Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Οτσαλάν

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση Οτσαλάν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι φήμες για πόλεμο που αναστατώνουν το Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρώτη επιλογή. Αβραμόπουλος στην TV με εμφάνιση ηγέτη. Ανάγκη ψυχραιμίας. Οχι σε νέο διχασμό. Να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Δεν έοχυμε κράτος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παιχνίδια στο Χρηματιστήριο. Ανω-κάτω χθές η Σοφοκλέους και πτώση μετά απο... άνοδο. Κυβέρνηση και κερδοσκόποι "διαρρέουν " φήμες για... πόλεμο στο Αιγαίο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χάρισε και το βέτο στην Τουρκία. Με δήλωση του Γιάννου Κρανιδιώτη στο EUROPE. Οι προσφορές στην Αγκυρα συνεχίζονται. Νέα υποχώρηση Σημίτη

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι αποκαλύψεις Καλεντερίδη. Κενυάτες πήραν τα πενήντα εκατομμύρια δολάρια της επικήρυξης. Το Ναϊρόμπι δεν επελέγη τυχαία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί και οι αυξήσεις. Με πίνακες: τι θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το '99. ΑΔΕΔΥ: καθήλωση εισοδημάτων για τους περισσότερους.

    Η ΑΥΓΗ: Ευάλωτες στις φήμες πολιτική και οικονομία. Στην τελική ευθεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμο με Τουρκία βλέπουν τα ξένα κέντρα. Αθλιες διαδόσεις με στόχο την οικονομία και το Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φασισμός. "Παραίτησαν" τον Θ. Μικρούτσικο επειδή διοργάνωσε τη συναυλία. Πογκρόμ κατά καλλιτεχνών και δημοσιογράφων.

    ΕΘΝΟΣ: Βρώμικος πόλεμος. Πολιτικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια με ανυπόστατες φήμες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κράχ στα νεύρα μας απο "Ημισέληνο ΑΕ και CIA. Οργιο φημών ταράζει το πολιτικό και οικονομικό χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πολεμική υστερία. Κρίσιμη παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ. Ανάν: ελπίζω να αποφευχθεί ο πόλεμος Ελλάδος -Τουρκίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αναφορά Κωστούλα δείχνει Σημίτη. Τα δύο σημεία εμπλοκής του πρωθυπουργού στην προδοσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολοι ξανά στην ανάκριση. Θρίλερ Κένυας. Κατ'αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων. 23 ώρες κατέθετε ο πρέσβης Κωστούλας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αποκήρυξη του ΡΚΚ ζητούν τώρα οι Αμερικανοί. Ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση Σημίτη να χαρακτηρίσει τρομοκρατική την κουρδική οργάνωση. Επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου άρχισαν οι Τούρκοι τα σύνορα.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνική ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωσις λαού και αντιπολιτεύσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρυθμίζονται χρέη ιδιωτών ενός τρις. Νέοι όροι και για τον ανατοκισμό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αιχμάλωτη φημών η Σοφοκλέους. Ο φόβος για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο "βούλιαξε" τον Γενικό Δείκτη κατά 2,25%.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπαίνει το 50% των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και 41 νέα τμήματα απο φέτος.

