Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνδιάσκεψη ΝΔ
  • [6] Συνέντευξη Καραμανλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, η φορολογική πολιτική και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φόρος σε οικόπεδα-αγροτεμάχια. Χριστουγεννιάτικος μποναμάς. Ακόμη και στα... κατσάβραχα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίθεση στη διαπλοκή. Μήνυμα Συνδιάσκεψης: Ηρθε η ώρα του μεσαίου χώρου, τον οποίο εκφράζει η ΝΔ. Σκληρό πρόγραμμα και μέτρα εξυγίανσης του δημόσιου βίου υιοθετεί ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιοί σκότωσαν την Αμαλία. Το κρύβει η Αστυνομία -ανατρέπει την εκδοχή της. Τι συνέβη στα έξι μοιραία λεπτά μέσα στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη. Για πρώτη φορά στο φώς πώς έγινε το μακελειό της Νιόβης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκπτωση 80% στους... καταπατητές. Ετοιμο το νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της παρανομίας. Στο σχέδιο κτίσματα σε δάση και Αιγιαλούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σενάρια ανατροπής του Σημίτη και πρόωρες εκλογές. Ανίερες συμμαχίες σε πολιτικό, εκδοτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Ομολογία της Βάσως για την επερχόμενη πανωλεθρία. Η υπουργός παίζονται το δικό της παιχνίδι προτείνει πάλι... Σημίτη, πρόεδρο τον Στεφανόπουλο και εκλογές το 2000!

    ΕΘΝΟΣ: Με νέο ωράριο και περσινές τιμές. Αρχίζει σήμερα η "μάχη της αγοράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζήτησε "ανοικοδόμηση" αλλά σκόνταψε στην... Πολεοδομία. Πρόταση της Ντόρας για επανίδρυση της ΝΔ δεν εισακούστηκε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρο σχέδιο εναντίον της ΝΔ για να ανακόψουν την πορεία της προς την εξουσία. Και επισήμως συγκροτούν μέτωπο ΠΑΣΟΚ-κι άλλες... δημοκρατικές δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί θα πληρώσουν τη φοροκαταιγίδα του 1999. Πόσο θα επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι απο την αυξημένη παρακράτηση. Παραδείγματα για εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Σημίτης στηρίζει τον Αρσένη αλλά τον πιέζει: Κλείσε τώρα το μέτωπο. Υστατο χαρτί υποχώρησης: το εξεταστικό της Β'Λυκείου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκτακτα μέτρα Αρσένη για τις καταλήψεις. Αυξάνει τις ώρες διδασκαλίας και "κόβει" τις εκδρομές. Πανελλαδική έρευνα της"Ε": ένα στα δύο λύκεια δεν λειτουργεί.

    ΕΣΤΙΑ: Πόσα χάνουν οι καταθέτες με τη μείωση των επιτοκίων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύο όχι σε καταλήψεις, μπλόκα οδών. Ο Κώστας Καραμανλής μιλάει στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πυρετός τζόγου και με παράνομα στοιχήματα. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη περίπου 30 δις θα παιχτούν το Δεκέμβριο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Πιέστηκα". Εξομολόγηση Αρσένη για τη λειτουργία των ΤΕΕ

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "να κλείσουν όλα τα "μέτωπα" μέχρι τις γιορτές θέλει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στηρίζει απόλυτα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά είπε στον Γερ. Αρσένη οτι πρέπει να αναλάβει όσες πρωτοβουλίες κρίνει εκείνος πρόσφορες για να εκτονωθεί η κατάσταση στην Παιδεία. Ο υπουργός δηλώνει αμετακίνητος και ελπίζει οτι θα "ξεφουσκώσουν" οι καταλήψεις με την ένταση της ενημέρωσης που κάνει και με "ανοίγματα" προς τους καθηγητές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "με γενίκευση των καταλήψεων, συνέχιση του αποκλεισμού κεντρικών δρόμων και ακόμη πιο μαχητικά συλλαλητήρια "υποδέχεται" η μαθητική κοινότητα την ενημερωτική εκστρατεία του υπουργείου Παιδείας. Απο την πλευρά τους, δάσκαλοι και καθηγητές, που αύριο κατεβαίνουν σε νέα 24ωρη απεργία, συνεδριάζουν και πάλι για να αποφασίσουν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "αποφασισμένος να μη μειώσει την εξεταστέα ύλη ειναι ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης, ο οποίος με εγκύκλιό του προς τους διευθυντές των σχολείων ζητά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας καθημερινά, τη διεξαγωγή μαθημάτων και τα Σάββατα, καθώς και τη ματαίωση των εκδρομών, τουλάχιστον για όσους μαθητές έχουν χάσει πολλές ημέρες μαθημάτων λόγω καταλήψεων. Συμφωνα με πανελλαδική έρευνα της εφημεριδας αυτή τη στιγμή ένα στα δυο Λύκεια δεν λειτουργεί, αφού 1.606 απο τα 3.534 σχολεία τελούν υπο κατάληψη. Παράλληλα, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των μαθητικών κινητοποιήσεων απευθύνοτναι μέσω της εφημερίδας στον κ. Αρσένη και θέτουν 5 όρους για να σταματήσουν τις καταλήψεις".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει οτι "σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται πλέον για την κυβέρνηση το θέμα της αναταραχής στο χώρο της Παιδείας, καθώς η συνέχιση των μαθητικών κινητοποιήσεων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ουσιαστικής παρέμβασης για την εκτόνωση της κρίσης, διαμορφώνει κλίμα και εσωκομματικών ακόμη τριγμών στο χώρο και της κυβέρνητικής παράταξης".

