Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σκάνδαλο Κλίντον
  • [3] Κρίση στην Αλβανία
  • [4] Ομιλία Καραμανλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το ρόζ σκάνδαλο στο Λευκό Οίκο, η οικονομική πολιτική και ο προϋπολογισμός του 1999, η συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και η νέα πολιτική κρίση στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νοθεία με προσλήψεις. Χιλιάδες στο δημόσιο πριν τις δημοτικές. Θα τους διώξουν αφού τους κλέψουν την ψήφο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρόστιμα-φωτιά. Ερχεται ο νέος Κ. Ο. Κ. Επάνω μέχρι...335% για παραβάσεις. Απο Κ. Τ. Ε. Ο. και τα δίκυκλα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παιχνίδι με Ακη και Τσοβόλα. "Ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δάνεια: Τα νέα επιτόκια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα Αλβανών προσφύγων. Μακελειό στα Τίρανα-έβγαλαν πάλι τα καλάσνικωφ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλίντον: "Δεν φεύγω". Ο τυφώνας Μόνικα παρασύρει το δολάριο. Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και την ειρήνη ο εξευτελισμός του Αμερικανού προέδρου.

    ΕΘΝΟΣ: "Παίζεται" το κεφάλι του Κλίντον. Το παρασκήνιο πίσω απο το.. "πορνο-γκέϊτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δάκρυα Χριστόδουλου για τις Αλύτρωτες Πατρίδες. Μίλησε στους πρόσφυγες-άφησε αιχμές για "λωτοφάγους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαζύγιο Καραμανλή με το παρελθόν της Ν. Δ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρατός: Τι λένα για κόμματα Εκκλησία, οικονομία και σκάνδαλα

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Μόνικα ευνουχίζει Κλίντον, αγορές και "Νέα Τάξη". Σέξ, ψέματα, μαγνητοταινίες και συνέπειες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τύμπανα εμφυλίου ξανά στην Αλβανία. Εν ψυχρώ δολοφονία του υπαρχηγού του Μπερίσα. Πεδίο μάχης τα Τίρανα. Ανησυχία στην Αθήνα.

    ΕΣΤΙΑ: Αναζητούνται οι νέοι ηγέτες. Διεθνής αβεβαιότης και φόβοι αστάθειας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντεπίθεση σωτηρίας απο τον Κλίντον. Η έκθεση Στάρ στο μικροσκόπιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κράτησε αποστάσεις απο Μητσοτάκη-Ράλλη. (Ο Κ. Καραμανλής)

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πυροτεχνήματα Πολιτική και "μπόμπες".

    [2] Σκάνδαλο Κλίντον

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "το "Μόνικαγκεϊτ" δεν πλήττει μόνο το κύρος του Κλίντον. Εγκυροι αναλυτές αλλά και κυβερνήσεις ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις χρηματαγορές, αλλά και δεν αποκλείουν διαταραχή της "Νέας Τάξης", που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "μετά το ξεγύμνωμα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ο Κλίντον πέρασε στην αντεπίθεση μέσω των συνηγόρων του. Ταυτόχρονα οι ρεπουμπλικάνοι αναλογίζονται τις αρνητικές γι αυτούς συνέπειες, μιας πιθανής καθαίρεσης του Προέδρου. Ετσι, κερδίζει έδαφος ένα σενάριο "ιστορικού συμβιβασμού", που προβλέπει επίπληξη και επιβολή... προστίμου στον πλανητάρχη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παγκοσμίους διαστάσεις προσλαμβάνει η έλλειψις ηγετών ικανών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς τα κρίσιμα σημερινά προβλήματα, αλλά κυρίως να εμπνεύσουν δια της παρουσίας των τους λαούς των και την ανθρωπότητα. Το θέμα έρχεται είς το προσκήνιον μετά την δραματικήν έκβασιν του σκανδάλου Λεβίνσκυ, η οποία οδηγεί μετά μαθηματικής πλέον ακριβείας είς την πτώσιν του Προέδρου Κλίντον που αναμένεται οτι θα έχη τεράστιον αντίκτυπον και είς την διεθνή σκηνήν".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "θα μπορούσε να θεωρηθεί αποθέωση της υποκρισίας.. Οταν ένας ειδικός ανακριτής, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων... Ερευνά επί σειρά ετών τα "σκάνδαλα" ενός προέδρου... Μόνο και μόνο για να καταλήξει σε μια αναφορά 47 τόμων.. Πώς υπήρξε εξωσυζυγική σχέση του Κλίντον με τη Μόνικα Λιουίνσκι!Και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου... Αλλά αυτό μικρή μόνο σημασία έχει... Οταν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταστεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους... Με συνέπειες που έχουν αρχίσει να γίνονται αισθτές σ'όλο τον κόσμο. Γιατί, βέβαια, με τις σημερινές συνθήκες, η εξασθένηση του Αμερικανού ηγέτη... Μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία... ".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "οι εξονυχιστικές μέχρι διαστροφής λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές δραστηριότητες του Μπίλ Κλίντον στο πόρισμα του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Στάρ σόκαραν τον αμερικανικό λαό και παρέσυραν σε πτώση το δολάριο. Ωστόσο, η σφυγμομέτρηση της εταιρίας "Γκάλοπ" έδειξε οτι το 60% των Αμερικανών είναι αντίθετο με την καθαίρεση του προέδρου. Θεωρούν οτι ο εξευτελισμός του είναι βάσει σχεδίου και ενέχει κινδύνους για την ειρήνη και την παγκόσμια οικονομία. Ο Κλίντον δηλώνει οτι δεν φεύγει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "μπορεί το Κογκρέσο να έχει το συνταγματικό δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του "αμαρτωλού" Μπίλ Κλίντον, ωστόσο, πριν το σκάνδαλο Λεβίνσκι φθάσει σ'αυτό το σημείο, αυτό που θα κρίνει στην ουσία το πολιτικό μέλλον του προέδρου είναι οι... δημοσκοπήσεις: Παρά τα όσα "αηδιαστικά" ή "γαργαλιστικά" - αναλόγως ποιόν ρωτάς- είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσω του Ιντερνετ, η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου δείχνει να σημειώνει ελαφρά... άνοδο".