    ΝΙΚΗ: Παροξυσμός απο Τουρκία. Κλιμακώνει τις κατηγορίες-προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Χρησιμοποιεί την υπόθεση Οτσαλάν για δημιουργία έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η οργή του λαού να γίνει συνειδητή πολιτική δράση. Ευρω- σοσιαλιστικές αποφάσεις επίθεσης κατά των λαών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατασχέσεις ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο. Ποιά μέτρα έλαβε το υπουργείο Οικονομικών-Ποιές εντολές θα εκετελέσουν οι εφοριακοί.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οπλα αυτοί, μυαλά εμείς. Ο καθηγητής Νικ. Ουζούνογλου για τους Τούρκους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρώτα βήματα εθνικής πολιτικής εκτός συνόρων. Ωστόσο δεν θεσμοθετείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ποιοί αντιδρούν στο νέο δημαρχείο.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "την επίσημη αποκήρυξη του ΡΚΚ απο την ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημοσιοποιούν προς όλες τις πλευρές την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καλούν τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους. Αλλωστε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δηλώνοντας χθές πως ελπίζει οτι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επέτεινε το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "οργανωμένο σχέδιο για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, έχουν εκπονήσει οι στρατοκράτες της Αγκυρας, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πολιτική και στρατιωτική-θεωρεί οτι το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, ή ακόμα και κάποιας "ελεγχόμενης σύρραξης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και η συνεχής διατύπωση ανυπόστατων κατηγοριών σε βάρος της χώρας μας με αφορμή τη σύλληψη Οτσαλάν αναπόφευκτα καλλιεργεί τις συζητήσεις για ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν, όμως τις τελευταίες ώρες μετά την παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος όχι μόνο έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μίλησε για ένταση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την ώρα που πληθαίνουν οι ανησυχίες για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων -ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε χθές την "ελπίδα" οτι η ένταση δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο- και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος σπεύδει να υπογραμμίσει οτι δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του κουρδικού ζητήματος σε ελληνοτουρκική διαφορά, το εσωτερικό μέτωπο παραμένει παραδομένο στις επιδράσεις της υπόθεσης Οτσαλάν".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "σκληρή απάντηση στον παροξυσμό των τουρκικών προκλήσεων, κατηγοριών και απειλών, που κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες απ'αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, έδωσε χθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, απο την Τασκένδη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Στεφανόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Αγκυρας και κατέστησε σαφές οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα να θέσει το Κουρδικό και τον Οτσαλάν αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαφοράς".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να τροποποιηθεί η πάγια ελληνική θέση του δικαιώματος του "βέτο" στην ΕΕ για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ( και όχι μόνο ) αποδεχόμενη οτι αρκούν απλές "πολιτικές δεσμεύσεις οτι η ΕΕ εγγυάται και στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η αστάθεια και οι έντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία επηρεάστηκε αρνητικά απο την έντονη φημολογία περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.318,02 μονάδες σημειώνοντας πτώση 76,46 μονάδων ή σε ποσοστό 2,25%".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "εύθραυστη εμφανίζεται η κατάσταση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, λόγω των επιπτώσεων απο την υπόθεση Οτσαλάν. Ενδεικτική η χθεσινή ημέρα, κατά την οποία μια "παραβίαση - ρουτίνα" του FIR στο Αιγαίο τροφοδότησε φήμες περί θερμού επεισοδίου με πρώτο θύμα το Χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,2%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "αν το Χρηματιστήριο ήταν ο πρώτος και ο ορατός στόχος της έντονης φημολογίας που διέτρεχε, χθές ως το μεσημέρι, την Αθήνα για "ένταση στο Αιγαίο και την Θράκη" είναι, ωστόσο, προφανές οτι το "παιχνίδι" δεν αφορούσε αποκλειστικώς την κεδροσκοπία ορισμένων πονηρών "επενδυτών"της Σοφοκλέους".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "τα νεύρα των επενδυτών δοκιμάζονται καθημερινά απο πληροφορίες και φήμες για ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ίσως δεν είναι υπερβολή να λεχθεί οτι η Αγκυρα επιχειρεί τις παραβιάσεις της στη Σοφοκλέους. Πριν απο μερικές ημέρες ήταν οι φήμες για παραίτηση της κυβέρνησης, χθές οι "πληροφορίες" για ένταση στο Αιγαίο και ο δείκτης του Χηρματιστηρίου κινήθηκε πτωτικά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "η εκμετάλλευση απο κάποιους επιτήδειους στο Χρηματιστήριο ενός συνηθισμένου περιστατικού αναχαιτίσεων μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο δημιουργεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση και για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια φαίνεται πως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των επενδυτών στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, στοιχείο που τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους ακόμη και στις φημολογίες. Η χθεσινή συνεδρίαση είχε έντονα τα στοιχεία αυτά, καθώς οι αποταμιευτές προχώρησαν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις, αμέσως μετά τη διάδοση φημολογιών για ανάπτυξη της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "οι φήμες για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο... βομβάρδισαν τους μικροεπενδυτές στη Σοφοκλέους. Το άθλιο αυτό παιχνίδι-ο υπουργός Τύπου μίλησε για κερδοσκόπους που διακινούν απαράδεκτες δήθεν πληροφορίες ζημίωσε το Χρηματιστήριο με μισό τρις αφού οι επενδυτές ανησύχησαν απο όσα διέδωσαν οι επιτήδειοι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "συμμάχησαν χθές κυβέρνηση και κερδοσκόποι και έβαλαν τρικλοποδιά στο Χρηματιστήριο. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλα όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου που επηρεάστηκε απο έναν "κεραυνό εν αιθρία" τον οποίο έριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας".

    [4] Οτσαλάν

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ο Γ. Κωστούλας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μάρτυρας -κλειδί και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, καθώς είναι ο άνθρωπος που μιλούσε απευθείας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο στις 12 μέρες παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην πρεσβευτική κατοικία και γνωρίζει πολύ καλά τη στάση της κυβέρνησης σε όλο αυτό το διάστημα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "επί δύο εβδομάδας και ενώ ο ελληνικός λαός παραμένει υπεύθυνη ενημέρωση για την υπόθεση Οτσαλάν απο τα χείλη του πρωθυπουργού εκείνος επιμένει να σιωπά. Πλήν κάποιων αρχικών δηλώσεών του τις οποίες ανεσκεύασε μετά την απομάκρυνση των τριών υπουργών, ο κ. Σημίτης δίδει την εντύπωση οτι κρύβεται απο την κοινή γνώμη".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ο κορυφαίος μάρτυρας της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση Οτσαλάν ανδεικνύεται ο μέχρι πρότινος πρέσβης μας στην Κένυα κ. Γιώργος Κωστούλας η καταθέση-μυστήριο του οποίου έκλεισε, μαζί με τη χτεσινή συμπληρωματική - τις δύο ημέρες. Συγκεκριμένα 25 ώρες συνολικά, σχεδόν χωρίς ανάσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "σε νέο κύκλο ερευνών οδηγούν τους εισαγγελείς τα καινούργια συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν απο μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Καλούνται για συμπληρωματική κατάθεση και κατ'αντιπαράσταση εξέταση οι περισσότεροι απο τους "πρωταγωνιστές"της υπόθεσης Οτσαλάν (ενδεχομένως και πρώην υπουργοί)".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "στην επεξεργασία των στοιχείων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προχωρούν οι εισαγγελείς οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση Οτζαλάν, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων. Το υλικό της δικογραφίας δεν είναι μεγάλο μόνο σε όγκο, αλλά κυρίως σε ενδιαφέρον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "φραγμό στους ψευδείς ισχυρισμούς, στην αναξιοπιστία, στην αποφυγή ανάληψης ευθυνών και στις χυδαίες επιθέσεις λάσπης, που εξαπολύθηκαν σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων και αποπροσανατολισμού, βάζει ο πρεσβευτής Γ. Κωστούλας η μαραθώνια κατάθεση του οποίου για τα γεγονότα στο Ναϊρόμπι σηματοδοτεί το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης Σημίτη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 3 March 1999 - 8:08:56 UTC