Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κόσοβο
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Παπαντωνίου - Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διεργασίες στα κόμματα για το β'γύρο των εκλογών, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, η οικονομική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Δαγκωτό" αντι-ΠΑΣΟΚ. Αριστερούς στηρίζει στο β'γύρο η ΝΔ. "Κόκκινο" όχι στον Σημίτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκλογές'98: Θέλει αλλά δεν μπορεί. Πώς η διαπλοκή εμποδίζει τον κ. Σημίτη να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Τα κόμματα γυρίζουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι κουκούλωσαν και ποιούς κάλυψαν εν ονόματι του Θεού. Αφεση αμαρτιών έδωσε ο Χριστόδουλος για να κρατήσει τις ισορροπίες. Παιχνίδια στην Ιεραρχία για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πυροβασία του πρωθυπουργού ο β'γύρος. Φαβορι: Κατριβάνος- Παπαγεωργόπουλος-Αγραπίδης. Λήγει την Κυριακή η εκεχειρία στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πόλωση γιατί χανόμαστε. Εντολή του ΠΑΣΟΚ για το β'γύρο. Σανίδα σωτηρίας στην οξύτητα, ζητάει η Χαρ. Τρικούπη. Τα άλλα κόμματα αποδοκιμάζουν τις μεθόδους του παρελθόντος.

    Η ΑΥΓΗ: Ψηφίζουμε ως αριστεροί και στον δεύτερο γύρο. Η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοιχτή συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ. Ανίερη συμμαχία στα πρότυπα του '89 εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φαβορί ο Κατριβάνος. Στενή συνεργασία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σίγουροι νικητές Παπαγεωργόπουλος και Αγραπίδης.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο καθεστώς στα ασφάλιστρα ΙΧ.3 ευχάριστες αλλαγές για τους οδηγούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλος: μετανοείτε. Ιερώνυμος: παραμύθια. Τριήμερο διαβουλεύσεων στο Συνοδικό Μέγαρο για το "ιερό χρήμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκβιαστικά διλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εποχή του Μένιου Κουτσόγιωργα και επιλέγει για την αντιπαράθεση του β'γύρου διλήμματα που έχουν καταδικαστεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια: Τα 40 καλύτερα στεγαστικά προγράμματα των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΣΟΚ καλεί αντάρτες. Εξορμούν όλα τα κορυφαία στελέχη ανά την Ελλάδα. "Πάση θυσία να κερδηθεί η μεγάλη νομαρχία της πρωτεύουσας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αυξήσεις απο 10-30% στα τεκμήρια των ΙΧ. Εισπρακτικά μέτρα για ενίσχυση των εσόδων το 1999.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις συνεργασίας. Μόνη διέξοδος για την ΟΝΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεν δίνουν σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ. Αγωνιά η κυβέρνηση εν όψει Β'γύρου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ για το β'γύρο. Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΔΝΕ υπο την προεδρία του Κ. Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ:10+10 τέστ κρίνουν τις συνεργασίες στον β'γύρο σε δήμους και νομαρχίες.

