Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Οτσαλάν
  • [5] Φορολογική πολιτική
  • [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπόθεση Οτσαλάν, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο. Σκληρό παζάρι πολιτών-εφορίας. "Γιουρούσι" για 650 δισεκατομμύρια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελλάδα της απογοήτευσης. Πανεθνική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών. 87% δεν πιστεύουν στα κόμματα. Δεν εμπιστεύονται 91% την Υγεία, 86% την Παιδεία, 84% την Αστυνομία, 82% το Δημόσιο κ. α.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σημίτης Τουρκία συνωμοσία. Ο Οτσαλάν απο τη φυλακή καταγγέλλει. Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις απο τον Τούρκο δικηγόρο του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λύση-ανάσα για χιλιάδες ακίνητα. Ευνοϊκές αλλαγές στον ΓΟΚ και στο νόμο για τη μεταφορά συντελεστή. Ποιοί μπορούν να χτίσουν σε μη άρτια οικόπεδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κύμα προσλήψεων στις ΔΕΚΟ μέσα στο μήνα Απρίλιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαριονέτες του Λαμπράκη. Ιδού η Δημοκρατία μας: Τύπος και πολιτισμός μονοπώλιο ενός ανδρός. Η κυβέρνηση επιτρέπει στο μεγαλοεκδότη να στραγγαλίσει τις περισσότερες εφημερίδες.

    ΕΘΝΟΣ: Μπορούμε και πρωτιά στις Ευρωεκλογές. Ο Θ. Πάγκαλος μιλάει για όλα. "Απο εδώ και μπρός λέω να φοράω κράνος και αντιασφυξιογόνο μάσκα για να μην μπαίνω ακάλυπτος στη φωτιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιχειρούν "παλινόρθωση" του κυρίου Σημίτη, ενώ το Συνέδριο έρχεται, με συνεντεύξεις και δηλώσεις όλοι τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουρνέλο στο ΠΑΣΟΚ. Παράνομο το συνέδριο καταγγέλλει η εσωκομματική αντιπολίτευση και αποχωρεί. Εικόνα διάλυσης. Μιλούν για αρχηγό τριών μηνών. Ομολογούν την ήττα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: τρία μέτρα για νέες φορολογικές αυξήσεις. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι φοβούνται ΗΠΑ για Τουρκία -Ελλάδα. "Εμείς μόνο φωτιές ξέρουμε να σβήνουμε". Γιατί οι Τούρκοι αντιδρούν "σαν ενωμένη γροθιά"

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χάος στην Τουρκία. Δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ. Απειλείται απο τρομοκρατία και πολιτική κρίση. Τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών της 18ης Απριλίου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο κ. Σημίτης σύρεται σε εκλογές. Εχασε τον έλεγχον των εξελίξεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι 2 καταθέσεις του Καλεντερίδη για Οτζαλάν. "ΤΑ ΝΕΑ" δημοσιεύουν ολόκληρα τα κείμενα. Ο περίεργος ρόλος της KGB στην έλευση Οτζαλάν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5 φόροι "πάγωσαν" την αγορά ακινήτων. Ελάφρυνση της φορολογίας ζητούν οι ιδιοκτήτες. Τι αποφάσισαν στη γενική συνέλευσή τους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προς το χάος οδηγείται μέρα με τη μέρα η Τουρκία.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αποφεύγουν να διαβεβαιώσουν οτι δεν υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου και να περιορίζονται στην παρατήρηση οτι οι ΗΠΑ τουλάχιστον, ξέρουν να σβήνουν φωτιές, αν αυτές ανάψουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τίποτα δεν διδάχθηκαν απο τα λάθη του παρελθόντος και η κυβέρνσηη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Αγκυρα προκαλεί στο Αιγαίο και απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας οδεύει ολοταχώς σε ένα νέο Νταβός στα πρότυπα της συνάντησης Παπανδρέου - Οζάλ το 1987. Ουσιαστικά, πέφτει στην παγίδα της Αγκυρας, η οποία με τις φραστικές απειλές και τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύει στοχεύει, εκτός των άλλων, στο να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα θέσει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) αναφέρει οτι "έτοιμη για θεαματικά ανοίγματα εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών. Απο το Βισμπάντεν της Γερμανίας ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα πρώτο διστακτικό άνοιγμα προς της Αγκυρα, καλώντας τους γείτονές μας να ανταποκριθούν στους στοιχειώδεις όρους που θέτει η Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα διμερή διάλογο".

