπριακό επιδίδονται Αμερικανοί διπλωμάτες καταρτίζοντας σχέδια επί σχεδίων για το εδαφικό. Αν και τα μηνύματα που φθάνουν απο την Αγκυρα όσον αφορά την απάντηση που θα δώσει ο Ραούφ Ντενκτάς στην πρόσκληση του ΓΓ τουΟΗΕ για την επανέναρξη του διαλόγου είναι αρνητικά, το ειδικό τμήμα των γεωγράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα του διαλόγου καταρτίζοντας σχέδια και ετοιμάζοντας ιδέες για το εδαφικό πρόβλημα οι οποίες στο σύνολό τους προβλέπουν την επιστορφή της Αμμοχώστου όχι όμως και της Μορφού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Αποδιεκνύεται έτσι η πρόθεση της Αγκυρας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής αποφάσισαν παρανόμως να θέσουν σε λειτουργία απο τις 21 Αυγούστου το ξενοδοχείο "Σαλαμίς Μπέι" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και, όπως αναφέρει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "ο προϋπολογισμός του 2000 δεν θα γράψει ανατρεπτική ιστορία απο τις κυβερνητικές παροχές. Αυτό μπορείνα γίνει μόνον απο τις μαζικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που ετοιμάζονται για τον χειμώνα, εξαιτίας των επιπλέον φόρων ύψους 500 δις της περιορισμένης έκτασης φοροελαφρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα και των πενιχρών αυξήσεων εως 2% στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση επισπεύδει τη δημοσιοποίηση του νέου προϋπολογισμού- τον Νοέμβριο αντί τον Δεκέμβριο- ώστε να περάσει το συντομότερο απο τη Βουλή".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "τη "συνταγή" που θα κρατήσει τον πληθωρισμό στα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του έτους θα αναζητήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων Γιάννος Παπαντωνίου στις καλοκαιρινές του διακοπές. Η "κούρσα" της τιμής του πετρελαίου (έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 δολάρια το βαρέλι) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για περαιτέρω αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, γεγονός που σημαίνει οτι η προσπάθεια θα εστιαστεί στη συγκράτησή του κοντά στο 2,1% ποσοστό στο οποίο αναμένεται να κλείσει και τον Ιούλιο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "τα παράδοξα των διεθνών αγορών, που θέλουν απο τώρα τα επιτόκια να ανεβαίνουν στην Ευρώπη για να καλύψουν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις εκ της διαφαινόμενης αλλά μη πραγματοποιηθείσης ακόμη ανάκαμψης, επηρεάζουν αρνητικά και την ελληνική οικονομία. Ανάλογη πίεση μεταδίδεται και στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία αν και διατηρεί την αυτονομία της, φαίνετεαι να δέχεται επιδράσεις απο τη διατηρούμενη διεθνώς αναταραχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "επιπλέον φόρους ύψους 500 δις δρχ περιορισμένης έκτασης φοροελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και πενιχρές αυξήσεις μέχρι 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2000, ο οποίος θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Η κυβέρνηση επισπεύδει τη δημοσιοποίηση του νέου προϋπολογισμού κατά τουλάχιστο 1,5 μήνα για να τον "περάσει" το συντομότερο δυνατό απο τη Βουλή και να αποφύγει έτσι την παρατεταμένη περίοδο αντιδράσεων και κινητοποιήσεων απο εργαζόμενους και συνταξιούχους, την οποία θα σήμαινε η αναμονή μέχρι τον Δεκέμβριο για την ψήφισή του".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επισπεύδουν τον προϋπολογισμό με καθαρά πολιτικά κριτήρια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασανσέρ ο Dow... Ανεβοκατέβηκε 388 μονάδες. Προσωρινά αναθάρρησαν οι διεθνείς αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πανικός στους μετόχους απο την πτώση της Eurobank. Εγκλωβισμένοι στο 50,1% οι μέτοχοι της Εργασίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μπούμ κερδών 353% φέτος στην Παράλληλη Αγορά. Ανοδος σε 59 μετοχές απο 200% έως 2.667%".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μεγάλη πτώση τιμών στις αγορές χρεογράφων. 120 μονάες έχασαν τα δραχμικά ομόλογα. Εμμεσες επιπτώσεις και στη Σοφοκλέους".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 3 August 1999 - 10:38:05 UTC