Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ
  • [3] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Λαλιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό και η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πολιτικά προξενιά. Αλλαγές στο σκηνικό εν όψει εκλογών. Που και πως έγιναν οι μυστικές συναντήσεις Καραμανλή- Σαμαρά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νονός και αδελφός υπουργού. Διώξεις για κακουργήματα, απόπειρες αυτοκτονίας, απειλές για δολοφονίες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κρυφή συμφωνία για το μέλλον της χώρας. Μετά απο μυστική σύσκεψη οικονομικό-εκδοτικών παραγόντων με συμμετοχή Κ. Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις 2.500 σε Δήμους-Κοινότητες και 600 σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ολόκληρη η εγκύκλιος για το διαγωνισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σύγκρουση ΚΥΠ-Μοσάντ. Μετά τη σύλληψη 2 Ισραηλινών πρακτόρων στην Κύπρο ο "πόλεμος" μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάνουμε τις εκλογές. Δυσοίωνες προβλέψεις Πάγκαλου.

    ΕΘΝΟΣ: Το ραντεβού που άλλαξε το κλίμα. Συνάντηση Σημίτη-Ακη σε σουίτα στον "Αστέρα". Τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σπάζει τα δεσμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μετά τη χαριστική βολή της Τουρκίας σε Χάλκη-Ομογένεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αντάρτικο "3" αστέρων. Αρχηγική εμφάνιση Βάσως: "ο, τι μένει στάσιμο σαπίζει" προειδοποιεί τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νίκη της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Γκάλοπ της MARTEL για τον "Ε. Τ": το 41,8% βλέπει φιλελεύθερη κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ρόλος 6 μνηστήρων. Ενώ ο Σημίτης εδραιώνει τη θέση του ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και εξελίξεων. Σημάδια για προσέγγιση Σημίτη-Ακη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα μυστικά ραντεβού Σημίτη στη Βουλιαγμένη. Τι συζήτησε "κεκλεισμένων των θυρών" με Ακη-Βάσω-Λαλιώτη. Το παρασκήνιο που αλλάζει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού η "μείωσις" των φόρων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συμμαχικές κυβερνήσεις προτείνει ο Λαλιώτης. Μιλάει στα "ΝΕΑ" για ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΙΧ: Πτώση έως 20% στα μεταχειρισμένα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ληστο-κρατία. Πέντε ληστείες στη Θεσσαλονίκη σε 10 ώρες.

    [2] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "το "ειδυλλιακό" περιβάλλον του "Αστέρα" της Βουλιαγμένης ενέπνευσε απ' οτι φαίνεται τον Κ. Σημίτη, που είχε τρία άκρως ενδιαφέροντα μυστικά ραντεβού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τη Β. Παπανδρέου και τον Κ. Λαλιώτη. Αντικείμενο των συζητήσεων -τι άλλο;- η εσωκομματική διένεξη και ο τρόπος αποκατάστασης της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φαίνεται οτι κατόρθωσε να επιτύχει την... ψυχική επανένωση, κάτι που μέλλει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί στο Συνέδριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι"στη διήμερη σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε το βαθύ ρήγμα που υφίσταται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθαρίστηκε οτι τα στρατόπεδα των "εκσυγχρονιστών" και της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως προετοιμάζουν τα όπλα τους εν όψει του Συνεδρίου. Ο κ. Σημίτης αν και κατέβαλε προσπάθειες να είναι ενωτικός ουδείς έδωσε ιδιαίτερη σημασία γεγονός που διεφάνη στις ομιλίες των μελών της ΚΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεν αποδείχτηκε τόσο κρίσιμη, όσο πραναγγελλόταν μετά τα γεγονότα της Βουλής. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, παρά τους υψηλούς τόνους ορισμένων μελών της, δεν αμφισβήτησε ουσιαστικά την κυριαρχία του Κώστα Σημίτη. Ετσι, το γεγονός που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια, ήταν η συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου στο περιθώριο της συνεδρίασης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "βολές κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της λεγόμενης "ηγετικής " ομάδας, αλλά και εναντίον του πρωθυπουργού, εκτόξευσαν στελέχη του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν έλειψαν όμως και αυτοί που συμφώνησαν με τον κ. Σημίτη, τονίζοντας πως η ενότητα του κόμματος θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει μια στροφή του Κινήματος προς την κοινωνία".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "και χαμηλότερων τόνων απ'όσο αναμενότταν και σε σαφώς πιο αισιόδοξο κλίμα απ'όσο προβλεπόταν κύλησαν οι εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και το στοιχείο που συνέβαλε στην εξέλιξη αυτή ήταν σαφώς η ωριμότητα και το αίσημα ευθύνης που επέδειξαν τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, με πρώτους τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας. Που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φαίνεται να βρίσκουν τα σημεία επαφής, τα οποία θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει προς το συνέδριο χωρίς επικίνδυνους κλυδωνισμούς και εσωκομματικές τριβές".