    ΝΙΚΗ: Πόλωση στο β'γύρο. Σκληρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πιο δυνατά να ακουστεί το μήνυμα του λαού. Πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. Η θέση του ΚΚΕ για το β'γύρο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετωπική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη νομαρχία και το δήμο Θεσσαλονίκης. Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για συνεργασία στις επαναληπτικές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατά συνείδησιν. Πυρετώδεις διεργασίες στα κόμματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι υπόγειες συμφωνίες. Κόμματα: Αλλα λέγουν, άλλα θα πράξουν.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιστορική ευθύνη Ακη -Καραμανλή. Ο Σημίτης διαλύει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "στη συνεργασία με την Αριστερά και με τους "αντάρτες" προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ για τον β'γύρο των εκλογών. Ειδικότερα, σε 10 μεγάλους δήμους, πέντε της περιφέρειας και πέντε της Αττικής και σε 10 μεγάλες νομαρχίες θα δοκιμασθεί αυτό το εγχείρημα. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει οτι αν η προσπάθεια αυτή ευοδωθεί, τότε θα αντιστραφεί το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε στον α'γυρο. Στο μεταξύ οι κκ Κ. Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου και Θ. Τσουκάτος άρχισαν απο χθές να επικοινωνούν με τους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "τις βάσεις για στενή συνεργασία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δήμου έβαλαν χθές ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο Θ. Κατριβάνος, ο οποίος θεωρείται φαβορί στις εκλογές της Κυριακής. Τα αποτελέσματα του α'γύρου και τα προγνωστικά φέρουν βέβαιους νικητές στη Θεσσαλονίκη τον Β. Παπαγεωργόπουλο και στον Πειραιά τον Χρ. Αγραπίδη. Αλλά και σε όλη την Ελλάδα το αντικυβερνητικό μέτωπο που έχουν συμπήξει οι τοπικές κοινωνίες θα σαρώσει τον "εκσυγχρονισμό" του Σημίτη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "σε μετωπική αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καθώς η προώθηση των τοπικών συμμαχιών παίρνει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, που εξαναγκάζει αντικειμενικά στη συσπείρωση των δημοκρατικών -προοδευτικών δυνάμεων κατά της Δεξιάς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "την ανίερη συμμαχία που ξεκίνησαν ήδη απο τον α'γύρο ολοκληρώνουν την Κυριακή η ΝΔ και το ΚΚΕ, γυρίζοντας τη χώρα σε εποχές 1989 και προκαλώντας την αντίδραση του δημοκρατικού λαού. Το μένος της ηγεσίας του Περισσού ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ ωθεί το ΚΚΕ σε νέο ιστορικό λάθος, που ανοίγει την κερκόπορτα στη συντηρητική παράταξη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "χωρίς συμμάχους μένει το ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μετά την απόφαση των τριών "μικρών" κομμάτων να κρατήσουν ίσες αποστάσεις απο τα δύο μεγάλα κόμματα".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "δύσκολη θα είναι η μάχη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στον β'γύρο. Το ΚΚΕ αποφάσισε άκυρο, λευκό ή αποχή όπου συνδυασμοί του δεν μετέχουν στις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Ο Συνασπισμός κατέληξε σε ψήφο κατά συνείδηση και το ΔΗΚΚΙ να υπερψηφιστούν οι προοδευτικότεροι. Η ΝΔ θα στηρίξει υποψήφιους της Αριστεράς".

    [3] Κόσοβο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη έδωσαν χθές ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Υστερα απο μαραθώνιες συνομιλίες, οι δύο άνδρες κατέληξαν σε μια συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας απομακρύνει το ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών, δίνει σχεδόν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αφορμή για να πανηγυρίσουν και στον Χόλμπρουκ άλλο ένα λόγο για να δικαιολογήσει τον τίτλο του "μάγου της διπλωματίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι " απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο επέμβασης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά απο 96 ώρες και αφού διαπιστωθεί πως ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας, την οποία έκανε με τον Αμερικανό αξιωματούχο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "ο αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκλεισε τελικά την επιδιωκόμενη "συμφωνία της τελευταίας στιγμής" με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να απειλεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε περίπτωση "μη συμμόρφωσης" του Βελιγραδίου σε τέσσερις μέρες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "με μια εύθραστη συμφωνία ειρήνης εκτονώθηκε η κρίστη στο Κοσσυφοπέδιο, αφήνοντας ικανοποιημένα όλα τα εμπλεκόμενα, αμέσως ή εμμέσως, μέρη πλην των Αλβανών του Απελευθερωτικού Στρατού που επιμένουν σε αυτοδιάθεση. Η συμφωνία που επιτέχυθηκε με υποχωρήσεις του Μιλόσεβιτς απέτρεψε την αεροπορική επιδρομή, με την οποία απειλούσε το ΝΑΤΟ, που ωστόσο διατηρεί τις δυνάμεις του σε επιφυλακή".