Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μειονοτικό
  • [3] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [4] Παιδεία
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, οι αντιδράσεις απο τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Σημίτη πάρε θέση για τις δηλώσεις Γιωργάκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πιάστηκε ο νονός της ακολασίας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συνένοχοι όλοι στο ξεπούλημα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Yorgos παίζει με τη φωτιά. Αμετανόητος ο Γ. Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαζέψτε τον υπουργό Εξωτερικών. Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Ζητείται συνεννόηση για το πρόβλημα των μειονοτήτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εξέγερση στη Βουλή για υπεράσπιση ρουσφετολογικών τροπολογιών

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κακοπληρωμένοι αλλά και κακοπληρωτές οι Ελληνες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οργή για τον... υπάλληλο των ΗΠΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Καθαρά τρόφιμα με βούλα. Χωρίς διοξίνες τα ελληνικά δείγματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κύριε Κολιοκώστα γιατί σιωπά η δικαιοσύνη για τον ΕΕΣ;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θαυμάστε υπουργό Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι μη προνομιούχοι μαθητές πλήρωσαν τη μεταρρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δωρεάν... αποτυχία. Β' Λυκείου: Πέτυχαν όσοι πλήρωσαν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μίνι κράχ στις διεθνείς αγορές.

    ΕΣΤΙΑ: Πως παρεσύρθη ο Γ. Παπανδρέου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μειονοτικό: Νέα πολιτική "δοκιμάζει" η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαθήματα ιστορίας για τον ΥΠΕΞ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε θολά νερά βούτηξε ο Γ. Παπανδρέου.

    ΝΙΚΗ: Επικίνδυνες ακροβασίες στο άγνωστο με "βάρκα" τη διεθνή νέα τάξη

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνα "παιγνίδια" με τα μειονοτικά ζητήματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κρύβονται οι δασικοί υπάλληλοι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι μαθητές σε ναρκο-πέδιο.

    [2] Μειονοτικό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "Θύελλα ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του περί τουρκικής μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Η πρωτοβουλία του, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκικός διάλογος, προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "δικαιολογημένων και σφοδροτάτων πολιτικών επικρίσεων, αναλόγων του μεγέθους του ατοπήματος στο οποίο προέβη, έγινε δέκτης ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αφότου έγιναν γνωστές μέσω του τουρκικού Τύπου και του "μπράβο" της "Χουριέτ" οι νεοπαγείς απόψεις του, που ανατρέπουν ως μη ωφειλα αδιαπραγμάτευτες αρχές Εσωτερικής Εθνικής Πολιτικής και δυναμιτίζουν την Συνθήκη της Λωζάννης".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "όταν ο υπουργός Εξωτερικών απεφάσισε να δώση συνέντευξη στο περιοδικό "Κλικ" μάλλον δεν φανταζόταν οτι οι δηλώσεις του θα γίνονταν πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα "Χουριέτ" υπο τον τίτλο "Μπράβο Γιώργο". Είναι προφανές οτι ο κ. Παπανδρέου παρεσύρθη απο τον ερωτώντα δημοσιογράφο κατά την ροή της συνεντεύξεως, στην οποία ανέμειξε - ως μη ώφειλε - προσωπικά θέματα με λεπτά εθνικά θέματα".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "αιφνιδιασμός απο τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη. Την ώρα που άρχιζε ο δεύτερος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου στην Αθήνα, με αντικείμενο τα δύσκολα θέματα της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για το δικαίωμα της μειονότητας να αυτοπροσδιορίζεται".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "η συνέντευξη του Γιωργάκη προκάλεσε πανελλήνια οργή. Πολλοί τον θεωρούν πλέον "υπάλληλο των ΗΠΑ". Ωστόσο, η κυβέρνηση τον καλύπτει και εκείνος επιμένει. Μάλιστα, θεωρεί "πολύ πιθανό να αναγνωρίσουμε και άλλες" - ανύπαρκτες - "μειονότητες"! Εναρμονίζεται με τη "νέα τάξη πραγμάτων" που σήμερα συσκέπτεται στο Σεράγεβο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η στάση της ελληνικής πολιτείας έναντι των μειονοτήτων στο έδαφός της αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Αιφνιδίως το θέμα τροφοδότησε χθες κύκλο πολιτικής αντιδικίας. Αφορμή υπήρξε η τοποθέτηση του υπ. Εξωτερικών, Γ. Παπανδρεου οτι δεν υφίσταται πρόβλημα με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων, αρκεί τα σύνορα να παραμείνουν απαραβίαστα και ασφαλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "πολιτικό σεισμό προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ περί "δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων", σε πολύ κρίσιμη, μάλιστα στιγμή, μεσούντος του ελληνοτουρκικού διαλόγου και μια ημέρα πριν τη σημερινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στο Σεράγεβο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "σε μπούμερανγκ για τον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνησή του εξελίσσεται ο συνεχιζόμενος θόρυβος που προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες και χθε δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου γυρω απο τον όρο "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "η διαφαινόμενη στροφή στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική στα μειονοτικά θέματα, όπως περιγράφηκε τελευταίως απο τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα η έκφραση των ιδεών της "ανοιχτής" πολυπολιτισμικής χώρας, που ανέχεται και ακόμη περισσότερο αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες - πέραν της επισήμως αναγνωρισμένης μουσουλμανικής - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων".

