Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ
  • [3] S-300
  • [4] Οικονομική Πολιτική
  • [5] Εφαρμογή ΕΥΡΩ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνέντευξη Κουνιάκη στο ΑΠΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η εφαρμογή απο αύριο του ευρώ στην ΕΕ, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού πρωϊνού και απογευματινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτση): Φωτιά στα αγροτεμάχια-Αντικειμενικές αξίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πατάει σε 3 αιώνες η γιαγιά Φιλιώ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καράτε Αβραμόπουλου. Χρονιά - κλειδί για το Δήμαρχο Αθηναίων.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: S-300: Απειλούν οι Τούρκοι και για την Κρήτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κίνημα Σημίτη και τέλος το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Αστεγοι μετανάστες πέθαναν απο το κρύο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογικό συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ. Ιδεολογικό μανιφέστο Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλεντάνε στην Αγκυρα. Τζεμ: Ερασιτέχνης ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρω γεννάται σήμερον. Ανατέλλει η νέα εποχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: S-300: Δεν βρίσκουν τόπο να διαβούν νησάκι για να αράξουν

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στη χλεύη των Τούρκων. Μετά την υποχώρηση και τα μπράβο ΗΠΑ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι μισθοί το 1999. Αυξήσεις και κάτω απο 1%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρώ γεννάται σήμερον. Ιστορική στιγμή Ευρώπης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Και εγένετο Ευρώ-πη. Νέα σελίδα με το ενιαίο νόμισμα.

    ΕΣΤΙΑ: Η ευκαιρία που χάσαμε. Το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμερον γεννάται το ευρώ. Πως θα συμπεριφερθεί η δραχμή

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παρανοϊκές αντιδράσεις απο Αγκυρα προκαλεί η απόφασηγια S-300

    ΤΑ ΝΕΑ: Κυκλώματα πλαστών ελληνοποιήσεων στο φως. Επέμβαση εισαγγελέα

    ΝΙΚΗ: Με νέο προφίλ το ΠΑΣΟΚ. Σύνθεση της Αλλαγής με τον εκσυγχρονισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βαθιά ζημιογόνα η πολιτική υποχωρήσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι φέρνει το 1999.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καραμανλής: Σε επικίνδυνο κλοιό τα εθνικά μας.

    [2] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Εκσυγχρονισμό" του ΠΑΣΟΚ εκ θεμελίων επιχειρεί ο Κ. Σημίτης με το σχέδιο νέας διακήρυξης που απέστειλε χθες το βράδυ στα μέλη του ΕΓ με το οποίο κατεδαφίζεται και το τελευταίο "ιερό" του παπανδρεϊκού οικοδομήματος: Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη! Το κείμενο του πολιτικού μανιφέστου του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ πέραν των αφορισμών του σοσιαλιστικού μοντέλου, που έστησε ο Α. Παπανδρέου, προσπαθεί να δικαιολογήσει αποκλίσεις απο την παραδοσιακή "γραμμή" επικαλούμενο τις ανάγκες της εποχής".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "με ένα πολυσέλιδο κείμενο 34 σελίδων με τίτλο "Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στη σημερινή Ελλάδα" φιλοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσουν τη γνωστή "Διακήρυξη της 3-ης του Σεπτέμβρη". Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης απέστειλε χθες το κέιμενο του σχεδίου της νέας διακήρυξης στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ενώ σήμερα αναμένεται να αποσταλούν και τα σχέδια κειμένων για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ο "εκσυγχρονισμός" σάρωσε και το τελευταίο οχυρό του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος άνεμος που φύσηξε μετά την πτώση του ιδρυτή του κόμματος, δεν άφησε ανέπαφη ακόμα και αυτή τη διακήρυξη της 3-ης του Σεπτέμβρη. "Εχουμε εκπληρώσει την ιστορική εκείνη αποστολή, που μας έταξε η διακήρυξη της 3-ης του Σεπτέμβρη", αναφέρει αυτάρεσκα ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, που απέστειλε χθες σε όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου το σχέδιο της νέας διακήρυξης, που ανατρέπει τα πάντα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "μία νέα σελίδα θ` ανοίξει για το ΠΑΣΟΚ μέσα από το επικείμενο συνέδριο του οποίου τον ενωτικό χαρακτήρα προτίθεται να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ο Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λάβει γενναίες πρωτοβουλίες σύνθεσης, αλλά και αποσαφήνισης των ιδεολογικών χαρακτηριστικών του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο να ενισχύσει το τελευταίο την πολιτική του ηγεμονία στη χώρα".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τη σύνθεση του ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού επιχειρεί ο Κ. Σημίτης στο ιδεολογικό κείμενο που κατέθεσε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείαςα και του Εκτελεστικού Γραφείου. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά ο ηγεμονισμός στις διεθνείς σχέσεις, ενώ γίνονται σημαντικές αναφορές στη σχέση των ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ".