    [3] Φορολογική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "η διαδικασία για την έγκριση της νέας άγριας φορολογικής επιδρομής για 800.000 μικροεπαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης όλων των φορολογουμένων αρχίζει την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή με τη συζήτηση επι του προϋπολογισμού του 1999. Και θα επικυρωθεί με την ψήφισή του απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "κατσάβραχα και μποστάνια θα φορολογήσει η κυβέρνηση παγιδεύοντας μικροϊδιοκτήτες σε ολόκληρη την Ελλάδα στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το φορομπηχτικό αμόκ της κυβέρνησης εκδηλώνεται με την επέκταση των αντικειμενικών κριτηρίων, με τα οποία αυξάνεται σημαντικά η φορολογία. Κυρίως πλήττονται οι μικροϊδιοκτήτες, που θα φορολογηθούν άγρια για πατρογονικά κτήματα χωρίς αξία και θα θεωρηθούν έχοντες και κατέχοντες με το νέο σύστημα που θα ισχύσει απο 01/01/1999".

    [4] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "την αμερικανική "φόρμουλα", που θα δώσει το αναζητούμενο πρόσχημα για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύρπο, αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία, ενω σήμερα θα έχουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση οι Αμερικανοί μεσολαβητές στο Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ και Τ. Μίλερ. Το αμερικανικό "δίδυμο" μεταβαίνει εδω απο την Κωνσταντινούπολη, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στο συνέδριο επιχειρηματιών απο την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δυο κοινότητες της Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "ο μεν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στις δημόσιες τοποθετήσεις του στην Κωνσταντινούπολη οπου βρίσκεται χθες και προχθές αρνείται οτι ειναι φορέας κάπιοιας πρωτοβουλίας στα ελληνοτουρκικά - Κυπριακό το δε πρόγραμμα του σήμερα στην Αθήνα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, παραπέμπει σε άλλες σκέψεις. Και μπορεί ο Ρ. Χόλμπρουκ οπως και ο Τ. Μίλερ με τον οποίο πραγματοποιεί την παρούσα περιοδεία στην περιοχή να φέρονται (στις δηλώσεις τους) οτι πρωθούν μια μορφή οικονομικής διπλωματίας, όπως γεγονός ειναι οτι η Αθήνα και μέσω αυτής η Λευκωσία περιμένουν ορισμένες θετικές ενδείξεις εκ μέρους της Υπερδύναμης ώστε να μπορέσει να βρεί έδαφος και προσχήματα η κατ' αρχήν απόφαση της πρόσφατης συνάτνησης στο Μ. Μαξίμου περί ματαίωσης της εγκατάστασης των S-300 στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "συμπαραστάτες στην προσπάθεια του να επιτύχει την ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο θα αναζητήσει σήμερα στην Αθήνα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο των προτάσεων που κομίζουν. Ομως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν οτι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να επιτύχει τον στόχο της μόνο με υποσχέσεις".

    [5] Συνδιάσκεψη ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι "δύναμη ρήξης η ΝΔ! Το μήνυμα αυτό βγήκε απο τη διήμερη εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με τις τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, την πρώτη στο άνοιγμα των εργασιών της εθνικής συνδιάσκεψης και την άλλη στο κλείσιμο, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη που πήραν το λόγο έδειξαν οτι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί αύριο ως κυβέρνηση να αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "μια συνδιάσκεψη που τα είχε όλα. Και ανοίγματα στο κέντρο και ενωτικά μηνύματα και "συμβόλαια" ανακωχής και αιχμές εκατέρωθεν και όλα αυτά εν μέσω εντυπωσιακών εφε και κλίματος ευφορίας, λόγω δημοσκοπήσεων και προσδοκιών για την εξουσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "τρία πρόσωπα και κατ' επέκταση διαφορετικά κοντράστ συναισθημάτων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της 7ης εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ που διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα: Ο κ. Καραμανλής με τον αέρα του απόλυτου κυρίαρχου στο κόμμα του, η κ. Ντ. Μπακογιάννη που ειδε την πρότασή της για επανίδρυση της ΝΔ να πέφτει στο κενό και ο Μ. εβερτ που χθες απουσίασε επιδεικτικά λόγω έντονης δυσαρέσκειας".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της κ. Ντ. Μπακογιάννη για "επανίδρυση της ΝΔ" κατά την ομιλίαν της στην 7η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, που διεξήχθη μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Η κ. Μπακογιάννη έκλεισε την ομιλία της εκφράζουσα την ευχή να επανέλθη στη ΝΔ ο κ. Γ. Σουφλιάς".

    [6] Συνέντευξη Καραμανλή

    Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, δημοσιεύεται στα ΝΕΑ. Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει οτι η ορθότητα της στρατηγικής, που ακολουθεί η ΝΔ επιβεβαιώνεται, οτι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διαγραφέντων, αποκλείει το ενδεχόμενο ίδρυσης απο τον κ. Μητσοτάκη νέου κόμματος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία προς την ΟΝΕ, τον προϋπολογισμό, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αγροτική της πολιτική, ενω εκφράζει την αντίθεσή του στις καταλήψεις των σχολείων και σε αποκλεισμούς δρόμων απο αγρότες.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 14 December 1998 - 9:06:56 UTC