Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ασφαλιστικό
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΚΥΣΕΑ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ελληνική οικονομία, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το ασφαλιστικό και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το μεγάλο μας μπορντέλο. Εφοδος υπουργού στα "Κόκκινα Φανάρια". Οι υπηρεσίες εξαπατούσαν κυβέρνηση και Βουλή. Δήλωναν οτι "έκλεισε" και... "τα έπαιρναν".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φρίκη. 300 αγγελούδια οδηγήθηκαν στο θάνατο. Εβγαζαν τις καρδιές παιδιών και τις πουλούσαν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: S-300: Γιόκ των Τούρκων και για Κρήτη. Νέος, ωμός εκβιασμός απο την Αγκυρα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σβήνει ο ελληνικός εμπορικός στόλος. Χάθηκαν 570 πλοία σε τρία χρόνια. SOS εκπέμπουν οι εφοπλιστές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ροκανίζουν ασφάλιση-συντάξεις. Αλλαγές, επί το δυσμενέστερο, δρομολογεί το υπουργείο. Ψαλίδι και στις υπερωρίες απο τον Αρειο Πάγο.

    Η ΑΥΓΗ: Πόλεμος για 440 δις. Η κυβέρνηση ομολογεί οτι δέχεται πιέσεις για τα μαχητικά. Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τη νέα "αγορά του αιώνα". Διαπλεκόμενοι υπουργοί με εταιρίες όπλων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρύθμιση χρεών και για επαγγελματίες μετά τους αγρότες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φρίκη: νοσοκομεία-χωματερές. Ν. Φαρμάκης: ψεύτικες οι εικόνες που δείχνουν τα κανάλια. Ψόφιες γάτες, ποντίκια και σκουριασμένοι κλίβανοι στο... "Λαϊκό".

    ΕΘΝΟΣ: Το φιλί της ζωής στα νοσοκομεία. Αναψε φώς τη νύχτα για εκτόνωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι S-300 προς... φύλαξη στο μουσείο του Κεμάλ. Για να ικανοποιηθούν ο Ντεμιρέλ και τα στρατιωτάκια του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγουν τα ταμεία για τους αγωνιστές εθνικής αντίστασης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: νέο νομοσχέδιο με 11 αλλαγές. Οι ρυθμίσεις για γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και διπλωμάτες. Δημόσιο: διατηρείται το ασφαλιστικό καθεστώς για όσους έχουν μεταταχθεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάγωσε ασφαλιστικό και υπουργούς. Ο Σημίτης δεν ρισκάρει και νέο μέτωπο. Για μετά τις εκλογές πάει ο διάλογος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία. Πρωτοφανή κέρδη 800 δις χθές στη Σοφοκλέους. Νέα ένεση αισιοδοξίας απο τη Moody's.

    ΕΣΤΙΑ: Το σχολείο του μέλλοντος. Τι δεν άκουσε ο κ. Αρσένης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση. Ευοίωνα στοιχεία, αλλά δυσοίωνη κόπωση στην τελική ευθεία για την ΟΝΕ. Κατά κοινή διαπίστωση των ξένων ειδικών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτοξεύουν την Σοφοκλέους τα καλά νέα. Ανετότερος και φθηνότερος ο εξωτερικός δανεισμός του δημοσίου μετά την χθεσινή έκθεση της MOODY'S.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρόφιμα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας. Χωρίς ν'αναγράφεται στη συσκευασία.