    [3] Κρίση στην Αλβανία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "απο μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην Αλβανία, καθώς η δολοφονία απο αγνώστους του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ατζέμ Χαϊνταρί επιδείνωσε το ήδη βεβαρημένο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν την κατάσταση Αθήνα και Ρώμη. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα απο το βορρά για τη Ρώμη, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα του εξέδωσε οδηγία για περιορισμό των ταξιδιών στην Αλβανία, λόγω των επεισοδίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με "κομμένη την ανάσα" η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αλβανία, ενώ ήδη εκφράζονται εντονότατοι φόβοι για ένα νέο τεράστιο παλιρροϊκό κύμα Αλβανών προσφύγων προς τη χώρα μας, εξαιτίας των βίαιων και αιματηρών επεισοδίων που ξέσπασαν χθές στη γειτονική χώρα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "η εν ψυχρώ δολοφονία του υπαρχηγού του Μπερίσα Χαϊντάρι οδηγεί σε έκρηξη την Αλβανία, όπου σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ηχούν πλέον τα τύμπανα ενός νέου εμφυλίου πολέμου. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατακλύσει χθές το κέντρο των Τιράνων, ενώ σοβαρό είναι πλεόν το πολιτικό πρόβλημα για το σοσιαλιστή Φ. Νάνο. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Αθήνας που φοβάται την επανάληψη γεγονότων όπως αυτά του περασμένου χρόνου".

    [4] Ομιλία Καραμανλή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την αφετηρία για το "νέο ξεκίνημα" σηματοδότησε η ομιλία του προέδρου της Ν. Δ. κ. Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά επρόκειτο για την παρουσίαση των προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και πολύ περισσότερο την καταγραφή των σημαντικών διαφορών που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ απο τη Ν. Δ. ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι " υπέρ της κατάργησης των αντικειμενικών κριτηρίων αλλά και της μείωσης της φορολογίας στις επιχειρήσεις τάχθηκε ο κ. Καραμανλής. Ξεκάθαρα πράγματα, ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτό επιδίωξε χθές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "οι δέκα άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα επτά βασικά σημεία διαφοράς της με το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στην προχθεσινή ομιλία - σταθμό του Κώστα Καραμανλή στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Και πράγματι τούτη η ομιλία ήταν σταθμός, διότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτός απο τη σκληρή απάντηση στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε απο το ίδιο βήμα στα εγκαίνια της Δ. Ε. Θ. (τον κατηγόρησε οτι είναι αποκομμένος απο την πραγματικότητα), έδωσε με πειστικό τρόπο το νέο τύπο κράτους που θα οικοδομήσει η ΝΔ στο νέο ξεκίνημα που θα επιχειρήσει όταν πολύ σύντομα αναλάβει τα ηνία της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "διαζύγιο με το παρελθόν αποφάσισε να πάρει ο Κ. Καραμανλής και το γνωστοποίησε και επισήμως, χθές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της 63ης Δ. Ε. Θ. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπήρξε πλήρως αποκαλυπτικός των προθέσεών του οτι θα προχωρήσει στο μέλλον, αφήνοντας πίσω του πρόσωπα και πράγματα που θμίζουν το χθές. Οριστικά όπως ανέφερε θα προχωρήσει με νέους, κυρίως ανθρώπους, όπως είπε "άφθαρτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "αναγνώρισε το... κρατίδιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης χθές ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξής του απο τη Θεσσαλονίκη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "να έχουμε κάποτε και γυναίκα πρωθυπουργό", αφού η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χθές δήλωσε "εν δυνάμει πρωθυπουργός" θεώρησε φυσιολογικό "να έχουν φιλοδοξίες άνθρωποι ικανοί" απαντώντας στα σενάρια που θέλουν τον κ. Αβραμόπουλο να παρουσιάζεται "εν δυνάμει αρχηγός του κόμματος", ενώ δεν έδειξε να ενοχλείται με τις παρεμβάσεις τουκ. Μητσοτάκη και του κ. Ράλλη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 14 September 1998 - 8:16:30 UTC