    [3] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "τρείς ημέρες απέμειναν απο την έναρξη του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος και όπως είναι επόμενο, η επί τούτου κινητικότητα εντείνεται. Κύριο χαρακτηριστικό των σχετικών δηλώσεων και συνεντεύξεων είναι οι δηλώσεις πρωτοκλασσάτων στελεχώντ ου ΠΑΟΣΚ δια των οποίων επιχειρείται η "παλινόρθωση του κυρίου Σημίτη"-όπως στον τίτλο μας επισημαίνεται. Τουτέστιν, μετά τις προ ημερών, δηλώσεις συμπαθείας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτη εκ μέρους του κ. Γερ. Αρσένη, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" επισυημαίνει οτι στήριξε και θα στηρίξει τον ηγέτη της παρατάξεως που ανήκει, ενώ θεωρεί φυσιολογική μια πτώση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές 6 έως 8 μονάδες και προσθέτει οτι αν υπάρξει μια καταστροφική ήττα, τότε θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ο κ. Σημίτης δεν φαίνεται πλέον ικανός να ολοκληρώση την τετραετία. Εχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και, κατά πάσαν πιθανότητα, θα "συρθή" σε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τι ςευρωεκλογές ή λίγους μήνες αργότερα. Η επιδεικτική αποχώρησις των 42 μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ πιστοποίησε οτι ο κ. Σημίτης δεν ελέγχει την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν του δίδει άλλα περιθώρια ανοχής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "πάντα τα συνέδρια των κομμάτων και δή των κυβερνητικών, ήταν σταυρόλεξα για πολύ δυνατούς λύτες. Ακόμη και σε αυτά όπου το μείζοων θέμα της ηγεσίας φαινόταν λυμένο τα ερωτήματα ήταν και δύσκολα και ενδιαφέροντα, αφού οι απαντήσει ςπου δίδει η κομματική βάση κρίνουν τους όρους της περαιτέρω πορείας, τις τύχες των δελφίνων, ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης. Τρείς μέρες πριν η αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου ανοίξει τις πύλες της για το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η αγωνία για τις επιπτώσεις του στην πολιτική ζωή και στο εσωτερικό του Κινήματος παραμένει μεγάλη".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος ), "εκκαθαρίσεις των διαφωνούντων, αλλά και "κόντεμα" των πρωτοκλασάτων υπουργών που δίνουν παρασκηνιακή μάχη για την πρωτιά στο Συνέδριο έχει αποφασίσει ο Κ. Σημίτης, ώστε απελευθερωμένος απο τα "βαρίδια " των συσχετισμών και των επιτροπάτων, να επιβάλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "είναι σίγουρα μεγάλο το βάρος των ευθυνών των συνέδρων που θα μετάσχουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο ανοίγει τις πύλες του σε τρείς ημέρες. Θα κριθούν πολλά τόσο για το ίδιο το κυβερνών κόμμα, όσο και για τη χώρα αυτή στο Συνέδριο το οποίο αν οι σύνεδροι θέλουν να είναι πετυχημένο πρέπει να πετύχουν δύο ζητούμενα. Το πρώτο ζητούμενο πρέπει να είναι να εξέλθει απο το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις που θα του επιτρέπουν να συνεχίσει δίχως καμία παρέκκλιση την προεία του στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχνω. Το δεύτερο είναι να συμβάλουν στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις όσους προσπαθούν για τους μεγάλους εθνικόυς στόχου και να καταδικάσουν απο την άλλη όσους θα επιχειρήσουν το συνέδιρο αυτό είτε για την προσωπική τους προβολή, είτε για να πετύχουν πισωγυρίσματα".