    [3] S-300

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η ελληνο-κυπριακή υποχώρηση στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 όχι μόνο δεν "εξευμένισε" την Αγκυρα, αλλά, αντίθετα, την αποθράσυνε, εκτοξεύοντας τώρα νέες απειλές εναντίον της χώρας μας, στην περίπτωση που οι πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κρήτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ενα 24ωρο μετά την άτακτη υποχώρηση της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα των ρωσικών πυραύλων η Αγκυρα ξεκίνησε και πάλι τις προκλήσεις και τις απειλές καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη οτι οποιαδήποτε άλλη απόφαση πλην της ματαίωσης θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αγκυρα έσπευσαν όχι μόνο να πανηγυρίσουν, αλλά και να χλευλάσουν την προχθεσινή απόφαση για την οποία υποστήριξαν οτι ηταν αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας επιχειρούν να θεμελιώσουν το "ρεαλιστκόν" των περί S-300 αποφάσεών τους σε άνευρες και ανούσιες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι μεγάλες αλήθειες έρχονται απο την αντίπερα όχθη. Σαρκαστικός, ειρωνικός και απειλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ επιχαίρει για την αποτελεσματικότητα του επιδειχθέτος τουρκικού "τσαμπουκά" για την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής και κυπριακής εξωτειρκής και αμυντικής πολιτικής και βεβαίως επανέλαβε την απαγορευτική "νότα" ως προς το ενδεχόμενο εγκαταστάσεως των πυραύλων στην Κρητη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κύπρο φαίνεται πως προκαλεί η ανακοίνωση της απόφασης για μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 που φτάνουν μέχρι και σε προσκλήσεις παραίτησης του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη φαίνεται πως ανοίγει μια καινούργια φάση εκβιασμών και πιέσεων, έχοντας ακόμη περισσότερο τη φορά αυτή στο επίκεντρό της τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενω δυναμώνουν και οι φωνές πατριωτικής πλειοδοσίας, συμμετέχοντας κι αυτές στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι "η απόφαση - φιάσκο για "αποθήκευση" των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα διπλωματική πανωλεθρία για την ελληνική κυβέρνηση. Η άτακτη υποχώρηση Αθηνών και Λευκωσίας ανοιξε τώρα με ένταση στο Αιγαίο αν οι S-300 μεταφερθούν στην Κρήτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "η Τουρκία πανηγυρίζει έξαλλα και αξιώνει να μην πάνε ούτε στην Κρήτη οι S-300. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κομπάζει και σαρκάζει και αποκαλεί ερασιτέχνη σκηνοθέτη τον Σημίτη και κομπάρσο τον Κληρίδη. Η απόφασή τους άνοιξε κερκόπορτα εις βάρος του ελληνισμού. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας ομολογούν τώρα το βρώμικο ρόλο τους".

    [4] Οικονομική Πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η πιό δύσκολη χρονιά για το εισόδημα των δημοδίων υπαλλήλων θα είναι το 1999, καθώς η εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει στις αρχές τπυ χρόνου το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει αυξήσεις κάτω από το 1%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση θα πάρουν μόνο όσοι υπάλληλοι αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "ανέκρουσε πρύμναν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως πρός την προθεσή της να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματά τους στις δηλώσεις που θα υποβάλουν τον Μάρτιο του 1999".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι " σαν τους "καβαλάρηδες στην καταιγίδα" που δημιουργεί το ταξίδι στην Ευρωχώρα εμφανίστηκαν χθές τα μέλη του Οικονομικού επιτελείου, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις ελλειπτικές τροχιές της ελληνικής οικονομίας στα νέα σκληρά και ανεξίτηλα δεδομένα που δημιουργεί το κοινό νόμισμα και η ΟΝΕ".

