Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τραπεζικοί συσχετισμοί
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [6] Δημοσκόπηση
  • [7] Συνέντευξη Παπαϊωάννου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία της τράπεζας "ΧΙΟΥ" με την "Πειραιώς" και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ημέρες παθών. Απεργούν: τρένα, τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, ιατροί ΙΚΑ και -ευτυχώς- οι εφοριακοί.450 σχολεία υπο κατάληψη. Αρχισαν και τα πανεπιστήμια. Στραγγίζουν τα βενζινάδικα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μόνοι μας θα υπολογίζουμε τον φόρο που θα πληρώνουμε. Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα. Ιδιωτικά φορολογικά γραφεία, με την έγκριση του υπουργείου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ετσι παίρνουν τις εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σημίτης-Καραμανλής κρατούν ομήρους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Τι αποκαλύπτει έγγραφο, που το έκρυβαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες θέσεις στο Δημόσιο.475 εποχικοί και στον ιδ. τομέα.2.319 προσλήψεις σε Νομαρχίες - νοσοκομεία. Μονιμοποιούν 30.000 έκτακτους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπησε η Μαφία της ΕΛΑΣ. Ανώτατοι αξιωματικοί παγίδευσαν με ψεύτικα στοιχεία τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το χάος φέρνει εκλογές. Πυκνώνουν οι δηλώσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών. Κορυφώνεται η αγωνία στο Μαξίμου απο τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και διοχετεύει προεκλογικά δώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα απο Ακη για το ποδόσφαιρο. Ο υπ'αριθμόν 2 της κυβέρνησης μιλά ανοιχτά για "νονούς" και ζητά παρέμβαση της πολιτείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βεζούβιος" γίνεται η Σαντορίνη μετά το 2000! Αποκλειστικό: ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν έκρηξη του ηφαιστείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πράσινο φώς για κάλπες και απο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζάκ Σαντέρ. Γιατί δεν ανησυχεί η Επιτροπή απο την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυθαίρετα: Εντολή για πρόστιμα-εξπρές και ετήσια αναπροσαρμογή με απόφαση Λαλιώτη απο 10-14%. Δήμοι και νομαρχίες σε ρόλο φοροεισπράκτορα με ποσοστό 5%

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Για "Ιονική" η συμφωνία-μαμούθ. Αλλάζουν δραματικά οι τραπεζικοί συσχετισμοί. Τι σημαίνει η συνένωση της "ΧΙΟΣ" με την "ΠΕΙΡΑΙΩΣ" στον άγριο αγώνα για επικράτηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μάχη γιγάντων για Εμπορική και Ιονική. Ραγδαίες ανακατατάξεις μετά τη συμφωνία Πειραιώς -XIOSBANK. Ποιά είναι τα σχέδια των Σάλλα, Λάτση και Κωστόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Νέα δεδομένα για την Ιονική μετά την πώληση της Τραπέζης Χίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απογοήτευση και απο κυβέρνηση και απο ΝΔ. Γκάλοπ της VPRC για τα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7.500 προσλήψεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Ποιές είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: EXPO 2007 νέο ορόσημο. Πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σταυροφορία για τα τροχαία.

    [2] Τραπεζικοί συσχετισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με κεφάλαιο ενός δις δολαρίων το νέο γκρούπ της Τράπεζας Πειραιώς και της Χίος Μπανκ διεκδικεί την Ιονική. Η Πειραιώς αποκτά το μάνατζμεντ της Χίος (με 38% του κεφαλαίου), ενώ ο Β. Βαρδινογιάννης γίνεται με 8% απο τους ισχυρότερους μετόχους της Πειραιώς μαζί με τον Κ. Αγγελόπουλο κ. α. διατηρώντας την προεδρία της Χίος και ελέγχοντας το 37% των μετοχών της. Ο γάμος των 2 τραπεζών αλλάζει ριζικά το συσχετισμό δυνάμεων στον τραπεζικό χώρο. Σε στάση αναμονής για την Ιονική, Κωστόπουλος-Λάτσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ραγδαίες ανακατατάξεις στον υφιστάμενο "χάρτη" της ελληνικής τραπεζικής αγοράς σηματοδοτεί η στρατηγική κίνηση της Πειραιώς, να προσαρτήσει στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο όμιλό της την εξαιρετικά δυναμική XIOSBANK. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στην παραπάνω στρατηγική συμμαχία, είναι οτι οι κ. Βαρδινογιάννης και Σάλλας προαναγγέλλουν τη διεκδίκηση της Ιονικής τράπεζας στον επερχόμενο δεύτερο διαγωνισμό για την πώλησή της".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "σε νέο γύρο σημαντικών εξελίξεων εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας της χώρας μας, με ορόσημο το δεύτερο διαγωνισμό για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Χθές, ολοκληρώθηκε ένα ειδύλιο, το οποίο έγινε γνωστό μόλις το βράδυ της Παρασκευής και ουσιαστικά τάραξε έφερε νέο ενδιαφέρον στην τραπεζική αγορά. Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη συμφώνησε με τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς για αμοιβαία συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια των δύο τραπεζών (XIOSBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ) κάνοντας σαφή αναφορά για την πρόθεση των δύο συνεταίρων να διεκδικήσουν την Ιονική".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "και αίφνης μετά τις -όχι τόσο "θολές" - δηλώσεις της Παρασκευής του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του Προέδρου Κληρίδη, Αθήνα και Λευκωσία "γυρίζουν το φύλλο" και διατυπώνουν εμμονή στις έως τώρα αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για τους S-300. Επιμένουν επίσης οτι το μόνο που "χάλασε" την κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν μια ομαδική τροφική δηλητηρίαση που μάλιστα ανάγκασε τον Γλαύκο Κληρίδη (ήδη επέστρεψε στην Κύπρο) να γυρίσει εσπευσμένα απο την Αχαία ματαιώνοντας την παρουσία του σε σειρά εκδηλώσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε περίοδο δοκιμασίας εισέρχεται η κυβέρνηση του κ. Γλαύκου Κληρίδη στην Κύπρο, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει μονότονα οτι δεν ελήφθη καμία νεότερη απόφαση για την τύχη των πυραύλων, όμως εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να εξασφαλίσει δύο θετικές δηλώσεις - η πρώτη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η δεύτερη απο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- προκειμένου να αποτελέσουν το άλλοθι για την τοποθέτηση των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "και μέθοδοι... "συνέτισης" ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν είς βάρος υπαλλήλων της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, επιστρατεύθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να πεισθεί ο υπουργός Αμυνας της Κύρου για τη σκοπιμότητα της μεταφοράς των πυραύλων S-300 στην Κρήτη".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη, έχει επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιρρήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν αν παραμένει ανένδοτος στη θέση του για μεταφορά των S-300 στην Κύπρο και όχι στην Κρήτη".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάστασις είς τον χώρο της Παιδείας, αφού εκτός των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσεως, που προανείγγειλαν προειδοποιητική απεργία, κλιμακώνονται οι καταλήψεις σχολικών κτιρίων απο μαθητάς, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και οι φοιτηταί. Εκτιμάται οτι σε ολόκληρη τη χώρα, περί τα 300 σχολικά κτίρια τελούν υπο κατάληψη, ενώ προαναγγέλλεται η κατάληψις του Παντείου Πανεπιστημίου, με την προοπτικήν να ακολουθήσουν το Οικονομικόν Πανεπιστήμιον, η Νομική Σχολή και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στο χορό των καταλήψεων μπαίνει αυτή την εβδομάδα σχεδόν το σύνολο των σχολείων της Αθήνας καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, γυμνασίων και λυκείων που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει το νέο νομοσχέδιο".

