Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Εορτασμός Πολυτεχνείου
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Συνέντευξη Αρσένη
  • [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εισοδηματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας των σημερινών εφημερίδων του πρωινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ετοιμάζουν τις λίστες. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία "μαγειρεύουν" για εκλογές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέλος στα αντικειμενικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ανακοινώνει οτι τα αλλάζει, αλλά τα αντικαθιστά με άλλους φόρους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ολοι (και Ελληνες) οι κρυφοί κυβερνήτες της υφηλίου. Για πρώτη φορά παγκοσμίως με επίσημες λίστες. Τι σχεδιάζουν για Ελλάδα, Κύπρο, Κόσοβο. Στήνουν κρίσεις, πολέμους, νέα σύνορα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί -ρεκόρ το '99. Ποιές οι 15.340 νέες θέσεις. Ολες οι προσλήψεις σε υπουργεία και Πυροσβεστική. Και 500 νέοι στον ιδ. τομέα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:800 δις παράνομο στοίχημα. Ολη η αλήθεια για την πυραμίδα του τζόγου στην Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υποκριτές οι Αμερικανοί. Εκρηξη Απόστολου Κακλαμάνη για τα εθνικά θέματα. Μαζί Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί. Κ. Στεφανόπουλος: είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που απειλείται με πόλεμο.

    ΕΘΝΟΣ: Ανάσα για οφειλέτες. Φραγμός στους πλειστηριασμούς κατοικιών και καταστημάτων. Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αντισυνταγματική η διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τσατσά του Αττίλα η χώρα της... Ελευθερίας. Ο Απ. Κακλαμάνης κατήγγειλε, απο την Κύπρο, την υποκρισία των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λεηλασία του δημοσίου χρήματος. Επέλαση των διαπλεκομένων σε όλους τους τομείς της κρατικής δραστηριότητας. Με την ανοχή της ΝΔ. Ανάγκη άμεσης παρέμβασης του εισαγγελέως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: ποιές περιοχές παίρνουν αξία. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε 8 νομούς της χώρας. Τι αλλάζει στην επαγγελματική στέγη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι:6-27% επάνω το '98. Τι κοστίζει στους μισθωτούς η μη τιμαριθμοποίηση. Πίνακες: τι θα μας έρθει με τις νέες δηλώσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μέσα στο 1999. Διώξεις σε εκπαιδευτικούς που μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Γ. Αρσένη.

    ΕΣΤΙΑ: Στα 5 τρις η φοροδιαφυγή. Αυτό αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι, ευχαριστώ... απαντούν Κωνσταντόπουλος, Τσοβόλας στην πρόταση Λαλιώτη για συμμαχική κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: Πάγωσε η αγορά λόγω υψηλών φόρων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αναρχικός ο Χριστός!Εξέπληξε ο Χριστόδουλος στην Ελασσόνα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τι κρύβει η απαρχή του 2000. Προβλέψεις και άρθρα για την ανεργία, τους νέους, την Ευρώπη.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αυξημένους φόρους για τέταρτη συνεχή χρονιά, το '98, αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και δη οι μισθωτοί, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της κλίμακας. Απο τα παραδείγματα της "Ε" κατά επαγγελματικές ομάδες (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι) και βάσει των πραγματικών αποδοχών, προκύπτει αύξηση φόρου απο 6 έως 27% για τα εισοδήματα των μισθωτών".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "την ριζική μεταβολή του φορολογικού συστήματος επιβάλλουν οι συνταρακτικές διαστάσεις της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτονται απο τον νέο Προϋπολογισμό. Απο τα ίδαι τα μεγέθη του, συνάγεται οτι κατά το έτος 1999 το ύψος της φοροδιαφυγής θα υπερβή τα 5 τρις δρχ. Κατ'επέκτασιν δε και η ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών".