    ΝΙΚΗ: Κρίσιμες αποφάσεις για τους εξοπλισμούς. Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Σπαζοκεφαλιά: για το νέο μαχητικό της Αεροπορίας. Για την ισορροπία μεταξύ των ενδιαφερομένων προμηθευτών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επεκτείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο δρόμο του αγώνα μπαίνουν οι αγρότες και άλλων περιοχών της χώρας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επέκταση του μετρό απαιτούν οι δήμαρχοι. Απο Σίνδο μέχρι αεροδρόμιο το σύνολο της διαδρομής. Θετικός ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πανεπιστήμιο στην Κοζάνη, "Τμήμα Μηχανικών και Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων" και πανεπιστημιακό τμήμα στην Φλώρινα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δίχως αμφισβητίες το "νέο " ΠΑΣΟΚ. Διαγραφές ανταρτών. Λευτέρης Κωνσταντινίδης: προς το ΔΗΚΚΙ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετρό με ερωτηματικά για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίκαιρη πρόταση στη Βουλή απο τον Σωτήρη Κούβελα.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε νέα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ έφθασε χθές ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, με την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών να αυξάνεται κατα 800 δις δρχ περίπου μέσα σε μια ημέρα. Το κλίμα ευφορίας τροφοδοτήθηκε και απο την έκθεση του έγκυρου αμερικανικού οίκου αξιολογήσεων Moody's, ο οποίος-αν και συνήθως αυστηρός στις προβλέψεις του για την Ελλάδα-αναβάθμισε την ελληνική Κεφαλαιαγορά, επισημαίνοντας τις ευνοϊκές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την ώρα που η χώρα συνταράσσεται απο αλλεπάλληλες κοινωνικές αντιδράσεις, η οικονομίας της μεταδίδει υγεία απίθανη, κερδίζοντας εγχώριους και ξένους επενδυτές. Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους μιλούν με τα καλύτερα λόγαι γαι τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις και όλο τούτο το κλίμα αισιοδοξίας αντανακλάται στη Σοφοκλέους, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην ευημερούσα αγορά ομολόγων και στη δραχμή που κινείται ανατιμητικά και συγκράτησής της απειτεί καθημερινές παρεμβάσεις απο την Τράπεζα της Ελλάδος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "η ιστορική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας απο το διεθνή Ελεγκτικό Οίκο "ΜΟΥΝΤΙΣ" δημιούργησε κλίμα ευφορίας στη χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει σε νέα ιστορικά επίπεδα καταγράφοντας το 13ο ρεκόρ απο τις αρχές του έτους. Επίσης η αγορά επηρεάστηκε απο τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την πορεία των επιτοκίων και των ελληνικών μετοχών που διατυπώνει η "Ντόϊτσε Μπάνκ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "με ελληνικά κυρίως κεφάλαια γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος τζίρος στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα κεφάλαια αυτά συγκρατούν τον γενικό δείκτη σε υψηλά επίπεδα και τον οδηγούν σε απανωτά ρεκόρ. Αυτό προκύπτει απο εκτιμήσεις χρηματιστών και θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι όμως τονίζουν οτι μπορεί η παρουσία των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο να μην έχει μειωθεί, αλλά έχουν περιορισθεί οι συναλλαγές της".

    [3] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στο "ράφι" έθεσε το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ο Κώστας Σημίτης, υπαναχωρώντας απο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις "αδειάζοντας" ταυτόχρονα δύο υπουργούς του (Παπαντωνίου-Παπαϊωάννου) οι οποίοι προσήλθαν στο μέγαρο Μαξίμου προετοιμασμένοι για την εκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου. Ως πρόσχημα προβλήθηκε η ανάγκη μελέτης του προβλήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ροκανίζουν τις συντάξεις, ανεβάζουν το χρόνο προς συνταξιοδότηση και πριονίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρομολογεί δυσμενέστατες, για τους ενδιαφερόμενους αλλαγές στα ήδη ισχύοντα, με απολογία το "διάλογο"-ο κοινωνικός πάντως καθυστερεί- για το "μεγάλο ασφαλιστικό πακέτο".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "με παρέμβαση του πρωθυπουργού εγκαταλείφθηκε ο κοινωνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο οποίος είχε εξαγγελθεί απο την κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης αναθέτει σε ξένους οίκους να καταρτίσουν αναλογιστικές μελέτες και να προετοιμάσουν τον φάκελο για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, ερήμην των ενδιαφερομένων".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε "οίκους" του εξωτερικού ίσως και του εσωτερικού... θα αναθέσει η κυβέρνηση το μοντέλο της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, όπως προέκυψε αοπ τη συνάντηση που είχε χτές ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας, αλλά και πρωτεργάτες της διαβόητης έκθεσης Σπράου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αισθάνεται ανασφαλής απο χθές δεδομένου οτι ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του στο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανοίγει τις πόρτες των ταμείων στις ιδιωτικές εταιρίες να αναβάλλει επ'αόριστον την έναρξη του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση-ίσως και μετά τις εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "η κυβέρνηση έκανε στην ουσία στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών στο "μεγάλο ασφαλιστικό" καθώς όπως είναι γνωστό οι κατευθύνσεις και μόνο που έχουν αποφασιστεί για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν δημιουργήσει μια ισχυρότατη βάση αντιδράσεων απο όλους σχεδόν τους κοινωνικούς φορείς".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ούτε στην Κρήτη μας επιτρέπουν οι Τούρκοι να εγκαταστήσουμε τους περιβόητους (πλέον) ρωσικούς πυραύλους S-300. Το τουρκικό ΥΠΕΞ το δήλωσε χθές κατηγορηματικά: "η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κρήτη θα αποτελέσει μια νέα απειλή στρεφομένη κατά της Τουρκίας". Είναι δε αξιοσημείωτο οτι η Διπλωματία της εξ Ανατολών γείτονος, θέτει, εκ νέου και το "ζήτημα" περί Αιγαίου, τονίζοντας στην σχετική ανακοίνωσή της περί των S-300 και την εγκατάστασή τους στην Κρήτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "έμμεση απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας για το θέμα των S-300 εκτοξεύει εκ νέου η Αγκυρα, μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψει την εγκατάστασή τους και δεν θα αφήσει καμία ενέργεια που στρέφεται εναντίον της αναπάντητη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "το σίριαλ των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 φαίνεται πως δεν τελειώνει με την επικείμενη μεταφορά τους στην Κρήτη, καθώς ούτε κι αυτή η προοπτική ικανοποιεί την Αγκυρα. Ενθαρρυμένοι απο τις συνεχείς υποχωρήσιε ςτης κυβέρνησης Σημίτη, οι Τούρκοι στρατηγοί κλιμακώνουν την πίεση με απειλές σε βάρος της χώρας μας, αμφισβητώντας το δικαίωμα να οργανώνει την άμυνά της ακόμη και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που απο επιχειρησιακής απόψεως δεν εντάσσονται στο μέτωπο αντιπαράθεσης του Ανατολικού Αιγαίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "η Αγκυρα επανήλθε χθές στην υπόθεση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη χωρίς να προσθέσει τίποτα ουσιαστικό στην επιχειρηματολογία της, πέρα απο απειλές και φοβέρες. Ακόμη και η ένταση "για την παρουσία Ρώσων αξιωματικών σε μια νατοϊκή χώρα" εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε με πομπώδεις δηλώσεις για την προάσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων στην περιοχή".