    [5] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε νέα δοκιμασία για.. γερά νεύρα υποβάλλεται και σήμερα το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Και τούτο διότι απο σήμερα το να καταφέρει κανείς να κινηθεί στο κέτνρο τη ςΑθήνας με ή χωρίς το ιδιωτικό αυτοκίνητό του ή ακόμη και να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι προς Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη χρησιμοπιώντας το τρένο αποτελεί άπιαστο όνειρο. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αλλά και οι εργαζόμενοι στα τρένα, προχωρούν σε σκληρές κινητοποιήσεις καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ κατά πληροφορίες αναμέενται να υπάρξει και συνέχεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "εικόνα πλήρους διαλύσεως παρουσιάζει το ελληνικό κράτος, με την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιλύσει και τα πιο απλά προβλήματα. Και σαν να μη έφθανε αυτό, δημιουργεί συνεχώς εντάσειες και διαμαρτυρίες με τις άστοχες και αψυχολόγητες αποφάσεις της. Ηδη, η χώρα έχει παραλύσει σε όλους σχεδόν τους τομείς. Εάν η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει οτι αυτά δεν συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη και ακόμη οτι αυτή έχει την ευθύνη, ίσως εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού θεατή. Η ανικανότητά της, όμως την κρατάει παράλυτη, με αποτέλεσμα να παραλύει και η χώρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "εβδομάδα ταλαιπωρίας περιμένει τους Αθηναίους. Ενα πρωτοφανές απεργιακό μπαράζ, που ξεπηδά μέσα απο την ανικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει λύσεις στην αγωνία των εργαζομένων, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην καθημερινή ζωή του Ελληνα. Ετσι, εκτός απο τους τελωνειακούς, τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, και τις πορείες των μαθητών και καθηγητών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό, τον ΟΣΕ αλλά και των οδηγών ταξί, αναμένται να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε κόλαση και να κάνουν την κάθε μετακίνηση των εργαζομένων ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη".

    [6] Δημοσκόπηση

    "Ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση απο λίγο έως αρκετά δηλώνει το 51,6% και με τη ΝΔ το 42,4% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης της V. PRC", που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ. " Καθόλου ικανοποιημένο με την κυβέρνηση είναι το 45,8% και με την αντιπολίτευση το 52,6%. Επίσης, το 26,8% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και το 21,7% τον Κώστα Καραμανλή. Ομως, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται σε δημοτικότητα με 39,1%, έναντι 32,4% του κ. Σημίτη. Πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος με 51,4% και δεύτερος ο κ. Τσοβόλας με 45,8%".

    [7] Συνέντευξη Παπαϊωάννου

    "Αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του "μίνι" ασφαλιστικού, που θα ψηφιστεί απο την ολομέλεια πριν απο την συζήτηση για τον προϋπολογισμό". Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στην ΕΞΟΥΣΙΑ, "ο κοινωνικός διάλογος για το "μεγάλο" πακέτο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά θέματα θα αφορούν τις συγχωνεύσεις ταμείων, τα αποθεματικά τους, τα επικουρικά ταμεία, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα επίπεδα των συντάξεων"

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 30 November 1998 - 9:10:38 UTC