    [5] Εφαρμογή ΕΥΡΩ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει: "καλορίζικο και να τα χιλιάσει που λέει και ο λαός. Αύριο γεννιέται το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ΕΥΡΩ, το οποίο είναι και ο προπομπός της πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης των χωρών της κοινότητας. Παρά τον "τοκετό", όμως, οι 11 χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του ΕΥΡΩ, αλλά και οι υπόλοιπες συμπεριλαμβανομένης και της ελλάδας, αναμένεται να ταλαιπωρηθούν από ωδίνες, καθώς η προσαρμογή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι είναι "ιστορικές ημέρες η σημερινή και η αυριανή. Μία περίοδος κλείνει και ανοίγει νέα για την Ευρώπη. Τα νομίσματα 11 χωρών δίνουν τη σκυτάλη στο ΕΥΡΩ, που γεννιέται με την αλλαγή του χρόνου. 50.000 ευρωπαίοι τραπεζικοί θα υποδεχθούν το νέο νόμισμα με... ξενύχτι. Νέες ευκαιρίες, αλλά και προβλήματα δημιουργούνται".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ιστορική στιγμή σήμερα για την Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νομισματική αλλαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ``εξαφανίζει`` 11 μεγάλα ευρωπαϊκά νομίσματα με ιστορία αιώνων. Η δραχμή ελπίζει να τα ακολουθήσει το 2001".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "μετά μακρόχρονη και επίπονη κυοφορία ήλθε η ώρα της γέννησης του ΕΥΡΩ, του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, που θα σφραγίσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και θα επηρεάσει βαθύτατα τις ελληνικές οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ένα κοσμοϊστορικό γεγονός θα συμβή αύριο σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Θα ισχύση ένα κοινό νομισματικό σύστημα και ένα ενιαίο νόμισμα. Κάτι που θα έχη πολλαπλά οφέλη για τις οικονομίες τους. Οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι θα περιορισθούν. Κατ` επέκταση θα εκλέιψουν τα μεγάλα ανοίγματα στα Ισοζύγια πληρωμών. Τα επικόκια θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα προς όφελος της αναπτύξεως και ο πληθωρισμός δεν θα διαβρώνη το εισόδημα των εργαζομένων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "χρειάστηκαν πέντε δεκαετίες, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ένας - ακόμη δαπανηρότερος - Ψυχρός Πόλεμος προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ότι η κοινή βούληση για ειρηνική συμβίαση περνά μέσα από το κοινό νόμισμα".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνέντευξη του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ΑΠΕ, η εισαγωγή του ευρώ σε 11 χώρες μέλη της ΕΕ από αύριο, η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για το φορολογικό και η έναρξη των εκπτώσεων από την ερχόμενη Δευτέρα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Eτος μειώσης των εμμέσων φόρων το 1999 - Εξετάζεται και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόωρη ευφορία - Σκεπτικισμός στην αγορά για τις κυβερνητικές διαρροές περί αναμόρφωσης της φορολογίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απογειώθηκε το Χρηματιστήριο - Στα 14 τρισ. δρχ. ο τζίρος το 1998 - Ανοδος δείκτη 82,76%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Σοφοκλέους προβιβάζεται... στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές - Τι προβλέπει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου για το 1999".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πέφτουν οι φορολογικοί συντελεστές για το 1999 - Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2000".

    [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνέντευξη Κουνιάκη στο ΑΠΕ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Στο πρώτο εξάμηνο του 1999, η Σοφοκλέους θα ανήκει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, στις ώριμες αγορές, εκτιμά σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Κουνιάκης και επισημαίνει μεταξύ άλλων: ότι ο νέος νόμος για την εισαγωγή νέων εταιριών στο ΧΑΑ, δίνει νέα δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο, προβλέπει αύξηση κατά 50% των εισηγμένων εταιριών στην επόμενη διετία, δηλώνει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 1999 θα λειτουργήσει η αγορά των παραγώγων... ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 31 December 1998 - 17:17:37 UTC