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η κυβέρνησις Σημίτης αδυνατεί πλέον να οδηγήση την Χώρα στην Νομισματική Ενωση της Ευρώπης, χωρίς ευρύτερη πολιτική σύμπραξη. Αυτό είναι το κυριώτερο συμπέρασμα που προκύπτει απο το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "το "μήνυμα" των δημοτικών εκλογών δεν θα επιφέρει καμιά αλλάγη στην οικονομική πολιτική, αν πιστέψουμε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε χθές οτι το αντίθετο θα ήταν ανεύθυνο και οτι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές. Λέγοντας αυτά, ο κ. Παπαντωνίου απαντούσε, βεβαίως στο αίτημα για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής, αλλά όχι σε αυτό για μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, το οποίο διατυπώνεται, επίσης, απο πολλές πλευρές".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπο τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών και ΕΘνικής Οικονομίας. Ο νέος προϋπολογισμός θα δίδει ιδιαίτερο βάρος στην αντιπληθωριστική πολιτική και περιστολή των δημοσίων δαπανών".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "το μήνυμα των εκλογών, τουλάχιστον ως προς το σκέλος του που αφορά την οικονομία, φαίνεται οτι δεν ελήφθη απο την κυβέρνηση. Χθές, ο κ. Σημίτης διαμήνυσε, μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στους πολίτες που αποδοκίμασαν τις επιλογές του οτι "απολύτως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "αυξήσεις "κάτω απο το τραπέζι" στην άμεση φορολογία σχεδιάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", το οικονομικό επιτελείο στη σημερινή σύσκεψη θα επεξεργαστεί σχέδιο για την αναπροσαρμογή των τεκμηρίων για τα ΙΧ με αυξήσεις που κυμαίνονται απ 10% για τα μικρών κυβικών, μέχρι 30% για τα άνω των 2.000 κ. εκ. Την ίδια ώρα ο κ. Παπαντωνίου δηλώνει οτι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για μειώσεις έμμεσων φόρων στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η κυβέρνηση αδυνατεί, όπως φαίνεται, να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών στο οικονομικό πεδίο και να αλλάξει την πολιτική της που συγκέντρωσε την καταδίκη του ελληνικού λαού στις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του "πέρα βρέχει" αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "ορεξη για διάλογο και καλές προθέσεις δηλώνουν οτι διαθέτουν Αθήνα και Αγκυρα. Ομως ο Κώστας Σημίτης και ο Μεσούτ Γιλμάζ συμφώνησαν χθές οτι δεν βλέπουν σύντομα επίλυση των διμερών προβλημάτων, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε οτι δεν προβλέπει την παραμικρή αλλαγή στην τουρκική πολιτική, πριν τις εκλογές στη γείτονα χώρα την άνοιξη του '99".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "θετική, χαρακτηρίζουν ελληνικές και τουρκικές πηγές την συνάντηση της Αττάλειας και ως προς τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση, υπογράμμισε οτι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά δεν επεδίωκαν την αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "τίποτα νεότερο δεν προέκυψε απο τη Βαλκανική Διάσκεψη που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκάις και το γεγονός αυτό είανι πιθανό να θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "θετική εξέλιξη έχει ήδη σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να εφαρμοστούν αμέσως, τόνισαν χθές ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνέντευξη Παπαντωνίου για την πορεία της οικονομίας, η άνοδος τιμών κατά 2,46% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών το Σεπτέμβριο και η αύξηση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σταθερή οικονομική πολιτική δηλώνει ο Γιάννος - Ο πληθωρισμός το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ένταξη στην ΟΝΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αποκλείεται χαλάρωση - Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου περιέγραψε τους στόχους για την προσεχή τριετία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα πρόσωπα σταθερή, πολιτική - Γ. Παπαντωνίου: Δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απροσδόκητη αύξηση 1% στα επιτόκια των εντόκων - Σήμερα αναμένεται μείωση του επιτοκίου παρέμβασης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τόκος υπερημερίας μετά την 21η μέρα καθυστέρησης με κανονισμό της ΕΕ για κακοπλητωτές ιδιώτες αλλά και το Δημόσιο".

    [7] Παπαντωνίου - Οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί στην παραμικρή αλλαγή πλεύσης σε ό, τι αφορά την οικονομική της πολιτική, η οποία θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή την ομόφωνη έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 14 October 1998 - 9:58:50 UTC