    [3] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "Αθήνα και Αγκυρα κατάφεραν μέσα σε μια εβδομάδα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις να μείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να κλείσουν δυο κύκλους διαλόγου χωρίς... τεθλασμένες. Σήμερα, τελευταία μέρα "ανταλλαγής ιδεών και απόψεων" μεταξύ των δυο επιτροπώς θα συζητηθεί το πλεόν "καυτό" θέμα της ατζέντας των συνομιλιών που αφορά τη συνεργασία για την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει οτι "ενδεχομένως και να εξεπλάγη ο υπουργός Εξωτερικών απο τους διθυράμβους με τους οποίους υποδέχθηκε τις δηλώσεις του ο τουρκικός Τύπος. Οπως σίγουρα εξεπλάγη ο ελληνικός λαός καθώς ο χρόνος που επελέγη για τις δηλώσεις αυτές συμπίπτει με τη στιγμή του ελληνοτουρκικού διαλόγου για "ήσσονος σημασίας" ζητήματα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "αποφασισμένη να δώσει "γην και ύδωρ" στην Τουρκία είναι η κυβένρηση με τη σιωπηλή συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αποτελούσαν απλως μια πρώτη γεύση των προθέσεων που υπάρχουν. Αλλάζει η πολιτική μας έναντι της γειτονικής χώρας, σύντομα θα άρουμε και το βέτο, η ελληνοτουρκική προσέγγιση, όπως τη σχεδίασαν οι Αμερικανοί, υλοποιείται βήμα προς βήμα".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "ο πρωτος κύκλος του ελληνοτουρκικού διαλόγου ολοκληρώνεται σήμερα με τις συζητήσεις γύρω απο τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι "ανοικτή" στις συζητήσεις γύρω απο τα θέματα αυτά - επί των οποίων οι δυο χώρες έχουν ανταλλάξει απόψεις και στο παρελθόν - χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί μια μονομερή συμφωνία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμίζει οτι "σήμερα τα σπουδαία απο τον ελληνοτουρκικό διάλογο καθώς κατά την επανάληψή του χθες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα πολιτιστικά και τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης. Οι πρέσβεις κ. κ. Σκοπελίτης, Γεροκωστόπουλος και Αιλιανός θα συζητήσουν σήμερα με την τουρκική αντιπροσωπεία θέματα που αφορούν την τρομοκρατία και όωπς αναφέρουν αρκετές πληροφορίες απο την Αγκυρα είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί απο τουρκικής πλευράς το κλείσιμο των γραφείων του ΡΚΚ στην Ελλάδα και την απέλαση των Κούρδων απο την Ελλάδα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "στο επίμαχο θέμα του ΡΚΚ έφτασε χθες ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο οποίος συνεχίζεται ομαλά στην Αθήνα απο κλιμάκια των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών. Μέχρι στιγμής, τα σχόλια για τη διαδικασία ειναι ιδιαίτερα θετικά τοσο απο την Αθήνα οσο και απο την Αγκυρα, ενω Τούρκοι αξιωματούχοι οπως ο πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ και ο υπουργός εξωτερικών Ι. Τζεμ κάνουν λόγο για "ευχάριστες και σημαντικές εξελίξεις".