    [4] Οτσαλάν

    "Καίει" τους Αντ. Ναξάκη και Κων. Μπαντουβά η μαρτυρία του ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, σχετικά με την παράνομη είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα, ενώ οι δύο καταθέσεις που έδωσε στις εισαγγελικές αρχές για την πολύκροτη υπόθεση, ξεκινούν και τελειώνουν με αιχμές είς βάρος του τέως διοικητή της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκη. Στις δύο καταθέσεις-το πλήρες περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ- ο 39χρονος ταγματάρχης περιγράφει όλη την πορεία της υπόθεσης Οτσαλάν απο τη στιγμή που ανέλαβαν το χειρισμό της οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες ενώ αποκαλύπτει οτι γι την ασφαλή επιστροφή του απο το Ναϊρόμπι στην Αθήνα υπήρξε παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας Νίκολας Μπέρνς, την οποία ο ίδιος αρνήθηκε. Μάλιστα αναφέριε οτι η αμερικανική παρέμβαση αφορούσε μόνο τον ίδιο και όχι και τις τρείς συνοδούς του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Παράλλλληλα ο ταγματάρχης αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (KGB) στην υπόθεση, υποστηρίζοντας οτι εκδίωξαν τον Οτσαλάν απο τη Μόσχα και κράτησαν στη συνέχεια στο "σκοτάδι" τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για την απόφασή του να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Ο Σάββας Καλεντερίδης αποκαλύπτει ακόμη οτι στην Κέρκυρα, πριν απο την αναχώρηση δηλαδή του αρχηγού του ΡΚΚ για την αφρικανική χώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο για τη μεταφορά με ταχύπλοο και την αποβίβασή του στις ιταλικές ακτές. Με όσα παραθέτει, πάντως εμφανίζεται να αποδέχεται, όπως και ο πρέσβης Κωστούλας, οτι η ελληνική πλευρά παγιδεύτηκε απο τις κενυατικές αρχές που παρέλαβαν με "τελεσίγραφο" τον Οταλάν απο την πρεσβευτική κατοικία και τον οδήγησαν στο αεροδρόμιο, απομονώνοντάς τον απο τους συνοδους του για να καταλήξει στα χέρια Τούρκων πρακτόρων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "μήνυμα Οτσαλάν μέσα απο τη φυλακή Ιμραλί (Καλολίμνου) που ρίχνει άπλετο φώς σε σκοτεινές πτυχές της σύλληψής του, μετέφερε ο συνήγορος του Κούρδου ηγέτη, Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου, μέσω της εκπομπής "Κίτρινος Τύπος" του ΣΚΑΙ. Ο Τούρκος δικηγόρος είπε οτι ο ΑΠΟ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΥΠ διότι έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην παράδοσή του στη ΜΙΤ και εξήγησε πως "η συνωμοσία άρχισε απο τη Ρωσία και συνεχίστηκε στη Ρώμη, την Αθήνα και το Ναϊρόμπι".

    "Δεν θέλω να είμαι δούλος κανενός αφεντικού και νομίζω οτι το ίδιο θέλει και ο ελληνικός λαός", δηλώνει με οργή στη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στους Αμερικανούς για το ρόλο που έπαιξαν στη σύλληψη Οτσαλάν αλλά και την επιμονή τους να αποκηρύξει η Ελλάδα το ΡΚΚ. "Η βία των Κούρδων δεν είναι τρομοκρατία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξουν" δηλώνει ο κ. Πάγκαλος, θεωρώντας οτι με τις απόψεις του αυτές θα είχαμε πολλές "περιπλοκές"εάν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών και επικρίνει όσους στην Ουάσιγκτον θεωρούν καλούς φίλους των ΗΠΑ εκείνους που λένει μόνο "ναί". Στην υπόθεση Οτσαλάν ο κ. Πάγκαλος θεωρεί οτι έγιναν οι σωστές επιλογές, αλλά "ηττηθήκαμε απο μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες". Οσο για το θόρυβο που δημιούργησε το περίφημο πόρισμα, ο κ. Πάγκαλος αποδίδει πολιτική πρόθεση στους εισαγγελείς προειδοποιώντας οτι ο ίδιος θα αντιδράσει στην προσπάθεια παραβίασης του "συνόρου μεταξύ νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας".

    [5] Φορολογική πολιτική

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "νέα φορολογική επιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές με την κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτος για το 2000. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστούν 650 δις δρχ επιπλέον για την κάλυψη των δαπανών του προϋπολογισμού, οι οποίοι σχεδιάζεται να αντληθούν απο την αύξηση της απόδοσης των υφισταμένων πόρων και απο την επιβολή νέων φόρων. Μεταξύ των πηγών απο τις οποίες πρόκειται να εισπραχθούν νέοι φόροι είανι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού την 1η Ιανουαρίου 2000 συμπληρώνονται 2 χρόνια απο την επιβολη των τελευταίων τιμών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "πακέτο μέτρων για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων προωθεί το υπουργέιο Οικονομικών στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση νέο τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων αλλά και του τεκμαρτού εισοδήματος απο ιδιοκατοίκκηση. Αλλαγές θα υπάρχουν και στο σύστημα υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων απο ενοίκια, καθώς το υπουργέιο Οικονομικών θεωρεί οτι το 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας ειναι μικρό ποσοστό σε σχέση με την πραγματικότητα. "

    [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα αλλαγής αρχηγού σε περίπτωση μεγάλης πτώσης του εκλογικού ποσοστού μιας παράταξης, δηλώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. " Ωστόσο, υπογραμμίζει οτι οι ηγεσίες κρίνονται σε εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Επίσης, τονίζει οτι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, αφού - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - τα θέματα αυτά ρυθμίστηκαν πριν απο τρία χρόνια με ένα πολύ δημοκρατικό τρόπο. "

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 15 March 1999 - 8:59:00 UTC