Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευρωεκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Γιουγκοσλαβικό
  • [5] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος των ευρωεκλογών, οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΚαμπανΑΚΗ στον Σημίτη. Η ήττα φέρνει γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ. Μελετούν επιστροφή στο "δωστ'τα όλα".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τώρα είναι η ώρα του Καραμανλή. Η απόλυτη αλήθεια της κάλπης με αριθμούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ηφαίστειο το ΠΑΣΟΚ απο την ήττα Σημίτη. Σκληρό τελεσίγραφο- Ξύπνησε ο Ακης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ηγεμονία ΝΔ-Καραμανλή. Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση οι δύο μεγάλες στρατηγικές κινήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεγάλος χαμένος ο Σημίτης. Του χρεώνουν τη συρρίκνωση- Τον κάλεσαν σε απολογία. Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Καραμανλής.

    Η ΑΥΓΗ: Τροποποιείται το πολιτικό σκηνικό. Σε αμφισβήτηση ο δικομματισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενικό ξήλωμα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Να φύγουν οι αποτυχημένοι υπουργοί και οι άσχετοι καρεκλοκένταυροι απο τη Χ. Τρικούπη και το Μαξίμου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σταυρόλεξο Σημίτη. Αλλαγές στην κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου. Ανοίγματα στους αγρότες και φορολογικές μεταβολές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βγήκαν τα στιλέτα. Αρένα το ΠΑΣΟΚ μετά τη μεγάλη ήττα. Διαλύεται η κυβέρνηση της πολιτικής απάτης και των εθνικών ταπεινώσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοιγμα στο 8,5%. Στο ΠΑΣΟΚ επείγονται για "επαναπατρισμό" των διαρροών. Τα στελέχη ζητούν ανασχηματισμό και έμφαση στην κοινωνική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καμπάν-ΑΚΗ στο ΠΑΣΟΚ. Τσοχατζόπουλος: πήραμε την τελευταία προειδοποίηση. Προβληματισμός και ζυμώσεις στην Χ. Τρικούπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καρφώνει ο ένας τον άλλον. Αρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα επόμενα βήματα του Καραμανλή. Πώς θα αξιοποιήσει η ΝΔ τη νίκη στις ευρωεκλογές. Σκιώδης κυβέρνηση απο τον Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα πράσινα αιμορραργεί το ΠΑΣΟΚ. Προβληματίζεται η κυβέρνηση: τι να δώσει;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Με μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση. Προωθούνται άμεσα Ολυμπιακά, ΚΑΕ, ΟΤΕ - Ακολουθούν ΕΥΔΑΠ, λιμάνια.

    ΕΣΤΙΑ: Πιθανή πλέον η διάσπασις ΠΑΣΟΚ. Κυριαρχικό πρόβλημα η ιδεολογική ταυτότης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ωρες ευθύνης για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί - εκατέρωθεν- έντονους προβληματισμούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό. Νίκησαν οι "μικροί", αλλά...

    ΤΑ ΝΕΑ: Βαρύ πλήγμα απο τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ.

    ΝΙΚΗ: Ακης: "Πρώτα ο λαός". Η τελευταία προειδοποίηση το μήνυμα των ευρωεκλογών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απόφαση αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Χαμένο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ δεν εισπράττει τη φθορά του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πακέτο" Σημίτη. Πλεόνασμα του προϋπολογισμού διοχετεύεται σε Παιδεία, Υγείας, αγρότες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στην αφετηρία των βουλευτικών. Ανοίγει η αυλαία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι πρώτες παροχές σημαίνουν εκλογές. Προς το παρόν δεν αλλάζει επί το λαϊκότερον η οικονομική πολιτική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη ελπίδα η νίκη Καραμανλή.

