Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Αβραμόπουλος
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι κινητοποιήσεις αγροτών-γιατρών, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου και τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εξι διεθνείς κολοσσοί συνιστούν: Αγοράστε Ελλάδα στη Σοφοκλέους. "Φουντώνει" ο τζόγος στο Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ακυρες οι εκλογές σε 4.856 δήμους-κοινότητες. Στον αέρα ως αντισυνταγματικός ο "Καποδίστριας"; Αποφασίζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ντοκουμέντο: Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό. Ολη η μυστική έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Με εντολή του ΟΟΣΑ: ιδιώτες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους. Τι προτείνει για τα όρια συνταξιοδότησης, τις εργοδοτικές εισφορές και τις καταβολές στα ταμεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δουλειά σε 75.000 ανέργους και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ολα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επίδειξη δύναμης απο Ακη. Κατέθεσε ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο σε μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιχείρηση διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας. Πώς οι βαρώνοι, τα γνωστά διαπλεκόμενα και οι Αμερικανοί μεθοδεύουν την παραμονή του Σημίτη στο Μαξίμου.

    ΕΘΝΟΣ: Θυσίες τέλος. Αρχίζει τώρα η συγκομιδή των καρπών. Ο Γ. Παπαντωνίου μιλάει στο "Εθνος" και προδιαγράφει την πορεία μέχρι τις εκλογές του 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Γαλλία μας δουλεύει με στόχο την τσέπη της, για το Αιγαίο. Με προκλητική όσο και αποικιακού τύπου ρεκλάμα των ΜΙΡΑΖ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ερχεται ήττα. Ομολογία-σόκ δύο κορυφαίων υπουργών. Ελπίδα σωτηρίας οι συμμαχικές κυβερνήσεις λένε Ακης και Πάγκαλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: τι αλλάζει στις επικουρικές. Οι νέοι όροι χορήγησης. Πώς διαμορφώνονται τα ποσά. Οι εισφορές που θα καταβάλλουν δημόσιο και εργαζόμενοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι αγρότες στους δρόμους, στην κυβέρνηση όμως... Μετράνε τρακτέρ και χρήμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ναυαγεί το σχέδιο Αβραμόπουλου. Η "Ε" αποκαλύπτει την κρίσιμη δημοσκόπηση. Δεν ικανοποιεί την Κοτζιά το ποσοστό (13%-15%) που συγκεντρώνει. Ποιές είναι οι νέες σκέψεις και οι προβληματισμοί του δημάρχου.

    ΕΣΤΙΑ: Αδιαφορούν για τις συνέπειες. Αγρότες, κυβέρνησις και Αντιπολίτευσις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπλόκα χ 3 ανησυχούν την κυβέρνηση. Αγρότες και νοσοκομεία μετά τα σχολεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γολγοθάς ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Σπυρίδων μιλάει στη "Θ".

    [2] Κινητοποιήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με αυστηρές προειδοποιήσεις προς την αντιπολίτευση, και ειδικά το ΚΚΕ, αλλά και τους αγρότες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα επαπειλούμενα μπλόκα στην Εθνική Οδό. Τακτική που φαίνεται οτι συμπεριλαμβάνει και την αναταραχή στην Υγεία αλλά και τους προαναγγελλόμενους για την Πέμπτη αποκλεισμούς δρόμων απο μαθητές".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "απο σήμερα την σκυτάλη των μαθητών-καταληψιών παραλαμβάνουν οι αγρότες. Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή ανεκοίνωσε οτι τα τρακτέρ βγαίνουν και πάλιν στους δρόμους και, καθ'όλες τις ενδείξεις, θα προχωρήσουν σταδιακώς σε αποκλεισμούς του οδικού δικτύου της Χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε θέση μάχης η κυβέρνηση με τους αγρότες απο σήμερα και πάλι στις εθνικές οδούς. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διατάξει την παρέμβαση των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών, ώστε να διατηρήσει τους δρόμους ανοικτούς. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα και η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης- αγροτών δεν αποκλείεται, αν κορυφωθεί η αντιπαράθεση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "αγρότες της Θεσσαλίας και κυβέρνηση μετρούν τις δυνάμεις τους. Τα τρακτέρ κατευθύνονται απο το πρωί σε κόμβους της εθνικής οδού. Απο τη μαζικότητα συμμετοχής αναμένεται να κριθεί ο αποκλεισμός δρόμων. Η κυβέρνηση θα μετρήσει τα τρακτέρ για να καθορίσει τη στάση της και να αποφασίσει το ύψος των παροχών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "ο κύβος ερρίφθη. Η χώρα θα ζήσει και νέες περιπέτειες μετά την αδιαλλαξία-αν όχι και τον εμπαιγμό- που επέδειξε η κυβέρνηση έναντι των αγροτών, αρνούμενη την ικανοποίηση ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους. Οι συνέπειες της αναταραχής και της αναστάτωσης θα είναι επώδυνες πλέον για τον πληθυσμό της χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) εκτιμά οτι "εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με "αντιπάλους" γιατρούς και εργαζομένους με το υπουργείο Υγείας και "θύματα" τους Ελληνες ασθενείς. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση και η δημοσιοποίηση των τεράστιων προβλημάτων λειτουργίας ξεκίνησε απο τους γιατρούς του Λαϊκού, των οποίων η αντιπαράθεση με τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο"