    [3] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με τον γνωστό χειμαρρώδη τρόπο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο αποκορύφωμα των δηλώσεών του της προηγούμενης βδομάδας "πέταξε το γάντι" για μια ακόμη φορά στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κώστας Καραμανλή και του μίλησε με σκληρά λόγια για τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ευθέως κατηγόρησε οτι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η παραμονή του στην εξουσία και όχι το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ως την καλύτερη κυβέρνηση απ'όσες συμμετείχε ο ίδιος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη χθεσινή εκπομπή 7+7 του δημοσιογράφου Θ. Ρουσόπουλου, όπου στη διάρκεια μιας εφ'όλης της ύλης συνέντευξη τόνισε πως ποτέ οι θεσμοί δεν λειτουργούσαν καλύτερα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ήττα και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου βλέπουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζουν "ψυχολογικά" το κλίμα για τη νέα συντριβή. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μάλιστα προανήγγειλε δημόσια επτά μήνες πριν απο την αναμέτρηση, την ήττα κατ'εντολήν προφανώς του κ. Σημίτη, προκειμένου να υπάρξει εκ των προτέρων η κατάλληλη προετοιμασία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "δριμύτατη επίθεση κατά των διαφωνούντων, αλλά και κατά του Ανδρέα παπανδρέου εξαπέλυσε με το γνωστό του στύλ ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλςο, ο οποίος μιλώντας στο ΜΕGA (εκπομπή "7+7") προέβλεψε οτι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με φθηνές πολιτικές μεθοδεύσεις και επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να απαλλαγεί απο τις ευθύνες της, φορτώνοντας το βάρος μιας απόφασης για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο αποκλειστικά στους ώμους της στρατιωτικά ανίσχυρης Λευκωσίας".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "η μεταφορά των πυραύλων S-300 είς την Κύπρον και η αποθήκευσίς των, υπο την εποπτείαν του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραμένει το πιθανώτερον σενάριον, σχετικώς προς την εξέλιξιν του θέματος, το οποίον καταφανώς, έχει περιαγάγει την ελληνοκυπριακήν ηγεσίαν είς αδιέξοδον. Ετσι ερμηνεύουν διπλωματικοί κύκλοι, τας αντιδράσεις Αθηνών και Λευκωσίας μετά τας φήμας συμφώνς προς τας οποίας μελετάται η ανάπτυξις των όπλων αυτών είς την Κρήτην".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "με τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και την προοπτική εγκατάστασής τους στην Κύπρο συνδέουν πολλές πλευρές τη σύλληψη δύο Ισραηλινών πρακτόρων στη μαρτυρική μεγαλόνησο. Στο μεταξύ κρίσιμο θεωρείται το διήμερο που αρχίζει σήμερα για τη χρηματοδότηση της Τουρκάις αλλα και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "με τη Λευκωσία να κρατά κλειστά τα χαρτιά της και την Αθήνα να μην επιβεβαιώνει -αλλά και να μη διαψεύδει- τα σενάρια "μετακόμισης" των ρωσικών πυραύλων απο την Πάφο στην Κρήτη, κορυφώνεται η ένταση στο στρατιωτικο-διπλωματικό θρίλερ των S-300. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο την προσεχή Παρασκευή, ίσως αποδειχθεί καθοριστική".

    [5] Συνέντευξη Λαλιώτη

    "Υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων τάσσεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στο ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ", σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. "Επίσης τονίζει οτι το κόμμα οφείλει να αξιοποιήσει σωστά το μήνυμα των εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επισημαίνει οτι διαμορφώνεται και στην Ελλάδα "κοινωνικό κέντρο" το οποίο έχει την κίνηση του εκκρεμούς".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 9 November 1998 - 12:01:42 UTC