    [2] Ευρωεκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "το ΠΑΣΟΚ υπέστη βαρύ πλήγμα στις ευρωεκλογές απο τη λαϊκή του βάση. Στα λαϊκά στρώματα, όπως αγρότες, συνταξιούχοι και νοικοκυρές, βρέθηκε να υπολείπεται της ΝΔ απο 8,1% έως 11,3% Υστερα εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ και στα νέα, καθώς και στα παραδοσιακά μικροαστικά στρώματα. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της ΝΔ στους μισθωτούς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "αυστηρό μήνυμα για την πολιτική που ακολουθεί και που εξαιτίας της, έχουν εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα παραδοσιακοί ψηφοφόροι του έστειλαν χθές στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κορυφαία στελέχη του κινήματος, τα οποία ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρώτος όλων, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπενθύμιζε πάντα-οτι η κυβέρνση Σημίτη έχει εγκαταλείψει τα οικονομικοκοινωνικά στρώματα που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ εν τη γεννήσει του".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "σε κλοιό πιέσεων για στροφή προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τη λήψη μέτρων για τον "επαναπατρισμό" των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που στις ευρωεκλογές προτίμησαν άλλους πολιτικούς χώρους βρίσκεται ο πρωθυπουργός και η ηγεσί του Κινήματος".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "άνοιγμα στο 8,5% των ψηφοφόρων που χάθηκαν απο τις εθνικές εκλογές του 1996 επιχειρεί η κυβέρνηση. Η ανησυχία είναι έκδηλη και εκφράζεται σε κατ'ιδίαν συζητήσεις και δημόσια".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "οι ευρωεκλογές τελείωσαν. Οι Ελληνες πολίτες- με μεγάλη συμμετοχή έναντι των Ευρωπαίων-πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν. Και ψήφισαν σοφά, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και στελέχη όλων των κομμάτων. Κοινώς έστειλαν το μήνυμά τους σε όλα τα κόμματα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "διαφορετικό πολιτικό σκηνικό διαμόρφωσαν οι κάλπες της Κυριακής. Η κυβερντηική πολιτική επιβραβεύεται μόνο απο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων και η αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί τη διακυβέρνηση ελέω εκλογικού νόμου, καταφέρνει να συγκεντρώσει το 36%. Ετσι στην επικαιρότητα επιστρέφει η ανάγκη άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική"

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "ξεκάθαρη παρέμβαση για το "λαϊκό μήνυμα" των ευρωεκλογών προς το ΠΑΣΟΚ, έκανε χθε ςο Ακης Τσοχατζόπουλος. Μια ημέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιούνη, ο κ. Σημίτης φαίνεται οτι επιλέγει την "τακτική" των συχνών συνεδριάσεων προκειμένου να "σημειώσει" τις προτάσεις των στελεχών για τη νέα κατάσταση που προέκυψε μετά το "νέο ξεκίνημα" του Κ. Καραμανλή".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "βαθύτατος προβληματισμός επικρατεία στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη μετά το αποτέλεσμα των προχθεσινών ευρωεκλογών. Παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις που αγωνίζονται να εμφανίσουν την μικρή διαφορά απο τη ΝΔ ως "επιτυχία", τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκρύπτουν την ανησυχία τους για το μέλλον του πάλαι ποτέ παντοδυνάμου Κινήματος".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση του Stephen Kinzer απο την Κωνσταντινούπολη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The New York Times. Στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται οτι η πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο οδήγησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να πραγματοποιήσουν κατ'ιδίαν συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησαν σχεδόν τα πάντα εκτός απο το ζήτημα που όλος ο κόσμος θα ήθελε να θίξουν. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "δεύτερη πρόσκληση, απηύθυνε ο πρόεδρος Κλίντον προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διπλωματικές πηγές της Αγκυρας αξιολογούν οτι ο "Πλανητάρχης" επιδιώκει να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού πριν τη λήξη της θητείας του και σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός του θέρους. Οι πρωτοβουλίες θα έχουν κατ'αρχήν διευρευνητικό χαρακτήρα και θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν υπόβαθρο ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί πλαίσιο σε Κυπριακό- Ελληνοτουρκικά κατά την διάρκεια της παρουσίας του Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "ως περίοδος σημαντικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά χαρακτηρίζονται οι επόμενοι μήνες και ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά κάποια σημάδια επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας".

    [4] Γιουγκοσλαβικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "οι Γερμανοί ξανάρχονται" στο Κόσοβο-ως ειρηνευτική δύναμη- και οι εξτρεμιστές του UCK επιστρέφουν απο την Αλβανία, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων απο το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές του δράματος των προσφύγων είναι οι Σέρβοι, που μαζικά εγκαταλείπουν την πόλη Πρίζρεν καθώς βλέπουν τους Γερμανούς της δύναμης του ΝΑΤΟ να παίρνουν θέσεις".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με εμφανή δυσαρέσκεια, αλλά και με τήρηση του χρονοδιαγράμματος της σχετικής στρατιωτικής συμφωνίας Βελιγραδίου-ΝΑΤΟ, οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις εγκαταλείπουν, μέρα με τη μέρα, περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, συνοδευόμενοι απο το πρώτο κύμα χιλιάδων... Κοσοβάρων Σέρβων προσφύγων. Τα επεισόδια ένοπλης λεκτικής ή άλλης μορφής αντιπαράθεσης είναι ποικίλα, δυναμιτίζοντας μία, εκ των πραγμάτων, εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "τη φόρμουλα που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή των ρωσικών δυνάμεων στην ειρηνευτική δύναμη που αναπτύσσεται στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να αναζητούν Ρώσοι και Αμερικανοί, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "μεγάλη ένταση επκρατούσε χθές στο νότιο Κοσσυφοπέδιο καθώς κυκλοφορούσαν μονάδεων ενόπλων ατακτων και οι γερμανικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να ελέγξουν τον τομέα τους, αφού με δυσκολία προσπαθούν να εγκαταστήσουν το αρχηγείο τους στο Πρίζρεν, απο όπου οι σερβικές δυνάμεις έχουν διορία έως αύριο το βράδυ να αποχωρήσουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "συνεχίζεται η είσοδος ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κόσοβο και η αντιπαράθεσή τους με τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Πρίστινα, ενώ σε διάφορα βίαια περιστατικά έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και αγνοείται η τύχη άλλων τεσσάρων".

    [5] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "με καθησυχαστικές δηλώσεις και χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων προσπαθεί να πείσει το καταναλωτικό κοινό οτι όσον αφορά το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες καλλυντικών, ειδών ομορφιάς και αντηλιακών δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για υγεία, αφού όπως ισχυρίζεται οι ποσότητες απο μολυσμένα ζωικά λίπη που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα απο τα παραπάνω προϊόντα είναι πολύ μικρές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "πανικός με την κόκα κόλα στο Βέλγιο, με ενδεχομένως τεράστιες επιπτώσεις για την εταιρία, δεδομένου οτι τίθεται θέμα καταστροφής ερυθρών αιμοσφαιριών που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι " το σκάνδαλο της διοξίνης στο Βέλγιο και τα προβλήματα που δημιούργησε σε όλες τις χώρες της ΕΕ απασχόλησε χθές διεξοδικά το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας όπου αποφασίσθηκε η άμεση λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο. Στη χθεσινή συζήτηση εξετάσθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και πτηνοτροφία καθώς και στι ςβιομηχανίες τροφίμων εών όλοι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στους κινδύνους που εγκυμονεί για τους Ευρωπαίους καταναλωτές η σημερινή "χαλαρή" κοινοτική νομοθεσία".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "Φόβος τε και δέος" καταλαμβάνει τους κατοίκους του Βελγίου που έπειτα απο τα καρκινογόνα πουλερικά διαπιστώνουν πλέον οτι κατανάλωσαν και Κόκα Κόλα που προκαλεί αναιμία. Χθές το βράδυ η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι απαγορεύεται πλέον η πώληση στη χώρα όλων των προϊόντων που παράγει η αμεριακνική εταιρία, δεδομένου οτι τα κρούσματα δηλητηρίασης αυξάνονται με απελπιστικούς ρυθμούς, ενώ η αντιπροσωπεία της Κόκα κόλα στο Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει εξηγήσεις για την αιτία του φαινομένου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "νέος εφιάλτης απειλεί το Βέλγιο με τα κρούσματα δηλητηρίασης απο την ύποπτη Κόκα Κόλα που εμφανίζονται κάθε μέρα και περισσότερα. Δίπλα στην καρκινογόνο διοξίνη με απρόβλεπτες μακροχρόνιες συνέπειες, τα άμεσα αποτελέσματα απο τη βελγική κόκα-κόλα έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τις βελγικές αρχές και να πανικοβάλλουν τους καταναλωτές, που αισθάνονται να συνθλίβονται... μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης"..

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναζητείται η συνταγή. Η κυβέρνηση άρχισε να μελετά τρόπους ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρώτες κινήσεις για την οικονομία. Τι σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ικανοποιημένο" και το Χρηματιστήριο. Μετοχές: Πάνω απο 200 έκλεισαν με σημαντικά κέρδη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μέτρα ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Οι τρείς προτεραιότητες που θέτει τώρα η κυβέρνηση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σταθεροποίηση με 80... LIMIT UP. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρέασε την αγορά".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 June 1999 - 7:19:53 UTC