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ηγετική εμφάνιση έκανε χθές στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλώντας μπροστά σε τρείς χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ της συμπρωτεύουσας, υπήρξε ενωτικός και σαφώς πολιτικός. Απέφυγε τις αιχμές αλλά κατέστησε σαφές οτι το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να υπάρξει μόνο προς μια κεντροαριστερή προοπτική. Με το χειμαρρώδη και καυστικό λόγο του ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε τη συμβολή του στον ιδεολογικό και πολιτικό διάλογο, για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας που έχει ανοίξει ενόψει του συνεδρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο πολιτικό παρασκήνιο. Στο ΠΑΣΟΚ ακονίζουν τα μαχαίρια εν όψει του 5ου Συνεδρίου. Ο κ. Σημίτης δεν δέχεται τις καταγγελίες περί "μελών-μαϊμού" ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε την πολιτική του πρόταση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "άνοιγμα στην Αριστερά, ως αντίβαρο στα "κυοφορούμενα"... κεντροδεξιά σενάρια, ισχυρές... δόσεις αυτοκριτικής, αναφορές στο Συνέδριο του κόμματος, ανάλυση στόχων για ευρωεκλογές, περιείχε η χθεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στη Θεσσαλονίκη".

    [4] Αβραμόπουλος

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "με βάση τις κινήσεις του Δημάρχου προγραμματίζουν στη Ρηγίλλης την τακτική που θα ακολουθήσουν στο εξής, ενώ κλίμα εφήμερης ευφορίας έχουν δημιουργήσει δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται κατα 13 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Και ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ετοιμάζει νέες αρχηγικές εμφανίσεις, στη ΝΔ προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν με την καλλιέργεια κλίματος και με υπόγειες βολές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "για αρνητικό "τάϊμινγκ" μιλούν οι στενοί συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου και τονίζουν οτι το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ο δήμαρχος ματαιώνει τα σχέδιά του τουλάχιστον έως μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς να υπάρχει μάλιστα η όποια βεβαιότητα οτι αυτά ενδεχομένως θα υλοποιηθούν πριν το 2000. Πολλοί είναι οι λόγοι που πείθουν τον Δ. Αβραμόπουλο να αναβάλει τα σχέδιά του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "διευρύνει ολοένα και περισσότερο τον κύκλο των παρεμβάσεών του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος καλλιεργώντας και το ευρωπαϊκό του προφίλ. Με πρώτο σταθμό την Αλβανία, όπου μεταβαίνει αύριο, ο κ. Αβραμόπουλος αρχίζει κύκλο επισκέψεων στις βαλκανικές πρωτεύουσες κάτι που ορισμένοι εντάσσουν στα σενάρια περί ίδρυσης νέου πολιτικού κόμματος".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "τη φρενήρη πορεία που ακολουθεί απο τις αρχές του χρόνου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, είχαν εν πολλοίς, προεξοφλήσει στις ετήσιες εκθέσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής χρηματαγοράς, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, όλοι σχεδόν οι διεθνείς επενδυτικοί και συμβουλευτικοί οίκοι. Κάτω απο το γενικότερο τίτλο "Αγοράστε Ελλάδα" όλοι σχεδόν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, αλλά και οι εγκυρότερες οικονομικές εφημερίδες, προεξοφλούν τόσο την πορεία προς την ΟΝΕ όσο και τη σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Αύξηση του φορολογικού ορίου, αυξημένες φορολογικές εκπτώσεις για οικογένειες με παιδιά και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, ειναι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2000". Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, "αποκαλύπτει επίσης οτι μετά το Μάιο, θα μετοχοποιηθεί ένα ακόμη ποσοστό του ΟΤΕ. Εως τα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται η πώληση της Ιονικής. Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο να ολοκληρωθεί εως τον Ιούνιο".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 8 February 1999 - 8:55:43 UTC