Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εκλογές
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Αποτελέσματα εκλογών - Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η οικονομική πολιτική και ο προϋπολογισμός του 1999 καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μαύρη λίστα αποδιοπομπαίων. Ζητούν κεφάλια υπευθύνων για τη συντριβή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Βγήκαν τα μαχαίρια απο τους αμφισβητίες. Κηδεμονία Σημίτη ζητούν Ακης, Βάσω, Λαλιώτης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μεγάλο μυστικό Σημίτη-Γιλμάζ. Και όμως, συμφώνησαν. Και βόμβα... αέρος για την κυβέρνηση.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ευθύνες στους στρατηγούς της ήττας. Πικρός ο πρωινός καφές στο Μεγάρο Μαξίμου. Ο Κ. Σημίτης ομολογεί ότι τα λάθη που έγιναν πληρώθηκαν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κίνημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εσωκομματικοί κατά των "στρατηγών" της εκλογικής ήττας.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλεισε η πρώτη περίοδος Σημίτη. Σόκ για το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των εκλογών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ζητήσουν εκλογές ΝΔ και ΚΚΕ αν πιστεύουν οτι έχουν την πλειοψηφία του λαού.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοινωνική καταιγίδα μετά το Βατερλώ. Αδύναμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα καυτά προβλήματα.

    ΕΘΝΟΣ: Τι πρέπει να γίνει. Αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ και οι πρώτες προτάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Χριστόδουλος σε ρόλο... Παπαρήγα. Μπορείτε να παραλάβετε το "666"... κατά συνείδηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε θέση μάχης τα καπετανάτα. Ανοιξαν οι "ασκοί του Αιόλου" στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ της αρπαχτής και της καρέκλας υπεύθυνο για τη συντριβή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θέμα Σημίτη απο τους διαφωνούντες. Αρχισαν οι πρώτες βολές-Κλιμάκωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:3 νέες πληγές στα πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης προβληματίζεται, αλλά δεν "αποφασίζει εν θερμώ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανατροπές σε κυβέρνηση και κόμμα. Ανασχηματισμό και νέα ηγετική ομάδα εισηγούνται στον πρωθυπουργό.

    ΕΣΤΙΑ: Ανοιγμα Σημίτη προς κεντροδεξιά μετά το "διαζύγιο" της Κεντροαριστεράς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικός σεισμός εν όψει. Οι εκλογές ανέτρεψαν διακομματικούς συσχετισμούς και εσωτερικές ισορροπίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναθερμαίνεται το εσωκομματικό μέτωπο. Κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν τα "κάτω των προσδοκιών" εκλογικά αποτελέσματα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ωρα αλλαγών λένε τώρα όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Ανησυχία για διαλυτικά φαινόμενα στον β'γύρο.

    ΝΙΚΗ: Περισυλλογή-αυτοκριτική. Σόκ για το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, προς το παρόν, δεν προχωράει σε ανασχηματισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικαιώνεται η πολιτική του ΚΚΕ με τα αποτελέσματα του β'γύρου των εκλογών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Γιατί χάσαμε". Ο Κ. Σημίτης έδωσε απαντήσεις στο καίριο ερώτημα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής, μετά το θρίαμβο της ΝΔ, κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν έκλεισε μόνο τον (αντιλαϊκό) προϋπολογισμό (υποτίθεται ελέω ΟΝΕ) αμέσως μετά τα αποτελέσματα του α'γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και προχώρησε σε ουσιαστικές (προπαρασκευαστικές) παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία σε μυστικές συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Αγκυρας στην περιοχή και οι επεκτατικές διαθέσεις της στη Θράκη επαληθεύτηκαν για μια ακόμη φορά, με τον πλεόν επίσημο και προκλητικό τρόπο. Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Σουκρού Γκιουρέλ, σε μαι πρωτοφανή επίδειξη θράσους δεν δίστασε χθές να προειδοποιήσει την Αθήνα οτι η υπομονή της Αγκυρας εξαντλείται όσον αφορά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης την οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, την ονόμασε τουρκική".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) έρχονται, οι.. τόνοι της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης πέφτουν. Η αρχή αυτή αναμένεται να πρυτανεύσει και στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "έντονο σκεπτικισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η μεθόδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποβλέπει στην απελευθέρωση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία. Η πρόταση του επιτρόπου επί των εξωτερικών υποθέσεων Χάνς Βαν ντερ Μπρούκ για την υπαγωγή της Τουρκίας στις θεωρούμενες αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε η εκταμίευση των οικονομικών ενισχύσεων προς την Αγκυρα να μην απαιτεί ομόφωνη απόφαση και κατ'αυτόν τον τρόπο να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο, συζητείται αύριο στο κογκλάβιο των επιτρόπων".

