Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική οικονομία και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Οι τραγωδίες των Χριστουγέννων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): 80% επάνω φόρος στα σπίτια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οχι άλλη προδοσία κ. Κληρίδη. Υστατη έκκληση στον Κύπριο ηγέτη

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνέντευξη Πάγκαλου: Ετοιμοι και να χάσουμε τις εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζει η ναυτιλία. Απειλούνται με κατάρρευση οι τράπεζες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαχαιριά Σημίτη στο νησί της Αφροδίτης για τους S-300.

    ΕΘΝΟΣ: Πάνω τα ακίνητα σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: S-300: Οσο τα σκαλίζουν τόσο... βρωμάνε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανάβει φιτίλι η Αγκυρα σε Ελλάδα - Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια. 20 "άσοι" για να κερδίσετε την εφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Διάλογος για τις αρρυθμίες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πλήγμα οι S-300 στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξηση φόρων ζητεί η Γερμανία. Εκθετος η Ελλάς λόγω φοροδιαφυγής

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε 3 μέρες γεννιέται το νέο νόμισμα. Πως αλλάζει η ζωή μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπαράζ κλοπών σε ΙΧ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σκουπίδοland. Με σκουπίδια είναι στολισμένη η Θεσσαλονίκη

    [2] Κυπριακό

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο γράφουν οτι "ούτε η ελληνική ούτε και η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να ειναι υπερήφανες - ή έστω ικανοποιημένες - από την κατάληξη που είχε η υπόθεση των πυραύλων S-300. Γιατί κανείς βέβαια δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες: ακόμα και αν αληθεύει οτι αποφύγαμε οδυνηρές περιπλοκές με τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους στην Κρήτη, το κόστος απο τις συνεχείς ανακολουθίες και την έλλειψη σταθερής γραμμής σε ενα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα παραμένει τεράστιο".

    Η Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "οι θλιβερές, όσο και ταπεινωτικές για τον ελληνισμό, πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των περίφημων S-300, που ουσιαστικά σηματοδότησαν και το τέλος τους, αφού, δια της μεταφοράς τους στην Κρήτη, αδρανοποιούνται λόγω αποστάσεως απο την Κύπρο και της δυνατότητος παρεμβολών απο την αμερικανική βάση της Σούδας, θα συζητηθούν αύριο μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "απο την αυριανή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη με τον πρωθυπουργο Κων. Σημίτη, θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις του Κυπριακού, το οποίο απο το περασμένο καλοκαίρι ευρίσκεται σε κρίσιμη φάση εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-300".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "μετά τις διαφωνίες που ανέκυψαν μεταξύ των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για το θεμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης φτάνει σήμερα εσπευσμένα στην Αθήνα και αύριο συναντάται με τον Κ. Σημίτη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρουσιάσει κωδικοποιημένες τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών των κυπριακών κομμάτων. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συναπόφαση Λευκωσίας και Αθηνών για το θέμα των ρωσικών πυραύλων. εντούτοις το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας θεωρείται ως το χειρότερο απο το 1974".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της απόφασης για την αποθήκευση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη. Στη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη αναμένεται να ρυθμιστούν οι σχετικές λεπτομέρειες, ενω θα παιχτεί και ενα παιχνίδι με τις λέξεις. Οι εντυπώσεις και το πολιτικό κόστος θα εξαρτηθούν απο την ορολογία, καθώς η Αθήνα θέλει να αποφύγει τον όρο "συναπόφαση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί οτι με τα πρόσφατα ψηφίσματα, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλέιας του ΟΗΕ για την Κύπρο και με τις δεσμευτικές δηλώσεις, που ακολούθησαν έχουν ουσιαστικά θέσει υπο έλεγχο τις εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακό. Σύμφωνα, ωστόσο, με ορισμένες πληροφορίες, παρασκηνιακά τουλάχιστον ωριμάζει σε κύκλους Αμερικανών αξιωματούχων η ιδέα του δήθεν αναπότρεπτου της τελικής αποδοχής της συνομοσπονδίας ενω παράλληλα οι Αμερικανοί διακατέχονται απο αβεβαιότητα λόγω της ακυβερνησίας στην Τουρκία, η οποία τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο καθιστά την Αγκυρα απρόβλεπτη".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "χριστουγεννιάτικο... "μήνυμα" μας έστειλε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το νέο ανθελληνικό του ντελίριο σχετίζεται άμεσα με τη μείζονα πολιτική κρίση που προκαλεί έντονους κραδασμούς στη γείτονα και κυρίως με τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει για ακόμα μια φορά οι μικροαστικές και χαμηλόμισθες τάξεις του τουρκικού λαού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "νέα παραμύθια κατασκευάζουν οι στρατοκράτες της Αγκυρας προκειμένου να πλήξουν τη χώρα μας. Μετά τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίοτις απειλές για τη χρήση στρατιωτικής βίας, τώρα ανακάλυψαν ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "λίγο πριν αρχίσει να κυλά το "κρίσιμο τετράμηνο του 1999" κατά το οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Λάρισας και για τον καθορισμό των επιχειρησιακών του ορίων, οι Αμερικανοί ανάβουν το "πράσινο φως" για την αστυνόμευση του μισού Αιγαίου απο τους Τούρκους έπειτα απο απαίτηση των γειτόνων μας".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει οτι "γνωστή σε βαθμό που ουδεμία έκπληξη να προκαλεί ειναι η πρακτική της Τουρκίας, να επιχειρεί την "εξαγωγή" των εσωτερικών της προβλημάτων, κάθε φορά που η πολιτική κατάσταση της χώρας αυτής οδηγείται σε αδιέξοδο, εξαιτίας της αδυναμίας της να προσαρμοστεί στα σύγχρονα διεθνή δεδομένα και να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις δεσμεύσεις μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Και εξίσου γνωστό και επανειλημμένα διαπιστωμένο ειναι οτι αυτή η πρακτική της "εξαγωγής" των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας επιχειρείται κατά κανόνα απο το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας σε βάρος της χώρας μας είτε με τη μορφή απαράδεκτων διεκδικήσεων, είτε με την τακτική της δημιουργίας ανύπαρκτων προβλημάτων.