    [4] Παιδεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ του Ρίζου, γράφει οτι "Απο-μαθητοποιείται" η Παιδεία. Σε δύο χρόνια απο σήμερα λιγότεροι απο 70.000 μαθητές έναντι των 120.000 που αποφοίτησαν φέτος, θα τελειώνουν το Λύκειο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθές η ΟΛΜΕ, ερμηνεύοντας τις διαθέσεις και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα αποφοιτούν οι μισοί σχεδόν μαθητές που δίνουν εξετάσεις.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "Στο 31,6% νεβάζει η ΟΛΜΕ το ποσοστό των αποτυχόντων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου, απο το 50% των σχολείων, ενώ επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, πως σε δύο χρόνια ο αριθμός των αποφοίτων του λυκείου θα μειωθεί κατα 40% ή και 50% εξαιτίας της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. "

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει πως "Η παιδεία κοστίζει, η αποτυχία είναι δωρεάν. Αυτό προκύπτει απο την επεξεργασία των στοιχείων που έδωσε χθές η ΟΛΜΕ για τις εξτάσεις της Β' Λυκείου. Στις πόλεις -οπου υπάρχουν φροντιστήρια- το ποσοστό της αποτυχίας κυμαίνεται απο 25-30%. Στην περιφέρεια όπου υπάρχουν λιγότερα, στο 40-45% και στις απομακρυσμένες περιοχές εκοξεύεται στο 80%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "Συγκλονιστικά στοιχεία για τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαστάσεις της αποτυχίας αποκάλυψε χθές η ΟΛΜΕ. Χαώδεις είναι οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών μεταξύ των Λυκείων των πόλεων και της περιφέρειας, γεγονός που πιστοποιεί οτι η "μεταρρύθμιση" δημιούργησε σχολεία δύο ταχυτήτων".

    Κατα την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "Οι μισοί μαθητές θ'απομείνουν στα Λύκεια τα επόμενα χρόνια και τα πανεπιστήμια θ'αναζητούν φοιτητές απο το εξωτερικό. Η φετινή παταγώδης αποτυχία στέλνει τους μαθητές κατά κύματα στα φροντιστήρια, εξαντλώντας οικονομικά τους γονείς. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι αμφίβολα, αφού οι περισσότεροι καλούνται να ξαναδώσουν απο 8 εως 11 μαθήματα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Σ'αυτόν τον δρόμο θα κινηθούν και τη νέα χρονιά οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, όσο το Υπουργείο Παιδείας αρνείται πεισματικά να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου. Τίποτα δεν σταματάει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στην Παιδεία. "

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βούτηξε ο Dow Jones. Δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί έπεσαν τα ξένα χρηματιστήρια. "Χωνεύουν" την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επανέρχεται η απειλή των αμερικανικών επιτοκίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανάπτυξη 3,5% φέτος με στήριγμα τον τουρισμό. 29 Σεπτεμβρίου κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2000".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αμερικάνικο ντόμινο παρασύρει σε πτώση τις αγορές. Νέα αύξηση επιτοκίων προετοιμάζει η FED".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 July 1999 - 10:16:37 UTC