Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ομόλογα - Κρίση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος απο την πώληση του μάνατζμεντ της Ολυμπιακής, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευρω... μάγκες οι Ελληνες. Ερευνα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη φυλακή η σύζυγος Συμβούλου Επικρατείας. Πλήρης δικαίωση του "Αδέσμευτου" για την αρπαγή της Πεντέλης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αμερικανοί πεζοναύτες στο Π. Ψυχικό. "Στρατόπεδο" η βίλα του δολοφονημένου σταθμάρχη της CIA Ρ. Ουέλς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Καλοκαιρινή διάλυση. Θερμό μέτωπο με στάσεις εργασίας των καθηγητών και απεργία στην Ολυμπιακή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αερομαχία για την Ολυμπιακή. Αρχίζει μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης- εργαζομένων.

    Η ΑΥΓΗ: ΟΑ: Απαξιωμένη στα ξένα χέρια. Λεόντεια η σύμβαση για το μάνατζμεντ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαπλεκόμενη ληστεία στο Χρηματιστήριο. Εστησαν κόλπο για να αρπάξουν τζάμπα τις μετοχές 1.000.000 επενδυτών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θα καεί εφέτος. Σύσκεψη για να ληφθούν μέτρα. Με πόσες πυρκαϊές θα είμαστε τυχεροί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμπαιγμός και δράμα. Δήμιος χιλιάδων παιδιών ο Αρσένης. Καίνε τα όνειρα σε 1 στους 2 μαθητές.

    ΕΘΝΟΣ: Μόνιμοι οι 29.642 έκτακτοι του Δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Που είσαι Ωνάση να δείς το χάλι μας. Με απεργίες η υποδοχή του Αγγλου μάνατζερ στην Ολυμπιακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαζική φυγή απο το ΠΑΣΟΚ. Μυστικός δείπνος Ακη με 30 στελέχη;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία βαθμολογητών στα Λύκεια. Στα όρια της αντοχής τους καθηγητές-μαθητές μετά απο 10 ημέρες εξετάσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φρενοκομείον "Η Ελλάς". Δύο έρευνες πανευρωπαϊκές "αποκαλύπτουν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολιορκεί την Εργασίας ο όμιλος Πειραιώς. Αντιπροσφορά ετοιμάζει ο Μιχάλης Σάλλας στην πρόταση Λάτση.

    ΕΣΤΙΑ: Ολη η αλήθεια για την Ολυμπιακή. Ασυγχώρητα λάθη της κυβερνήσεως Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το απόρρητο σχέδιο για την ΟΑ. Τα "φτερά των πέντε ηπείρων" ψαλιδίζονται για εσωτερικές, μόνον, πτήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΑΤΟϊκοί περίπατοι επί των ερειπίων. Η Γιουγκοσλαβική βουλή ψήφισε την άρση της κατάστασης πολέμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρομοκρατούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ζητήθηκε προστασία απο ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΝΙΚΗ: Οχι σε διμερή συμφωνία. Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση της Αγκυρας. Αρνείται συνεργασία με θύματα τους Κούρδους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοιχτά τα μάτια να έχει ο λαός για τις εξελίξεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παραοικονομία: 1η η Ελλάδα. Απόρρητη έκθεση της Κομισιόν για όλα τα κράτη - μέλη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι πολίτες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Η Ελλάδα καταστρέφεται απο κοινούς εγκληματίες.

    [2] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η αερομαχία εργαζομένων και κυβέρνησης για την "Ολυμπιακή" άρχισε και η μετωπική σύγκρουσή τους προοιωνίζεται, δυστυχώς, μαύρο καλοκαίρι για τους επιβάτες, με δυσμενέστατες συνέπειες για τον τουρισμό. Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ οι αντιμαχόμενοι ανταλλάσσουν... πυραύλους απειλών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στο πλέον οριακό σημείο, της σχεδόν τεσσαρακονταετούς, ιστορίας της βρίσκεται η, άλλοτε κραταιά στους αιθέρες και νύν υπο... ανώμαλη προσγείωση και συντριβή, "Ολυμπιακή Αεροπορία". Ο υπερχρεωμένος Εθνικός Αερομεταφορέας - καμάρι άλλοτε του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου και δημιούργημα τουθυλικού Σμυρνιού Αριστοτέλη Ωνάση- παραδίδεται κατ'ουσίαν σε ξένη Διεύθυνση με άγνωστα αποτελέσματα ως προς τις δυνατότητες ανάκαμψεώς της".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "η απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του μάνατζμεντ της ΟΑ στη θυγατρική της British Airways, βρετανική εταιρία Speedwing, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου: οι συνδικλαιστές του εθνικού μας αερομεταφορέα αντιδρούν έντονα στην προωθούμενη "συμμαχία" με τον Βρετανικό κολοσσό των αερομεταφορών και υποστηρίζουν οτι η σύμβαση "μυρίζει σκάνδαλο", ενώ ταυτόχρονα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στους όρους της συμφωνίας".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "εντείνονται οι αντιδράσεις για την εκχώρηση του μάνατζμεντ της Ολυμπιακής στην αγγλική British Airways, ενώ οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 1 Ιουλίου. Η Ολυμπιακή, αφού αφέθηκε να κατακυλήσει χάνοντας μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, παραδίδεται τώρα στον "σωτήρα" ξένο μάνατζερ, ο οποίος όμως δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση για την έκβαση της αποστολής του"