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "χιλιάδες φορολογούμενοι πέφτουν κάθε χρόνο στν παγίδα των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα ο φόρος τους να προκύπτει οχι απο τα εισοδήματα που δηλώνουν αλλά απο αυτά που "τεκμαίρει" η Εφορία. Στα τεκμήρια περιλαμβάνοντι απο φέτος οι γονικές παροχές ή δωρεές σε ιδιώτες άνω των 100.000 δρχ, όπως επισης και οι πισίνες (κατασκευή και χρήση).

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "φοροεισπρακτικό τρικ με το οποίο αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% εως και 80% οι φόροι που επιβαρύνουν την ιδιοκατοίκηση σπιτιών συνολικής έκτασης άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων θα εφαρμόσει το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών. "Θύματα" θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι - ιδιοκτήτες πρώτης ή πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας οι οποίες υπερβαίνουν σε εμβαδόν το παραπάνω όριο".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "την πρώτη εβδομάδα του 1999 θα φανεί εαν οι μεταβατικές ρυθμίσεις, που ανακοίνωσε ο Γ. Αρσένης, έπεισαν τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία. Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ανακοίνωσαν προσωρινή ανακωχή για να κάνουν Χριστούγεννα και έδωσαν ραντεβού με τους μαθητές ανα την Ελλάδα, σε νέο αγωνιστικό "παρών" μετα τις γιορτές". Συγκεκριμένα, πρότειναν συνέχιση των καταλήψεων μετά τις γιορτές και κάλεσαν τους μαθητές να κάνουν μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 15 Ιανουαρίου".

    [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Πάγκαλος, τονίζοντας οτι και άλλοι μεταρρυθμιστές της πολιτικής ιστορίας έχουν αποδοκιμαστεί. Προσθέτει πως ουδέποτε θεώρησε οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυβερνά ισοβίως τον τόπο και οτι υπάρχει μια μεγάλη παράταξη στην αντιπολίτευση. Τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του κ. Στεφανόπουλου ως Προέδρου Δημοκρατίας και επισημαίνει οτι η πολιτική "βήμα προς βήμα" με την Αγκυρα ανήκει στο παρελθόν. Για το θέμα των S-300 υποστηρίζει οτι πρέπει να επανακτιμηθεί για να μην χαθεί εντελώς η σημασία τους για τον ενιαίο αμυντικό χώρο. Τέλος, προτείνει επέμβαση της αστυνομίας για άνοιγμα των δρόμων απο τους καταληψίες μαθητές.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 28 December 1998 - 9:43:43 UTC