Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Συναυλία Rolling Stones
  • [4] Αλβανική κρίση
  • [5] ΠΑΣΟΚ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός 1999 - Κατάρτιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πολιτική κρίση στην Αλβανία, η εισοδηματική πολιτική για το 1999, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη συναυλία των Rolling Stones είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Αλβανία: Λεηλατούν τους Ελληνες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ο Μπερίσα απειλεί την Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σημίτης στους διαφωνούντες: Ελάτε στο θείο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Μπερίσα μπλέκει την Ελλάδα και απειλεί τη μειονότητα

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Οι νέες τιμές.

    Η ΑΥΓΗ: Διεθνής άμυνα για την οικονομική κρίση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σημίτη τηλεφώνησε στο Κλίντον και πέστου οτι είμαστε μαζί του

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βρώμικο παιχνίδι απο τον Μπερίσα. Μπλέκει την Ελλάδα

    ΕΘΝΟΣ: Απόσυρση επιβάλλει η Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι "κυλιόμενες πέτρες" καταπλακώνουν τη νεολαία μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κίνημα ανατροπής. Τέλειωσαν τα ψέματα για τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις μόνο 1,5 συν 1% και χωρίς διορθωτικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βιάγκρα απο το ΙΚΑ. Ελεύθερα στην Ελλάδα απο το '99

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Sex, drugs and rock'n'roll. Το σύνθημα για τον 21ο αιώνα.

    ΕΣΤΙΑ: Οξύ πρόβλημα με τις επιταγές. Αυξάνονται οι ακάλυπτες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανταγωνισμός μείωσης τιμών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωρα μηδέν για τη δημοκρατία στην Αλβανία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανθελληνική εκστρατεία του Μπερίσα.

    ΝΙΚΗ: Τελεσίγραφο Νάνο. Κάλεσε τον Μπερίσα να παραδώσει άμεσα τα όπλα

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: SOS για άλλες εξι επιχειρήσεις στην Εύβοια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρο χρήμα κατέκλυσε την αγορά

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: SAkisfaction.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλβανία: Συνήθισαν πλέον οι ακρίτες μας.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα αποτελέσουν και πάλι τα υποζύγια του Κρατικού Προϋπολογισμού. Στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποφασίσθηκε οι αυξήσεις για το 1999 να είναι μόλις 2% και στην καλύτερη περίπτωση 2,5% σε 2 δόσεις (1η Ιανουαρίου-1η Ιουλίου) και μάλιστα χωρίς να χορηγηθεί διορθωτικό ποσό στο τέλος του χρόνου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "μείωση κατά 30-40% του ειδικού φόρου κατανάλωση στα ΙΧ μέσα στο 1999, σχεδιάζει η κυβέρνηση για να ρίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος ανθίσταται. Χθές, το οικονομικό επιτελείο υπο τον Γιάννο Παπαντωνίου αποφάσιε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης άλλες 4.000 δραχμές το χιλιόλιτρο απο τέλος Οκτωβρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι είναι "απίστευτο και όμως αληθινό. Στην Ελλάδα του υπερεικοσαετούς στασιμοπληθωρισμού, αρχίζει βαθμιαίως και διαμορφώνεται κλίμα αποπληθωρισμού και εμφανίζεται ισχυρή τάση μείωσης των τιμών ευρείας κατανάλωσης αγαθών. Η ένταση του ανταγωνισμού, η διεκδίκηση ολοένα και μεγαλύτερων μεριδίων στην καταναλωτική αγορά και η έλευση του ευρώ, που θα επιτρέψει στο καταναλωτικό κοινό την ευθεία σύγκριση των τιμών εδώ και στην Ευρώπη, αναγκάζει το λιανικό εμπόριο να αναζητήσει νέες διεξόδους και να κινηθεί προς γενικευμένη μείωση τιμών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "ενώ σε διεθνές επίπεδο καταγράφονται κινήσεις συντονισμού για τη διαμόρφωση κοινής άμυνας έναντι της κρίσης, στην Ελλάδα συζητείται η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών και προβλέπεψεν ήταν η χθεσινή άνοδος των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας απο το 11,52% στο 12,27%".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι επιπτώσεις απο την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, που υποτίθεται πως δεν επηρέασαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μεταφράζονται ήδη σε μείωση τνω δαπανών του επόμενου προϋπολογισμού κατά 200 δις δρχ ενώ οι συνέπειες θα φορτωθούν και πάλι στους εργαζόμενους".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "στο ρυθμό κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού κινείται πάλι μετά τη σχετική ηρεμία στις διεθνείς αγορές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο Γιάννος Παπαντωνίου διευκρίνησε οτι ο προϋπολογισμός δεν θα περιέχει νέους φόρους αλλά το βάρος θα πέσει στην περικοπή των δαπανών. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα σενάρια για μείωση των φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΙΧ προκειμένου να μειωθεί το 1999 ο πληθωρισμός".