    [3] Εορτασμός Πολυτεχνείου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "σε "κυνήγι"... της Αστυνομίας με τους συνήθεις ταραξίες, θα εξελιχθεί ο 25ος εορτασμός του Πολυτεχνείου, αφού 5.000 άνδρες της ΕΛΑΣ έχουν αναλάβει την προστασία των εκδηλώσεων, των κτιρίων του Πολυτεχνείου και των περιουσιών των πολιτών. Με ενισχυμένη περιφρούρηση, κλειστά τα περισσότερα κτίρια του Ιδρύματος, αλλά και την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, θα κορυφωθούν αύριο οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "εξετάσεις απο τις οποίες πολλά θα κριθούν, δίνουν σήμερα και πιο πολύ αύριο, η Αστυνομία και η νέα της ηγεσιάς, καθώς καλούνται να αποτρέψουν το οποιδήποτε επεισόδιο που θα αμαύρωνε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δύσκολο τέστ για το σώμα της, το οποίο αυτόν τον καιρό προσπαθεί να συνέλθει απο μια σειρά γεγονότα που τραυμάτισε το κύρος τους σοβαρά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "απο νωρίς χθές το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν για τον εορτασμό της φετινής επετείου. Μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι που έζησαν απο κοντά τα γεγονότα που "κουβαλούν" τις μνήμες 25 χρόνων, πέρασαν απο κεί για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο πεσόντων. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ περιφρουρούν το κτίριο και τους γύρω δρόμους για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ο φόβος των επεισοδίων για την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει κινητοποιήσει πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους και την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι πλευρές έχουν ήδη "εκπονήσει" σχέδια, προκειμένου να αποφευχθούν φέτος τα επεισόδια".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "αναζητώντας το μήνυμα μιας εξέγερσης μέσα σε αυστηρά μέτρα φρούρησης, άρχισε χθές και ολοκληρώνεται αύριο ο εορτασμός της 25ης επετείου του Πολυτεχνείου".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "για μια ακόμη φορά ακούστηκαν Αλήθειες, που ελάχιστοι σε αυτόν τον τόπο τολμόυν να εκστομίσουν, απο τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Ευθέως και χωρίς περιστροφές ο Πολιτικός αυτός Ανδρας, που δεν μασσάει το λόγια του, καταδίκασε και πάλι την υποκρισία των ισχυρών της γής και δη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικαής και κατέδειξε τις ευθύνες τους για το δράμα της Κύπρου και για την αρνητική τροπή των Εθνικών μας Θεμάτων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "απο τη μαρτυρική Κύπρο ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, κατήγγειλε την υποκριτική στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό. "Πρωταθλητές της υποκρισίας", αποκάλεσε και τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς, οι οποίοι επίσης κλείνουν τα μάται μπροστά στη βία και τη βαρβαρότητα του "Αττίλα". Αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στον εορτασμό των 500 ετών της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας υπογράμμισε οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απειλείται με πόλεμο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκοτναι οι αεροπορικές βάσεις ολόκληρης της χώρας, καθώς όπως αναμένεται απο σήμερα η Αγκυρα θα επιδοθεί στο.. προσφιλές της άθλημα, στο επικίνδυνο παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οι τουρκικές ασκήσειες έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι πληροφορίες των οποίων δέκτες έγιναν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, αναφέρουν οτι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιδοθούν όχι μόνο στις.. καθιερωμένες προκλήσεις αλλά και σε "ηλεκτρονικά παίγνια".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "τη.. βεβαιότητα για "πολεμική σύγκρουση" επάνω απο την Κύπρο διαλαλούν -εκ νέου- οι Τούρκοι στρατηγοί με αφορμή τους S-300. Καυτό "λάδι στη φωτιά" εξακολουθεί να ρίχνει η Τουρκία για "στρατιωτική σύγκρουση στην Κύπρο" εάν "τολμήσει" και εγκαταστήσει -τελικά- τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 η Κυπριακή Δημοκρατία".

    [5] Συνέντευξη Αρσένη

    Νέος διαγωνισμός θα διενεργηθεί απο το ΑΣΕΠ το 1999 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ανακοινώνει σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης αναφέρει μεταξύ άλλων οτι καταθέτει νέο νομοσχέδιο για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ και την αξιολόγησή τους και με το οποίο θα υπάρξουν καταργήσεις και συνενώσεις τμημάτων. Φέτος οι εξετάσεις στη Β' Λυκείου θα είναι ήπιας μορφής με ερωτήσεις κυρίως κρίσεως και οχι απομνημόνευσης. Μια πρόβα "τζενεράλε" των εξετάσεων αυτών θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει θέμα διορθωτικών αλλαγών στη μεταρρύθμιση, ούτε θα γίνουν τροποποιήσεις στην εξεταστέα ύλη. Επίσης απο το 2000 καταργείται ο θεσμός του ενός βιβλίου και σε κάθε μάθημα θα υπάρχουν 3 εναλλακτικά βιβλία. Τέλος θα διώκονται πειθαρχικά και διοικητικά οι εκπαιδευτικοί που δεν πράττουν το καθήκον τους, ενώ θα επιβληθούν ποινές στους μαθητές που θα προβούν σε καταλήψεις των σχολείων τους.

    [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στις κατα καιρούς επεμβάσεις σε βάρος της ελληνικής γλώσσας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας έκφρασης και τη χρησιμοποίηση ενός φτωχνού λεξιλογίου, επιτέθηκε χθές απο την Ελασσόνα, όπου λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος. Ο κ. Χριστόδουλος επεσήμανε οτι δεν φταίνει οι μαθητές για τις ελλείψεις γνώσεων αλλά αυτοί που κάνουν τις μεταρρυθμίσεις κατά καιρούς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "τά'ψαλε" στους κατα καιρούς μεταρρυθμιστές της εκπαίδευσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποιός υπερασπίστηκε με όλη τη δύναμη του λόγου του τα παιδιά, τα οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε κάθε αλλαγή στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της παιδείας".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 16 November 1998 - 9:45:29 UTC