Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Λαθρομετανάστες
  • [03] Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Ρωσία - Κόσοβο- Θεσσαλονίκη
  • [07] Καταδίκη Τουρκίας
  • [08] Αλβανία - ΠΓΔΜ
  • [09] Αλλαγές στην αστυνομία
  • [10] ΝΔ
  • [11] Οικονομία
  • [12] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σημερινή σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, η σύλληψη και απέλαση των λαθρομεταναστών και η πορεία της Οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γεράκης στο ΣΔΟΕ. Κάθαρση αποφάσισε ο Κολιοκώστας για το όργιο διαφθοράς των...."αδιάφθορων".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με το σύνθημα "διορίστε γιατί χανόμαστε" η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε: Προσλήψεις τώρα και παντού.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λίστα της CIA με 66 στόχους στην Ελλάδα. Τη μοίρασε στα στελέχη της. Απόρρητος κατάλογος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εκτός βάθρου ο Μπακούρης. Ετοιμος να παραιτηθεί, διάδοχός του ο άλλοτε ταμίας του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι χιλιάδες συμβασιούχοι μετά απο συνεχή υπηρεσία 24 μηνών.

    Η ΑΥΓΗ: Η ΕΛ. ΑΣ. τους ενώνει. Ιδρύεται αρχηγείο αστυνομίας σε στύλ χωροφυλακής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σπίτια με δόσεις απο 30-50.000 δρχ το μήνα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Την κάθε 1η του μηνός θα δίνουν λογαριασμό για ολοκλήρωση των έργων μέσα στο 1999. Ο κ. Σημίτης ανεκοίνωσε στους υπουργούς του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σάπια κρέατα στο Κόντιντεντ. Η εταιρία ισχυρίζεται οτι τα είχε προς καταστροφή.

    ΕΘΝΟΣ: Ολα νέα στην ΕΛ. ΑΣ. Με το αρχηγείο γίνεται ανεξάρτητη και... Αγγλίδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το... σκουπόξυλο κατέφθασε ο Αλβανός ΥΠΕΞ. Ενοχλημένα τα Τίρανα απο το "σκούπισμα" των λαθρομεταναστών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 5 βόμβες στο στράτευμα, ενώ μεθοδικά επιχειρείται η ματαίωση της αγοράς των F-16.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στημένα τα θέματα της Φυσικής. Βαρύτατη καταγγελία απο την Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Στόχος να πλήξουν το σύστημα των γενικών εξετάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σημίτης: μάχη με το χρόνο. Αγωνιώδεις εντολές για Υγεία, Παιδεία, Αγρότες, Ανεργία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Με κάθε θυσία θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. 100 δις ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη κατά των αυξήσεων.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξησις 250% στα ταχυδρομικά. Εξωφρενική επιβάρυνσις βιβλίων και εντύπων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα μέτρα απαιτεί τώρα ο πληθωρισμός. Αντί διαρθρωτικών αλλαγών, διαιωνίζονται οι θυσίες των πολιτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σπίτια με "λήζινγκ" απο τον ΟΕΚ. Πέντε νέες παροχές στους δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 200.000 Αλβανοί υπο απέλαση, βόμβα για Αθήνα-Τίρανα. Αντιδρά στις "σκούπες" ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

    ΝΙΚΗ: Αλλάζει ριζικά η ΕΛ. ΑΣ. με νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γιατί 3.470 βιομήχανοι στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη. Οταν γελούν οι λίγοι, "εκλεκτοί", κλαίνε οι πολλοί...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σπίτια για όλους με τη μέθοδο της πληρωμής "ενοικίου" και χωρίς τη λήψη στεγαστικού δανείου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αδικίες: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Εξετάσεις στη Φυσική.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλβανία: ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ζητεί με κάθε επισημότητα: Κόσοβο και Μαυροβούνιο να γίνουν ανεξάρτητα κράτη.