    [3] Συναυλία Rolling Stones

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "όταν πριν απο περίπου 35 χρόνια άρχισε να χτίζεται ο θρύλος των Rolling Stones (που απόψε δίνουν τη μεγάλη τους συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο) το νεανικό σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν το περίφημο "sex, drugs and rock'n'roll", που αντανακλούσε την ανάγκη για περισσότερη ελευθερία. Τώρα στο λυκόφως του 21ου αιώνα, η σεξουαλική απελευθέρωση του '60, αφού πληγώθηκε απο το AIDS, εκφυλίζεται στο "oral office" του Λευκού Οίκου και στις συνευρέσεις Κλίντον -Λεβίνσκι. Τη δε σεξουαλική μας... παλινόρθωση αναλαμβάνει τώρα το Viagra, που φτάνει και στην Ελλάδα απο την 1η Ιανουαρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "ναρκωτικά, σέξ και ρόκ" είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας των "γερόλυκων της ρόκ" των ROLLING STONES, "κυλιόμενες πέτρες" ελληνιστί. Αυτές ήταν άλλωστε και οι τρείς λέξεις που εκστόμισε μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο γηραιός αρχηγός του ρόκ συγκροτήματος, δισεκατομμυριούχος Μίκ Τζάγκερ. Σήμερα απο τις 4 το απόγευμα χιλιάδες κόσμου θα συρρέει στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσει την ρόκ συναυλία".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει "Rolling Stones. Αθήνα. Ολυμπιακό Στάδιο. Μετά 31 χρόνια, έφτασε η ώρα να παρακολουθήσετε το πιο φαντασμαγορικό σόου απο ένα συγκρότημα θρύλο. Αυτό λένε όχι μόνο τα τεράστια μεγέθη της παραγωγής, αλλά και όσοι παρακολούθησαν κάποια απο τις 106 συναυλίες της περιοδείας τους "Bridges in Babylon". Αυτό αποδεικνύουν όχι τόσο τα νούμερα και οι αριθμοί όσο το σθένος αυτών των σούπερ ρόκερ, που εδώ και τόσα χρόνια γράφουν τη μοναδική δική τους ιστορία, επιμένοντας να μας ξαφνιάζουν και να μας προβληματίζουν με μόνο μέσο τους τη δύναμη των τραγουδιών τους".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "τη συναυλία τους, που είχε διακοβεί βίαια πριν απο...31 χρόνια συνεχίζουν σήμερα οι θρυλικοί Rolling Stones. Τα πάντα έχουν αλλάξει απο τότε. Οι άλλοτε νεαροί οπαδοί τους θα πάνε απόψε (με τα παιδιά τους) στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου θα δώσει το παρών η μισή κυβέρνηση και σχεδόν όλη η αντιπολίτευση. Γεγονός που πιστοποιεί ίσως οτι άλλαξαν και οι γερόλυκοι του ρόκ εν ρόλ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "δεν υπάρχει αντίστροφη μέτρηση. Αν είστε κάτοχος του εισιτηρίου ετοιμάζεστε ήδη για την κάθοδο προς το Ολυμπιακό στάδιο, αν όχι, σίγουρα ρίχνετε κλεφτές ματιές στις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς για να δούμε τι κάνει ο Μίκ και η παρέα του. Το γεγονός οτι είτε το θέλετε, είτε όχι, ζείτε και εσείς στο ρυθμό των Rolling Stones".

    [4] Αλβανική κρίση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο βασικό του σχόλιο γράφει μεταξύ άλλων οτι "τα διαδραματιζόμενα στην Αλβανία επόμενο είναι να μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Οταν η φωτιά είναι έξω απο την πόρτα σου, δεν μπορείς να εφησυχάζεις και πολύ περισσότερο όταν το ελληνικό στοιχείο της Βορείου Ηπείρου απειλείται άμεσα. Και αυτό θα έπρεπε να έχει απασχολήσει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η προστασία των Βορειοηπειρωτών κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε να γίνεται".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ενώ είς την Αλβανίαν επεκράτησε χθές ανήσυχος ηρεμία, η οποία εγκυμονεί κινδύνους νέας εντάσεως, παραμένουν εν επιφυλακή αι στρατριωτικαί και αστυνομικαί δυνάμεις είς την ελληνο-αλβανικήν μεθόριον. Ειδικαί δυνάμεις της Αστυνομίας εστάλησαν δια να ενισχύσουν τα φυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, ενώ αι περιπολίαι τόσο των στρατιωτικών όσο και των μεταβατικών αποσπασμάτων έχουν πυκνώσει, δεδομένου οτι το ενδεχόμενον μαζικής μετακινήσεως προσφύγων προς την Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλείεται".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε ανθελληνικό παραλήρημα ξέσπασε χθές ο Σαλί Μπερίσα, ζητώντας απο την ελληνική ηγεσία "να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά της Αλβανίας" και "να αποσύρει τους Ελληνες στρατιώτες απο την πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία". Στην ανθελληνική υστερία εντάσσεται και η πυρπόληση καταστημάτων ελληνικής ιδιοκτησίας στο κέντρο των Τιράνων. Το αλβανικό υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθές το απόγευμα οτι θα ζητήσει τη δίωξη του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο της απόπειρας πραξικοπήματος".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "με ανθελληνική υστερία επιχειρεί ο Μπερίσα να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα απο τα πραγματικά αίτια της κρίσης στην Αλβανία. Σ'ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, ο Αλβανός πολιτικός κατηγόρησε την Ελλάδα ως υποκινητή των γεγονότων και αναφέρθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον οποίο κάλεσε μάλιστα να... μην αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "για άλλη μια φορά ο Σαλί Μπερίσα παίζει βρώμικο παιχνίδι είς βάρος της Ελλάδος. Επιχειρεί να την μπλέξει στην κρίση της Αλβανίας για να αποσείσει τις ευθύνεις του μίνι πραξικοπήματος. Χθές, ισχυρίστηκε οτι υπάρχει "ανάμιξη" της Ελλάδδδας και το επιχείρημά του ήταν οτι κάποια απο τα οχήματα της αλβανικής αστυνομίας προέρχονται απο την Ελληνική Αστυνομία. Στην Αλβανία χθές επεκράτησε σχετική ύφεση, αλλά ο κίνδυνος ενος εμφυλίου δεν έχει εκλείψει".