    [5] ΚΥΣΕΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "εξοπλιστικές... πτήσεις στα τυφλά με βλάβη στο σύστημα... αξιοπιστίας εκτελεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη βύθιση των προμηθείων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε πέλαγος αμφιβολιών και δυσπιστίας. Ακόμη και σήμερα, ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου αεροσκάφους που α αενισχύσει τον αεροπορικό στόλο της χώρας, η κυβέρνηση μουδιασμένη προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας και των δυνατοτήτων της εθνική ςοικονομίας ενώ γύρω της μαίνεται πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ κολοσσιαίων αμυντικών βιομηχανιών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη νέα "αγορά του αιώνα" που αφορά τα νέα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας έφτασε. Ηδη απο το πρωί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μετέχουν στο ΚΥΣΕΑ, συνεδριάζουν προκειμένου να επιλέξουν επιτέλους ποιά και κυρίως -πόσα αεροσκάφη θα προμηθευτεί η χώρα μας για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "απαντήσεις σε μια σειρά μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων καλείται να δώσει το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση. Ο τύπος του νέου μαχητικού για την Πολεμική Αεροπορία καθώς και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ενώ αναμένεται να εξεταστεί και η ακύρωση της απόφασης για τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς, προκειμένου να επιλεγεί ενιαίου τύπου σύστημα για για τα τρία Οπλα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εξοπλιστικά προγράμματα επί των οποίων είχαν ληφθή αποφάσεις τον περασμένο Οκτώβριο, θα τεθούν εκ νέου στο ΚΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα. Αυτό παρεδέχθη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χθές με τον Πρωθυπουργό. Συμφώνως με πληροφορίες, τα δύο αυτά θέαμτα είναι τα προγράμματα υποβρυχίων και εκπαιδευτικών αεροσκαφών επί των οποίων το ΚΥΣΕΑ είχε λάβει πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεή οι συμφωνίες επί των οικονομικών θεμάτων".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "την "καρδιά" του Πενταετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος... ακουμπάει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, αποφασίζοντας για την αγορά του νέου τύπουτ ων μαχητικών αεροσκαφών που θα αγγίξει τα 700 δις δρχ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν μέχρι αργά χτές το βράδυ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καθορίσει σήμερα την αεροπορική "ομπρέλα" της επόμενης δεκαπενταετίας με στόχο να μειωθεί η ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "μαγικές συνταγές χωρίς παρενέργειες (πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και άλλες) αναζητεί σήμερα το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να λύσει ή έστω να μεταθέσει το πρόβλημα της αγοράς των νέων μαχητικών αεροσκαφών που προβλέπει το εξοπλιστικό πρόγραμμα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/02/1999 (ΑΠΕ)

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παροξυσμός" κερδοσκοπίας. Περιφερειακές μετοχές. Ανοδος 60-80% σε τίτλους με "ανεπαρκή" οικονομικά στοιχεία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συν Moody's... και 3% στη Σοφοκλέους. Ανοδο σημείωσαν οι 275 απο τις 296 μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα θεαματική άνοδος απο τους εγχώριους επενδυτές. "Κόντρα" ΑΧΕ και ΕΛΔΕ για τον "αέρα" στις συναλλαγές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ξένοι επενδυτές δίνουν τον τόνο στη Σοφοκλέους. 120 τίτλοι έκλεισαν χθές στο LIMIT UP-Στη Ν. Υόρκη άνοδος του DJ 2,03%"

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 12 February 1999 - 8:45:59 UTC