    [02] Λαθρομετανάστες

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "βόμβα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απειλούν να γίνουν οι επιχειρήσεις - "σκούπες", με την απέλαση των Αλβανών λαθρομεταναστών. Το θέμα θα θέσει σήμερα στον Γιώργο Παπανδρέου ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να "ξεκαθαρίσει το τοπίο" των παρανόμως διαβιούντων στην Ελλάδα και τους προσεχείς μήνες σκοπεύει να επαναπροωθήσει στην Αλβανία τους λαθρομετανάστες, που υπολογίζονται σε 175.000-200.000".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "τα... ρέστα για τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ζητήσουν με τον πλέον επίσημο τρόποι οι Αλβανοί, καθώς φθάνει εσπευσμένα σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο για συνομιλίες".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "σε πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας προχωρά η αλβανική κυβέρνηση, απαιτώντας απο τις ελληνικές αρχές την επίσπευση της νομιμοποίησης των Αλβανών λαθρομεταναστών. Το αίτημα- πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης θα μεταφέρει σήμερα στη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Π. Μίλο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "η πίεση στην οποία προβαίνει η αλβανική κυβέρνηση προς την ελληνική, συναρτάται άμεσα - σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της "Ε. Ω"- με της Βορείου Ηπείρου και ούτε λίγο ούτε πολύ το "χαρτί" που σήμερα θα παίξει ο αλβανός αξιωματούχος στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου μεταφράζεται στο εξής: ή αφήνετε ήσουχους τους Αλβανούς στην Ελλάδα, ή θα αλλάξουμε τα φώτα στους Βορειοηπειρώτες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το πογκρόμ κατά των αλλοδαπών εργατών, που ζούν και εργάζονται στη χώρα μας. Χτές εκατοντάδες μετανάστες στη ΒΑ Αττική, στην Αθήνα (Ομόνοια) και την Πάτρα έπεσαν στη... λαβίδα της Αστυνομίας, της οποίας το έργο έχει τύχει μεγάλης προβολής απο τα κανάλια".

    [03] Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε απόφαση για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου οδηγείται το υπουργείο Εσωτερικών. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν αφόρητα την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου για να δεχθεί τροπολογία που της έχουν υποβάλει. Μέλςο της κυβέρνησης τόνισε στους βουλευτές οτι η πίεση είναι τόσο μεγάλη, ώστε η τροπολογία θα γίνει μάλλον δεκτή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις του ν. 2190".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "σκληρή κριτική για τις επιλογές του, σε κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να δεχτεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας ανοίγουν σήμερα. Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη που πρόσκεινται στην αποκαλούμενη και "εσωκομματική αντιπολίτευση" δεν θα χαριστούν στον κ. Σημίτη, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να μην οξυνθούν τα πνεύματα κατά τη σημερινή σύνοδο της ΚΕ του Κινήματος αναζητεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "αποφασισμένα προσέρχονται τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στη σημερινή σύνοδο της ΚΕ για να ταπούν "έξω απο τα δόντια" και στο τέλος να καταψηφίσουν τις εισηγήσεις του ΕΓ τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα της 13η Ιουνίου όσο και το σχέδιο Σκανδλίδη για την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "την πολιτική στροφή του ΠΑΣΟΚ στον "παπανδρεϊσμό" αποφάσισε η "εκσυγχρονιστική" ηγεσία της παράταξης, που καλεί σήμερα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να επικυρώσουν την επιλογή του διμέτωπου".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η Αγκυρα αθέτησε χθές τη συμφωνία της με την Αθήνα για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων, αλλά και προκλήσεων κατά τους θερινούς μήνες. Πέντε μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή του λεγόμενου "θερινού μορατόριουμ", 18 τουρκικά F-16 εισήλθαν αιφνιδιαστικά χθές το μεσημέρι στο FIR Αθηνών και παραβίαζαν επί 60 λεπτά τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Ηταν τόσο η σφοδρότητα των χθεσινών προκλήσεων που σημειώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και εικονικές αερομαχίες, όταν οι Τούρκοι πιλότοι- παρά την αναχαίτιση- αρνούνταν να απομακρυνθούν απο το FIR Αθηνών".

    [06] Ρωσία - Κόσοβο- Θεσσαλονίκη

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σήμερα αναμένται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - ενδεχομένως και στο Βόλο- τα τέσσερα ρωσικά πλοία με στρατιώτες και οπλισμό με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, και τον χώρο δεν εποπτεύει ο ρωσικός στρατός στην Πρίστινα. Ηδη, απο την περασμένη εβδομάδα έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη αξιωματικοί του ρωσικού στρατού για να ρυθμίσουν - σε συνεννόηση με τους επιτελείς του ΝΑΤΟ - τις τελευταίες λεπτομέρειες για την μαζική άφιξη των στρατιωτικών τμημάτων στην Ελλάδα".

    [07] Καταδίκη Τουρκίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "δεκαπέντε καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας για υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, βασανισμούς και άρνηση του δικαιώματος σε αμερόληπτη δίκη εξέδωσε χθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωνε οτι η Τουρκία έχει πιθανότητες να αναγνωριστεί επισήμως υποψήφιο μέλος για την ΕΕ υπο την προϋπόθεση να μην εκτελέσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ η Ρωσία διατύπωνε δημοσίως την "απαίτηση" να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις απο το Ιράκ, κάνοντας λόγο για "στρατιωτική εισβολή".