    [5] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "θέμα ηγεσίας θα τεθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν διεξαχθεί, καθώς πολλά στελέχη του Κινήματος, όπως το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μανώλης Δασκαλάκης, θεωρούν "απαραίτητη" την εκλογή νέου προέδρου, πριν όπως αναφέρουν υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματός τους. Ηδη στο κίνημα, το ρεύμα των στελεχών του που συμμερίζονται τις παραπάνω απόψεις, διευρύνεται και στη Βόρειο Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός βουλευτών εμφανίζεται να συμφωνεί με τις απόψεις του Α. Τσοχατζόπουλου, να μη γίνει πρόωρο και "στημένο" αποτους λεγόμενους "εκσυγχρονιστές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "το Μέγαρο Μαξίμου σπρώχνει τον Ακη Τσοχατζόπουλο ή στην πλήρη υποταγή του απο το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλόκ ή στην ανταρτοποίησή του. Το στόχο αυτό εξυπηρετούν διάφορα σενάρια και φήμες που ήρθαν στη δημοσιότητα και εμφανίζουν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον προσεχή Μάρτιο, να διαβαίνει τον "Ρουβίκωνα" και να διεκδικεί την ηγεσία απο τον Κ. Σημίτη ή να έχει παρασκηνιακές επαφές με τον Δ. Τσοβόλα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "ο Κώστας Σημίτης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει σήμερα -στη συνεδρίαση του Ε. Γ. -το ενωτικό του μήνυμα προς όλα τα "ρεύματα" και τις "τάσεις" του κυβερνώντος κόμματος εν όψει της έναρξης του προσυνεδριακού διαλόγου. Ως ένδειξη "καλής θέλησης " αναμένεται να ανακοινώσει οτι δεν θα μετάσχουν στο συνέδριο οι όμιλοι της "Κεντροαριστεράς (ΟΠΕΚ κ. α.) Απο την πλευρά της η εσωκομματική αντιπολίτευσης δεν θα "κατεβάσει" κείμενο με θέσεις της στην Κεντρική Επιτροπή".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "μπορεί να απέχουμε σχεδόν μισό χρόνο απο το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κινήματος, όμως έχει αρχίσει απο τώρα να ανασυντάσσεται. Με το βλέμμα στραμμένο βέβαια και στο αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου, οι δυνάμεις που επιθυμούν να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ "στις παλιές καλές αρχές" του "παπανδρεϊσμού" ξεκινούν τη δική τους σταυροφορία για την ανατροπή του Κώστα Σημίτη".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999, η πτώση τιμών κατά 1,19% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η άνοδος των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, οι εξελίξεις στο χώρο των τεχνικών εταιριών και η ισοτιμία δραχμής - δολαρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μάχη" για την ΟΝΕ θα "δώσει" ο νέος προϋπολογισμός - Βασικοί στόχοι η μείωση του ελλείμματος και η πτώση του πληθωρισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Για δυνατούς λύτες η κατάρτιση του προϋπολογισμού 1999".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μοντέλο Stet για την Σοφοκλέους - Ανοίγει νέος δρόμος για την είσοδο πολυεθνικών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σήμα κινδύνου" για τις κατασκευαστικές εταιρίες - Υπερχρεωμένες σε τράπεζες οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νεο σκηνικό για τεχνικές εταιρίες και δημόσια έργα - 2,2 τρισ. οι δημόσιες επενδύσεις το 1999".

    [7] Προϋπολογισμός 1999 - Κατάρτιση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Το τελικό σενάριο που εγκρίθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής και Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, καθορίζει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης σε 1,6% επί του ΑΕΠ ή 630 δισ. δραχμές, από 2,4% που θα διαμορφωθεί φέτος και έναντι 2,1% που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 16 September 1998 - 7:52:22 UTC