    [3] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "ήλθε "ώρα αλλαγών", λένε όλοι τώρα στο ΠΑΣΟΚ, όπου εκδηλώνεται ανησυχία για τα -ακόμα και- "διαλυτικά" φαινόμενα στον β'γύρο των εκλογών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει και σε ανασχηματισμό, ενώ απο χθές κατέβασε τους τόνους για το ΚΚΕ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "το δεύτερο μήνυμα των δημοτικών εκλογών ήταν ηχηρότερο (και για την κυβέρνηση, χειρότερο) απο το πρώτο παρ'ότι παραμένει αμφίβολο αν θα διαβαστεί σωστά απο τον παραλήπτη. Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στον πρωινό (πικρό) καφέ, αλλά και στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προδίδει την ένταση που επικρατεί στο βαθύτατα διχασμένο ΠΑΣΟΚ και προδιαγράφει την οξύτητα των αντιπαραθέσεων που θα ακολουθήσουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "αλλάζει, άρδην, το πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία δημιουργούν μια σειρά νέων δεδομένων και για τα μεγάλα και για τα μικρά κόμματα. Η κυβερνώσα παράταξη είχε σημαντικές απώλειες, τόσον σε νομαρχίες όσο και σε δήμους, ενώ η ΝΔ ενισχύθηκε σημαντικά στην τοπική αυτοδιοίκηση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "το ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκε απο την έκταση της ήττας του στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές. Οχι μόνον γιατί έχασε την πλειοψηφία σε έναν προνομιακό χώρο του, στην τοπική αυτοδιοίκηση (η ΝΔ ήρθε πρώτη σε δήμους και νομαρχίες) αλλα'διότι το κακό αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος της ηγεμονίας που είχε επιτύχει ο πρωθυπουργός πριν απο περίπου τρία χρόνια με την εκλογή του, στο πολιτικό πεδίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "εκδηλώθηκε στις κάλπες των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών μια γενική διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, χωρίς να μετρηθούν, γιατία δεν τους ενδιέφερε στη φάση αυτή, απο τους ψηφοφόρους οι συνέπειες. Αυτό είναι το πρώτο και κυρίαρχο νόημα του μηνύματος που έστειλε το εκλογικό σώμα. Αν είχαμε βουλευτικές εκλογές, όπου ένα τέτοιο μήνυμα θα είχε ως άμεση συνέπεια την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, το εκλογικό σώμα μάλλον θα λειτουργούσε διαφορετικά και λόγω του εκλογικού συστήματος, που δίνει την εξουσία στο πρώτο κόμμα με ισχυρή πριμοδότηση σε έδρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην εναγώνια προσπάθειά της να περιχαρακώσει τη βάση του κόμματος, ενόψει μάλιστα και των διεργασιών που συντελούνται στη λεγόμενη Κεντροδεξιά με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Στέφανο Μάνο, επιχειρεί να εμφανίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ως θρίαμβο του Κ. Καραμανλή και καταδίκη της κυβέρνησης Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα που έδωσε ο ελληνικός λαός με τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη του κινήματος με τις δηλώσεις τους χθές και σήμερα αποδεικνύουν περίτρανα οτι δεν αφουγκράζονται το σφυγμό την κοινωνία που ζούν".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "μετά την κάλπη, περισυλλογή και έντονος προβληματισμός για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στο ΠΑΣΟΚ, το μήνυμα της δεύτερης Κυριακής ήταν το καθοριστικό "χτύπημα", το οποίο ενεργοποίησε (αίφνης) όλα τα ανακλαστικά κορυφαίων και μη στελεχών. Ο κ. Σημίτης -που προς το παρόν λέει όχι στον ανασχηματισμό- θα προεδρεύσει σήμερα στη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας. Και αύριο ενώπιος ενωπίω στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "ενώ ο κ. Σημίτης αμφισβητείται απο την εσωκομματική αντιπολίτευση, προγράφει υπουργούς στους οποίους θα επιρρίψει τις ευθύνες για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Η σπασμωδική αυτή κίνηση αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς άρχισαν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και ζητείται ήδη η απομάκρυνση του κ. Τσουκάτου, πράγμα που θα αποδυναμώσει τη θέση του κ. Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "το "μορατόριουμ" που είχε πετύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται οτι δεν ισχύει μετά τα αποτελέσματα του β'γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ήττα που πέστη το κυβερνών κόμμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σηματοδοτεί μια σειρά απο εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "με δεδομένες τις νέες πολιτικές ισορροπίες που διεμορφώθησαν κατά τις εκλογές της Κυριακής, η ανάγκη στηρίξεως της πολιτικής που θα οδηγήση στην ΟΝΕ καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Απο τη μια πλευρά δέχεται ασφυκτικές πιέσιες εκ μέρους του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να αλλάξη την οικονομική πολιτική του και απο την άλλη στερείται έστω και στοιχειώδους εξωκομματικής στηρίξεως".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η επιτάχυνση των διαδικασιών κατάθεσης του προϋπολογισμούτου 1999 στη Βουλή και της εφαρμογής του αντιλαϊκού του περιεχομένου, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης" ήταν το... "μήνυμα" που πήρε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και αποτέλεσε αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε στάση αναμονής οι αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχών έδειξαν χθές, πρώτη μέρα μετ ατο δυσμενές για την κυβέρνηση εκλογικό αποτέλεσμα να περιμένουν ένα πιο ευκρινές σήμα των κυβερνητικών κινήσεων. Σε κάθε περίπτωση, στην χρηματοοικονομική αγορά επκρατεί σκεπτικισμός για τον δυναμισμό της οικονομικής πολιτικής και τις πολιτικές δυσκολίες που θα συναντήσει στην εφαρμογή της. Ασφαλή ένδειξη θα προσφέρει ο νέος προϋπολογισμός και οι εγγυήσεις που θα παρέχει για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "στο ύψος των 700 δις δραχμών ανέρχεται η λογιστική μείωση του ελλείμματος του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει επιχορήγηση 700 δις δραχμών προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα καταγραφούν ως έλλειμμα, αλλά ως ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει μεταξύ άλλων οτι "δεν θα πρέεπι να δυσκολευτεί και πολύ ο πρωθυπουργός για να εντοπίσει-αν πράγματι το θέλει- τις αιτίες της εκφρασθείσης, μέσω του προχθεσινού εκλογικού αποτελέσματος, δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος. Και οφείλει να το πράξει, προχωρώντας στις επιβαλλόμενες διορθωτικές κινήσεις, διότι οφείλει να καταλάβει οτι ένας λαός, που υποβάλλεται σε συνεχείς και βαριές θυσίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης στην ΟΝΕ, έχει κάθε δικαίωμα ν'αξιώνει απο τους κυβερνήτες τους κάποιες λύσεις στα απλά και καθημερινά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "μονόδρομος είναι πλέον οι κοινωνικές εκρήξεις, καθώς η κυβέρνηση αγονεί επιδεικτικά το ξεκάρθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας που έστειλε δια της ψήφου του ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί του, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει στις ανσθενέστερες τάξεις η σκληρή οικονομική πολιτική, εμμένουν σε αυτήν, επικαλούμενοι μονότονα το μονόδρομο της ΟΝΕ υπακούοντας μόνο στις εντολές της ΕΕ και στις υποδείξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο απόηχος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι επικείμενες μετοχοποιήσεις, οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 1999 και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σταθερά προσανατολισμένη στην ΟΝΕ η κυβέρνηση - Δεν μεταβάλλονται οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κρίσιμο διήμερο ενώ έχουν δοθεί οριστικές κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "4 μετοχοποιήσεις εντός δύο μηνών - Σήμα επιτάχυνσης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αγορές επιμένουν στο πρόγραμμα σύγκλισης - Απαραίτητη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος ένταξης στην ΟΝΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποκωδικοποίηση χωρίς αλλαγή οικονομικής πολιτικής - Πιο ευαίσθητη η κυβέρνηση μετά το "μήνυμα" και του β' γύρου".

    [6] Αποτελέσματα εκλογών - Οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η συνεπής τήρηση του χρονοδιαγράμματος ένταξης στην ΟΝΕ, με επίσπευση των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές προς την κυβέρνηση, ερμηνεύοντας το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα και την μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη ΝΔ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 20 October 1998 - 13:31:06 UTC