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δύο είναι τα ενδεχόμενα για την μελλοντική τύχη της ΟΑ μετά την απόφαση της Κυβερνήσεως Σημίτη να αναθέσει το μάνατζμεντ της εταιρίας στην βρετανική Speedwing θυγατρική της British Airways. 'Η θα καταλήξη στις βρετανικές αερογραμμές ή θα κλείση! Πάτνως ως εθνικός αερομεταφορέας θα παύση να υπάρχη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "η Ολυμπιακή υπο τη νέα βρετανική διοίκηση θα οδεύσει προς τη συρρίκνωση, όπως αποκαλύπτεται απο απόρρητο σχέδιο που έχει καταστρώσει για λογαριασμό του εθνικού αερομεταφορέα η εταιρία συμβούλων Avmark. Το σχέδιο που παραδόθηκε λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η παραχώρηση του μάνατζμεντ στη Speedwing χρακτηρίζςι ως "καταστροφικά ζημιογόνες" τις γραμμές της Ολυμπιακής προς Αυστραλία, Μπάνγκοκ, Νότιο Αφρική, ΗΠΑ και Καναδά και εισηγείται τη διακοπή των πτήσεων αυτών".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "νωρίτερα του συνήθους άρχισε εφέτος η θερινή διάλυση τουκράτους, παρότι θα καθυστερήσουν τα περίφημα "μπάνια του λαού". Τα πρώτα συμπτώματα έγιναν ήδη αισθητά στην Παιδεία, όπου υπο τις πιο ομαλές συνθήκες η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις νέου τύπου εξετάσεις της Β'Λυκείου αποκλείεται να ανακοινωθούν πριν απο τα μέσα Ιουλίου. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι οτι η ΟΛΜΕ αρχίζει απο σήμερα στάσεις εργασίας απο τη 1 μετά το μεσημέρι, απο τις οποίες θα προκύψει νέα και μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διόρθωση των γραπτών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "με το νέο σύστημα των εξετάσεων της Β'Λυκείου το υπουργείο Παιδείας τα πήγε καλά, όχι όμως καιμε τους βαθμολογητές των γραπτών οι οποίοι απειλούν να "μπλοκάρουν" τη βαθμολόγηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποδεικνύεται εμπαιγμός και εξελίσσεται σε δράμα για χιλιάδες μαθητές του Λυκείου. Οι κυβερνώντες καίνε τα όνειρά τους για πρόοδο και προκοπή. Ο Αρσένης αναδεικνύεται δήμιος για χιλιάδες παιδιά. Οι μαθητές της Β'Λυκείυο που θα "πριμοδοτηθούν" καταδικάζονται να αποφοιτήσουν με πιστοποιητικό σπουδών που τους αποκλείει απο ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "διογκώνεται στα Λύκεια το κύμα των αντιδράσεων καθηγητων, μαθητών και γονέων στη "μεταρρύθμιση" Αρσένη. Σε αποχή απο τη βαθμολόγηση γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων της Β'Λυκείου προχωρούν οι καθηγητές. Τα αποτελέσματα δεν προβλέπεται να ανακοινωθούν πριν απο τις 25 Ιουλίου, ενώ σε πολλά τμήματα της Α'Λυκείου οι μισοί μαθητές χάνουν τη χρονιά τους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "και οι μαθητές της Α'Λυκείου ενδέχεται να επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο σε όσα μαθήματα έπεσαν κάτω απο τη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας μελετά την επέκταση του θεσμού των μετεξεταστέων-που καταργήθηκε και κατ'εξαίρεσιν ισχύει μόνο για εφέτος, ειδικά για τους μαθητές της Β'Λυκείου - μετά τα πρώτα απογοητευτικά στοιχεία βαθμολογικών κέντρων απο τα οποία προκύπτει αποτυχία των μαθητών της Α'τάξης στις εξετάσεις".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για νέο κύκλο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη στις 10 Οκτωβρίου, αφού ζητηθούν κάποιες διευκρινίσεις. Ωστόσο, οριστική απόφαση θα ληφθεί απο το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα ληφθεί και επίσημα η πρόσκληση Ανάν και το ΣΑ εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα τα δύο νέα ψηφίσματα για την Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "κλειστές διαβουλεύσεις με αντικείμενο την έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών του γγ Ηνωμένων Εθνών στην κύπρο, προγραμματίζει η ολομέλεια του ΣΑ. Κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, προσκρούει στο... "βράχο" της τουρκικής αδιαλλαξίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) επισημαίνει οτι "με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά ο Τουρκοκύπριο ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στι ςκινήσει ςτης διθνούς κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Μετά την πρόθεση που εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν να καλεσει τις δύο πλευρές σε άνευ όρων διάλογο, ο Ντενκτάς χαρακτήρισε "ανοησία" το σχέδιο και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία, εάν πρώτα δεν αναγωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ενώ, τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και όλα τα κυπριακά κόμματα αντιμετωπιζουν με πολύ σκεπτικισμό την έκθεση του γγ του ΟΗΕ προς το ΣΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται να υποστηρίξει την απαράδεκτη και καταδικαστέα ανάμειξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην πολιτική ζωή της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς στις προτάσεις που κατέθεσε επισήμως ο γγ του ΟΗΕ αποτελεί την πλέον κυνική επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους προσέβαλε προσωπικά τον Κόφι Ανάν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση απο τους ισχυρούς του κόσμου που σφυρίζουν αδιάφορα επί 25 ολόκληρα χρόνια".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕξ "χτενίσθηκε" το προηγούμενο 48ωρο η απαντητική επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ. Το περιεχόμενο της επιστολής - που θα σταλεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα- έχει την έγκριση του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει με την επιστολή αυτή να οριοθετήσει τι συζητά και τι δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία. Δεν συζητά κατά κανέναν τρόπο την τουρκική πρόταση για διμερή διάλογο και ενδεχομένως συνεργασία στο πρόβλημα της τρομοκρατίας".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "σε μια προσπάθεια βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζέμ προτείνει την επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, απορρίπτει την πρόταση της Αγκυρας για υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για Διαβαλκανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "με επιστολή που αναμένται να φθάσει σήμερα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ι. Τζέμ, ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει τη διατυπωθείσα απο την Αγκυρα πρόταση για σύναψη διμερούς συμφωνίας αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Αθήνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ανάλογης τριμερούς συμφωνίας με Βουλγαρία και Τουρκία αλλά και ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας με τη γείτονα σε άλλους τομείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "σε νέο Νταβός οδηγεί τα εληνοτουρκικά ο υπεξ Γιώργος Παπανδρέου. Αντιγράφοντας την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του πατέρα του το 1987 προχωρεί με γοργά βήματα την πολιτική προσέγγισης με τη γειτονική χώρα δείχνοντας παράλληλα να αγνοεί το mea culpa (δικό μου λάθος) που είπε ο τότε πρωθυπουργός ένα χρόνο αργότερα".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία όλα τα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, σεβόμενη όμως την εσωτερική έννομη τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές των διεθνών οργανισμών, των οποίων και οι δύο χώρες είναι μέλη. Αυτό αναφέρει στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρνήθηκε την έκδοση ανακοίνωσης του γγ της Συμαχίας για το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο, για το οποιό όμως δεσμεύεται η Αγκυρα οτι θα το εφαρμόσει στην πράξη".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κρίση στην αγορά ομολόγων, η άνοδος τιμών κατά 0,73% στο Χρηματιστήριο, το σχέδιο των Βρετανών για την εξυγίανση της Ο. Α και η φημολογία για νέες εξαγορές στον τραπεζικό χώρο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προβληματισμός για τα ομόλογα από την αρχή της διεθνούς κρίσης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Να, τι σχεδιάζουμε για την Ολυμπιακή: Μιλά ο διευθυντής της British Airways".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σάλλας - Λάτσης για τη Γενική. Πειραιώς: Οι φήμες τη φέρνουν πρώτο φαβορί".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρύπα 400 δισ. άνοιξαν δολάριο και γιέν - Ξαφνική εκτίναξη του Δημοσίου Χρέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κλίμα αναταραχής στις διεθνείς αγορές - Μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων - πτώση τιμών".

    [7] Ομόλογα - Κρίση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Κλυδωνιζόταν η ελληνική αγορά και οι διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις, οι κερδοσκοπικές κινήσεις εντείνονται, ενώ οι μεγάλοι επενδυτές δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αγορές στην παρούσα φάση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 25 June 1999 - 8:12:57 UTC