    [08] Αλβανία - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "σκληρή "κόντρα" για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου κυρίως αλλά κι γενικότερα για την πιθανότητα αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή εκδηλώθηκε χθές, και μάλιστα με άκομψο τρόπο, μεταξύ των προέδρων της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο δεύτερος στα Σκόπια".

    [09] Αλλαγές στην αστυνομία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στα 15 χρόνια που πέρασαν απο την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με τη Χωροφυλακή, όλοι σχεδόν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης εξήγγειλαν κατά καιρούς τη σύσταση Αρχηγείου στην ΕΛ. ΑΣ. Τελικά το όνειρο 43.000 αστυνομικών, θα γίνει πραγματικότητα την Πρωτοχρονιά του 2000".

    [10] ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "Ιούλιος μήνας. Και το ... "μητσοτακέϊκο" -πιστό στην παράδοση- αρχίζει να ξιφουλκεί σε βάρος του κόμματος που το φιλοξενεί. Λίγο μόλις μετά τη θριαμβευτική πρωτιά της ΝΔ στις ευρωεκλογές και ενώ επίκειται η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε μια απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "σκληραίνει η "υπόγεια" κόντρα μεταξύ της Ρηγίλλης και της Αραβαντινού, με αφορμή την επιθυμία του τέως πρωθυπουργού Κ. Μητστάκη να είναι υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα και την πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ Κ. Καραμανλή να ελέγξει απόλυτα το κόμμα του, βάζοντας "στη γωνία" τον επίτιμο και τους υποστηρικτές του. Τώρα "καραμανλικά" στελέχη υποστηρίζουν πως το "βέτο" Μητσοτάκη για την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά αφήνει εντελώς αδιάφορο τον αρχηγό της ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφερόμενος στο σκάνδαλο Λίτον τονίζει οτι "στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, θεωρούν αναγκαίο, τουλάχιστον για προληπτικούς λόγους οτι δεν πρέπει να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο ο κ. Βαρβιτσιώτης. Καταλήγοντας μιλούν για πλήρη περιθωριοποίηση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, που σήμερα δίνει την εικόνα οτι "λύνει και δένει" στη Ρηγίλλης".

    [11] Οικονομία

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "την ανάγκη νέων φορολογικών μέτρων για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την επίτευξη του κριτηρίου σύγκλισης προεξοφλεί πλέον η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα εμφανίζεται να υπερτονίζει τις πιέσεις απο την ανατίμηση των καυσίμων, ώστε να αποδώσει σε αυτές το πρόβλημα, αποκρούοντας αιτιάσεις για υστέρηση του σχεδιασμού της".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "το τέρας του πληθωρισμού ξαναβλέπει η κυβέρνηση να ορθώνεται μπροστά της, καθώς οι υπερβολικές αυξήσεις των καυσίμων αλλά και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρότι η ένταξη της χώρας στη Νομισματική Ενωση θεωρείται δεδομένοι, οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν οτι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αναθερμανθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2000".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι είναι η κυβέρνηση"αποφασισμένη να συγκρατήσει με κάθε κόστος τον πληθωρισμό, προκειμένου να εκπληρωθεί το κριτήριο ένταξης, θυσιάζοντας ακόμη και μέρος του πακέτου των φοροελαφρύνσεων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Στο υπουργείο εθνικής Οικονομίας εκτιμούν οτι εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα 19 δολάρια το βαρέλι, το κόστος των αναγκαίων αντιπληθωριστικών μέτρων ώστε να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κάτω απο το επίπεδο του 2% μέχρι το τέλος του έτους θα ανέλθει σε 80 -100 δις δρχ απο τα οποία τα 30-35 δις θα διατεθούν φέτος και τα υπόλοιπα το 2000".

    Η ΕΣΤΙΑ διερωτάται αν "η ιδία η Κυβέρνησις διηρημένη, καθημαγμένη, αλληλοϋποβλεπομένη, είναι άραγε είς θέσιν να λάβη ουσιαστικά μέτρα; Αν χρειαστούν για την ένταξη; "

    (Γ. Π.)

    [12] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόοδος υπο απειλή. Στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Επεσε ο πληθωρισμός στο 2,1%, αλλά... Δολάριο 320 δρχ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καυτός Ιούλιος για τον πληθωρισμό. Ανησυχία παρά την πτώση στο 2,1% τον Ιούνιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα καύσιμα αχίλλειος πτέρνα του πληθωρισμού".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αυξάνονται τα κέρδη στην ελληνική βιομηχανία. Ολοι οι κλάδοι βελτιώνουν τις επιδόσεις τους"

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 9 July 1999 - 8:23:06 UTC